Ελλάδα
Παρέμβαση για καταστήματα που λειτουργούν με το «μανδύα» της χονδρικής ζητά η ΕΣΕΕ
Δημοσιεύθηκε
1 μήνα πρνστις

Την παρέμβαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κυρίου Άδωνι Γεωργιάδη ζητά με Επιστολή της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), για την ευθεία παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων που γίνεται από μεγάλες επιχειρήσεις, που προχωρούν σε πωλήσεις λιανικής με το «μανδύα» της χονδρικής πώλησης.
Μάλιστα πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές διαφημίζουν ανοικτά, με προωθητικά μηνύματα, ότι άνοιξαν τα καταστήματά τους για όλους τους καταναλωτές που έχουν επαγγελματικό ΑΦΜ.
Η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για μια επικίνδυνη πόρτα πλαγιοκόπησης όχι μόνο των όρων θεμιτού ανταγωνισμού απέναντι στα καταστήματα που είναι κλειστά αλλά και έναντι των κανόνων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Η επιστολή της ΕΣΕΕ κοινοποιείται στον Αναπλ. Υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθανάση, στον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, και στο γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οπως αναφέρει η επιστολή:
«Ενόψει της επέκτασης των μέτρων που ανακοινώθηκε με την νέα Υπουργική Απόφαση ισχύος από 7 μέχρι 14 Δεκεμβρίου, θέλουμε έγκαιρα να θέσουμε υπόψη σας την πρότασή μας για μια επιβεβλημένη εκ μέρους σας παρέμβαση, που θα αποτρέψει τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού και ταυτόχρονα θα διασφαλίσει την εφαρμογή των επιδιωκόμενων υγειονομικών όρων.
Συγκεκριμένα αναφερόμαστε σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες – όψιμα όπως φαίνεται – ανακάλυψαν την…. χονδρική πώληση προς επαγγελματίες, σαν να μην τους έφταναν οι πλήρεις υπηρεσίες e-commerce που διαθέτουν και παρέχουν.
Χρησιμοποιούν λοιπόν παρελκυστικά μία διάταξη του νόμου που σκοπό έχει να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του χονδρικού εμπορίου (άρθρο 1 παρ. 2, 3, 4 και 5 ΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.78363/5-12-2020) και η οποία επιτρέπει την παρουσία επαγγελματιών, ώστε να πουλήσουν ….λιανικά! Επικαλούμαστε δημόσιες αναγγελίες, όπως αυτή της επιχείρησης «Πλαίσιο», η οποία στην διαδικτυακή διεύθυνση https://www.plaisio.gr/campaign/2020/12-December/202012-Open-Stores ανοίγει κατά δήλωσή της 12 (!!!) καταστήματα για δήθεν χονδρική πώληση, τα οποία περιμένουν τους επαγγελματίες να ψωνίσουν με τιμολόγιο. Ανάμεσα στους επαγγελματίες ωστόσο είναι μηχανικοί, δικηγόροι, λογιστές και πάμπολλοι άλλοι, οι οποίοι φυσικά δεν θα προστρέξουν για να αγοράσουν προϊόντα χονδρικής με σκοπό την μεταπώληση, αλλά για ίδια χρήση, δηλαδή λιανική!!
Επειδή δε οι «επαγγελματίες» κάπως θα πρέπει να πάνε στους συγκεκριμένους χώρους «χονδρικής» όπως αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν σε αυτούς, με τον τρόπο αυτό ανοίγει μια επικίνδυνη πόρτα πλαγιοκόπησης όχι μόνο των όρων θεμιτού ανταγωνισμού απέναντι στα καταστήματα που είναι κλειστά αλλά και των κανόνων για την αποφυγή συγκεντρώσεων και συναθροίσεων, που με κόπο προσπαθεί να διατηρήσει η Πολιτεία σε μια κουρασμένη πλέον και άρα επιρρεπή κοινωνία.
Ο λόγος που ο νομοθέτης έκλεισε τα καταστήματα ήταν για να αποφευχθούν οι μετακινήσεις των καταναλωτών και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις λιανικής. Αντίστοιχα, ο λόγος που άφησε την χονδρική ανοιχτή και επέτρεψε την πώληση με τιμολόγιο, ήταν για να εφοδιάζονται οι επιχειρήσεις λιανικής με αγαθά σε συνθήκες lockdown και όχι να χρησιμοποιούνται με σκοπό την εικονική χονδρική πώληση, η οποία ακυρώνει τα περιοριστικά μέτρα και αυτομάτως θέτει τους κλειστούς συναδέλφους μας σε σαφές ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
Είναι ανάγκη τώρα που είναι ακόμα νωρίς, να λάβετε τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην επεκταθεί το φαινόμενο και να περιληφθεί ρητά στην ως άνω Υπουργική Απόφαση ότι η έκδοση τιμολογίων γίνεται μόνο σε επιχειρήσεις του πελατολογίου που μεταπωλούν. Σε αντίθετη περίπτωση, παρακάμπτονται χωρίς πειστικό λόγο τα δημόσια μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας και ανοίγει στην ουσία ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα στις εμπορικές επιχειρήσει που είναι κλειστές με κρατική εντολή.
Ελπίζουμε στην αναγνώριση από εσάς της σπουδαιότητας της επισήμανσής μας και στην υλοποίηση των προτάσεών μας, ώστε να προστατευτούν τα δημόσια περιοριστικά μέτρα, να διαφυλαχθούν οι ήδη εύθραυστες ισορροπίες της αγοράς από όσους όψιμα θέλουν να εκμεταλλευτούν τα «παραθυράκια» του νόμου και εντέλει να διατηρηθεί το επιχειρηματικό κεφάλαιο της χώρας ακέραιο».

Θετικά για την Ελλάδα είναι άλλη μία φορά τα στοιχεία που δημοσιεύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων και τα οποία αποτυπώνουν την κατάσταση της πανδημίας στην Ε.Ε. για την περίοδο από τις 8 έως τις 21 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το Κέντρο, ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη, εξαιρουμένων μερικών περιοχών. Ελπίζουμε η εικόνα αυτή να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα και να αποδειχθεί πως δεν αποτελεί απλώς και μόνο τη «διαφορά φάσης» που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης στα «κύματα» της πανδημίας.
Ελλάδα
Σαρηγιάννης: Ανησυχούμε για τη μετάλλαξη του κορονοϊού–Φόβοι για επιτάχυνση του 3ου κύματος
Δημοσιεύθηκε
12 ώρες πρνστις
22 Ιανουαρίου 2021 21:50
Πρέπει να ανησυχούμε αρκετά, με την έννοια ότι είναι πιο μεταδοτικό», είπε για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορoνοϊού ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
«Οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν πως ακόμη και με μικρό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση της εμφάνισης ενός τρίτου κύματος.», τόνισε ο καθηγητής.
Στη συνέχεια ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε, μάλιστα, πως αυτό που θα συναντήσουμε πρώτα σαν πρόβλημα θα είναι η πλήρωση των κλινών ΜΕΘ και η αύξηση των διασωληνωμένων.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι, στα μέσα Μαρτίου, θα επιστρέψουμε σε κορύφωση της πληρότητας στις ΜΕΘ, με δεδομένο το άνοιγμα της εκπαίδευσης. «Αν δεν άνοιγαν τα σχολεία αυτό θα το συναντούσαμε το Μάιο».
Ωστόσο, ο κ. Σαρηγιάννης ξεκαθάρισε πως δεν διαφωνεί να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, αν και θεωρεί ότι είναι ένα επίφοβο βήμα.
Όσον αφορά τη μετάλλαξη που έχει αναστατώσει την επιστημονική κοινότητα, ο καθηγητής είπε ότι είναι εύκολος ο εντοπισμός του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, απλώς παίρνει λίγες μέρες παραπάνω.
«Για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown, πρέπει να δράσουμε άμεσα, με καλή ανίχνευση των στελεχών του ιού», επεσήμανε και συμπλήρωσε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε τάχιστα τα εμβόλια».
Σχετικά με το σταδιακό άνοιγμα, ο κ. Σαρηγιάννης ήταν κατηγορηματικός. «Πιστεύω ότι δε μας παίρνει να ανοίξουμε άλλες δραστηριότητες.»
www.newsbeast.gr
Ελλάδα
Μπαράζ πληρωμών από Δευτέρα: Ποιοι θα δουν χρήματα στον λογαριασμό τους
Δημοσιεύθηκε
13 ώρες πρνστις
22 Ιανουαρίου 2021 21:00
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει η καταβολή της αναλογίας του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που τον Δεκέμβριο οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή.
Η ημερομηνία που αναμένεται να γίνει η καταβολή του υπόλοιπου του δώρου είναι η Πέμπτη 27 Ιανουαρίου.
Το Δημόσιο αναμένεται να καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στην περίοδο από 1η Δεκεμβρίου ως 31 Δεκεμβρίου 2020. Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος τέθηκε σε αναστολή όλο τον Δεκέμβριο θα λάβει 73 ευρώ την επόμενη εβδομάδα.
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5
«Έσπασε τα κοντέρ» η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, καθώς η συμμετοχή σε αυτήν ξεπέρασε κατά 60% τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών.
Από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα ποσά για την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5», στην οποία υποβλήθηκαν συνολικά 732.000 αιτήσεις. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες οι πληρωμές της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 θα γίνουν την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.
Αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί ο νέος κύκλος καταβολής αποζημιώσεων για τα μειωμένα ενοίκια Νοεμβρίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Στους τραπεζικούς λογαριασμούς 137.049 ιδιοκτητών ακινήτων, πιστώθηκε ποσό συνολικού ύψους 15,3 εκατ. ευρώ, με το οποίο το κράτος καλύπτει το 50% της μείωσης του μισθώματος για τον μήνα Νοέμβριο. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσουν και άλλες πληρωμές, μετά και την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων που έχουν υποβληθεί.
Υπενθυμίζεται ότι το ποσό που καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες από το κράτος δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ροή ειδήσεων
Ανοιχτά… προαιρετικά … Σούπερ μάρκετ τοπικών συμφερόντων και η πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων δεν θα ανοίξουν αύριο
Τα ζώδια σήμερα(23/1)
Να πάρει τη ρεβάνς-Ο Προμηθέας υποδέχεται σήμερα (17.00) το Λαύριο και θέλει μόνο νίκη
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας(23/1)
Tα παιδιά μας σε τι κόσμο θα ζήσουν;Tου Πέτρου Π. Γρουμπού-Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών.
Μητρόπολιτης Χρυσόστομος: Δεν θα γιορτάσει λόγω πανδημίας
Στους δρόμους από χθες οι Τελάληδες καλούν τους Πατρινούς να παρακολουθήσουν την αποψινή live streaming τελετή
«Πιέζεται» η Δυτική Ελλάδα-Πόσοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Πάτρας
Ποιες περιοχές της Πάτρας θα μείνουν χωρίς νερό τη Δευτέρα
Δηλητηρίασαν γάτες στο Νότιο Πάρκο
Αυτή την εβδομάδα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα20 ώρες πρν
Πάτρα: Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 48 ετών ο Χρήστος Παπαδόπουλος
-
Εκκλησιαστικά3 ημέρες πρν
Άγιος Ευθύμιος ο Μέγας-Τιμάται σήμερα η μνήμη του
-
Υγεία5 ημέρες πρν
Απώλεια βάρους στην Εμμηνόπαυση γίνεται; Γράφει η Αναστασία Κόκκαλη
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα5 ημέρες πρν
“Έφυγε” νωρίς η Πατρινή φωτογράφος Αλεξία Τούλιου
-
Ερασιτεχνικό4 ημέρες πρν
Έφυγε ο παλαίμαχος αμυντικός Ντίνος Αραβαντινός
-
Παναχαϊκή3 ημέρες πρν
Τελειώνει ο Μπρους από την Παναχαϊκή, κλείνει τον Γκίνο
-
Μπάσκετ6 ημέρες πρν
O Προμηθέας ενδιαφέρεται για τον Αμερικάνο Κουίνσι Φορντ
-
Λοιπά Αθλήματα3 ημέρες πρν
Ξεκάθαρη η θέση του προέδρου του ΙΟΠ μετά την παραίτηση του Δ.Σ. της ΕΙΟ, εκλογές για τις 14 Μαρτίου