Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Πώς οι αθλητές θα ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Του Γεωργίου Θ. Βέργου *

Στα νέα κυβερνητικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, μεταξύ άλλων ουσιαστικά μπήκε σε κλείσιμο (lockdown) και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Η πρόσβαση στα γυμναστήρια και στους κοινόχρηστους χώρους άσκησης, καθώς και τα ομαδικά αθλήματα απαγορεύτηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown, στο πλαίσιο των περιορισμών για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Με τα νέα δεδομένα τα πράγματα φαντάζουν ακόμα πιο δύσκολα για σωματεία και αθλούμενους, που βλέπουν τη χρονιά εκτός απροόπτου να χάνεται, με σημαντικές συνέπειες και για το μέλλον. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη στόχων τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από τους αθλητές, καθώς τίποτα δεν είναι βέβαιο ακόμη και για τις μεγάλες διοργανώσεις, αλλά και οι εγχώριες φαίνεται να έχουν ματαιωθεί ή αναβληθεί για αόριστη ημερομηνία.
Οι αθλητές που ήταν συνηθισμένοι σε καθημερινές, ακόμα και διπλές προπονήσεις, έχουν χάσει την επαφή τους με τους χώρους άθλησης, τους προπονητές και τους συναθλητές τους. Παράλληλα, όπως όλος ο κόσμος, βιώνουν έντονα συναισθήματα φόβου, στρες και θυμού και δημιουργούνται αμφιβολίες για την επαναφορά τους στην αγωνιστική δράση. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους αθλητές μας να αντεπεξέλθουν καλύτερα στη δύσκολη αυτή συγκυρία, αλλά και να τη χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους;
– Πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι, να παραμείνουν υψηλά τα κίνητρα και να βάλουν προτεραιότητα οι αθλητές τις βασικές τους ανάγκες, εξακολουθώντας να ασχολούνται με τις προγραμματισμένες υποχρεώσεις που μπορούν να γίνουν.
– Διατήρηση των συνηθειών διατροφής και ύπνου, χρησιμοποιώντας τον διαθέσιμο χρόνο τους για ξεκούραση και ανάκαμψη.
– Εφαρμογή ατομικού προγράμματος προπόνησης σε εξωτερικούς χώρους, για ενδυνάμωση, ασκήσεις ευελιξίας και εύρος ασκήσεων κίνησης, γεγονός που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε έτοιμοι, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.
– Γεμίστε τον χρόνο με διάβασμα, ασχολούμενοι πνευματικά με το άθλημά μας. Προγραμματίστε επίσης προπονήσεις μέσω μιας ηλεκτρονικών μέσων ή μέσω βίντεο.
– Μείνετε κοινωνικά συνδεδεμένοι με φίλους και συμπαίκτες, μέσω της τεχνολογίας και αναζητήστε σελίδες στο διαδίκτυο που αναφέρονται σε αθλητικά θέματα ή αθλητικού περιεχομένου βιβλία.

• Χειρουργός-Ορθοπαιδικός

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement