Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η «επόμενη μέρα» για τη μαρίνα-Τα σχέδια της δημοτικής αρχής και τα εμπόδια που υπάρχουν 

Δημοσιεύθηκε

στις

Tο θέμα της μαρίνας της Πάτρας, συζητήθηκε χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην εισήγηση του, ο Δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, τόνισε ότι στόχος «για την περιοχή είναι να υπάρξει ριζική αναδιαμόρφωσή της, προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης μας, δημιουργώντας ένα νέο πόλο αναψυχής, περιπάτου, αθλητισμού, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πατρέων, η υφιστάμενη κατάσταση της Μαρίνας, είναι προβληματική, καθώς:
-Πρόκειται για εγκατάσταση γερασμένη με πολλά προβλήματα στις υποδομές της, που καθιστούν τη λειτουργία της δύσκολη.
-Υπάρχει θέμα με το δίκτυο νερού, όπου έχουν γίνει αρκετές προσωρινές συνδέσεις, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα έχουμε και με το δίκτυο ηλεκτρισμού.
-Οι πλωτές εξέδρες, κυρίως, έχουν σοβαρά προβλήματα και γι’ αυτό το λόγο πρόσφατα αφαιρέθηκε τμήμα από την πρώτη πλωτή εξέδρα, ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο. Επίσης, οι υποδομές στο χερσαίο τμήμα χρήζουν επισκευών.
-Τα ευρήματα της ύφαλης αυτοψίας καταδεικνύουν εκτεταμένα προβλήματα στα περισσότερα τμήματα της Μαρίνας, είτε λόγω κακοτεχνιών από κατασκευής, είτε λόγω μεταγενέστερων βλαβών.
-Υπάρχει ζήτημα με τις λεηλασίες στα κτίρια, όπως αυτό του πρώην «Λάγιου», όπου πρόσφατα έγινε καθαρισμός και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αποκατάστασης των υαλοπινάκων.
-Ως προς τη διοικητική – διαχειριστική λειτουργία του Τμήματος, το 2020 οι οφειλές είναι μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη κατά περίπου 45%.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ, ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
Ακολούθως ο κ. Πελετίδης, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει καθώς και σε όσες έχουν προγραμματιστεί να γίνουν. Ειδικότερα ανέφερε:
-Βρισκόμαστε στη φάση που γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για την αδειοδότηση της Μαρίνας ως τουριστικού λιμένα, πράγμα που περιλαμβάνει τη δημιουργία φακέλου.
-Έχει συνταχθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου Τοπογραφικό Διάγραμμα. Εκτελέστηκε Βυθομέτρηση από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, της οποίας εκκρεμεί η παραλαβή. Ταυτόχρονα, εκπονείται από τις Υπηρεσίες μας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και εκκρεμεί η νομιμοποίηση / ρύθμιση αυθαιρέτων κτισμάτων στο χώρο της Μαρίνας.

Ο Σύμβουλος που έχουμε για το θέμα, συνεργάζεται για όλα τα ζητήματα με τις Υπηρεσίες μας, ενώ πριν λίγες ημέρες, προχώρησε σε υποθαλάσσια αυτοψία του χώρου.
-Στους πρώτους μήνες του 2021 έχουμε στόχο να ολοκληρωθεί η σύνταξη του φακέλου χωροθέτησης, ώστε να κατατεθεί για τη διαδικασία των εγκρίσεων.
-Λόγω των ευρημάτων της πρόσφατης ύφαλης αυτοψίας κρίνεται επιβεβλημένη η εκπόνηση μελετών επισκευής – αποκατάστασης του συνόλου των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων της Μαρίνας για την εξασφάλιση της ευστάθειας και της λειτουργικότητας των έργων.
-Για εξοικονόμηση χρόνου εξετάζουμε την ανάθεση και εκπόνηση των αναγκαίων μελετών επισκευής και αποκατάστασης, παράλληλα και μέσα στο χρόνο που θα απαιτηθεί για την αδειοδοτική διαδικασία νομιμοποίησης και έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της υφιστάμενης κατάστασης. Ακολούθως, θα είναι δυνατή η εκτέλεση των απαραίτητων έργων επί νομίμως υφιστάμενου «υποβάθρου».
-Όσον αφορά στα κτίρια που βρίσκονται εντός του χώρου της Μαρίνας, σύμφωνα με το Άρθρο 67 του Ν. 4554/2018 για την νομιμοποίηση κάθε κατασκευής σε αποχαρακτηρισθείσα λιμενική ζώνη απαιτούνται:
-Τεχνική Περιγραφή, Εγκεκριμένη Στατική Μελέτη, Τοπογραφικό διάγραμμα και Εγκεκριμένη Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

ΟΙ ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Όσον αφορά στις στατικές μελέτες, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Πελετίδης, ισχύουν τα εξής:
-Για τα κτίρια κατά μήκος της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου βρέθηκαν οι στατικές μελέτες από το αρχείο της Πολεοδομίας οι οποίες και αποστάλθηκαν στο Σύμβουλο.
-Για το Κτίριο «Λάγιος» αναμένονται στοιχεία από το αρχείο του ΟΛΠΑ, σε αντίθετη περίπτωση θα ανατεθεί σχετική στατική μελέτη.
-Για το κτίριο Διοίκησης της Μαρίνας και για το Θεατράκι βρέθηκαν από το Σύμβουλο στατικά σχέδια, τα οποία αξιολογούνται και αναλόγως υπάρχει το ενδεχόμενο ανάθεσης σχετικής στατικής μελέτης. Τα στατικά σχέδια της καφετέριας «Θεατράκι» δεν αντιστοιχούν στην υφιστάμενη κατάσταση, συνεπώς απαιτείται ανάθεση σχετικής στατικής μελέτης.
-Το κτίριο «ΟΠΑΘΑ» και οι τουαλέτες πλησίον του κτιρίου «Λάγιος» δεν έχουν οικοδομικές άδειες, συνεπώς απαιτείται ανάθεση στατικής μελέτης.
-Η νομιμοποίηση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

 

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανοιχτά… προαιρετικά … Σούπερ μάρκετ τοπικών συμφερόντων και η πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων δεν θα ανοίξουν αύριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανοιχτά θα είναι, προαιρετικά, τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα αύριο Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, το άνοιγμα των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων την Κυριακή θα είναι προαιρετικό και τα καταστήματα βάσει της σχετικής απόφασης της κυβέρνησης, μπορούν να ανοίξουν από τις 11:00

Υπενθυμίζεται πως τις καθημερινές, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι από τις 7:00 έως και τις 20:00, καθώς παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 και μέχρι τις 5:00 τα ξημερώματα.

Πάντως ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών, έχει προτρέψει τα μέλη του, να μην ανοίξουν την Κυριακή τα καταστήματα τους, ενώ και τοπικές αλυσίδες σούπερ-μάρκετ (Ανδρικόπουλος, Αράπης) δεν θα ανοίξουν.

Οι μετακινήσεις για αγορές γίνονται με την αποστολή του κωδικού 2 με SMS στο 13033ή με τη συμπλήρωση εγγράφου.

Οι καταναλωτές έχουν δύο ώρες για να κάνουν τα ψώνια τους. Έχει διευκρινιστεί πως οι δύο ώρες δεν ισχύουν για όσους μεταβαίνουν σε κομμωτήρια ή κέντρα αισθητικής.

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
-Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
-Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων και σούπερ μάρκετ, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
-Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
-Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
-Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
-Ειδικώς τα περίπτερα δύνανται να λειτουργούν 24 ώρες.
-Για τα καταστήματα τροφίμων υπάρχει η υποχρέωση να έχουν κάνει ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στους δρόμους από χθες οι Τελάληδες καλούν τους Πατρινούς να παρακολουθήσουν την αποψινή live streaming τελετή

Δημοσιεύθηκε

στις

Με κεντρικό σύνθημα «Το καρναβάλι αλλάζει» οι δύο Τελάληδες, Μαρία Αγουρίδη και Γιώργος Λογαράς μεταδίδουν από χθες το μήνυμα ότι το Πατρινό Καρναβάλι έστω και υπό αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες είναι εδώ!

Οι δυο Τελάληδες έχουν βγει στους δρόμους της Πάτρας με το μουσικό άρμα καλώντας τον κόσμο να παρακολουθήσει την τελετή έναρξης που θα γίνει σήμερα στις 21.00 και θα μεταδοθεί live streaming.
ΤΑ «ΦΩΤΑ» ΣΤΟ «ΑΠΟΛΛΩΝ»
Η τελετή έναρξης και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά σε ζωντανή εκπομπή από τοπικά-περιφερειακά κανάλια και σε live streaming από site του διαδικτύου και την επίσημη σελίδα του Πατρινού Καρναβαλιού carnivalpatras.gr.

Θα εστιάσει στα συστατικά που αποτελούν το μακρόχρονο καρναβάλι μας, ρίχνοντας φως σε ορισμένα από τα σημεία, γεγονότα σταθμούς της υπεραιωνόβιας ιστορίας του θεσμού πλαισιωμένα με ορισμένα εμβληματικά αγαπημένα και διαχρονικά καρναβαλικά τραγούδια, που όλοι έχουμε στα αυτιά μας αυτές τις ημέρες. Τα τραγούδια αυτά θα ερμηνεύσει αναλαμβάνοντας τη διασκέδασή μας ορχήστρα καταξιωμένων και έμπειρων μουσικών της πόλης, που είναι μέλη του Σωματείου επαγγελματιών μουσικών Δυτικής Ελλάδας.

Παράλληλα τη δική τους πινελιά θα αποτυπώσουν τα μέλη του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Στο Δημοτικό Θέατρο θα λάβουν χώρα τα θεατρικά, μουσικά και χορευτικά δρώμενα καθώς και η επίσημη έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2021 που θα κηρύξει ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης συνοδευόμενος από την Πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ

Η εκδήλωση που θα διαρκέσει περίπου 2,5 ώρες, θα είναι σπονδυλωτή και εκτός της βασικής σκηνής στο Δημοτικό Θέατρο όπου κεντρικός παρουσιαστής θα είναι ο δημοσιογράφος Ιάσονας Τσόλης, θα περιλαμβάνει και άλλες τέσσερις διαφορετικές απομακρυσμένες δράσεις-τηλεοπτικές συνδέσεις με άλλους παρουσιαστές.

Η πρώτη δράση αφορά σε σύνδεση με το Καρναβαλικό Εργαστήρι όπου θα περιηγηθούμε στο χώρο δημιουργίας των κατασκευών, στο παρόν του Πατρινού Καρναβαλιού και θα «ανακαλύψουμε» τον περσινό Καρνάβαλο, που δυστυχώς δεν είδαμε λόγω της ματαίωσης του τελευταίου τριημέρου των καρναβαλικών εκδηλώσεων του 2020.

Η δεύτερη δράση θα γίνει μέσω της σύνδεσης με μια παραδοσιακή ταβέρνα-χώρο διασκέδασης, που θα μας μεταφέρει στο καρναβαλικό κλίμα αλλοτινών εποχών προσεγγίζοντας τον χαρακτήρα του λαϊκού, παραδοσιακού καρναβαλιού που άφησε το ίχνος του στην καρναβαλική μας ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Τον χαρακτήρα του κοσμοπολίτικου καρναβαλιού και την ατμόσφαιρα και τις μνήμες ενός ένδοξου παρελθόντος θα προσεγγίσει η τρίτη σύνδεση με την αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρείας-Ωδείου Πατρών, που έγραψε τη δική του ιστορία στο Πατρινό Καρναβάλι. Εκεί η ατμόσφαιρα του δρώμενου θα ανασύρει από τη μνήμη την χρυσή εποχή όπου κυριαρχούσαν οι παλαιοί μεγαλοπρεπείς χοροί και χοροεσπερίδες.

Στην τέταρτη δράση ο Τελάλης με τη διπλή του φετινή υπόσταση (Μαρία Αγουρίδη και Γιώργος Λογαράς) θα περιηγείται στους δρόμους της Πάτρας, όπου μας επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Εκτός των τεσσάρων αυτών δράσεων-συνδέσεων τους θεατές της τηλεοπτικής και διαδικτυακής μετάδοσης επιφυλάσσονται και άλλες εκπλήξεις απόλυτα ταιριαστές στο κλίμα του Πατρινού Καρναβαλιού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

OΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Την συγγραφή του σεναρίου, της πρόζας των τελάληδων, την παρουσίαση σε μια εξωτερική σύνδεση και τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Τζίμης Πολίτης. Τηλεσκηνοθεσία: Παναγιώτης Φαφούτης. Κεντρικός παρουσιαστής των δράσεων από το Δημοτικό Θέατρο θα είναι ο Ιάσονας Τσόλης. Στις παρουσιάσεις των συνδέσεων οι Τζίμης Πολίτης, Κατερίνα Τσουκαλά, Μαρία Αγουρίδη και Γιώργος Λογαράς.

ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Ωστόσο από σήμερα το πρωί στην Πάτρα θα έχει δοθεί η πρώτη καρναβαλική γεύση ενόψει της τελετής έναρξης αφού σε μια εκδήλωση στο Δημαρχείο Πατρών σύμφωνα με την απόλυτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων θα γίνει η παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη. Στη δράση ειδικό ρόλο θα έχουν μέλη της ομάδας θεάτρου δρόμου X-Saltibagos.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ποιες περιοχές της Πάτρας θα μείνουν χωρίς νερό τη Δευτέρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από την ΔΕΥΑΠ ανακοινώνεται ότι την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, από 8:30 έως 15:00 λόγω εργασιών συντήρησης δικτύου θα υπάρξει πλημμελής έως και πλήρης διακοπή υδροδότησης στις περιοχές Κεφαλόβρυσο – Σαραβάλι – Μονοδένδρι Κρήνης – Ομπλός.

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα