Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αχαϊκή Τράπεζα: Παραπομπή σε δίκη για 87-Εκδόθηκε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών παραπέμπονται βάσει βουλεύματος που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών 87 άτομα για την πολύκροτη υπόθεση της Αχαϊκής Τράπεζας.

Όπως αποκλειστικά έγραψε χθες η «Γ», εκδόθηκε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πατρών, το οποίο συνεδρίασε στις 11 Νοεμβρίου 2020, σηματοδοτώντας ραγδαίες εξελίξεις καθώς φαίνεται να υιοθετεί την εισαγγελική πρόταση αποδίδοντας στους εμπλεκόμενους την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος με διαφοροποίηση στη συμμετοχή της πράξης του καθενός από τους κατηγορούμενους (ηθική αυτουργία, συναυτουργία, συνέργεια σε απιστία).
Στο βούλευμα των 2.476 σελίδων εξειδικεύονται οι κατηγορίες για κάθε έναν από τους 87 εμπλεκόμενους, ανάμεσά τους 16 άτομα τα οποία είχαν διατελέσει μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και των Ελεγκτικών Επιτροπών, πάνω από 40 πρώην υπάλληλοι της Τράπεζας και δανειολήπτες.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών προχωρά στην εκτέλεση της επίδοσης του βουλεύματος σε όλους τους εμπλεκόμενους, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει μερικές ημέρες.

Αφότου παραληφθεί, οι εμπλεκόμενοι θα απευθυνθούν στους νομικούς τους συμβούλους προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, δεδομένου ότι έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν έφεση.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η προθεσμία για να υποβληθεί έφεση εάν συντρέχουν συγκεκριμένοι νομικοί λόγοι είναι εντός 10ήμερου από την κοινοποίηση του βουλεύματος. Ωστόσο, επειδή διανύουμε περίοδο πανδημίας και έχει ανασταλλεί η λειτουργία των Δικαστηρίων μετατίθεται όλες οι προθεσμίες για νομικές ενέργειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Γ», ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους προσανατολίζονται στην άσκηση έφεσης κατά του βουλεύματος με το σκεπτικό της νομικής ακυρότητας διότι δεν προσδιορίζεται επακριβώς το ύψος της ζημίας που φέρεται να υπέστη η Τράπεζα, όπως απαιτεί ο νέος Ποινικός Κώδικας. Στο βούλευμα του Συμβουλίου προσδιρίζεται η ζημία που υπέστη η τράπεζα πως ξεπερνά το ποσό των 12.

Εάν ασκηθεί έφεση κατά του βουλεύματος από πλευράς μέρους των εμπλεκομένων η υπόθεση να εξεταστεί από το Συμβούλιο Εφετών Πατρών προκειμένου να διερευνηθεί εκ νέου. Υπάρχει η δυνατότητα εκ του νόμου ακόμα και για αναίρεση στον Αρειο Πάγο. Αφότου τελεσιδικήσουν οι όποιες νομικές ενέργειες θα γίνει ο προσδιορισμός της δίκης και η υπόθεση θα φθάσει στο ακροατήριο.

ΑΠΙΣΤΙΑ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι για τα εξής αδικήματα:

1) Απιστία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, στην οποία η ζημία που προκλήθηκε υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ

2) Ηθική αυτουργία σε απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με περιουσιακή ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, τελεσθείσα και με παραλείψεις, και

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Υπενθυμίζουμε ότι αντίστοιχη ήταν και η Εισαγγελική πρόταση που είχε κατατεθεί τον περασμένο Μάιο στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πατρών. Ο Εισαγγελέας είχε προτείνει να παραπεμφθούν στο ακροατήριο για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος κατ’ εξακολούθηση και από κοινού με προκληθείσα ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, οι 88 από το σύνολο των 91 που περιλαμβάνονταν στο αρχικό κατηγορητήριο (για τους δύο πρότεινε την παύση της δίωξης λόγω παραγραφής και για τον τρίτο λόγω παραγραφής της απιστίας).

ΕΛΕΝΗ Α.ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΠΟ ΤΗ  ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ(11/12)

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του διημέρου από την επαναλειτουργία των καταστημάτων

Δημοσιεύθηκε

στις

«Αν δεν προχωρούσαμε στο άνοιγμα της αγοράς τώρα, θα είχαμε συνέπειες οι οποίες δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν με κανένα μέτρο στήριξης» τονίζουν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμους, που εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την εικόνα της αγοράς.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, αποτιμώντας την εικόνα της πρώτης ημέρας της επανεκκίνησης, ήταν μια καλή Δευτέρα, καθώς κινήθηκαν όλες οι αγορές εξίσου, και ότι υπήρχαν χαμόγελα και αισιοδοξία μέσα κι έξω από τα καταστήματα».

Παράλληλα προσθέτουν ότι υπήρχε ένα άγχος για την πρώτη μέρα, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία ότι το στοίχημα θα κερδηθεί και στέλνουν μήνυμα στους καταναλωτές να μη βιαστούν, καθώς «έχουμε ενάμιση μήνα μπροστά μας, με μεγάλες εκπτώσεις, να μοιραστούμε μέσα σε αυτό τον ενάμιση μήνα τη βόλτα μας, να τηρήσουμε το δίωρο, να δώσουμε χρόνο και στον επόμενο».
Παράλληλα χαρακτηρίζουν τις εκπτώσεις και τις καλές τιμές «μονόδρομο», για να φύγουν τα εμπορεύματα και να μπορέσουν οι έμποροι να προμηθευτούν τα νέα.

Ανέφεραν επίσης ότι όλα τα καταστήματα έχουν ανοίξει και ότι ελάχιστοι εργαζόμενοι παραμένουν σε αναστολή. Στόχος, είναι να καταφέρουν οι έμποροι να κάνουν στις εκπτώσεις το 50% του περσινού τζίρου.
Ο εμπορικός κόσμος αισιοδοξεί επίσης, ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα υπάρξει βελτίωση και στις καιρικές συνθήκες, γεγονός που αναμένεται να κινητοποιήσει περισσότερο τους καταναλωτές.

Περισσότερα

Οικονομία

Κράτησαν… άμυνα στην πανδημία: 972 εγγραφές και 377 διαγραφές επιχειρήσεων στην Αχαΐα το 2020

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, το 2020 «έκλεισε» με θετικό ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Οι νέες επιχειρήσεις υπερίσχυσαν των «λουκέτων», παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που επέβαλε ο κορωνοϊός, αναγκάζοντας πολλές ΜμΕ να κατεβάσουν ρολά για μήνες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΜΗ από το Επιμελητήριο Αχαΐας, το 2020, σε σχέση με αυτές που άνοιξαν και αυτές που έκλεισαν, το πρόσημο είναι θετικό, εφόσον η διαφορά ανέρχεται στις 595 επιχειρήσεις. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 55 επιχειρήσεις περισσότερες στην μεταποίηση, δεδομένου ότι άνοιξαν 125 αλλά έκλεισαν 70.

Στον κλάδο του εμπορίου, η ψαλίδα άνοιξε περισσότερο, εφόσον η διαφορά έφθασε τις 156 επιχειρήσεις, καθώς άνοιξαν 287 και έκλεισαν 131.
Η μεγαλύτερη διαφορά καταγράφεται στον κλάδο των υπηρεσιών, καθώς φθάνει το ύψος των 384, με δεδομένο ότι άνοιξαν 560 και έκλεισαν 176 επιχειρήσεις. Ωστόσο, πλήρης αποτύπωση της κατάστασης στο επιχειρείν αναμένεται το επόμενο διάστημα, όταν επιστρέψουμε πλήρως στην κανονικότητα και διαφανεί πόσες τελικά επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να σηκώνουν ρολά και να ανοίξουν πάλι τις πύλες τους ελπίζοντας σε επιβίωση. Εκτιμάται από ανθρώπους της αγοράς πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχουν
κλείσει περισσότερες επιχειρήσεις μέσα στο 2020 και να μην το έχουν δηλώσει ακόμη στο Επιμελητήριο Αχαΐας.

Πάντως, τα επίσημα αριθμητικά δεδομένα δείχνουν πως οι επιχειρήσεις κράτησαν… άμυνα απέναντι στην επέλαση του κορωνοϊού που έπληξε τις επιχειρήσεις και προκάλεσε βαθύτατο ρήγμα στην οικονομία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Eυχές σε «οικογενειακό» κύκλο

Δημοσιεύθηκε

στις

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε, χθες το πρωί, η εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ» μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, τηρώντας μια παράδοση ετών.

Φέτος, οι μάσκες και οι αποστάσεις ήταν επιβαλλόμενες, όπως επίσης και το γεγονός ότι η εκδήλωση έγινε σε οικογενειακά αυστηρά κλίμα.  Ο εκδότης της «Γ» Γιάννης Χρ. Χριστόπουλος έκοψε την πίτα και ευχήθηκε σε όλους τους εργαζόμενους Καλή Χρονιά και όλοι μαζί να συνεχίσουν την προσπάθεια για την ανοδική πορεία βαδίζοντας στο δρόμο που χάραξε ο αείμνηστος ιδρυτής της «Γ» Χρήστος Ι. Χριστόπουλος που «έφυγε» από κοντά μας πριν τρία χρόνια, αλλά συνεχίζει να μας καθοδηγεί. Τα δύο φλουριά της πίτας κέρδισαν ο διευθυντής της «Γ» Στάθης Κατσαντάς και η δημοσιογράφος Ελένη Α. Γεωργοπούλου, οι οποίοι δέχθηκαν εγκάρδιες ευχές.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα