Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Σούπα κολοκύθας με κύμινο     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη (καθαρό βάρος, μόνο τη σάρκα, χωρίς τα σπόρια και το εξωτερικό της)

1 πράσο, μόνο το άσπρο μέρος, σε ροδέλες

1 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό

1 σπιτικό ζωμό πουλερικών

1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού κύμινο και ½ κουτ. γλυκού για το σερβίρισμα

150γρ. γιαούρτι στραγγιστό

½ φλιτζάνι άνηθο φρέσκο, ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Αδειάζετε τη σάρκα της κολοκύθας και την κόβετε σε κύβους. Διαλύετε το σπιτικό ζωμό πουλερικών σε 500ml νερό που βράζει σε μικρό σκεύος. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε το πράσο και τους κύβους κολοκύθας σε χαμηλή φωτιά. Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με το κύμινο. Μόλις ροδίσει η κολοκύθα, σβήνετε με το κρασί και το χυμό πορτοκαλιού. Μετά από 3 λεπτά προσθέτετε το σπιτικό ζωμό διαλυμένο με το νερό. Αφήνετε το φαγητό να βράσει για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρετε από τη φωτιά και περνάτε τη σούπα από το μπλέντερ να πολτοποιήσετε το μίγμα. Σερβίρετε σε ατομικά μπολ προσθέτοντας μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι σε κάθε μερίδα. Πασπαλίζετε με κύμινο και λίγο φρέσκο άνηθο και ανακατεύετε πριν τη γευτείτε.

Μαγειρική

  Κοτόπουλο παστιτσάδα   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κοτόπουλο σε μερίδες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα

4 σκελίδες σκόρδο

1 κρασοπότηρο λευκό κρασί

500γρ. τομάτα, τριμμένη

3 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

1 κουτ. γλυκού κανέλα

1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, κοπανισμένο

1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, κοπανισμένο

2 φύλλα δάφνης

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

1 πακέτο μακαρόνια Νο. 2

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε το κοτόπουλο στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδοκοκκινίσει και από τις δύο πλευρές. Το βγάζετε στην άκρη και ρίχνετε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σοτάρετε για 5 λεπτά. Ξαναβάζετε στην κατσαρόλα το κοτόπουλο και ρίχνετε όλα τα μπαχαρικά, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα φύλλα της δάφνης. Ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί για 15 λεπτά. Προσθέτετε την τομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε ένα νεροπότηρο νερό. Ανακατεύετε, αλατίζετε και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά, μέχρι να αρχίζει να πήζει η σάλτσα του. Βράζετε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό και σουρώνετε. Βγάζετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και ρίχνετε τα στη σάλτσα του. Ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με τριμμένο τυρί.

Περισσότερα

Μαγειρική

Γιουβαρλάκια μπακαλιάρου σούπα  

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα γιουβαρλάκια

500γρ. φιλέτο μπακαλιάρου

1 κρεμμύδι τριμμένο

1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας μάραθο, ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο

½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή χυμό λεμονιού, για το σερβίρισμα

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σούπα

1 μαραθόριζα ψιλοκομμένη

1 καρότο σε κύβους

2 πατάτες σε κύβους

2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο

1 πράσο ψιλοκομμένο

30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 λίτρο ζωμό ψαριού ή λαχανικών

40γρ. ρύζι νυχάκι

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Στεγνώνετε καλά το φιλέτο μπακαλιάρου σε ένα σουρωτήρι, κατόπιν τον μαδάτε και τον πιέζετε ξανά με τα χέρια να βγουν τα υγρά του. Σε μπολ ρίχνετε τα κομματάκια του μπακαλιάρου και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα γιουβαρλάκια. Αν χρησιμοποιήσετε παστό μπακαλιάρο, πρέπει να προσέξετε πόσο αλάτι θα προσθέσετε. Πλάθετε το μίγμα σε κεφτεδάκια όσο γίνεται ίδιου μεγέθους και τα βάζετε στο ψυγείο. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε τα λαχανικά για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μια σπάτουλα. Προσθέτετε τον ζωμό και μόλις πάρει μια βράση ρίχνετε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και βράζετε τη σούπα για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τα γιουβαρλάκια και συνεχίζετε το βράσιμο για 10 λεπτά, χωρίς να ανακατεύετε. Σερβίρετε σε πιάτα αμέσως περιχύνοντας με όσο χυμό λεμονιού θέλετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο, παστό ή κατεψυγμένο φιλέτο μπακαλιάρου. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μαδάτε το φιλέτο με τα δάχτυλα και να τα στύβετε πολύ καλά για να μη διαλυθούν τα γιουβαρλάκια.

Περισσότερα

Μαγειρική

Ομελέτα φούρνου με μπρόκολο, πατάτες και γραβιέρα

Δημοσιεύθηκε

στις

  

Υλικά (για 4 άτομα)

500γρ. πατάτες

150γρ. γραβιέρα

300γρ. μπρόκολο

8 μεγάλα αβγά

30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ή ξερό

100ml γάλα φρέσκο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC, στον αέρα. Τρίβετε τις πατάτες και τη γραβιέρα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, χωρίζετε το μπρόκολο σε μπουκετάκια και τα ανακατεύετε όλα σε μπολ. Χτυπάτε τα αβγά ελαφρά με πιρούνι και τα προσθέτετε στο μπολ. Ρίχνετε το ελαιόλαδο, το θυμάρι, το γάλα, αρκετό πιπέρι και αλάτι, ανακατεύετε και μεταφέρετε το μίγμα σε ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος. Ψήνετε την ομελέτα για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια. Τη σερβίρετε αμέσως με μια ωραία πράσινη σαλάτα στο πλάι. Εμπλουτίστε την ομελέτα με επιπλέον μυρωδικά, όπως άνηθο ή φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Εκτός από γραβιέρα προσθέστε και κατσικίσιο τυρί, ταιριάζει πολύ.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα