Σάββατο 28 Μαΐου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Κάντο όπως οι Ιταλοί – Αδυνατίστε με μακαρονάδες και τυριά

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ιταλική κουζίνα φημίζεται για τις γεύσεις της. Όταν είμαστε σε προσπάθεια απώλειας βάρους, όλοι θεωρούμε ότι πρέπει να ξεχάσουμε για κάποιο χρονικό διάστημα αυτές τις υπέροχες συνταγές!

Ωστόσο, η αλήθεια είναι διαφορετική από ότι τελικά περιμένουμε, μιας και τίποτα δε μας παχαίνει αν γνωρίζουμε πώς να το εντάξουμε στη διατροφή μας, ακόμα και αν πρόκειται για ένα κομμάτι πίτσα ή μία μερίδα καρμπονάρα. Επιπλέον, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το αδυνάτισμα είναι συνδυασμός ποιότητας και ποσότητας φαγητού που καταναλώνουμε.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι οι Ιταλοί διακρίνονται για τη σιλουέτα τους, παρά το γεγονός ότι έχουν αυτούς τους γευστικούς πειρασμούς στην καθημερινότητά τους. Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι ότι μπορούμε να κάνουμε «δίαιτα αλά ιταλικά», δεδομένου ότι τα τρόφιμα τα οποία χαρακτηρίζουν την ιταλική κουζίνα έχουν αυξημένη διατροφική αξία.

Θετικά της δίαιτας των Ιταλών
Πλούσια σε υδατάνθρακες: όσο και αν κατά καιρούς τα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες (ρύζι, μακαρόνια, ψωμί, ζύμες) έχουν κατηγορηθεί ότι παχαίνουν και δεν πρέπει να κατανάλωνονται όταν κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος, οι Ιταλοί ανατρέπουν αυτόν το μύθο. Αυτό οφείλεται στο ότι τα μακαρόνια μαζί με άλλα αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί, ρύζι, ζύμες) βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας και πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά δεδομένου ότι παρέχουν στον οργανισμό το βασικό καύσιμό του τη γλυκόζη, χωρίς την οποία ο οργανισμός υπολειτουργεί.

Πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β: τα μακαρόνια και το ριζότο, τα οποία οι Ιταλοί συνηθίζουν να καταναλώνουν έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνες της ομάδας Β, οι οποίες τονώνουν το μεταβολισμό και αυξάνουν την πνευματική διαύγεια.

Πλούσια σε ασβέστιο: τα ιταλικά τυριά (παρμεζάνα, προβολόνε, μοτσαρέλλα, γκοργκοντζόλα, πεκορίνο) δεν παχαίνουν τελικά, αλλά εφοδιάζουν τον οργανισμό με σημαντικό ποσό ασβεστίου και φωσφόρου, τα οποία είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών. Έτσι, εξηγείται μάλλον η κορμοστασιά και το λαμπερό χαμόγελο των Ιταλών.

Πλούσια σε πρωτεΐνες: το τρίδυμο των ιταλικών τυριών με τα μανιτάρια και τα αλλαντικά (π.χ. προσούτο, μορταδέλα, μπρεζαόλα) παρέχει υψηλή ποσότητα πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής ποιότητας, συμβάλλοντας στη μυϊκή ενδυνάμωση.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά: όλοι όταν αναπωλούμε την ιταλική κουζίνα, σκεφτόμαστε την πίτσα και τη μακαρονάδα και σε καμία περίπτωση δεν σκεφτόμαστε τα πλούσια αντιοξειδωτικά που προσλαμβάνουμε τελικά από όλες τις υπέροχες γεύσεις. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι βασικά συστατικά των ιταλικών φαγητών είναι η ντομάτα, το ελαιόλαδο, οι ελιές, το σπανάκι, οι γαρίδες, η ρόκα, ο βασιλικός, τα οποία όχι μόνο δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό μας, αλλά του προσφέρουν πολλαπλή προστασία! Συγκεκριμένα, το λυκοπένιο, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C, το β-καροτένιο, ολευρωπαΐνη, ω3 και ω6 λιπαρά αποτελούν «φύλακα άγγελο» για το καρδιαγγειακό σύστημα και μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου. Συγκεκριμένα, Ιταλοί ερευνητές, εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 3.315 ατόμων που έπασχαν από διάφορες μορφές καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Τα ευρήματά τους ήταν πολύ ενδιαφέροντα: άτομα που έτρωγαν περισσότερη πίτσα σε σύγκριση με αυτούς που δεν έτρωγαν, είχαν το χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του παχέως εντέρου και του ορθού. Μια κύρια εξήγηση είναι η σάλτσα ντομάτας, που μπαίνει πάντοτε στην πίτσα, αφού είναι γνωστό ότι η κατανάλωση της ντομάτας έχει συσχετισθεί με τη μείωση κίνδυνου προσβολής από αρκετές μορφές καρκίνου.

*Από τον Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο,PhD • Επιστημονικό Διευθυντή ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – Πρόεδρο Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας • Επιστημονικό Συνεργάτη ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου • Επιστημονικό Συνεργάτη Α’ Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο • Εκπαιδευτή Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μαγειρική

Ομελέτα με πατάτες, κολοκύθι, καλαμπόκι και σαφράν   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

½ καλαμπόκι

3 μεγάλες πατάτες

λίγο ε.π. ελαιόλαδο

6 αυγά

80 ml γάλα φρέσκο

1 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό

1 πρέζα σαφράν σκόνη

½ κρεμμύδι ξερό

1 κολοκύθι κομμένο σε λεπτές ροδέλες

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

φυλλαράκια ρόκας, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Ξεσπυρίζετε το καλαμπόκι με μαχαίρι (κατά μήκος του κοτσανιού). Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε μικρά καρέ (κύβους). Σε ένα τηγάνι με ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο τηγανίζετε τις πατάτες. Σε μια μπασίνα χτυπάτε τα αυγά με το γάλα, το γιαούρτι, λίγο ελαιόλαδο, το σαφράν, αλάτι και πιπέρι. Σουρώνετε τις πατάτες και τις ρίχνετε στο μπολ με τα αυγά. Σε καθαρό τηγάνι σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι σε φέτες και το κολοκύθι για 2΄ και προσθέτετε το μείγμα με τα αυγά. Ψήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία ανασηκώνοντας με μία σπάτουλα για να πηγαίνει το μείγμα του αυγού από κάτω ώστε να ψηθεί πιο γρήγορα. Με ένα πιάτο που χρησιμοποιείτε ως καπάκι, αναποδογυρίζετε την ομελέτα και ψήνετε και από την άλλη μεριά. Σβήνετε και αφήνετε για 3΄ στο τηγάνι. Σε ένα μπολ βάζετε το καλαμπόκι ωμό με φύλλα ρόκας, ραντίζετε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε για να μαριναριστεί το καλαμπόκι. Σερβίρετε πάνω από την ομελέτα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Μπολονέζ για χορτοφάγους

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

150 γρ. φακές καφέ ή μαύρες

60 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 καρότο, κομμένο σε κύβους

300 γρ. μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα

100 ml κόκκινο κρασί

1 κουτ. σούπας τοματοπελτέ

400 γρ. τοματάκια κονκασέ

1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό

2-3 κόκκους μπαχάρι

1 δαφνόφυλλο

500 γρ. σπαγγέτι, βρασμένο

λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζετε τις φακές σε άφθονο νερό να μαλακώσουν και κατόπιν τις στραγγίζετε. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε με το μισό ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο για 3΄ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τις φακές και τα μανιτάρια και συνεχίζετε για 3΄-4΄ ακόμη ή μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε τον τοματοπελτέ, τα τοματάκια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το θυμάρι, το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 20΄-25΄ και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρετε το ζεστό σπαγγέτι με τη σάλτσα και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Περισσότερα

Μαγειρική

Τηνιακή αγκιναρόπιτα χωρίς φύλλα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

250ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

3 τρυφερά πράσα, ψιλοκομμένα

2 καρότα, σε κύβους

14 αγκινάρες καθαρισμένες, σε μικρά κομμάτια

2 κολοκυθάκια, σε κύβους

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

10 αυγά

500ml γάλα φρέσκο

100γρ. μανούρι

100γρ. φέτα

200γρ. γραβιέρα

αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε όλο το κρεμμύδι, το πράσο, τα καρότα, τις αγκινάρες και τα κολοκυθάκια. Προσθέτετε λίγο νερό, κλείνετε με το καπάκι και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Αφού έχουν μελώσει και έχουν εξατμιστεί τελείως τα υγρά τους, αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και απλώνετε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί. Προσθέτετε τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνετε. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και τα τυριά να ομογενοποιηθούν. Περιχύνετε τα υλικά στο ταψί να καλυφθούν ομοιόμορφα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160-170°C και ψήνετε την πίτα για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να κάνει μια τραγανή κρούστα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα