Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Πολιτισμός

O φίλος μου Μανώλης Πράτσικας

Γράφει ο Λεωνίδας Μαργαρίτης, επιτ. Δικηγόρος, Πρόεδρος της Εταιρείας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο συμπολίτης μας Μανώλης Πράτσικας ( Μαργαρίτης Παπαδόπουλος) έχει μία πολύχρονη παρουσία στα γράμματα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1920  και από το 1954 διέμενε μόνιμα στην πόλη των Πατρών. Έφυγε για την αιωνιότητα στις 2 Δεκεμβρίου 2015. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1941 σαν ανταποκριτής  στην εφημερίδα του Λαυρίου «ΚΟΙΝΩΝΙΑ». Την  περίοδο 1943-1946 συνεργάσθηκε με την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΑΟΣ». Ακολούθως  χρημάτισε Διευθυντής της εφημερίδας «ΠΕΝΤΕΛΙΚΑ ΝΕΑ»  ενώ στην ίδια περίοδο καταδικάστηκε για παράβαση του νόμου περί τύπου σε φυλάκιση τριών μηνών  για δημοσίευμα που αφορούσε το Μοναστήρι της Πεντέλης.

Προς το τέλος του εμφυλίου ορίστηκε  υπεύθυνος τύπου της 77ης Ταξιαρχίας ενώ από το 1955 μέχρι  το 1981 ήταν υπεύθυνος του γραφείου τύπου του Α.Σ.Ο.   και  υπεύθυνος σύνταξης του εντύπου που εξέδιδε με τίτλο  «ΣΤΑΦΙΔΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ».

Τα πρώτα του λογοτεχνικά κείμενα δημοσιεύονται σε εφημερίδες της εποχής.

Από το έτος 1965 μέχρι σήμερα  έχει δημοσιεύσει κριτικές για χίλια (1.000) περίπου βιβλία και πεντακόσιες (500) κριτικές για θεατρικά έργα.

Έχει συνεργαστεί και συνεχίζει να συνεργάζεται με τα εγκυρότερα λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες στα οποία έχουν φιλοξενηθεί διηγήματά του, κριτικές θεάτρου και βιβλίου.

Στα γράμματα επίσημα παρουσιάστηκε  με την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου του το 1962 μία συλλογή διηγημάτων με τίτλο «11 ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ».

Έχει γράψει Ποίηση, Πεζογραφία, Θέατρο Κριτική βιβλίου και Θεάτρου καθώς και Δοκίμιο.

Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, της ένωσης Κριτικής Βιβλίου -Εντύπου, της ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών, του Ελληνικού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, της ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού του Πνευματικού Κέντρου «Παναγιώτης Κανελλόπουλος»,από τα ιδρυτικά μέλη και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν. Δ. Ελλάδος.

Έχει δώσει διαλέξεις στην Αθήνα, στην Πάτρα, τον Πύργο και σ’ άλλες  επαρχιακές πόλεις. Ποιήματά του  έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά από το Γιώργο Δανιήλ και στα γερμανικά από την Ρόζενταλ Καμαρινέα.

Στις 24-2 1986  έγινε αναφορά στο έργο του στο Περιφερειακό Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων ενώ  στις 13-5-1996 το περιοδικό «ΟΜΠΡΕΛΑ» οργάνωσε  στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων τιμητική εκδήλωση  για το έργο του.

Έχει τιμηθεί για το έργο του και τη συνολική πνευματική του προσφορά από το Φυσιολατρικό Σύνδεσμο Πατρών(25-1-1978) τον Οργανισμό Καλλιτεχνικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων(8-1-1995) την Εταιρεία Βιολογικών Εκδόσεων «ΜΕΤΡΟΝ» (12-3-1998)

Ενώ η Εταιρεία Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος στις 19-3-2014 τον ανακήρυξη επίτιμο πρόεδρο της και του επιδόθηκε τιμητικό δίπλωμα

Για το πνευματικό έργο του Μανώλη Πράτσικα έχουν γίνει τιμητικά αφιερώματα στα περιοδικά

1.Ε.Ι.Τεύχος 3 Ιούλιος-Σεπτέμβριος 1993

2.ΟΜΠΡΕΛΑ τεύχος 34.Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 1996

3.ΦΗΓΟΣ Ιωαννίνων Τεύχος 4,Ανοιξη-Καλοκαίρι 1998

4.Εθνικός Κήρυξ Πατρών(Φύλλο 22-6-1998)

5.Εφημερίδα “Η ΓΝΩΜΗ” Πατρών(Φύλλο και ανάτυπο 14-11-1994)

6.Ο Δημήτρης Κακαλίδης παρουσίασε ανάλυση σε δύο ομότιτλα κείμενα του Μανώλη Πράτσικα με τίτλους Στη Σοφία του Διηγήματος 1992 και στη σοφία του ποιήματος 1994.

Με μια ακόμη αναγνώριση και επιβράβευση του συνολικού του έργου τιμήθηκε(27-12-2006) ο ποιητής πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Μανώλης Πράτσικας από το περιοδικό «Σύγχρονη Σκέψη» στο πλαίσιο της ενότητας «Βραβεία των Δέκα» για το 2006.

Η τελετή απονομής  του βραβείου  έγινε υπό την αιγίδα της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών  στην αίθουσα εκδήλωσης της Εταιρείας στην Αθήνα.

Το βραβείο  που  κατά τα  αρχαιοελληνικά πρότυπα δεν συνοδεύτηκε από κάποιο χρηματικό ποσό απονεμήθηκε με ομόφωνη απόφαση της επιτροπής και αφορά το συνολικό έργο του δημιουργού.

Την επιτροπή βράβευσης αποτελούσαν οι κ.κ. Μενέλαος Παλλάντιος ΄(Πρόεδρος), Στέλιος Αρτεμάκης, Κώστας Ασημακόπουλος, Βασίλης Βιτσαξής, ΄Αννα Κελεσίδου, Διονύσιος Κωστίδης, Νίκος Μακρής, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Θανάσης Παπαθανασόπουλος,  Γιολάντα Πατεράκη και το επίτιμο μέλος Ευάγγελος Μόσχος.

Στις  8 Δεκεμβρίου 2014  σε εκδήλωση που έγινε από την  Πανελλήνια Ένωση  Θεατρικών Κριτικών  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών  τιμήθηκε, για την πολύχρονη προσφορά και έργο του και του απονεμήθηκε ειδική  τιμητική περγαμηνή.

Με το έργο του Μανώλη Πράτσικα έχουν ασχοληθεί αξιόλογες μορφές των γραμμάτων όπως ο Πέτρος Γλέζος, ο Τάσος Αθανασιάδης, ο Ανδρέας Καραντώνης, ο Διονύσης Κωστίδης ο Σαράντος Καργάκος κ.α.»

Ο Μανώλης Πράτσικας ήταν παντρεμένος  με την κόρη του Αχαιού συγγραφέα-εκπαιδευτικού και Επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαιδεύσεως Βασίλη Παπαγεωργίου-Βροντιά, Χρυσούλα Παπαγεωργίου.

Τα αυτοτελή έργα που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα είναι:

  1. Ποιητικές συλλογές:

1.Μικρά Περιθώρια. 1965

2.Οδοιπορικό. 1968

3.Αναζήτηση. 1984

4.Δοκιμασία. 2004

5.Σημειώσεις από ένα Ρέκβιεμ. 2004

  1. Δοκίμια-Μελέτες:

1.Λογοτεχνία –Τεχνολογία. 1983

2.Προσέγγιση στον Κάφκα. 1985,1989

3.Ο Κάφκα στο Νεοελληνικό Θέατρο. 1988

4.Διήμερη συνάντηση-Έπος.(Εισήγηση)1991

5.Μελέτη στην πεζογραφία. 1996

6.Κριτικές Θεάτρου. 2008

Γ.  Πεζογραφία:

1.11 Διηγήματα. 1962

2.Πέτρος Νο2. 1964

3.Άγονη Γραμμή. 1966

4.Τα πρόσωπα. 1969

5.Η ΕΞΩΣΗ (Νουβέλα) 1971

6.Η διαμαρτυρία. 1976(Β΄ Κρατικό Βραβείο)

7.Το ημερολόγιο της Πέμπτης. 1982(Διάκριση Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών)

8.Ο αυξάνων Θεός .( Διηγήματα) 1990

9.Τον καιρό εκείνο.(Διηγήματα) 1994

10.Η περιπλάνηση του Κ.(Διηγήματα) 1994

11.Οι Θεατές κι ο τίτλος.(Μια νουβέλα και τρία διηγήματα) 2.000

12.Η Αθήνα στη κατοχή. 2007

Δ. Θεατρικά έργα.

1.4 Μονόπρακτα. 1973

2.2 Μονόπρακτα  1974

3.Ο ΄Αβελ και ο Κάιν διαμαρτύρονται. (δίπρακτο) 1977

4.Παιχνίδι ισορροπίας .(4 μέρη) 1980

5.Θεατρικά 2. 1988.

 

Πολιτισμός

Μήνυμα «αντοχής» αλλά και… προφύλαξης!

Δημοσιεύθηκε

στις

Η απόφαση του Δήμου Πατρέων να πραγματοποιήσει εναλλακτικές καρναβαλικές δράσεις προκειμένου να δοθεί ένας τόνος αλλαγής της ψυχολογίας στην τοπική κοινωνία, αλλά και – γιατί όχι; – ένα μήνυμα «αντίστασης» και «αντοχής» στην πανδημία του κορωνοϊού, συνιστά μία καλή αλλά και πολύ δύσκολη προσπάθεια.

Και η μεγαλύτερη δυσκολία έγκειται κυρίως στο να «πειστούν» οι πολίτες – και ιδιαίτερα οι πιο νέοι – να μην διοργανώσουν ή συμμετέχουν σε καρναβαλικές δράσεις που εμπεριέχουν συνωστισμό και μεγάλους κινδύνους για μία τοπική έξαρση της πανδημίας. Μπροστά μας υπάρχουν κάποιες μέρες, όπως η τσικνοπέμπτη, που έχουν μία πολύ ισχυρή παράδοση στην Πάτρα. Γι’ αυτό και το μήνυμα προφύλαξης της υγείας και αποστασιοποιίησης που πρέπει να εκπέμπεται σε όλη αυτή τη χρονική διάρκεια από τον δήμο και τους διοργανωτές των διαδικτυακών και τηλεοπτικών δράσεων, οφείλει να είναι πολύ ισχυρό και ξεκάθαρο. Όχι μόνο «πλήρωμα του χρόνου» όπως λέει και ο τίτλος, αλλά και «πάρτι του χρόνου», «συγκεντρώσεις και γιορτές του χρόνου»!

Περισσότερα

Πολιτισμός

«Γυάλινος Κόσμος»-Πρεμιέρα στις 23 Ιανουαρίου από το Εθνικό Θέατρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Τους τραυματικούς δεσμούς μιας οικογένειας και τη διαχρονική ανάγκη των ανθρώπων να καταφεύγουν σε ψευδαισθήσεις, πλάθοντας «ένα γυάλινο, εύθραυστο κόσμο» σκιαγραφεί ο Τενεσί Ουίλιαμς στον «Γυάλινο Κόσμο».

Θεωρείται το πιο αυτοβιογραφικό έργο του Αμερικανού συγγραφέα, αφού στην ουσία περιγράφει την ίδια του την οικογένεια. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβρη του 1944 στο θέατρο «Σιβίκ» του Σικάγου και την επόμενη χρονιά στη Νέα Υόρκη (Θέατρο Playhouse, Μάρτης 1945), όπου κέρδισε το Βραβείο New York Drama Critics Circle Award.
Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί το αριστουργηματικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς στην Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» στη δεύτερη φετινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου. Η Άννα Μάσχα κρατά το ρόλο της μητέρας Αμάντα Ουίνγκφιλντ, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής του γιου Τομ Ουίνγκφιλντ, η Λένα Παπαληγούρα της κόρης, Λώρα Ουίνγκφιλντ και ο Αναστάσης Ροϊλός του επισκέπτη, Τζιμ Οκόνορ. Η μετάφραση είναι του Στέλιου Βαφέα, τα σκηνικά της Μαίρης Τσαγκάρη, τα κοστούμια των Deux Hommes και η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου. Μπορείτε να την δείτε στην πρεμιέρα, στις 23/1 ώρα 8.30 μ.μ. σε απευθείας μετάδοση από αυτή τη σελίδα με αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου (κωδικού πρόσβασης).
Ο Γιώργος Νανούρης γράφει στο σημείωμα του: «Ένα χρόνο σχεδόν τώρα, η ζωή μας έδειξε πόσο εύκολα μπορούν να ανατραπούν όλα. Να ραγίσουν, ακόμα και να σπάσουν – σαν να είναι φτιαγμένα από γυαλί. Πώς ανεβάζεις λοιπόν αυτό το τεράστιο έργο μέσα στη δίνη των γεγονότων που μαστίζουν όλο τον πλανήτη; Πώς φτιάχνεις μια παράσταση φορώντας μάσκες στην πρόβα, και σε ενάμιση μέτρο απόσταση; Πώς φτιάχνεις μια σκηνή χορού στην οποία δεν επιτρέπεται να πλησιάσουν κοντά οι ηθοποιοί; Πώς κάνεις το αντίστοιχο με μια σκηνή ενός φιλιού; Οι ήρωες του έργου όμως, αυτό δεν προσπαθούν και εκείνοι; Να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον• κυριολεκτικά και μεταφορικά. Να έρθουν απεγνωσμένα κοντά. Μήπως τελικά η ίδια δυσκολία της συνθήκης είναι ταυτόχρονα και η απάντηση στα τόσα ερωτήματα; Μήπως ο καθένας μας δεν ζει πια κλεισμένος στον δικό του «γυάλινο» κόσμο, όπως ακριβώς και οι πρωταγωνιστές της ιστορίας; Δεν θα πω πολλά. Ελπίζω όσα θέλω να πω να βγουν από την παράσταση. Θα ήθελα μόνο να σημειώσω το εξής: Είμαι σίγουρος ότι κάθε θεατής θα βρει έστω μια στιγμή του έργου, που θα του θυμίσει έστω μια στιγμή απ τη δική του ζωή».

Περισσότερα

Πολιτισμός

«Με 2 κιθάρες»-Σε live streaming Ορφέα Περίδης και Μανόλης Ανδρουλιδάκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η παράσταση «Με 2 κιθάρες» που είχε πολύ μεγάλη απήχηση από το κοινό στη σύντομη καλοκαιρινή περιοδεία λόγω πανδημίας, θα παρουσιαστεί σε ένα μοναδικό live streaming την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 21:00 μέσα από την διαδικτυακή πλατφόρμα του estage.gr.

Εκεί θεατές από όλο τον κόσμο θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν μια συναυλία διαφορετική που θα τους βγάλει στην επιφάνεια όλα τους τα συναισθήματα.

Ο Ορφέας Περίδης και ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης ενώνουν το ταλέντο τους και την αγάπη τους για την κιθάρα παρουσιάζοντας μία μοναδική παράσταση που συνδυάζει μαεστρικά, τραγούδια που έχουν συνθέσει οι ίδιοι αλλά και αγαπημένα ακούσματα που έχουν καθορίσει την ελληνική μουσική σκηνή.

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός και εξαιρετικός μελωδός Ορφέας Περίδης και ο εντυπωσιακός κιθαρίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής Μανόλης Ανδρουλιδάκης συνθέτουν ένα αξιοζήλευτο ντουέτο και μεταφέρουν το κοινό, με όχημα το δημιουργικό τους χάρισμα αλλά και τη δεξιοτεχνία τους, στα πιο όμορφα τοπία των μουσικών τους κόσμων.
Σε μία σπάνια και μουσικά γόνιμη συνάντηση, οι δύο καλλιτέχνες δημιουργούν ένα πρόγραμμα που συνταιριάζει τη μελωδική μυσταγωγία και τον ρυθμό της λυτρωτικής ψυχαγωγίας επιβεβαιώνοντας τη ρήση: «Τίποτα καλύτερο από μία κιθάρα εκτός ίσως από δύο».
Τιμές εισιτηρίων:
Ε – ticket: 6 ευρώ
E – ticket + love: 10 ευρώ
Αγορά εισιτηρίων: https://estage.gr/videos/me-dyo-kithares-orfeas-peridis-manolis-androulidakis/

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα