Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Την εφαρμογή «Covid-19» σχεδιάζει το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη δημιουργία εφαρμογής (Covid – 19 travel safe app) για την ενημέρωση των ταξιδιωτών στην Ελλάδα, στα πρότυπα των εφαρμογών που είναι διαθέσιμες σε πολλές χώρες, προβλέπει η βίβλος ψηφιακού μετασχηματισμού 2020 -2025 η οποία τέθηκε την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μέσω της εφαρμογής, οι επισκέπτες στην Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται με δεδομένα πραγματικού χρόνου για την εξέλιξη της πανδημίας ανά περιφέρεια και προορισμό.

Η εφαρμογή θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για το καθεστώς που ισχύει από τη χώρα προέλευσης του ταξιδιώτη ο οποίος επιθυμεί να επισκεφθεί την Ελλάδα και τα συνακόλουθα ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ θα συνδέεται και με τα ξενοδοχεία αναφοράς.

Οι χρήστες της εφαρμογής θα ενημερώνονται για τα νοσοκομεία αναφοράς, τις υγειονομικές υπηρεσίες και θα λαμβάνουν χρήσιμες τουριστικές πληροφορίες ανά περιοχή σε σχέση με τον Covid – 19.

Ειδικές υπηρεσίες προβλέπονται μέσω της εφαρμογής για άτομα με αναπηρία, ενώ μεταξύ των βασικών στόχων είναι η βελτίωση της επικοινωνίας και της διαδραστικότητας με τους επισκέπτες, η παροχή πιο έξυπνης και εξειδικευμένης εμπειρίας στους ταξιδιώτες και η μείωση του χρόνου ανταπόκρισης σε αιτήματα ιδιωτών, επαγγελματιών και εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναμένεται να λάβει οριστικές αποφάσεις για τις προδιαγραφές της εφαρμογής μετά από την ολοκλήρωση δοκιμών.

Τι ισχύει στην Ευρώπη

Η απόφαση για την ανάπτυξη εθνικής εφαρμογής για τον κορωνοϊό λαμβάνεται στην Ελλάδα με καθυστέρηση σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Από την αρχή της πανδημίας την περασμένη άνοιξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριξε τις προσπάθειες δημιουργίας εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών μέσω του δικτύου eHealth, το οποίο συνδέει τις εθνικές αρχές που είναι αρμόδιες για την ψηφιακή παροχή υπηρεσιών υγείας.

Τον περασμένο Ιούλιο, έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων, τα κράτη μέλη κατέληξαν σε συμφωνία για τις τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών για τον Covid – 19 οι οποίες είναι διαθέσιμες σε κάθε κράτος, προκειμένου να είναι εφικτή η ασφαλής ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους.

Τον Οκτώβριο τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία συνδέει όλες τις εθνικές εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών μέσω κινητών τηλεφώνων για τον Covid – 19 που έχουν αναπτυχθεί σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Η πύλη διαλειτουργικότητας όπως ονομάζεται, αποτελεί μία ψηφιακή υποδομή η οποία εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ των εθνικών εφαρμογών που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες με την έγκριση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο μάλιστα, ξεκίνησαν δοκιμές για την ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των επίσημων εφαρμογών που λειτουργούν στη Γερμανία, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία και την Τσεχία.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες, όπως στη Γερμανία και την Ιρλανδία, οι εφαρμογές έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά δημοφιλείς, τα έως τώρα αποτελέσματα από τη χρήση τους είναι πενιχρά.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην αδυναμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να συμφωνήσουν σε κοινούς κανόνες για τα ταξίδια, με αποτέλεσμα να ισχύουν διαφορετικές διαδικασίες από χώρα σε χώρα αναφορικά με κρίσιμα ζητήματα όπως το καθεστώς καραντίνας.

Πως λειτουργούν οι εφαρμογές

Όλες οι εφαρμογές που είναι διαθέσιμες λειτουργούν σε εθελοντική βάση. Σε περίπτωση που νοσήσουν από κορωνοϊό, οι πολίτες που τις χρησιμοποιούν μπορούν να καταχωρήσουν το αποτέλεσμα της διαγνωστικής τους εξέτασης στην εφαρμογή μέσω της δημόσιας υγειονομικής αρχής στην οποία υπάγονται.

Όταν ολοκληρωθεί η καταχώρηση του αποτελέσματος, η ηλεκτρονική ιχνηλάτηση επαφών ενεργοποιεί την αποστολή ανώνυμων ειδοποιήσεων στα άτομα με τα οποία έχει έρθει σε επαφή ο χρήστης που είναι φορέας του ιού. Για να λάβει κάποιος ειδοποίηση, θα πρέπει να έχει βρεθεί για χρονικό διάστημα άνω των 15 λεπτών και σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων από τον φορέα του Covid – 19.

Τα άτομα αυτά λαμβάνουν ειδοποίηση ότι πιθανώς έχουν εκτεθεί στον ιό και ενημερώνονται για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν, όπως για παράδειγμα να επικοινωνήσουν με την αρμόδια υγειονομική αρχή, να παραμείνουν σε απομόνωση στο σπίτι τους ή να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο.

Ορισμένες από τις εφαρμογές, όπως εκείνη του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας (NHS Covid – 19 App) την οποία έχουν κατεβάσει περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι, ειδοποιεί τους πολίτες σε περίπτωση που εντοπιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην περιοχή που βρίσκονται.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Κομισιόν, οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών λειτουργούν με τρόπο ο οποίος δεν παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, καθώς η ειδοποίηση γίνεται με τη χρήση κωδικών οι οποίοι ανταλλάσσονται μέσω Bluetooth σε μικρή απόσταση.

Για την προστασία προσωπικών δεδομένων, οι εφαρμογές δεν χρησιμοποιούν γεωεντοπισμό και δεδομένα μετακίνησης, ενώ θα απενεργοποιούνται αυτόματα στο τέλος της πανδημίας. Η λειτουργία των εφαρμογών ιχνηλάτησης βασίζεται στην τεχνολογία που δημιούργησαν από κοινού η Google και η Apple (Exposure Notifications System), προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια περιορισμού του κορωνοϊού.

economistas.gr

 

Εκκλησιαστικά

Πώς θα γιορτάσουν τα σχολεία τους Τρεις Ιεράρχες

Δημοσιεύθηκε

στις

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις στις σχολικές μονάδες (δημόσιες και ιδιωτικές) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα.

Πρόκειται για την παραμονή της ημέρας εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, ενώ οι εκδηλώσεις αυτές όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας θα έχουν διάρκεια έως δύο διδακτικές ώρες.

Mε απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν και σύμφωνα με τα ισχύοντα, στην περιοχή, υγειονομικά μέτρα για την προστασία από τον covid 19 που προβλέπονται για τους ιερούς ναούς, μπορεί να παραστεί το σχολείο στον εκκλησιασμό του ιερού ναού της περιοχής που εδρεύει το σχολείο.

Κατά τα λοιπά θα τηρηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας.

Περισσότερα

Ελλάδα

Ελάχιστη βάση εισαγωγής: Φόβοι για πολλά κενά στα περιφερειακά ιδρύματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θεωρείται βέβαιο πως θα αφήσει εκατοντάδες ή και χιλιάδες κενές θέσεις θέσεις – όπως έχει καταγγείλει ήδη η Αντιπολίτευση – ενώ και η Σύνοδος των Πρυτάνεων εμφανίζεται προβληματισμένη σχετικά με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην εισαγωγή των νέων φοιτητών στα πανεπιστήμια.

Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία Σύνοδο των Πρυτάνεων επισημάνθηκε ότι το νέο σύστημα και ιδιαίτερα η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής συνεπάγεται μια σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού των μαθητών/τριών που εισάγονται στα ΑΕΙ.

Οι πρυτάνεις χτυπούν «καμπανάκι» προς το υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι η Πολιτεία οφείλει να προνοήσει για τις εναλλακτικές μορφές υψηλού επιπέδου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τους νέους και τις νέες που δε θα έχουν τη δυνατότητα φοίτησης στα δημόσια ΑΕΙ ενώ ζητούν να υπάρξει μέριμνα και μέτρα στήριξης ώστε να καλυφθεί αυτή η πρόνοια.
«Τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις ως προς τον αριθμό των εισακτέων τους από το νέο σύστημα εισαγωγής για λόγους που δεν συνδέονται με τις ακαδημαϊκές ή ερευνητικές τους επιδόσεις, αλλά με την γεωγραφική και την δημογραφική ενδοχώρα τους.

Εκφράστηκε ιδιαίτερη ανησυχία για τη βιωσιμότητα μεγάλου αριθμού Τμημάτων των Περιφερειακών Ιδρυμάτων. Είναι απαραίτητο να υπάρξει μέριμνα για αυτό, ιδιαίτερα μάλιστα για Πανεπιστήμια η ίδρυση των οποίων συνδέθηκε με συγκεκριμένους εθνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς» σημειώνουν.

Μάλιστα η ανησυχία τους «για τη βιωσιμότητα μεγάλου αριθμού τμημάτων» αποδεικνύει ότι ο μεγάλος τους φόβος είναι ότι μετά τις κενές θέσεις είναι πιθανό να ακολουθήσει μία αναδιάρθρωση του «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης.

Περισσότερα

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Μονοκλωνικό αντίσωμα λειτουργεί σαν εμβόλιο– Έγκριση από τον FDA

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα της πρόληψης κατλα του κορονοϊού παρουσιάζει το εργαστηριακό μονοκλωνικό αντίσωμα bamlanivimab της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly.

Αυτό διαπιστώθηκε από την μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε φιλοξενούμενους και σε προσωπικό οίκων ευγηρίας των ΗΠΑ.

Η εταιρεία ελπίζει ότι αυτά τα αντισώματα θα αποτελέσουν, παράλληλα με τα εμβόλια, ένα πρόσθετο τρόπο προστασίας των ανθρώπων από σοβαρή νόσηση. Σύμφωνα με το Science πάντως, με δεδομένο ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πιο ακριβά από τα εμβόλια, είναι ασαφές προς το παρόν πόσο ευρέως θα αξιοποιηθούν.

Επείγουσα έγκριση από τον FDA

Τόσο το εν λόγω εξουδετερωτικό μονοκλωνικό αντίσωμα IgG1της Eli Lilly, το οποίο στοχεύει – όπως και τα εμβόλια – στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού εμποδίζοντάς τον να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, όσο και ένα «κοκτέιλ» δύο άλλων αντισωμάτων της Regeneron (που χρησιμοποιήθηκε και στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ), έχουν ήδη πάρει επείγουσα έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για χρήση σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα, που όμως κινδυνεύουν από σοβαρή Covid-19.

Μέχρι στιγμής τα εν λόγω αντισώματα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα, επειδή πρέπει να δοθούν μόνο σε νοσοκομείο, στο αρχικό στάδιο της λοίμωξης (το πολύ μέσα σε δέκα μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων) και αφού έχει προηγηθεί θετικό τεστ κορονοϊού. Όμως τώρα που το bamlanivimab φαίνεται να έχει αποτέλεσμα στην πρόληψη της νόσου, η Eli Lilly σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση από τη FDA για ευρύτερη χρήση του ως μέσου πρόληψης.

Η νέα τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή και ελεγχόμενη μελέτη BLAZE-2 φάσης 3, σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε σε 965 άτομα στα γηροκομεία (με 299 φιλοξενούμενους και 666 προσωπικό). Οι συμμετέχοντες πήραν, είτε μια ισχυρή δόση 4.200 μιλιγκράμ του μονοκλωνικού αντισώματος είτε ψευδοφάρμακο (πλασίμπο). Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, μέσα στις επόμενες οκτώ εβδομάδες από τη θεραπεία, μειώθηκε κατά 57% ο κίνδυνος εκδήλωσης νόσου Covid-19. Ειδικότερα στους ηλικιωμένους που πήραν το φάρμακο, ο κίνδυνος να νοσήσουν από Covid-19, μειώθηκε πολύ περισσότερο, έως κατά 80%.

Μόνο τέσσερις θάνατοι λόγω κορονοϊού συνέβησαν στη διάρκεια της μελέτης και όλοι στην ομάδα ελέγχου (πλασίμπο). Η συχνότητα των σοβαρών παρενεργειών ήταν η ίδια στις δύο ομάδες (θεραπείας και πλασίμπο). Όπως και με τα εμβόλια, είναι πιθανό μερικοί άνθρωποι να εμφανίσουν αντίδραση αναφυλαξίας μετά τη χορήγηση του bamlanivimab.

«Πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα»

Για πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα έκαναν λόγο ο λοιμωξιολόγος Ντέιβι Σμθ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο και ο λοιμωξιολόγος Ρατζές Γκάντι του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, εφόσον αυτά επιβεβαιωθούν και η εταιρεία δώσει πιο αναλυτικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Μάιρον Κοέν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, συνυπεύθυνο ερευνητή της νέας δοκιμής, «τα ευρήματα δείχνουν ότι το bamlanivimab – και πιθανώς άλλα μονοκλωνικά αντισώματα – μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και ακόμη να προλάβει την Covid-19». Πρόσθεσε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα, είτε χορηγούνται ως πρόληψη, είτε ως θεραπεία, φαίνεται να περιορίζουν κυρίως τη λοίμωξη στη μύτη, αποτρέποντας να κατέβει πιο χαμηλά στο αναπνευστικό και να προκαλέσει επιπλοκές όπως η πνευμονία.

Από την άλλη, οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού μπορεί να καταστήσουν λιγότερο αποτελεσματικά τα μονοκλωνικά αντισώματα, ενώ ορισμένοι επιστήμονες ζητούν να διερευνηθεί κατά πόσο τα τελευταία μπορούν να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αν κάποιος κάνει και τις δύο θεραπείες, καθώς και τα δύο στοχεύουν στην ίδια περιοχή του ιού, την πρωτεΐνη-ακίδα του. Ακόμη, όπως επισημαίνει η εταιρεία, τα μονοκλωνικά αντισώματα όπως το bamlanivimab, δεν ενδείκνυνται σε νοσηλευόμενους ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο ή είναι διασωληνωμένοι, επειδή μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση τους.

www.newsit.gr

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα