Δευτέρα 19 Απριλίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Κάντο όπως οι Ιταλοί – Αδυνατίστε με μακαρονάδες και τυριά

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ιταλική κουζίνα φημίζεται για τις γεύσεις της. Όταν είμαστε σε προσπάθεια απώλειας βάρους, όλοι θεωρούμε ότι πρέπει να ξεχάσουμε για κάποιο χρονικό διάστημα αυτές τις υπέροχες συνταγές!

Ωστόσο, η αλήθεια είναι διαφορετική από ότι τελικά περιμένουμε, μιας και τίποτα δε μας παχαίνει αν γνωρίζουμε πώς να το εντάξουμε στη διατροφή μας, ακόμα και αν πρόκειται για ένα κομμάτι πίτσα ή μία μερίδα καρμπονάρα. Επιπλέον, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το αδυνάτισμα είναι συνδυασμός ποιότητας και ποσότητας φαγητού που καταναλώνουμε.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι οι Ιταλοί διακρίνονται για τη σιλουέτα τους, παρά το γεγονός ότι έχουν αυτούς τους γευστικούς πειρασμούς στην καθημερινότητά τους. Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι ότι μπορούμε να κάνουμε «δίαιτα αλά ιταλικά», δεδομένου ότι τα τρόφιμα τα οποία χαρακτηρίζουν την ιταλική κουζίνα έχουν αυξημένη διατροφική αξία.

Θετικά της δίαιτας των Ιταλών
Πλούσια σε υδατάνθρακες: όσο και αν κατά καιρούς τα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες (ρύζι, μακαρόνια, ψωμί, ζύμες) έχουν κατηγορηθεί ότι παχαίνουν και δεν πρέπει να κατανάλωνονται όταν κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος, οι Ιταλοί ανατρέπουν αυτόν το μύθο. Αυτό οφείλεται στο ότι τα μακαρόνια μαζί με άλλα αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί, ρύζι, ζύμες) βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας και πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά δεδομένου ότι παρέχουν στον οργανισμό το βασικό καύσιμό του τη γλυκόζη, χωρίς την οποία ο οργανισμός υπολειτουργεί.

Πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β: τα μακαρόνια και το ριζότο, τα οποία οι Ιταλοί συνηθίζουν να καταναλώνουν έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνες της ομάδας Β, οι οποίες τονώνουν το μεταβολισμό και αυξάνουν την πνευματική διαύγεια.

Πλούσια σε ασβέστιο: τα ιταλικά τυριά (παρμεζάνα, προβολόνε, μοτσαρέλλα, γκοργκοντζόλα, πεκορίνο) δεν παχαίνουν τελικά, αλλά εφοδιάζουν τον οργανισμό με σημαντικό ποσό ασβεστίου και φωσφόρου, τα οποία είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών. Έτσι, εξηγείται μάλλον η κορμοστασιά και το λαμπερό χαμόγελο των Ιταλών.

Πλούσια σε πρωτεΐνες: το τρίδυμο των ιταλικών τυριών με τα μανιτάρια και τα αλλαντικά (π.χ. προσούτο, μορταδέλα, μπρεζαόλα) παρέχει υψηλή ποσότητα πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής ποιότητας, συμβάλλοντας στη μυϊκή ενδυνάμωση.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά: όλοι όταν αναπωλούμε την ιταλική κουζίνα, σκεφτόμαστε την πίτσα και τη μακαρονάδα και σε καμία περίπτωση δεν σκεφτόμαστε τα πλούσια αντιοξειδωτικά που προσλαμβάνουμε τελικά από όλες τις υπέροχες γεύσεις. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι βασικά συστατικά των ιταλικών φαγητών είναι η ντομάτα, το ελαιόλαδο, οι ελιές, το σπανάκι, οι γαρίδες, η ρόκα, ο βασιλικός, τα οποία όχι μόνο δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό μας, αλλά του προσφέρουν πολλαπλή προστασία! Συγκεκριμένα, το λυκοπένιο, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C, το β-καροτένιο, ολευρωπαΐνη, ω3 και ω6 λιπαρά αποτελούν «φύλακα άγγελο» για το καρδιαγγειακό σύστημα και μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου. Συγκεκριμένα, Ιταλοί ερευνητές, εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 3.315 ατόμων που έπασχαν από διάφορες μορφές καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Τα ευρήματά τους ήταν πολύ ενδιαφέροντα: άτομα που έτρωγαν περισσότερη πίτσα σε σύγκριση με αυτούς που δεν έτρωγαν, είχαν το χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του παχέως εντέρου και του ορθού. Μια κύρια εξήγηση είναι η σάλτσα ντομάτας, που μπαίνει πάντοτε στην πίτσα, αφού είναι γνωστό ότι η κατανάλωση της ντομάτας έχει συσχετισθεί με τη μείωση κίνδυνου προσβολής από αρκετές μορφές καρκίνου.

*Από τον Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο,PhD • Επιστημονικό Διευθυντή ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – Πρόεδρο Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας • Επιστημονικό Συνεργάτη ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου • Επιστημονικό Συνεργάτη Α’ Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο • Εκπαιδευτή Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μαγειρική

Ρυζόπιτα με σοκολάτα    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 8 μερίδες)

1 πακέτο φύλλο κρούστας

200 γρ. ρύζι Καρολίνα ή γλασέ

1 λίτρο γάλα

200 ml κρέμα γάλακτος

1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ διαλυμένη σε 2 κουτ. σούπας νερό

300 γρ. ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού βανίλια

50 γρ. βούτυρο φρέσκο

100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες

1 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων

Για το σιρόπι

350 γρ. ζάχαρη

400 ml νερό

χυμό από ½ λεμόνι

1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση:

Βάζετε άφθονο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, μόλις πάρει βράση, ρίχνετε το ρύζι. Ανακατεύετε και αφήνετε να μαγειρευτεί για 15 λεπτά από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση. Το σουρώνετε και το αφήνετε στην άκρη. Σκουπίζετε την κατσαρόλα από το νερό και ρίχνετε μέσα το γάλα. Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνετε να πάρει μια βράση. Προσθέτετε το ρύζι, ανακατεύετε καλά και χαμηλώνετε τη φωτιά. Αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το διαλυμένο κορνφλάουρ, αφήνετε να πάρει μια βράση και ρίχνετε τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύετε καλά και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτετε το βούτυρο και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσουν. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει καλά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε καλά ένα βαθύ ταψί και στρώνετε πέντε φύλλα βουτυρωμένα. Αδειάζετε την κρύα κρέμα και την στρώνετε με ένα κουτάλι. Σκεπάζετε με άλλα πέντε φύλλα κρούστας επίσης βουτυρωμένα. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζετε με λίγο νερό και ψήνετε για 1 ώρα. Βγάζετε την πίτα από τον φούρνο και την αφήνετε να μισοκρυώσει. Σε κατσαρόλα βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 6 λεπτά. Σιροπιάζετε τη ρυζόπιτα (χλιαρή πίτα, καυτό σιρόπι). Αφήνετε να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρετε.

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Αρνάκι σπάλα με πικάντικη κρούστα και γλυκοπατάτες σοτέ    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το αρνί

80γρ. ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού

60γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

½ ματσάκι μαϊντανό, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα

3 κλωναράκια δεντρολίβανο, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα

5 κλωνάρια θυμάρι, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα

1 κουτ. γλυκού πάπρικα

2 κιλά αρνίσια σπάλα

3 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν

5-6 φέτες μπέικον

50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

300ml κρασί λευκό

250ml ζωμό κρέατος

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τις γλυκοπατάτες

1½ κιλό γλυκοπατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες

1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο στη μέση οριζόντια

100γρ. βούτυρο

100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

θυμάρι φρέσκο, μόνο τα φυλλαράκια

αλάτι χοντρό, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Σε μπολ ανακατεύετε τα ψίχουλα του ψωμιού, την παρμεζάνα, το ξύσμα λεμονιού, τα μυρωδικά, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Αλατοπιπερώνετε πολύ καλά το κρέας και το αλείφετε με τη μουστάρδα. Το καλύπτετε με τις φέτες μπέικον και ραντίζετε με το ελαιόλαδο. Απλώνετε το μίγμα με τα ψίχουλα, δημιουργώντας ένα παχύ στρώμα επάνω στο κρέας, πιέζοντας να κολλήσει καλά. Ρίχνετε στο ταψί το κρασί και τον ζωμό (όχι επάνω στο κρέας) και καλύπτετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχετε αν υπάρχουν αρκετά υγρά στο ταψί και συμπληρώνετε λίγο νερό ή ζωμό. Περίπου 15 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος, βγάζετε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε να πάρει χρώμα. Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος τη λαμαρίνα του φούρνου και αραδιάζετε τις πατάτες και το κομμένο κεφάλι σκόρδο. Κρατάτε 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και με το υπόλοιπο ραντίζετε πατάτες και σκόρδο. Καλύπτετε τη λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε τις πατάτες για 40 λεπτά. Βγάζετε τις πατάτες από τον φούρνο και τις αφήνετε στην άκρη. Βάζετε το ψημένο σκόρδο σε ψιλό σουρωτήρι και πιέζετε με πιρούνι για να πάρετε το καθαρό σκόρδο. Σε γουόκ ζεσταίνετε καλά το βούτυρο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ρίχνετε τις πατάτες και το ψημένο σκόρδο και σοτάρετε να ροδίσουν. Πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο θυμάρι. Ανακινείτε καλά το σκεύος, μεταφέρετε σε πιατέλα και σερβίρετε δίπλα στο αρνί.

Περισσότερα

Μαγειρική

Χταπόδι κοκκινιστό με πατάτες

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 χταπόδι μεσαίο

1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες

1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι

½ κουτ. γλυκού πιπέρι κόκκινο

½ κουτ. γλυκού πιπέρι γλυκό

2 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με δύο ποτήρια νερό βάζετε το χταπόδι ολόκληρο, προσθέτετε λίγο ξίδι και το αφήνετε να ζεματιστεί. Το αποσύρετε από τη φωτιά, βγάζετε το χταπόδι και το κόβετε σε κομματάκια. Ξαναρίχνετε το χταπόδι στην κατσαρόλα, προσθέτετε τα δύο είδη πιπεριού, τον πελτέ τομάτας, το ελαιόλαδο και αφήνετε να βράσει για περίπου 2 ώρες. Προσθέτετε τις πατάτες και αφήνετε να βράσει το σύνολο για άλλα 30 λεπτά περίπου μέχρι να πιει τα υγρά του. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό στα πιάτα.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα