Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Το τέλος της σωφρονιστικής πολιτικής(;)-Του Μαρίνου Σκανδάμη (*)

Δημοσιεύθηκε

στις

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις ρυθμίσεις της σωφρονιστικής νομοθεσίας που κατατέθηκε στη Βουλή, αποκαλύπτει με τον πιο διάφανο τρόπο τις πολιτικές στοχεύσεις της κυβέρνησης για τις φυλακές.

Πρώτον. Με όρους στρατηγικού σχεδιασμού, είναι προφανές ότι από το νομοσχέδιο απουσιάζει κάθε όραμα που θα μπορούσε να μας υποδείξει που θέλει να οδηγήσει η κυβέρνηση το σωφρονιστικό σύστημα. Οι διαχειριστικές διατάξεις για τις μεταγωγές, τις άδειες κρατουμένων, την επιθεώρηση των φυλακών, την διάρθρωση των διευθύνσεων και τμημάτων της διοίκησης και την επιλογή του προσωπικού, δεν παρουσιάζουν καμία ολιστική προσέγγιση του σωφρονιστικού ζητήματος.

Δεύτερον. Μέσα από το νομοσχέδιο προτάσσεται μια αντίληψη για το σωφρονιστικό σύστημα, η οποία εμφορείται από τα δύο τεράστια προβλήματα που καθηλώνουν την διοίκηση και τη χώρα. Την ιδεοληψία και τον πελατειασμό. Αυτό αποδεικνύουν, σε ιδεοληπτικό επίπεδο, οι διατάξεις για τις άδειες και τις αγροτικές φυλακές που περιορίζουν τα επί 30 και πλέον έτη καθιερωμένα δικαιώματα των κρατουμένων, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αιτιολόγηση γι’ αυτό μέσα από στατιστικά ή έστω ευρέα περιπτωσιολογικά στοιχεία. Αλλά και σε πελατειακό επίπεδο, αυτό αποδεικνύει η -επιπλέον των υφισταμένων- σύσταση 130 θέσεων προσωπικού στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής. Που ουσιαστικά αποκτά περισσότερο προσωπικό και από αυτό που έχει όλη η κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Xωρίς την ίδια στιγμή να συστήνεται έστω μια θέση ιατρού παθολόγου – λοιμοξιωλόγου σε οποιοδήποτε από τα 34 καταστήματα κράτησης. Ο μύθος του επιτελικού κράτους έχει πια καταρρεύσει.

Τρίτον. Πρέπει να επισημανθεί ότι μέσα στις συνθήκες πανδημίας που ζούμε, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όφειλε να είχε την αναγκαία ευαισθησία για να ελέγξει το πρόβλημα της εξάπλωσης του κορωνοϊού στις φυλακές. Ο Ε.Ο.Δ.Υ. και όλοι οι αρμόδιοι διεθνείς φορείς, προεξάρχοντος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προτείνουν ως εκ των βασικών μέτρων, την αποστασιοποίηση των  κρατουμένων. Καθότι οι μολυσματικές ασθένειες εκδηλώνονται πιο θανατηφόρα σε κλειστούς χώρους. Η Ελλάδα, μαζί με την Σουηδία, έχουν το θλιβερό προνόμιο να είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που αύξησαν τον πληθυσμό των κρατουμένων στην πρώτη φάση της πανδημίας. Οι περισσότερες χώρες έκαναν αποσυμφορήσεις με όσους κρατουμένους έχουν λ.χ. μικρά υπόλοιπα έκτισης ποινών ή κρατούνται για χαμηλής επικινδυνότητας εγκλήματα.  Και κάποιες λίγες διατήρησαν τον ίδιο πληθυσμό. Αποτέλεσμα των τραγικών ελληνικών κυβερνητικών επιλογών είναι να καλπάζει η πανδημία στις φυλακές, να έχουν σημειωθεί δύο θάνατοι κρατουμένων και ενός υπαλλήλου και ακόμη, να έχουν νοσήσει εκατοντάδες υπάλληλοι και κρατούμενοι. Μάλιστα, με μόλις 10.175 θέσεις για κρατουμένους στα καταστήματα κράτησης της χώρας και με 11.468 άτομα να εκτίουν ποινές, είναι προφανές ότι για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι συστάσεις του Ε.Ο.Δ.Υ. και κυρίως, η ανθρώπινη ζωή δεν είναι ψηλά στην κυβερνητική  ατζέντα. Γι’ αυτό και στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει ούτε μια γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. H χθεσινή κατάθεση τροπολογίας από το Κίνημα Αλλαγής -για την αποσυμφόρηση των φυλακών με όρους ασφάλειας για την κοινωνία- ήταν η αξιακά και δεοντολογικά ορθή επιλογή.

Τέταρτον. Υπό τα άνω δεδομένα, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει κάθε σύγχρονη έννοια ευρωπαϊκής σωφρονιστικής πολιτικής και έχει διαμορφώσει ένα υβριδικό αντισωφρονιστικό μοντέλο στυγνής πολιτικής των εκτίσεων. Όπου η προστασία της υγείας μετατρέπεται σε ένα δευτερεύον θέμα, οι φυλακές διοικούνται με αστυνομικές και όχι επανενταξιακές λογικές και οι κρατούμενοι θα τιμωρούνται διπλά, μια φορά με την καταδικαστική απόφαση και μια δεύτερη, με την έκτιση σε συνθήκες χωρίς προοπτική.

Πριν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μας καταδικάσει για πολλοστή φορά, ας ξαναδεί η κυβέρνηση με μια νέα ματιά τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Η αξία του Ανθρώπου αφορά και τις φυλακές μας.

 

(*) Ο Μαρίνος Σκανδάμης είναι Δικηγόρος – Διδάκτωρ Νομικής, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο Κίνημα Αλλαγής, πρ. Γ. Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής.

 

 

 

Άρθρα-Συνεργασίες

Επανατοποθέτηση και λύση του Κυπριακού

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (*)

Να πως θα ξεκινήσει και να υπάρξει εφαρμοστέα και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό
Για να απομακρυνθούν οι έποικοι που είναι το μεγάλο αγκάθι στη λύση του Κυπριακού
Για να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής
Για να επιστραφούν όλες οι περιουσίες στους πραγματικούς τους ιδιοκτήτες
Για να υπάρχει πλήρης πολιτική, κοινωνική και οικονομική ισότητα
Για να συνυπάρξουν αρμονικά οι Ελληνοκύπριοι με τους Τουρκοκύπριους
Για να έχουμε ένα ενιαίο Δημοκρατικό Κράτος
Για να έχουμε μία και ενιαία Δικαιοσύνη
Για να έχουν ασφάλεια και ευημερία όλοι οι πολίτες
Απομακρυνόμαστε από κάθε επιπλοκή και αδιέξοδο, που συνιστά η ανεφάρμοστη πρόταση για ομοσπονδία και συγκεκαλυμμένη συνομοσπονδία
Θέλουμε ένα κράτος ενιαίο και κυρίαρχο δίχως εγγυήτριες δυνάμεις
Διασφαλίζουμε τα δικαιώματα της Τουρκοκυπριακής μειονότητας
Το πρώτο και μεγάλο βήμα είναι ένα: Αφαιρούνται εντός εύλογου χρονικού ορίζοντα, τα δεκάδες χιλιάδες διαβατήρια που έχουν εκδοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία σε εποίκους και αποίκους των κατεχομένων και αποδίδονται εκ νέου μόνο στις οικογένειες των πραγματικών Τουρκοκυπρίων
Ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου!
Ο ΟΗΕ είναι ξεκάθαρος σε αυτό το ζήτημα
Δεύτερο. Ξεκινάμε από την αρχή τον διάλογο δίχως να αναγνωρίζουμε πλέον την ψευδοκυβέρνηση των εποίκων στα κατεχόμενα
Τρίτο. Πραγματοποιούμε Διεθνή πολυμερή Διάσκεψη υπό την Αιγίδα όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ και των μελών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απομάκρυνση όλων των εγγυητριών δυνάμεων και κατοχυρώνουμε το αυτεξούσιο του Κυπριακού λαού
Αλλάζουμε τον οδικό χάρτη βγαίνουμε από τις ατελέσφορες, παράνομες και επικίνδυνες ατραπούς
(*) Διατελέσας Εθνικός Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Στη Βουλή η ναυμαχία της φρεγάτας και άλλα!- Του Αρκά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

– Στην Βουλή έγινε η εντυπωσιακή ναυμαχία της φρεγάτας. Κυριάκος και Αλέξης πέταγαν τις λεκτικο-ρουκέτες εδάφους – αέρος.

– Ο νεαρός Αυστριακός πρωθυπουργός, εάν είχε αυτοδυναμία δεν θα έφευγε από την γοητευτική εξουσία.

– Αυστηρό τελεσίγραφο από τον Αρχιεπίσκοπο. Όποιος δεν τηρεί τα μέτρα, δεν έχει θέση μέσα στην εκκλησία. Και ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω.

– Προσοχή στις προεκλογικές υποστηρικτικές δηλώσεις κομματικών στελεχών και οπαδών. Όποιος βιάζεται σκοντάφτει πριν φθάσει στην υπεύθυνη και αδιάψευστη, για την εκλογική κάλπη.

– Όπου πέρασε ο «Μπάλλος» τα έκανε γυαλιά καρφιά. Τα καμένα βουνά δεν κράτησαν τα νερά.

– Ζωντάνεψαν τα πανεπιστήμια. Η διά ζώσης διδασκαλία έφερε αισιοδοξία και φοιτητικά χαμόγελα.Προσοχή στα μέτρα γιατί ο κορωνοϊός προσπαθεί να μπει στην αίθουσα και αυτός χωρίς πιστοποιητικό.

– Το μαχητικό «όχι» στην εκπαιδευτική αξιολόγηση συνεχίζεται. Θα το γιορτάσουμε μαζί με το «όχι» του 1940.

– ΕΒΟ, σταφίδα και φυσιοθεραπεία, τα κυρίαρχα αιγιαλιώτικα αιτήματα, μαχητικής διαμαρτυρίας.

– Ο Κυθήρων και ο Αιτωλίας σε ιερή απολογία για κορωνο-απειθαρχία.

Δύσκολος ο ρόλος του πόρτο-εμβόλιο-ελεγκτή.

– Μετά την ελληνο-γαλλική συμμαχία, πακέτο και η ελληνο-αμερικανική. Δύο συμπληγάδες πέτρες για τον Σουλτάνο.

– Το πετρέλαιο θέρμανσης τραβάει την ανηφόρα. Θα αναβιώσουν τα παραδοσιακά μαγκάλια.

– Μπλακ άουτ στο internet. Όλοι με το κινητό στο χέρι, από πρωίας μέχρι νυκτός.

– Σαν κεραυνός εν αιθρία της Φώφης η υγεία. Σύντροφοι και αντίπαλοι της εύχονται να ξεπεράσει σύντομα την ταλαιπωρία. Και όλοι μαζί να την υποδεχθούν στην Βουλή.

– Στο ΚΙΝΑΛ θα ανατραπούν πολλά, πολλή υπομονή.

 

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Αν… πέσουν οι διακόπτες

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Είχαμε γράψει πριν λίγες μέρες για την άποψη που κατέθεσε ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος σχετικά με την ενεργειακή κρίση και την άποψή του ότι πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες, καθώς η Ευρώπη βιάστηκε να «φύγει» από τα ορυκτά καύσιμα χωρίς να έχει τις υποδομές και τις «αποθήκες» για άλλες μορφές ενέργειας.

Εάν λοιπόν η ενεργειακή κρίση αποδειχτεί κάτι σαν τα… κύματα του κορωνοϊού, τότε μάλλον δεν έχουμε αντιληφθεί πλήρως την έκταση του προβλήματος που μπορεί να δημιουργηθεί.

Διότι, ένα ή δύο «κύματα» ενεργειακής κρίσης ίσως μπορούμε να το αντέξουμε. Μετά όμως θα αρχίσουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα. Και το κυριότερο ίσως, τουλάχιστον για τον πολύ κόσμο, θα είναι η διατροφική κρίση που θα επέλθει λόγω της κατακόρυφης αύξησης τιμών των αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Επίσης, στις χώρες με ισχυρή βιομηχανική παραγωγή, οι αλλεπάλληλες ενεργειακές κρίσεις θα δημιουργήσουν ένα νέο κύμα ισχυρής ανεργίας και μεγάλες κοινωνικές αναστατώσεις. Ούτε καν στα επιτελεία της Ε.Ε. δεν έχουν σκεφθεί ακόμα μάλλον το εύρος και το βάθος των επιπτώσεων ορισμένων αλλεπαλλήλων ενεργειακών κρίσεων και τώρα, που ήδη ζούμε την πρώτη ενεργειακή κρίση μετά από πολλά χρόνια, είναι καιρός να σκεφθούν καλά και να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. Αποφάσεις, που δεν θα ανακουφίσουν απλώς τα συμπτώματα, αλλά θα διασφαλίσουν το μέλλον. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με δύο τρόπους: Είτε «όπισθεν» στην ενεργειακή μετάβαση και αξιοποίηση των ορυκτών καυσίμων, είτε μεγάλες επενδύσεις στις μορφές ενέργειας από ΑΠΕ προκειμένου η Ευρώπη να καταστεί ενεργειακή δυνατή και αυτοδύναμη.

Είναι δεδομένο πως οι επενδύσεις που απαιτούνται είναι… ιλιγγιώδεις. Αλλά η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να το κάνει, αρκεί να προχωρήσει με πολύ πιο γρήγορα και θαρραλέα βήματα. Διαφορετικά, ας βρεθεί μια καλή ισορροπία μεταξύ της «κακής» (ορυκτά) και «καλής» (ΑΠΕ) ενέργειας. Γιατί… εάν πέσουν οι διακόπτες στον σύγχρονο πολιτισμό μας, τότε η επόμενη μέρα θα είναι πολύ διαφορετική. Για την ακρίβεια, θα είναι μια μέρα που δεν θα θέλει να τη δει κανείς!

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα