Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Δερμιτζάκης: Επικίνδυνος ο εμβολιασμός με υψηλό αριθμό κρουσμάτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ανάγκη να μειωθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός στη χώρα ώστε να μην καταστεί αναποτελεσματικό το εμβόλιο τόνισε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στην εκπομπή ΚΑΛΗΜΕΡΑ του ΣΚΑΙ.

Όπως εξήγησε «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κυκλοφορίας του ιού, ενώ κάνουμε τον εμβολιασμό για να μπορούμε να αποφύγουμε πιθανότητα να έχουμε κάποιο ανθεκτικό στέλεχος, το οποίο μετά θα επικρατήσει, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι μέχρι τον Μάιο θα έχει εμβολιαστεί το 60%-70% του πληθυσμού, οπότε και θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα, καθώς θα έχει δημιουργηθεί η συλλογική ανοσία, η λεγόμενη ανοσία της αγέλης.

«Τα εμβόλια θα πάρουν χρόνο από τη μια να προστατεύσουν κάθε άτομο ξεχωριστά, διότι όταν είναι δύο δόσεις, θα πάρει τουλάχιστον 1-1,5 μήνα μέχρι να θεωρηθεί κάποιος ότι έχει την πλήρη αποτελεσματικότητα και φυσικά πολύ περισσότερους μήνες -κι ελπίζω μέχρι τον Μάιο να έχει ολοκληρωθεί αυτό- για να καλύψουμε την ανοσία της αγέλης, όπου το 60%-70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί. Μέχρι τότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», επισήμανε.

Παράλληλα, ο κ. Δερμιτζάκης πρόσθεσε ότι τα εμβόλια θα έρθουν γρήγορα και η συμμετοχή θα είναι η μεγαλύτερη. «Οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ο κόσμος ενημερώνεται ακόμα, έχει ενδοιασμούς επειδή βγήκε γρήγορα το εμβόλιο, ωστόσο πιστεύω ότ τελικά η συμμετοχή θα είναι μεγάλη», τόνισε.

Ερωτηθείς για το την άρση των μέτρων, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος καταστημάτων λιανικής, καφέ κι εστιατορίων, ταυτόχρονα, με αυστηρά μέτρα. «Δε θα είναι καλό να τα ανοίξουμε αργά τα καφέ, τα εστιατόρια, τα λιανικά καταστήματα και ίσως και τα εμπορικά κέντρα. Πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί ώστε να διοχετευθεί η ένταση και η ενέργεια που έχει ο κόσμος. Αλλιώς θα πηγαίνει να ψωνίζει και μετά θα παίρνει καφέ, θα κάθεται στα παγκάκια και θα δημιουργεί συνωστισμό», τόνισε.


Ροή ειδήσεων

Advertisement