Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Χ. Γώγος στην «Γ»: «Εάν δεν αλλάξει κάτι, να μην ανοίξει τίποτα έως τις γιορτές»

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι επικείμενες γιορτές φαίνεται πως θα είναι εντελώς διαφορετικές αυτή τη χρονιά.

Χωρίς γιορταστική κίνηση οι δρόμοι, με σημαντική την προοπτική κατεβασμένων ρολών στα μαγαζιά.
Σε αυτό το τοπίο φαίνεται να προσανατολίζονται Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και κυβέρνηση αν δεν αλλάξει ριζικά το κλίμα στα κρούσματα και ο αριθμός των νοσηλευομένων που γεμίζει τα κρεβάτια και αποσταθεροποιεί περαιτέρω το Σύστημα Υγείας.
Ηχηρό καμπανάκι από τον καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπο Γώγο που σύμφωνα με τις δηλώσεις του στην «Γ» θεωρεί ότι το lockdown δεν πρέπει να αρθεί.

«Το Σύστημα Υγείας βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι πράξη ανευθυνότητας να διακινδυνεύσουμε άρση των μέτρων σε μια πλήρως ασταθή κατάσταση. Αυτήν τηστιγμή είναι γεμάτο το ποτήρι, εάν θα το πιέσουμε θα ξεχειλίσει και αυτό συνεπάγεται επιστροφή στην κατάσταση προ του Lockdown, τουτέστιν ολέθριο πισωγύρισμα. Θα αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα και θρηνήσουμε πολλά θύματα γιατί αυτό θα σημάνει και τη κατάρρευση του Συστήματος Υγείας», δήλωσε στην «Γ» από την Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται συνοδεύοντας δώδεκα εθελοντές γιατρούς. ο καθηγητής Χ. Γώγος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Με αφορμή τις επικείμενες γιορτές των Χριστουγέννων και το τι μέλλει γενέσθαι με την αγορά, αλλά και τη γενικότερη ατμόσφαιρα κατήφειας και κατάθλιψης που θα επιταθεί στον κοινωνικό ιστό, αν μείνουν όλα τα καταστήματα κλειστά δήλωσε: «Φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Είναι καλύτερα να υπάρχει ένα μαξιλάρι διαθέσιμο για όποιον νοσήσει. Αυτό φέτος σημαίνει γιορτές. Αν επιφορτισθεί περαιτέρω το Σύστημα Υγείας δεν θα αντέξει. Δεν θα αντέξουμε. Η άποψή μου είναι να μείνουν τα πάντα κλειστά, πλην των εποχικών καταστημάτων και με ειδικά μέτρα να ανοίξει το λιανεμπόριο».

Αναφορικά με τα σχολεία ανέφερε πως«αν και τα παιδιά δεν είναι προφανώς το πρόβλημα σχετικά με την επιδείνωση της πανδημίας, το γεγονός συμπαρασύρει μια σειρά καταστάσεων όπως μεταφορές, συναθροίσεις γονέων κ.λ.π».
Σε ερώτηση αν έχει υπολογιστεί το πόσο κοστοβόρα θα αποβεί μια τέτοια κατάσταση δήλωσε, πως είναι προτιμότερο να υποστούμε τώρα μια επιπλέον πίεση από το να προκύψει μια ολέθρια κατάσταση και για την υγεία και για την οικονομία.

«Η πανδημία λειτουργεί αμφίπλευρα σε υγεία και οικονομία. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία που θα πλήξουν ισόποσα και τους δυο τομείς και μάλιστα ολέθρια, αν δεν υπάρξει πρόληψη τώρα».

Σε σχέση με την μετάβασή του στη Θεσσαλονίκη όπου συνοδεύει δώδεκα εθελοντές γιατρούς λοιμωξιολόγους και πνευμονολόγους που θα σταθούν δίπλα στους συνάδελφούς τους που βρίσκονται υπό κατάρρευση είπε: «Αποτελεί αναγκαιότητα να στηρίξουμε στο Σύστημα Υγείας που στην Βόρεια Ελλάδα έχει υποστεί καθίζηση και βέβαια να συντρέξουμε τους συναδέλφους μας που αν καταρρεύσουν θα κατερρεύσουν όλα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γώγο οι δώδεκα εθελοντές θα μείνουν μια εβδομάδα και θα εναλλάσσονται για τέσσερις εβδομάδες, διάστημα το οποίο θεωρεί αρκετό για να επέλθει ύφεση και ισορροπία.

ΤΕΤΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement