Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Αθλητισμός

Η ζωή χωρίς την μπάλα

Δημοσιεύθηκε

στις

Εννιά ποδοσφαιριστές μιλούν στη «Γ» για το πώς περνούν τη μέρα τους στην καραντίνα

ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ Κ. ΓΑΛΑΡΙΩΤΗΣ 

 

Το ποδόσφαιρο είναι μέσα στη ζωή τους, είναι η καθημερινότητά τους, αλλά ταυτόχρονα και η απόδραση από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Έχει περάσει ένας μήνας και κάτι ημέρες από την στιγμή που στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο μπήκε «λουκέτο» και εννιά αθλητές μιλούν στη «Γ» για το πώς περνούν την ημέρα τους στην καραντίνα, πόσες φορές προπονούνται και με ποιο τρόπο. Επίσης, μας λένε αν η εν λόγω προπόνηση που κάνουν πιστεύουν ότι βοηθάει σε ένα ομαδικό άθλημα, όπως είναι το ποδόσφαιρο, και τέλος ποια είναι η άποψή τους για το αν πρέπει να επαναρχίσει το πρωτάθλημα ή όχι.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ

«Βόλτες με τον σκύλο και τρέξιμο με φίλους»

Ο ποδοσφαιριστής της Πάτρας 2005 Γιάννης Βουρλούμης δήλωσε: «Η μέρα μου περνάει με πρωινή βόλτα με τον σκυλάκο μου και περπάτημα. Τα μεσημέρια κάνω προπόνηση με αρκετό τρέξιμο. Είμαι πιο πολύ του βουνού, φτάνω ψηλά στο Σανατόριο έχοντας παρέα τον αδερφό μου και έναν φίλο. Αυτό δεν το κάνω κάθε μέρα, διότι αλλάζω το πρόγραμμά μου. Πηγαίνω για ποδήλατο με φίλους διανύοντας αρκετά μεγάλες αποστάσεις, κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ, συνεχίζω με τρέξιμο στην Πλαζ και το απόγευμα ξεκουράζομαι παρακολουθώντας τηλεόραση. Προπονούμαι σίγουρα 4-5 ημέρες την εβδομάδα. Όσο για τον αν βοηθάει αυτού του είδους η προπόνηση, θα έλεγα όχι. Άλλο να κάνεις προπόνηση με τους συμπαίκτες σου και να γίνεται μάχη στις προπονήσεις και άλλο να τρέχεις μόνος σου. Απλά σε βοηθάει να διατηρείσαι σε μια καλή κατάσταση όσο γίνεται. Η άποψή μου είναι ότι και πρέπει και θέλω να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Πρώτα όμως να είμαστε σίγουροι για την δημόσια υγεία και μετά να παίξουμε πάλι. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και πρέπει όλοι μας να το καταλάβουμε».

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΗΚΟΣ

«Έχει επηρεαστεί ο τρόπος εκγύμνασης»

Ο νεαρός ταλαντούχος αμυντικός του Αετού Ρίου Μιχάλης Ζήκος ανέφερε: «Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει τον τρόπο εκγύμνασης των αθλητών του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Πλέον οι αθλητές καλούνται να προπονούνται αποκλειστικά σε ατομικό επίπεδο, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίφαση με την ιδεολογία του ποδοσφαίρου, το οποίο είναι ένα ομαδικό άθλημα.

Η προσωπική μου άθληση περιλαμβάνει καθημερινό τρέξιμο στο δασάκι της Πλαζ και κατά μήκος της παραλιακής. Όσον αφόρα στο αερόβιο κομμάτι, κάνω με λάστιχα ενδυνάμωση. Όμως, σε ένα ομαδικό άθλημα, όπως το ποδόσφαιρο, δεν είναι αρκετά αυτά, καθώς οι αθλητές πρέπει να προπονούνται και σε άλλα σημαντικά κομμάτια, όπως η τακτική, η επικοινωνία μέσα στον αγωνιστικό χώρο κ.λπ. Το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, παρ’ όλες τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να επαναρχίσει με την αυστηρή και σωστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τόσο από τους παίκτες όσο και από τους διοικούντες. Για να μπορέσουμε να απολαύσουμε αυτό που αγαπάμε, πρέπει να δείξουμε ότι προσαρμοζόμαστε στην κάθε δύσκολη περίοδο και ότι είμαστε υπεύθυνοι».

 

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ

«Η ατομική προπόνηση βοηθάει σε έναν βαθμό»

Ο έμπειρος άσος της Αναγέννησης Ψαθοπύργου, Διονύσης Χαϊκάλης, τόνισε: «Η μέρα μου στην καραντίνα περνάει με ταινίες, βλέποντας όσο πιο πολλούς αγώνες μπορώ στην τηλεόραση, σερφάροντας αρκετή ώρα στο διαδίκτυο, με προπόνηση και περπάτημα. Αυτή τη στιγμή προπονούμαι τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα κάνοντας αερόβια άσκηση σε εξωτερικό χώρο και ασκήσεις ενδυνάμωσης στο σπίτι μου. Η προπόνηση που κάνω με βοηθά ώς έναν βαθμό στο ποδόσφαιρο, αλλά σίγουρα όχι στον βαθμό που θα με βοηθούσε η προπόνηση στο γήπεδο με την ομάδα. Δηλαδή αυτό που κάνω είναι μια συντήρηση. Νομίζω ότι ναι, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, πρέπει να γίνει επανεκκίνηση στο πρωτάθλημα, γιατί αυτή τη στιγμή το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο πεθαίνει, αλλά σίγουρα οι ειδικοί ξέρουν καλυτέρα από εμάς».

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

«Μας έχει σώσει η μετακίνηση 6»

Ο έμπειρος ποδοσφαιριστής του Ατρομήτου Πατρών, Δημήτρης Λαζαρίδης, επισήμανε: «Μας έγινε σχεδόν συνήθεια, ξεχάσαμε την καθημερινότητά μας. Αν και έχω τεθεί σε αναστολή, προσπαθώ με διάφορους τρόπους να διατηρήσω τους προ κορωνοϊού ρυθμούς. Μας έχει σώσει η μετακίνηση 6. Περιορισμένες ατομικές προπονήσεις, ασκήσεις στο σπίτι και ειδικά προγραμματάκια για να μην μείνουμε πίσω. Δυστυχώς όμως δεν αρκεί, καθώς είμαστε σε ένα ομαδικό άθλημα και χρειάζεται να προπονηθούμε και με τους συμπαίκτες μας. Αυτή την στιγμή προέχει η ασφάλεια. Το ποδόσφαιρο έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Όλοι θέλουμε να ξαναρχίσουμε τις προπονήσεις μας και το πρωτάθλημα, αλλά προσωπικά, αν δεν γίνει με ασφάλεια, καλυτέρα να μην γίνει καθόλου. Θέλω να πιστεύω πως όλοι προσπαθούμε να αποτρέψουμε την διασπορά του ιού, για να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό».

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΖΑΝΑΣ

«Είμαι από τους τυχερούς που δουλεύουν»

Ο άσος του Αχαιού Σαραβαλίου Ανδρέας Λαζανάς υπογράμμισε: «Η μέρα μου στην καραντίνα περνάει δουλεύοντας. Είμαι από τους τυχερούς, στις δύσκολες εποχές που ζούμε, καθώς δουλεύω σε ένα εργοστάσιο. Η καψούρα μας όμως είναι μία, το ποδόσφαιρο, και προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ για να προπονηθώ. Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα κάνω ποδήλατο και τρέξιμο, κάτι που πιστεύω ότι κάνουν και άλλοι ποδοσφαιριστές. Η άποψή μου είναι ότι το ποδόσφαιρο θέλει προπόνηση μέσα στο γήπεδο για να παραμείνεις σε καλή κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω εάν πρέπει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, καθώς είναι περίεργο όλο αυτό. Πότε θα αρχίσει και πότε θα τελειώσει; Θα παίζουμε μέσα στο καλοκαίρι; Και μετά πάλι προετοιμασία… Από την άλλη, υπάρχουν παιδιά που ζουν από αυτό, καθώς παίζουν σε μεγαλύτερες κατηγορίες, όπου πρέπει να αρχίσει το πρωτάθλημα για οικονομικούς λόγους, αλλά και για τη ζωή τους γενικότερα».

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΦΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Κλέβω κάποιες ώρες για να αθλούμαι»

Ο πολύπειρος άσος του Πανμοβριακού Ριόλου, Παναγιώτης Νιφορόπουλος, μάς εξήγησε: «Οι μέρες μου στην καραντίνα περνάνε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων καθαρά ως ρουτίνα. Είμαι στο μαγαζί μου και τρεις φορές την εβδομάδα κλέβω μία ώρα για να πηγαίνω για προπόνηση, συνήθως αερόβια, με τρέξιμο και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Για καλή μου τύχη είναι και ο μικρός μου αδερφός εδώ λόγω του ότι έχει σταματήσει και η Γ’ Εθνική και κάνουμε μαζί πρόγραμμα, αυτός βέβαια σε καθημερινή βάση. Πιστεύω και είμαι της άποψης πως ό,τι αφήνεις σε αφήνει, γι’ αυτό και ο κάθε ποδοσφαιριστής ακόμα κ ατομικά πρέπει να προσπαθεί και να βελτιώνεται συνεχώς για καλό δικό του, αλλά και για το καλό της ομάδας. Το πρωτάθλημα κατά τη γνώμη μου πρέπει να ξεκινήσει για να ανταμειφθεί ο κόπος και η προσπάθεια της κάθε ομάδας. Βέβαια αρμόδιοι είναι άλλοι για το αν θα ξεκινήσει και δυστυχώς δεν παίζουν ρόλο οι γνώμες των ομάδων. Όπως και να έχει, εύχομαι όλο αυτό να τελειώσει και να συνεχιστεί πάλι το ερασιτεχνικό».

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

«Να επανέλθουμε το γρηγορότερο»

Ο 16χρονος παίκτης του Άνω Καστριτσίου, Δημήτρης Χριστόπουλος, είπε: «Το πρωί κάνω διαδικτυακά μαθήματα για το σχολείο. Το μεσημέρι πάω για τρέξιμο έτσι ώστε να διατηρήσω τη φυσική κατάσταση που είχα στα επίπεδα προ καραντίνας. Έπειτα, το απόγευμα, κάνω μαθήματα φροντιστηρίου και στον ελεύθερό μου χρόνο κάνω ασκήσεις ενδυνάμωσης στο σπίτι σύμφωνα με το πρόγραμμα που μου έχει δώσει ο προπονητής μου. Αθλούμαι κατ’ αυτό τον τρόπο 4 φορές την εβδομάδα.

Πιστεύω ότι σε ένα ομαδικό άθλημα, όπως το ποδόσφαιρο, τέτοιου είδους προπόνηση βοηθάει μόνο στη διατήρηση-βελτίωση της φυσικής κατάστασης του κάθε αθλητή. Όσον αφορά στο ποδοσφαιρικό κομμάτι, η βελτίωση του αθλητή επιτυγχάνεται μέσα στο γήπεδο πράγμα που λόγω της κατάστασης είναι αδύνατο να γίνει, διότι το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα και μόνο μέσω της ομαδικής προπόνησης κάποιος μπορεί να βελτιώσει τα χαρακτηριστικά του.

Τέλος, κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να γίνει επανέναρξη των πρωταθλημάτων και των ομαδικών προπονήσεων έτσι ώστε να μην χαθεί ακόμα μία ποδοσφαιρική χρονιά, όπως η περσινή, και να επανέλθουμε όσο γρηγορότερα γίνεται στα γήπεδα με σκοπό να εκπληρώσουμε τους στόχους και τα όνειρά μας».

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ

«Ή τα κλείνεις όλα ή τίποτα»

Ο πολύπειρος ποδοσφαιριστής του Λιμνοχωρίου, Τάκης Σχοινάς, ανέφερε: «Η μέρα δεν περνάει και εύκολα. Νομίζω πολλοί συνάνθρωποί μας θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Αν τρέξω δέκα λεπτά και κάνω δέκα ταχύτητες και κοιλιακούς μία-δύο φορές την εβδομάδα, νομίζω ότι αυτό δεν είναι προπόνηση για έναν αθλητή που παίζει ποδόσφαιρο και δεν έρχεται σε επαφή με το αντικείμενό του, δηλαδή την μπάλα. Σίγουρα προέχει η υγεία, αλλά σε επίπεδο Super League πώς κάποιος που κολλάει, κάθεται δέκα μέρες, του περνάει, μετά αγωνίζεται ξανά; Πιστεύω πως ή όλα τα αθλήματα, ερασιτεχνικά και επαγγελματικά, πρέπει να ανοίξουν ή όλα να κλείσουν. Ας βοηθήσει το κράτος τον ερασιτεχνικό αθλητισμό μια φορά!».

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΤΣΙΑΪ

«Προπονούμαστε για να διατηρηθούμε»

Ο παίκτης του Δαβουρλή Κ. ’92, Αλέξανδρος Κοτσιάι, τόνισε: «Η αλήθεια είναι ότι, έχοντας συνηθίσει με το ποδόσφαιρο στη ζωή μας, μας στεναχωρεί όλους που δεν μπορούμε να παίξουμε και να προπονηθούμε. Παιδιά σαν εμένα παίζουν από μικρά και έχουν συνηθίσει να τρέχουν πίσω από μια μπάλα. Με αυτή την κατάσταση που επικρατεί το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρηθούμε. Πάμε για τρέξιμο, κάνουμε λίγη γυμναστική στο σπίτι και μετα πάμε στις καθημερινές δουλειές μας. Ευτυχώς εμείς έχουμε έναν προπονητή ο οποίος είναι δίπλα μας αν θελήσουμε κάτι και ενδιαφέρεται για όλους μας. Ελπίζω να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα, διότι για εμένα είναι υποχρέωση όλων μας να παίζουμε και να συνεχίζουμε να στηρίζουμε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο».

 

 

 

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement