Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Η εμπειρία ενός 24χρονου εθελοντή για το εμβόλιο της Moderna -Τι ένιωσε

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Moderna πρόκειται να κυκλοφορήσει το εμβόλιο της για τον κορωνοϊό, το οποίο βασίζεται στη νέα τεχνολογία mRNA, δηλαδή στην παροχή αλυσίδων γενετικού υλικού που μετατρέπουν τα ανθρώπινα κύτταρα σε εργοστάσια πρωτεϊνών.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, ο 24χρονος Γιασίρ Μπατάλβι που έκανε εθελοντικά το εμβόλιο μίλησε στο CNN και περιέγραψε την εμπειρία του.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως αρχικά ένιωσε μια αμηχανία, όταν σήκωσε το μανίκι και του έδωσαν να υπογράψει ένα κείμενο συγκατάθεσης 22 σελίδων, ενώ «σίγουρα δεν ήταν σαν βόλτα στο πάρκο».

Παράλληλα, είπε ότι την στιγμή που τον τρύπησε η βελόνα, ένωσε ένα μικρό τσίμπημα στο πλάι του μπράτσου, όπως δημιουργείται συνήθως από το κοινό εμβόλιο της γρίπης.

«Τη στιγμή που με τρύπησε η βελόνα ένιωσα αρχικά σαν να κάνω αντιγριπικό εμβόλιο, που είναι βασικά ένα μικρό τσίμπημα στο πλάι του μπράτσου. Όταν έφυγα από το νοσοκομείο, εκείνο το βράδυ, χειροτέρεψε κάπως η δυσκαμψία. Όχι ότι δεν ήταν διαχειρίσιμη, αλλά ένιωθα σαν να μη μπορώ να σηκώσω το χέρι μου πάνω από τον ώμο μου. Οι παρενέργειες, ωστόσο, ήταν μάλλον τοπικές, στον μυ του χεριού. Κι αυτό ήταν όλο, δεν επηρεάζει κάτι άλλο και νιώθεις καλά», είπε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, τα πράγματα ήταν διαφορετικά στη δεύτερη δόση. Ο Γιασίρ Μπατάλβι σημειώνει πως «εμφάνισα αρκετά σημαντικά συμπτώματα μετά τη δεύτερη δόση. Στην αρχή ήμουν καλά όσο βρισκόμουν στο νοσοκομείο. Αλλά το βράδυ ήταν δύσκολο, αφού ανέβασα χαμηλό πυρετό κι αισθανόμουν κόπηση και ρίγη». Την επόμενη μέρα όμως, λέει ότι ήταν μια χαρά και οι γιατροί του είπαν να μην ανησυχεί

Οι ειδικοί διευκρινίζουν πως αυτές οι ι αντιδράσεις αυτές του οργανισμού δείχνουν ότι το σώμα ανταποκρίνεται όπως θα έπρεπε. Έτσι, δεν να τρομάξει κανείς, ώστε να αποφύγει τον εμβολιασμό ή τη δεύτερη δόση.

«Αυτό σημαίνει ότι η ανοσοαπόκρισή σας αποδίδει και θα πρέπει να νιώθετε καλά γι’ αυτό», λέει ο ειδικός στα εμβόλια, δρ Πολ Όφιτ του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Φιλαδέλφεια, άποψη με την οποία συμφωνεί και ο κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο δρ Άντονι Φάουτσι, που θα παραμείνει στο πόστο του και με τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, έχει πει αναφορικά με τις παρενέργειες του εμβολίου ότι «σχεδόν όλες εξαφανίζονται μέσα σε 24, το πολύ 48 ώρες», ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό οι Αρχές να είναι ειλικρινείς αναφορικά με τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν όσοι εμβολιαστούν.

O Μονσέφ Σλαουί, επικεφαλής του αμερικανικού προγράμματος εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, του λεγόμενου Warp Speed («Ταχύτητα Δίνης»), είπε την Δευτέρα ότι περίπου το 10% με 15% θα αναπτύξουν «σχετικά αξιοσημείωτες παρενέργειες. Στους περισσότερους δεν θα είναι τόσο αισθητές. Κι αυτό -λαμβάνοντας υπόψη την προστασία σε ποσοστό 95% που παρέχει το εμβόλιο από μια νόσο, που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα ή ή σημαντικά εξουθενωτική – θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη ισορροπία».

www.aftodioikisi.gr

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement