Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Κάντο όπως οι Ιταλοί – Αδυνατίστε με μακαρονάδες και τυριά

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ιταλική κουζίνα φημίζεται για τις γεύσεις της. Όταν είμαστε σε προσπάθεια απώλειας βάρους, όλοι θεωρούμε ότι πρέπει να ξεχάσουμε για κάποιο χρονικό διάστημα αυτές τις υπέροχες συνταγές!

Ωστόσο, η αλήθεια είναι διαφορετική από ότι τελικά περιμένουμε, μιας και τίποτα δε μας παχαίνει αν γνωρίζουμε πώς να το εντάξουμε στη διατροφή μας, ακόμα και αν πρόκειται για ένα κομμάτι πίτσα ή μία μερίδα καρμπονάρα. Επιπλέον, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το αδυνάτισμα είναι συνδυασμός ποιότητας και ποσότητας φαγητού που καταναλώνουμε.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι οι Ιταλοί διακρίνονται για τη σιλουέτα τους, παρά το γεγονός ότι έχουν αυτούς τους γευστικούς πειρασμούς στην καθημερινότητά τους. Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι ότι μπορούμε να κάνουμε «δίαιτα αλά ιταλικά», δεδομένου ότι τα τρόφιμα τα οποία χαρακτηρίζουν την ιταλική κουζίνα έχουν αυξημένη διατροφική αξία.

Θετικά της δίαιτας των Ιταλών
Πλούσια σε υδατάνθρακες: όσο και αν κατά καιρούς τα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες (ρύζι, μακαρόνια, ψωμί, ζύμες) έχουν κατηγορηθεί ότι παχαίνουν και δεν πρέπει να κατανάλωνονται όταν κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος, οι Ιταλοί ανατρέπουν αυτόν το μύθο. Αυτό οφείλεται στο ότι τα μακαρόνια μαζί με άλλα αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί, ρύζι, ζύμες) βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας και πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά δεδομένου ότι παρέχουν στον οργανισμό το βασικό καύσιμό του τη γλυκόζη, χωρίς την οποία ο οργανισμός υπολειτουργεί.

Πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β: τα μακαρόνια και το ριζότο, τα οποία οι Ιταλοί συνηθίζουν να καταναλώνουν έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνες της ομάδας Β, οι οποίες τονώνουν το μεταβολισμό και αυξάνουν την πνευματική διαύγεια.

Πλούσια σε ασβέστιο: τα ιταλικά τυριά (παρμεζάνα, προβολόνε, μοτσαρέλλα, γκοργκοντζόλα, πεκορίνο) δεν παχαίνουν τελικά, αλλά εφοδιάζουν τον οργανισμό με σημαντικό ποσό ασβεστίου και φωσφόρου, τα οποία είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών. Έτσι, εξηγείται μάλλον η κορμοστασιά και το λαμπερό χαμόγελο των Ιταλών.

Πλούσια σε πρωτεΐνες: το τρίδυμο των ιταλικών τυριών με τα μανιτάρια και τα αλλαντικά (π.χ. προσούτο, μορταδέλα, μπρεζαόλα) παρέχει υψηλή ποσότητα πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής ποιότητας, συμβάλλοντας στη μυϊκή ενδυνάμωση.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά: όλοι όταν αναπωλούμε την ιταλική κουζίνα, σκεφτόμαστε την πίτσα και τη μακαρονάδα και σε καμία περίπτωση δεν σκεφτόμαστε τα πλούσια αντιοξειδωτικά που προσλαμβάνουμε τελικά από όλες τις υπέροχες γεύσεις. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι βασικά συστατικά των ιταλικών φαγητών είναι η ντομάτα, το ελαιόλαδο, οι ελιές, το σπανάκι, οι γαρίδες, η ρόκα, ο βασιλικός, τα οποία όχι μόνο δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό μας, αλλά του προσφέρουν πολλαπλή προστασία! Συγκεκριμένα, το λυκοπένιο, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C, το β-καροτένιο, ολευρωπαΐνη, ω3 και ω6 λιπαρά αποτελούν «φύλακα άγγελο» για το καρδιαγγειακό σύστημα και μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου. Συγκεκριμένα, Ιταλοί ερευνητές, εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 3.315 ατόμων που έπασχαν από διάφορες μορφές καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Τα ευρήματά τους ήταν πολύ ενδιαφέροντα: άτομα που έτρωγαν περισσότερη πίτσα σε σύγκριση με αυτούς που δεν έτρωγαν, είχαν το χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του παχέως εντέρου και του ορθού. Μια κύρια εξήγηση είναι η σάλτσα ντομάτας, που μπαίνει πάντοτε στην πίτσα, αφού είναι γνωστό ότι η κατανάλωση της ντομάτας έχει συσχετισθεί με τη μείωση κίνδυνου προσβολής από αρκετές μορφές καρκίνου.

*Από τον Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο,PhD • Επιστημονικό Διευθυντή ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – Πρόεδρο Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας • Επιστημονικό Συνεργάτη ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου • Επιστημονικό Συνεργάτη Α’ Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο • Εκπαιδευτή Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μαγειρική

Αρνάκι κοκκινιστό με κάστανα και χυμό ροδιού     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1.500γρ. μπούτι αρνιού χωρίς κόκαλο, σε κύβους

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

250γρ. κάστανα ψημένα*

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 1½ φλιτζάνι νερό

1 ξυλάκι κανέλας

1 κουτ. γλυκού κύμινο

½ φλιτζάνι σταφίδες

7 ίνες κρόκο Κοζάνης τριμμένες σε σκόνη και διαλυμένες σε 2 κουτ. σούπας νερό

1 φλιτζάνι χυμό ροδιού (όχι πετιμέζι ροδιού)

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σοτάρετε σε μεγάλη κατσαρόλα τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν. Πασπαλίζετε το κρέας με αλάτι και πιπέρι και το προσθέτετε στην κατσαρόλα. Σοτάρετε για 5 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα το κρέας και προσθέτετε τον τοματοπελτέ, την κανέλα, το κύμινο, λίγο αλάτι (αν χρειαστεί) και τον κρόκο. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με καπάκι και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 1 ώρα και 30 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Προσθέτετε το χυμό ροδιού, τα κάστανα και τις σταφίδες. Σκεπάζετε το φαγητό και σιγοβράζετε για 10 λεπτά επιπλέον μέχρι να δέσει η σάλτσα του. Συνοδεύετε το φαγητό με πιλάφι. (*Για τα κάστανα, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Τα χαράζετε πάνω και κάτω σταυρωτά και τα ψήνετε για 15 λεπτά ή μέχρι να ανοίξει η φλούδα τους. Τα μεταφέρετε σε μπολ και τα σκεπάζετε με μεμβράνη για 10 λεπτά για να μαλακώσουν και τα ξεφλουδίζετε. Να υπολογίσετε ότι τα καθαρισμένα κάστανα είναι το μισό βάρος από το αρχικό).

Περισσότερα

Μαγειρική

Ρεβίθια με μάραθα και λουκάνικα                    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

250γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς και στραγγισμένα

1 ματσάκι μάραθο πλυμένο και χοντροκομμένο

250γρ. σπανάκι πλυμένο και χοντροκομμένο

3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1-2 λουκάνικα χωριάτικα σε φέτες λεπτές

1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες

2 κουτ. σούπας πελτέ διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι νερό

½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζετε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό για 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και φυλάτε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε το σπανάκι, το μάραθο, αλάτι, πιπέρι και σοτάρετε μέχρι να μαραθούν τα χόρτα. Ρίχνετε λίγο νερό και αφήνετε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα. Στη συνέχεια, προσθέτετε τα ρεβίθια, ανακατεύετε και σιγοβράζετε για 10 λεπτά ακόμη. Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε τα λουκάνικα να πάρουν λίγο χρώμα. Πετάτε το λίπος που θα βγάλουν και τα ρίχνετε στα ρεβίθια, να βράσουν άλλα 5 λεπτά μαζί. Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα συνοδεύοντας με χωριάτικο ψωμί.

Περισσότερα

Μαγειρική

Φασόλια με λαχανικά

Δημοσιεύθηκε

στις

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. φασόλια γίγαντες

2 κρεμμύδια σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

2 μέτρια καρότα ψιλοκομμένα

500 γρ. τομάτα

1 μικρό πράσο ψιλοκομμένο

3-4 κλαράκια σέλινο

2 χούφτες άνηθο ψιλοκομμένο

Ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Μουσκεύετε τα φασόλια για 12 τουλάχιστον ώρες. Αφαιρείτε τα φλουδάκια από 5-6 από αυτά. Τα βάζετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνετε και κρατάτε ένα φλιτζάνι από το ζουμί τους. Σoτάρετε τα λαχανικά σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τη τομάτα, το σέλινο χοντροκομμένο και αλατοπίπερο. Σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί βάζετε τα φασόλια, τα αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη σάλτσα και το ζωμό που κρατήσατε από το βράσιμο. Ρίχνετε και το μισό άνηθο ψιλοκομμένο. Ανακατεύετε και τα βάζετε στο φούρνο στους 200οC σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε αρχικά για 35 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, κατεβάζετε λίγο τη θερμοκρασία και συνεχίζετε μέχρι να μελώσει η σάλτσα, περίπου μισή ώρα ακόμα. Βγάζετε τους γίγαντες από το φούρνο, τους αφήνετε λίγο να κρυώσουν και ραντίζετε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και τον υπόλοιπο άνηθο. Καλή σας όρεξη!

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα