Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Φίλιππος Γουρζής στη “Γ”: «Σημαντικό το αποτύπωμα της νόσου Covid -19»

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνέντευξη στην Ελένη Α. Γεωργοπούλου

«Η πανδημία του κορωνοϊού και ο εγκλεισμός αποτελούν σημαντικούς ψυχoπιεστικούς παράγοντες. Η ψυχική στήριξη συνιστά μια σημαντική παράμετρο της διαχείρισης της κρίσης».

Αυτό επισημαίνει ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, καθηγητής Ψυχιατρικής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Πατρών, Φίλιππος Γουρζής, μιλώντας στην «Γ» για την επίδραση της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε λόγω του δεύτερου Lockdown στην ψυχική μας υγεία.

Η καταγραφή των ψυχολογικών συνεπειών της πανδημίας στην ελληνική κοινωνία έχει ήδη ξεκινήσει από την πρώτη καραντίνα τον Μάρτιο του 2020, από την επιστημονική ομάδα της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας.

Κυρίαρχο ζητούμενο είναι να προσεγγίσουν οι ειδικοί το ψυχολογικό αποτύπωμα της πανδημίας όχι μόνο στους ενήλικες, αλλά και στα παιδιά, γι’ αυτό και το δεύτερο μέρος της έρευνας που ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

«Γ»: Κύριε Γουρζή διανύουμε περίοδο lockdown για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες. Πόσο επηρεάσει την ψυχολογία μας;

 

Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας. Η απειλή της μόλυνσης με το νέο ιό και η ενδεχόμενη ασθένεια απασχολεί και φοβίζει τους πάντες. Ο εγκλεισμός συνιστά σημαντικό ψυχοπιεστικό παράγοντα. Η επαγγελματική δραστηριότητα έχει για πολλούς κλάδους περιοριστεί ή και ανασταλεί πλήρως. Η ανησυχία για το παρόν και το μέλλον είναι διάχυτη. Γι’ αυτό έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια να χαρτογραφήσουμε τις ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας, προκειμένου να συλλέξουμε στοιχεία και πληροφορίες που θα συμβάλλουν στην προετοιμασία των υπηρεσιών ψυχικής υγείας να αντιμετωπίσουν αυτές τις συνέπειες. Η Πάτρα είναι μία από τις πόλεις της χώρας, που συμμετέχει σε μια διεθνής πανευρωπαϊκή έρευνα. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, καλούνται να απαντήσουν ηλεκτρονικά σ’ ένα ερωτηματολόγιο, η συμπλήρωση του οποίου είναι σύντομη, εθελοντική και ανώνυμη, αλλά κρίνεται σημαντική, προκειμένου να σκιαγραφηθεί το ψυχολογικό αποτύπωμα της πανδημίας.

Σκοπός μας είναι να προσεγγίσουμε το ψυχολογικό αποτύπωμα της πανδημίας με όσο πιο σφαιρικό τρόπο γίνεται, σε συνδυασμό πάντα με σημαντικά δημογραφικά χαρακτηριστικά που θα μας διευκολύνουν να εντοπίσουμε ποιά τμήματα της κοινωνίας αφορούν οι εκάστοτε δυσκολίες που σχετίζονται με την ψυχική λειτουργία. Ακόμα είναι νωρίς να μιλήσουμε για τα αποτελέσματα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

«Γ»: Εκτός από τους ενήλικες, πόσο έχει επηρεαστεί ο ψυχισμός των παιδιών από την καραντίνα;

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά διεξάγεται μια μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας της Covid 19 στα παιδιά αλλά στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών με την παιδοψυχίατρο μας, την Μαρία Καλογεροπούλου, συμμετέχει μαζί με άλλες επιστημονικές ομάδες από άλλες πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, κα.) σε αυτήν την προσπάθεια. Ήδη, ξεκινάει η δεύτερη φάση της έρευνας που απευθύνεται σε ηλικίες από 0-18 ετών. Χορηγείται το ερωτηματολόγιο ηλεκτρονικά στους συμμετέχοντες, ενώ απαιτείται εκτός από τη σύμφωνη γνώμη των παιδιών και η έγκριση των γονέων τους. Η έρευνα καταγράφει την ψυχοκοινωνική προσαρμογή των παιδιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας, μελετώντας τις συνήθειες και τις κοινωνικές δραστηριότητες τους (π.χ. internet, video games, κ.ά.) ακόμα και για την τηλεκπαίδευση και κατά πόσον η σχολική απόδοσή τους έχει επηρεαστεί, εάν οι γονείς είναι ευχαριστημένοι. Διερευνούμε με έγκυρο τρόπο τις προεκτάσεις του εγκλεισμού όχι μόνο σε ψυχολογικό – ψυχιατρικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό και τα αποτελέσματα θα τα έχουμε εντός του 2021.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ “ΓΝΩΜΗΣ”

Αθλητισμός

Διαβάστε αύριο στην “Γνώμη”- 11 πατρινές αθλήτριες στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου

Διαβάστε αύριο στην Γνώμη (25/1)

Δημοσιεύθηκε

στις

Διαβάστε στο αυριανό φύλλο της Γνώμης 25/1 δηλώσεις από 11 πατρινές αθλήτριες που τάσσονται στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου.

Μηνύματα συμπαράστασης από τις: 

ΜΑΡΙΩΤΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ (Βολεϊμπολίστρια)

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΚΛΑΒΟΥ (Προπονήτρια Στίβου, σωματείο ΑΟΠ ΚΟΥΡΟΣ)

ΣΟΦΙΑ ΑΛΙΚΑΝΙΩΤΗ (βαδίστρια του ΓΑΣ Ιλισσού)

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΟΥΡΤΑ (σπρίντερ της Ολυμπιάδας)

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΛΕΑ (Αθλήτρια Πυγμαχίας ΠΓΕ)

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΚΡΗ (Βαδίστρια της Ολυμπιάδας)

ΒΙΚΗ ΚΑΣΑΠΗ (Αθλήτρια Χάντμπολ Ακαδημίας των Σπορ)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (αθλήτρια στίβου Παναχαϊκής Γ.Ε.)

ΔΑΦΝΗ ΚΟΛΟΒΟΥ (Τερματοφύλακας Άτλαντα)

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (παίκτρια του Ικάρου Πετρωτού)

ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΑΤΟΥ (παίκτρια Ατρόμητου Πατρών)

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κορωνοϊός: 162 νέα κρούσματα στην Αττική- Βουτιά στην ΑχαΪα

Δημοσιεύθηκε

στις

Κορωνοϊός-κρούσματα 24/01: Συνεχίζεται η πίεση που ασκεί η πανδημία στη χώρα μας, με υψηλά νούμερα στις καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ που αφορούν κρούσματα, θανάτους εξαιτίας του ιού αλλά και διασωληνώσεις ασθενών που έχουν προσβληθεί από εκείνον.

Στην Αττική εντοπίζονται τα περισσότερα από τα 334 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, στην Αττική διαγνώστηκαν 162 νέες μολύνσεις και στη Θεσσαλονίκη 26.

Αναλυτικά η κατανομή στην Αττική:

Ανατολικής Αττικής: 23 κρούσματα

Βόρειου Τομέα Αθηνών: 49 κρούσματα

Δυτικής Αττικής: 5 κρούσματα

Δυτικού Τομέα Αθηνών: 14 κρούσματα

Κεντρικού Τομέα Αθηνών: 42 κρούσματα

Νότιου Τομέα Αθηνών: 17 κρούσματα

Πειραιώς: 12 κρούσματα

Η κατανομή των νέων μολύνσεων σε όλη τη χώρα:

 

Σήμερα ανακοινώθηκαν  334 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 151980, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5837 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46929 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

288 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 204 (70.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1068 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 24 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5646 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3330 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η ιδιοκτησία στη «μέγγενη»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αλήθεια είναι πως η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, ούτε ξεκίνησε και ούτε θα τελειώσει με τον τρόπο που ξέραμε.

 

Η ανακοίνωση της Νίκης Κεραμέως προχθές, ότι οι φοιτητές μπορούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο ακίνητο ή να μεταφέρουν αντικείμενα, θα μπορούν να το κάνουν με απαραίτητο δικαιολογητικό μετακίνησης τη λήξη του μισθωτηρίου, υπακούει σε μία ανάγκη χιλιάδων φοιτητών που έχουν νοικιάσει διαμερίσματα και θέλουν να τα ξενοικιάσουν. Καταδεικνύει όμως και μία άλλη, τεράστια οικονομική πληγή για την τοπική οικονομία. Την ένδεια στην φοιτητική στέγη. Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής, χάνουν φέτος ένα μικρό ή μεγαλύτερο εισόδημα και η «οικονομία των ακινήτων» γενικότερα, βυθίζεται στην Πάτρα.

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα