Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Αγιορείτικα γεμιστά

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα αγιορείτικα γεμιστά καλαμάρια είναι μια υπέροχη συνταγή που μυρίζει θάλασσα! Άλλωστε, η αγιορείτικη κουζίνα είναι γεμάτη θεϊκές συνταγές.

Οι μοναχοί χρησιμοποιώντας απλά, αλλά αγνά υλικά δημιουργούν γευστικά πιάτα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Πέρα από την εξαιρετική γευστική απόλαυση το πιάτο αυτό θα σας τονώσει τον οργανισμό σας, καθώς τα καλαμαράκια είναι ένα από τα πλέον θρεπτικά θαλασσινά, με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστά για τις καρδιο-προστατευτικές τους ιδιότητες, ενώ έχουν συσχετισθεί και με οφέλη για τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Παράλληλα, τα καλαμαράκια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνη Β12.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για τα γεμιστά καλαμαράκια είναι:
1 κιλό καλαμάρια μικρά
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ ή χυμό λεμόνι
1 φλιτζάνι λάδι
Ρύζι (όσο χρειαστεί)
Αλάτι, πιπέρι

Επί το έργον:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμαράκια. Αφαιρούμε τα κεφάλια τους και τα ψιλοκόβουμε. Ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 10 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν και τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν. Τσιγαρίζουμε στο μισό λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μετά ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κεφάλια, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και το ντοματοπελτέ διαλυμένο (αν θα κάνουμε το φαγητό κόκκινο). Αφού πάρουν όλα αυτά μία-δύο βράσεις, ρίχνουμε το ρύζι (τόσο, όσο υπολογίζουμε ότι χρειάζεται για να γεμίσουν τα καλαμαράκια μέχρι τη μέση τους), το γυρίζουμε δύο-τρεις φορές και προσθέτουμε μισό φλυτζάνι νερό. Όταν απορροφηθεί το νερό, κατεβάζουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τα καλαμαράκια. Κλείνουμε το άνοιγμα τους με μία οδοντογλυφίδα. Τα απλώνουμε σε μία φαρδιά κατσαρόλα εναλλάξ, δηλαδή όχι προς την ίδια κατεύθυνση. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ένα φλυτζάνι νερό. Τα σιγοβράζουμε, ώσπου να μείνουν με το λάδι τους. Στο τέλος, ρίχνουμε το λεμόνι, αν δεν έχουμε βάλει ντοματοπελτέ.

Μαγειρική

Φασολάδα φούρνου        

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

300 γρ. φασόλια μέτρια, μουλιασμένα αποβραδίς

1 δαφνόφυλλο

2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

1 καρότο, κομμένο σε ροδέλες

1 πράσο, ψιλοκομμένο

80 ml ε.π. ελαιόλαδο

2 κλωναράκια σέλερι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρά πατημένη

1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή

200 γρ. ψιλοκομμένα τοματάκια κονκασέ

150 γρ. σάλτσα ντομάτας

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, αλάτι

Για το σερβίρισμα:

2 φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

Η συμβουλή του σεφ:

Μπορείτε να προσθέσετε στα φασόλια λουκάνικο ή σύγκλινο.

Εκτέλεση:

Βάζετε τα φασόλια με το δαφνόφυλλο σε χύτρα ταχύτητος με αρκετό νερό και βράζετε να μαλακώσουν. Σουρώνετε τα φασόλια και κρατάτε το νερό. Σοτάρετε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το πράσο με τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο για 3΄, προσθέτετε τα φασόλια, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 2΄. Σε πυρίμαχο σκεύος με καπάκι ή γάστρα βάζετε τα φασόλια, το σέλερι, το σκόρδο και την πάπρικα, τα τοματάκια και τη σάλτσα τομάτας. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό που κρατήσατε, τόσο ώστε να σκεπαστούν τα φασόλια. Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου, στους 160°C. Ελέγχετε τακτικά τα υγρά, προσθέτοντας πάντα ζεστό νερό αφού στο τέλος του ψησίματος η φασολάδα δεν πρέπει να έχει στεγνώσει. Σερβίρετε τη φασολάδα φούρνου με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η Γιορτή Σαρδέλας & Γαστρονομίας Χαλκίδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η «1η Γιορτή της Σαρδέλας και Γαστρονομίας» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, στην πόλη της Χαλκίδας, στην προβλήτα του Αγ. Νικολάου.

Την γιορτή διοργάνωσαν ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (Ο.Κ.Α.Α) και το Σωματείο Ιχθυεμπόρων και Επιχειρήσεων Ιχθυόσκαλας Χαλκίδας «Ο Ευβοϊκός», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την υποστήριξη και του Δήμου Χαλκιδέων.

Οι λάτρεις του ομώνυμου αλιεύματος, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την ελληνική σαρδέλα αλλά και να γνωρίσουν νέους τρόπους ψησίματος της.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις με μουσικά συγκροτήματα, λειτούργησαν εργαστήρια ενημέρωσης για την σαρδέλα, πραγματοποιήθηκαν διαγωνισμοί μαγειρικής, με την συμμετοχή παραγωγών και επιχειρήσεων από όλη τη χώρα, ενώ ο executive chef Αλέξανδρου Παπανδρέου, παρουσίασε συνταγές με κύριο υλικό τη σαρδέλα του Ευβοϊκού.

Στην «Γιορτή της σαρδέλας» παρέστη ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος με σειρά παρεμβάσεών του στις διεθνείς αγορές, αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων, παράλληλα με δράσεις διάσωσης και διατήρησης του φυσικού πλούτου της περιοχής και της χώρας, γενικότερα.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ, κ. Απόστολος Αποστολάκος, επισήμανε, ότι «η Χαλκίδα είναι μια από τις καλύτερες ιχθυοπαραγωγικές περιοχές. Εμείς στον ΟΚΑΑ έχουμε δεσμευτεί να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα, τους ψαράδες της Ελλάδας, την ελληνική γαστρονομία ώστε ο πρωτογενής τομέας να κατέχει καθοριστικό ρόλο στον χώρο του».

Την εκδήλωση στήριξαν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Εμπορικό Επιμελητήριο Εύβοιας, τον Δήμο Χαλκιδαίων, ο Οργανισμός Λιμένων Ν. Εύβοιας (ΟΛΝΕ), το Σωματείο Αλληλοβοήθειας Μελών Επιμελητηρίου Εύβοιας (ΣΑΜΕΕ), ο Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΟΠΑΣΤΕ), η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας , το Σωματείο Καταστηματαρχών Εστίασης – αναψυχής – ψυχαγωγίας Ν. Εύβοιας «Ξένιος Ζευς», το IEK PRAXIS, την Alia Sea Food Company και το Σωματείο Αρτοποιών Εύβοιας.

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στο Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, στο Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου και στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Ι.Μ. Χαλκίδας «Ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος», ενώ θα ενισχυθούν και οι κοινωνικές δομές της Εύβοιας.
www.okaa.gr

 

 

 

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Τα γρήγορα φασολάκια  

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

120 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

4 μεγάλες ώριμες τομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες & κομμένες κονκασέ

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κιλό φασολάκια

1 μικρή πατάτα, κομμένη σε κύβους

1 κολοκύθι, κομμένο στη μέση

ανθό αλατιού

λίγο άσπρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Βράζετε νερό σε μια γεμάτη κατσαρόλα. Ταυτόχρονα βάζετε και ένα κεραμικό τηγάνι με το ελαιόλαδο στο άλλο μάτι της κουζίνας. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο σοτάροντας να γυαλίσουν και να μελώσουν. Κατόπιν προσθέτετε τις τομάτες, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει. Στο μεταξύ έχει πάρει βράση και το νερό στο οποίο προσθέτετε τα φασολάκια, την πατάτα και το κολοκύθι. Μετά από 8΄ τα αφαιρείτε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τα βάζετε στο τηγάνι με τη σύβραση της τομάτας. Συμπληρώνετε μία κουτάλα νερό από την κατσαρόλα και ανακατεύετε. Σκεπάζετε το φαγητό και σιγομαγειρεύετε μέχρι να μειωθούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό στο λάδι του. Αφήνετε το φαγητό να σταθεί για 10΄ και σερβίρετε με φέτα και παξιμάδι.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα