Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Πώς οι αθλητές θα ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Του Γεωργίου Θ. Βέργου *

Στα νέα κυβερνητικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, μεταξύ άλλων ουσιαστικά μπήκε σε κλείσιμο (lockdown) και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Η πρόσβαση στα γυμναστήρια και στους κοινόχρηστους χώρους άσκησης, καθώς και τα ομαδικά αθλήματα απαγορεύτηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown, στο πλαίσιο των περιορισμών για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Με τα νέα δεδομένα τα πράγματα φαντάζουν ακόμα πιο δύσκολα για σωματεία και αθλούμενους, που βλέπουν τη χρονιά εκτός απροόπτου να χάνεται, με σημαντικές συνέπειες και για το μέλλον. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη στόχων τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από τους αθλητές, καθώς τίποτα δεν είναι βέβαιο ακόμη και για τις μεγάλες διοργανώσεις, αλλά και οι εγχώριες φαίνεται να έχουν ματαιωθεί ή αναβληθεί για αόριστη ημερομηνία.
Οι αθλητές που ήταν συνηθισμένοι σε καθημερινές, ακόμα και διπλές προπονήσεις, έχουν χάσει την επαφή τους με τους χώρους άθλησης, τους προπονητές και τους συναθλητές τους. Παράλληλα, όπως όλος ο κόσμος, βιώνουν έντονα συναισθήματα φόβου, στρες και θυμού και δημιουργούνται αμφιβολίες για την επαναφορά τους στην αγωνιστική δράση. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους αθλητές μας να αντεπεξέλθουν καλύτερα στη δύσκολη αυτή συγκυρία, αλλά και να τη χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους;
– Πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι, να παραμείνουν υψηλά τα κίνητρα και να βάλουν προτεραιότητα οι αθλητές τις βασικές τους ανάγκες, εξακολουθώντας να ασχολούνται με τις προγραμματισμένες υποχρεώσεις που μπορούν να γίνουν.
– Διατήρηση των συνηθειών διατροφής και ύπνου, χρησιμοποιώντας τον διαθέσιμο χρόνο τους για ξεκούραση και ανάκαμψη.
– Εφαρμογή ατομικού προγράμματος προπόνησης σε εξωτερικούς χώρους, για ενδυνάμωση, ασκήσεις ευελιξίας και εύρος ασκήσεων κίνησης, γεγονός που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε έτοιμοι, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.
– Γεμίστε τον χρόνο με διάβασμα, ασχολούμενοι πνευματικά με το άθλημά μας. Προγραμματίστε επίσης προπονήσεις μέσω μιας ηλεκτρονικών μέσων ή μέσω βίντεο.
– Μείνετε κοινωνικά συνδεδεμένοι με φίλους και συμπαίκτες, μέσω της τεχνολογίας και αναζητήστε σελίδες στο διαδίκτυο που αναφέρονται σε αθλητικά θέματα ή αθλητικού περιεχομένου βιβλία.

• Χειρουργός-Ορθοπαιδικός

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Hellbound- Όλοι είμαστε ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν ηθικές αρχές που θέτουν συγκεκριμένα πρότυπα ανθρώπινης συμπεριφοράς και συνήθως προστατεύονται ως νόμιμα δικαιώματα κατά το εθνικό και διεθνές δίκαιο. Θεωρούνται ως «κοινώς αντιλαμβανόμενα αναπαλλοτρίωτα θεμελιώδη δικαιώματα που κάθε άτομο δικαιούται από τη στιγμή της γέννησής του, απλώς και μόνο επειδή είναι ανθρώπινο ον». Αυτά περιλαμβάνουν αστικά και πολιτικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς και την ισότητα ενώπιον του νόμου. Αυτά πάνω κάτω μας λέει η Παγκόσμια Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ακόμα, κάθε κατηγορούμενος για ποινικό αδίκηµα πρέπει να θεωρείται αθώος έως ότου διαπιστωθεί η ενοχή του σύµφωνα µε το νόµο σε δημόσια δίκη, κατά την οποία θα του έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις για την υπεράσπισή του.

Όλα τα παραπάνω καθώς και το πνεύμα του Διαφωτισμού, η Αναγέννηση, ο Τζον Λοκ και όλα τα συμπαρομαρτούντα πάνε περίπατο στη νέα Κορεάτικη σειρά που ήρθε και στρογγυλοκάθισε στην πρώτη θέση θεαματικότητας του ΝΕΤFLIX. Αντίθετα με ότι πιστεύαμε τόσα χρόνια, αντίθετα ακόμα και με τις προσπάθειες των ανθρώπων μέσα στους αιώνες η σειρά   «Hellbound» πρεσβεύει ότι όλοι είμαστε ένοχοι και βαθιά αμαρτωλοί μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Η υπόθεση της σειράς στηρίζεται σε αφύσικα, ξαφνικά και απρόβλεπτα περιστατικά που πληθαίνουν  προϊόντος  του χρόνου. Τερατόμορφες φιγούρες εισβάλουν στον χώρο κι αφού βασανίζουν κάποιο άτομο το σκοτώνουν σε κοινή θέα. Οι απόκοσμες αυτές οντότητες έχουν φροντίσει να ενημερώσουν τα θύματα. Τα τέρατα αυτά κινούνται ανάμεσα στο  γκροτέσκο, το γελοιογραφικό και το τρομακτικά χονδροειδές. Τα τερατόμορφα αυτά πλάσματα λίγο αρπαγμένα στο ψήσιμο, σε μεγέθους αχνιστού King Kong, είναι τραγελαφικοί δαίμονες της κολάσεως, λίγο καψαλισμένοι είναι αλήθεια – εμφανίζονται από το πουθενά ανάμεσα σε ανυποψίαστους πολίτες, προειδοποιώντας τους με γελοία ακρίβεια για την ημερομηνία και την ώρα που αφού τους λιντσάρουν και τους ξεροψήσουν θα τους στείλουν στον αφανισμό και  την κόλαση.

Ένας πολίτης (Jeong Jin-soo), μέσα σε αυτήν την επίγεια κόλαση προτάσσει  τα στήθια του και τη Νέα Αλήθεια που είναι τόσο παλιά όσο κι άνθρωπος όσο και οι κάθε λογής Μεσσίες που λέει με δυο λόγια «αφού φοβάστε, ο κόσμος γύρω είναι ένας εφιάλτης, ακολουθείστε εμένα κι αυτά που σας λέω για να σωθείτε», τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο τρόμος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το δυστοπικό περιβάλλον  και απλουστευτική μέγγενη των  θεωριών συνωμοσίας, έτσι οι χορηγοί της Νέας Αλήθειας και τα μέλη της αυξάνονται και πληθύνονται.

Σ’ αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχει τίποτ’ άλλο κατά τη Νέα Αλήθεια, παρά η διαρκής σύγκρουσης μεταξύ καλού και κακού μέσα από τα δύο ανταγωνιστικά στοιχεία, του φωτός και του σκότους, δεν υπάρχουν αποχρώσεις, τόνοι, διαβαθμίσεις, κυριαρχεί είτε το μαύρο της αμαρτίας και του παραπτώματος είτε το λευκό και άσπιλο της Νέας Αλήθειας.

Στο νέο κόσμο του «Hellbound» και των έξι επεισοδίων της πρώτης σεζόν, η ελεύθερη βούληση δεν παίζει και σπουδαίο ρόλο. Η επιβεβλημένη «ηθική» συμπεριφορά είναι μονόδρομος για όσους δεν θέλουν από τη μια στιγμή στην άλλη, με μαρτυρικό θάνατο, να βρεθούν στο αχανές και σκοτεινό επέκεινα και όλα αυτά στην αρένα μίας εφιαλτικής καθημερινότητας με συνεχείς θρησκευτικές «πραγματώσεις» που «μυρίζει» καυτή επίγεια κόλαση.

Τη σκηνοθεσία του «Hellbound» έχει κάνει ο Sang-ho Yeon, του  επιτυχημένου, «Train to Busan» και την παραγωγή  το Netflix και το Lezhin Studio. Η πρώτη σεζόν της νέας μεταφυσικής σειράς, «Hellbound», έκανε πρεμιέρα στο Netflix στις 19 Νοεμβρίου με έξι επεισόδια διαθέσιμα μέχρι στιγμής για streaming προβολή.

Ένα sci-fi, μετα-αποκαλυπτικό και μηδενιστικό θρίλερ με θέμα τις ανθρώπινες αδυναμίες που πνίγεται στον βούρκο της θρησκευτικής υστερίας και προσφέρει μπόλικη αγωνία, αρκετή δράση και υπερένταση τόση, όση θα μας κάνει να καταπιούμε όλον αυτόν τον ηθικοπλαστικό βόρβορο της Νέας Αλήθειας.

Στο μύλο της ηθικής της σειράς  «Hellbound»  στην οποία βασίζονται οι προφητείες και οι «πραγματώσεις», αλέθονται τα πάντα και οι άνδρες που έπεσαν σε κάποια ανομία και γυναίκες που δεν μπόρεσαν να αποφύγουν κάποιο αμάρτημα, άρρωστοι και ανήμποροι άνθρωποι αλλά και νεογέννητα, που όση φαιά ουσία και να κατανάλωσαν οι κήνσορες  της Νέας Αλήθειας, δεν μπόρεσαν να βρουν λόγους να αιτιολογήσουν τον αφανισμό τους επαρκώς, ούτε στα μέλη τους.

Οι ήρωες μας κινούνται σε μια αχανή μεταφυσική μυθοπλασία με εσχατολογική χροιά στην οποία στριμώχνονται με άγριο και μανιχαϊστικό τρόπο, ο φόβος για το άγνωστο, η ελεύθερη βούληση και οι επιπτώσεις της, το πεπρωμένο, το δίκαιο και το άδικο, η τιμωρία και η αθώωση, η θνητότητα και η ηθική. Όλα αυτά χτυπημένα στο μπλέντερ του τρόμου και της αγωνίας και στην κάτω γωνιά των εντυπώσεων παραμονεύει το σπλάτερ με την κέτσαπ σε ετοιμότητα. 

Η δεύτερη σεζόν είναι σχεδόν σίγουρη, μετά την εκπληκτική επιτυχία της πρώτης, εξ άλλου δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης το φινάλε του 6ου επεισοδίου. Μέχρι τότε να διάγετε βίον ενάρετο, αμόλυντο και συνετό, για να μην έχουμε τίποτα δυσάρεστες «πραγματώσεις», αλλά και να φροντίζετε να αποδεικνύεται την αθωότητά σας, πρωί, μεσημέρι, βράδυ, γιατί ο Διαφωτισμός φαίνεται ότι πέρασε και δεν ακούμπησε τις ακτές του Ειρηνικού και την Κορεάτικη χερσόνησο.

 

  

 

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Χριστουγεννιάτικες ευχές από τον Νίκο Σουγλέρη

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ένα όμορφο και χριστουγεννιάτικο ποστ καλημέρισε σήμερα Παρασκευή τους διαδικτυακούς του φίλους στο facebook ο Νίκος Σουγλέρης.
Διαβάστε το ποστ:
ΚΑΛΉ ΜΈΡΑ ΣΑΣ!!
ΑΓΑΠΗΤΟΊ μου φίλοι!!.
ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ με την δική σου ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ εφημερίδα Πρωινη ” ΓΝΏΜΗ” ΠΑΤΡΏΝ!!
ΌΤΑΝ η εφημερίδα στην οποία δουλεύεις έχει γίνει σαν δεύτερο σπίτι σου!!!..
ΚΙ ΌΤΑΝ αυτό το σπίτι το βλέπεις στολισμένο με ένα τόσο όμορφο εορταστικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο!!!!..
ΕΊΝΑΙ φυσικό να σε πλημυρίζει η συγκίνηση και η ζεστασιά των γιορτινών ημερών!
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ σε όλους και ιδιαίτερα στις χιλιάδες των αναγνωστών και φίλων αλλά αγαπητούς συναδέλφους της “Γνώμης”!!!..
Η αναμνηστική “φώτο” είναι ένα ωραίο δώρο!
ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ

στον εκδότη μας κ Γιάννη Χρ ΧΡΙΣΤΌΠΟΥΛΟ όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το κλίμα είναι εορταστικό!!!.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ /ΜΕ ΜΕ ΑΓΆΠΗ.
ΚΑΛΆ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ!! ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ!!!!..
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται, χριστουγεννιάτικο δέντρο και εσωτερικός χώρος

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Δημοσιεύθηκε

στις

Του Γιώργου Νικολάου (*)

Πρόσφατα, για πολλοστή φορά, φοιτήτρια του Τμήματός μου δέχθηκε επίθεση από αγέλη εξαγριωμένων σκύλων κατά την προσέλευσή της στο Πανεπιστήμιο.

Η κατάσταση με τα αδέσποτα σκυλιά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας έχει προσλάβει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις και υπάρχουν δεκάδες παρόμοια κρούσματα επιθέσεων σε φοιτητές, προσωπικό και επισκέπτες.
Η Διοίκηση του πανεπιστημίου έχει επανειλημμένως απευθυνθεί στον Δήμαρχο Πατρέων κ. Πελετίδη, φέρνοντάς τον ενώπιον των ευθυνών του, αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία αρμόδια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα οι Δήμοι της χώρας. Για τον σκοπό αυτό άλλωστε ενισχύονται οικονομικά από το Κράτος. Ωστόσο, παρόλες τις παραστάσεις του Πανεπιστημίου προς τον κ. Δήμαρχο, ο τελευταίος δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά και αποτελεσματικά με το θέμα.
Αποτέλεσμα της αδιαφορίας αυτής είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών να παρουσιάζει μία δυσάρεστη εικόνα, γεγονός που το αδικεί αφού τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο υποδομών συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων της χώρας και κατέχει αξιόλογη θέση στις διεθνείς κατατάξεις. Όμως, όποιος περπατήσει μέσα στην Πανεπιστημιούπολη θα αντικρύσει το αποκαρδιωτικό θέαμα αδέσποτων, νηστικών και ενίοτε επιθετικών σκυλιών, τα οποία πολλές φορές γίνονται επικίνδυνα. Η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει αποδείξει πλείστες φορές τα φιλοζωικά αισθήματά της. Η κατάσταση αυτή ωστόσο είναι άδικη και για τα ίδια τα σκυλιά, τα οποία δεν έχουν φροντίδα και περίθαλψη.
Σκοπός του παρόντος κειμένου δεν είναι να αναζητήσει τις αιτίες του φαινομένου. Τις γνωρίζουμε άλλωστε λίγο-πολύ όλοι μας και δεν θα αρνηθώ ότι και η ανευθυνότητα των πολιτών που εγκαταλείπουν τα ζώα συντροφιάς συμβάλλει δυσμενώς στην αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων. Από την άλλη, η συντεταγμένη Πολιτεία (και ο Δήμος αποτελεί μέρος της) οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Αλλά και το Πανεπιστήμιο έχει υποχρέωση να προστατέψει τους φοιτητές και το προσωπικό του. Όταν ο Δήμος αδρανεί κάτι πρέπει να κάνουμε εμείς για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Δεν νομίζω ότι θα άφηνε κανείς να καεί το σπίτι του επειδή καθυστέρησε η Πυροσβεστική.
Ας σκύψουμε λοιπόν σοβαρά όλοι μας (Πανεπιστήμιο, Δήμος, φιλοζωικές οργανώσεις) πάνω από το πρόβλημα και ας προσπαθήσουμε να βρούμε αποτελεσματικές λύσεις πριν θρηνήσουμε για τα χειρότερα.
(*) Καθηγητής, Πρόεδρος Του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας

 

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα