Κυριακή 18 Απριλίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Σούπα κολοκύθας με κύμινο     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη (καθαρό βάρος, μόνο τη σάρκα, χωρίς τα σπόρια και το εξωτερικό της)

1 πράσο, μόνο το άσπρο μέρος, σε ροδέλες

1 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό

1 σπιτικό ζωμό πουλερικών

1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού κύμινο και ½ κουτ. γλυκού για το σερβίρισμα

150γρ. γιαούρτι στραγγιστό

½ φλιτζάνι άνηθο φρέσκο, ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Αδειάζετε τη σάρκα της κολοκύθας και την κόβετε σε κύβους. Διαλύετε το σπιτικό ζωμό πουλερικών σε 500ml νερό που βράζει σε μικρό σκεύος. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε το πράσο και τους κύβους κολοκύθας σε χαμηλή φωτιά. Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με το κύμινο. Μόλις ροδίσει η κολοκύθα, σβήνετε με το κρασί και το χυμό πορτοκαλιού. Μετά από 3 λεπτά προσθέτετε το σπιτικό ζωμό διαλυμένο με το νερό. Αφήνετε το φαγητό να βράσει για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρετε από τη φωτιά και περνάτε τη σούπα από το μπλέντερ να πολτοποιήσετε το μίγμα. Σερβίρετε σε ατομικά μπολ προσθέτοντας μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι σε κάθε μερίδα. Πασπαλίζετε με κύμινο και λίγο φρέσκο άνηθο και ανακατεύετε πριν τη γευτείτε.

Μαγειρική

Αρνάκι σπάλα με πικάντικη κρούστα και γλυκοπατάτες σοτέ    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το αρνί

80γρ. ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού

60γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

½ ματσάκι μαϊντανό, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα

3 κλωναράκια δεντρολίβανο, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα

5 κλωνάρια θυμάρι, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα

1 κουτ. γλυκού πάπρικα

2 κιλά αρνίσια σπάλα

3 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν

5-6 φέτες μπέικον

50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

300ml κρασί λευκό

250ml ζωμό κρέατος

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τις γλυκοπατάτες

1½ κιλό γλυκοπατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες

1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο στη μέση οριζόντια

100γρ. βούτυρο

100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

θυμάρι φρέσκο, μόνο τα φυλλαράκια

αλάτι χοντρό, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Σε μπολ ανακατεύετε τα ψίχουλα του ψωμιού, την παρμεζάνα, το ξύσμα λεμονιού, τα μυρωδικά, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Αλατοπιπερώνετε πολύ καλά το κρέας και το αλείφετε με τη μουστάρδα. Το καλύπτετε με τις φέτες μπέικον και ραντίζετε με το ελαιόλαδο. Απλώνετε το μίγμα με τα ψίχουλα, δημιουργώντας ένα παχύ στρώμα επάνω στο κρέας, πιέζοντας να κολλήσει καλά. Ρίχνετε στο ταψί το κρασί και τον ζωμό (όχι επάνω στο κρέας) και καλύπτετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχετε αν υπάρχουν αρκετά υγρά στο ταψί και συμπληρώνετε λίγο νερό ή ζωμό. Περίπου 15 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος, βγάζετε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε να πάρει χρώμα. Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος τη λαμαρίνα του φούρνου και αραδιάζετε τις πατάτες και το κομμένο κεφάλι σκόρδο. Κρατάτε 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και με το υπόλοιπο ραντίζετε πατάτες και σκόρδο. Καλύπτετε τη λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε τις πατάτες για 40 λεπτά. Βγάζετε τις πατάτες από τον φούρνο και τις αφήνετε στην άκρη. Βάζετε το ψημένο σκόρδο σε ψιλό σουρωτήρι και πιέζετε με πιρούνι για να πάρετε το καθαρό σκόρδο. Σε γουόκ ζεσταίνετε καλά το βούτυρο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ρίχνετε τις πατάτες και το ψημένο σκόρδο και σοτάρετε να ροδίσουν. Πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο θυμάρι. Ανακινείτε καλά το σκεύος, μεταφέρετε σε πιατέλα και σερβίρετε δίπλα στο αρνί.

Περισσότερα

Μαγειρική

Χταπόδι κοκκινιστό με πατάτες

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 χταπόδι μεσαίο

1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες

1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι

½ κουτ. γλυκού πιπέρι κόκκινο

½ κουτ. γλυκού πιπέρι γλυκό

2 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με δύο ποτήρια νερό βάζετε το χταπόδι ολόκληρο, προσθέτετε λίγο ξίδι και το αφήνετε να ζεματιστεί. Το αποσύρετε από τη φωτιά, βγάζετε το χταπόδι και το κόβετε σε κομματάκια. Ξαναρίχνετε το χταπόδι στην κατσαρόλα, προσθέτετε τα δύο είδη πιπεριού, τον πελτέ τομάτας, το ελαιόλαδο και αφήνετε να βράσει για περίπου 2 ώρες. Προσθέτετε τις πατάτες και αφήνετε να βράσει το σύνολο για άλλα 30 λεπτά περίπου μέχρι να πιει τα υγρά του. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό στα πιάτα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Πικάντικα ρεβίθια με κουσκούς και πετιμέζι 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

2 φλιτζάνια ρεβίθια βρασμένα

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1½ φλιτζάνι κουσκούς αραβικό (έτοιμο σε πακέτο του εμπορίου)

½ φλιτζάνι πετιμέζι

3½ φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή νερό

½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο

2 κουτ. γλυκού θυμάρι αποξηραμένο

½ κουτ. γλυκού ρίγανη

1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα αποξηραμένη

⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμύδια για 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά, να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Προσθέτετε το σκόρδο και το σοτάρετε να μαλακώσει λίγο. Ρίχνετε τα ρεβίθια, το ζωμό ή νερό και το πετιμέζι. Αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε το φαγητό και αφήνετε να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Ανακατεύετε το μπαχάρι, το θυμάρι, τη ρίγανη και τη μαντζουράνα και τα προσθέτετε στο φαγητό. Αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά. Προσθέτετε το κουσκούς στα ρεβίθια, αφήνετε να βράσει για 3 λεπτά, προσθέτετε το λεμόνι, ανακατεύετε και σβήνετε τη φωτιά. Τοποθετείτε χαρτί κουζίνας ή πετσέτα πάνω από την κατσαρόλα και κλείνετε με το καπάκι. Αφήνετε για 15-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το κουσκούς. Ανακατεύετε το φαγητό με πιρούνι για να ξεχωρίσει το κουσκούς και να γίνει σπυρωτό. Το φαγητό σερβίρεται ζεστό ή κρύο.

 

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα