Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Υγεία

Κορωνοϊός – Θεραπεία: Μελέτη αποκαλύπτει το αδύναμο σημείο του Sars-CoV-2

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια δυνητική «αδυναμία» στον τρόπο αντιγραφής και αναπαραγωγής του SARS-CoV-2 εντόπισαν οι επιστήμονες, προκαλώντας αισιοδοξία για μελλοντικές θεραπείες που θα αποτρέπουν την σοβαρή λοίμωξη από τον ιό.

Μια μεμονωμένη πρωτεΐνη που αποδεικνύεται απαραίτητη για την αναπαραγωγή και την εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 σε άλλα κύτταρα θα μπορούσε να αποτελέσει και μια δυνητική αδυναμία του ιού που θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπευτικό στόχο.

Το μόριο, επιστημονικά γνωστό ως διαμεμβρανική πρωτεΐνη 41 Β (TMEM 41B), θεωρείται πως βοηθά στον σχηματισμό της λιπώδους εξωτερικής μεμβράνης που προστατεύει το γενετικό υλικό του ιού καθώς αυτό αντιγράφεται μέσα σε ένα μολυσμένο κύτταρο και πριν μολύνει ένα άλλο.

Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από μελέτες ερευνητών της Ιατρικής Σχολής και του Αντικαρκινικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και συνεργατών τους από το Πανεπιστήμιο Rockefeller, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο Cell.

Οι μελέτες αυτές αποκάλυψαν ότι το TMEM41B ήταν απαραίτητο για την αντιγραφή του SARS-CoV-2. Σε μια σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές συνέκριναν τον τρόπο με τον οποίο ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 αναπαράγεται μέσα σε μολυσμένα κύτταρα με την αντίστοιχη διαδικασία που ακολουθούν άλλοι 24 θανατηφόροι φλαβοϊοί, όπως αυτοί που ευθύνονται για τον κίτρινο πυρετό, τον ιό του Δυτικού Νείλου και τη νόσο Zika. Συνέκριναν, επίσης, τη διαδικασία αναπαραγωγής του SARS-CoV-2 σε μολυσμένα κύτταρα με αυτή άλλων τριών εποχικων κορωνοϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

«Συνδυαστικά, οι μελέτες μας αντιπροσωπεύουν τα πρώτα στοιχεία που αναδεικνύουν τη διαμεμβρανική πρωτεΐνη 41 B σε κρίσιμο παράγοντα λοίμωξης από φλαβοϊούς και κορωνοϊούς, όπως ο SARS-CoV-2. Σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση μιας νέας μόλυνσης όπως η COVID-19 είναι να χαρτογραφήσουμε το μοριακό τοπίο ώστε να δούμε ποιοι είναι οι πιθανοί στόχοι που πρέπει να πολεμήσουμε. Συγκρίνοντας έναν νέο ιό με άλλους, ήδη γνωστούς ιούς, μπορούμε να αποκαλύψουμε κοινά στοιχεία, τα οποία ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσουν ως κατάλογος ενδεχόμενων ευαλωτοτήτων για μελλοντικές εξάρσεις», σχολιάζει ο ένας εκ των επικεφαλής ερευνητών, Δρ. John T. Poirier, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συμπληρώνει:

«Παρόλο που η καταστολή της διαμεμβρανικής πρωτεΐνης 42 Β είναι προς το παρόν κορυφαία υποψήφια κίνηση για μελλοντικές θεραπείες που θα σταματούν τη λοίμωξη του κορωνοϊού, τα αποτελέσματά μας εντόπισαν πάνω από 100 άλλες πρωτεΐνες που θα μπορούσαν, επίσης, να διερευνηθούν ως δυνητικοί φαρμακευτικοί στόχοι».

Για τις μελέτες, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το εργαλείο γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR προκειμένου να απενεργοποιήσουν καθένα από τα περισσότερα από 19.000 γονίδια των ανθρώπινων κυττάρων που μολύνονται από τον κάθε ιό, συμπεριλαμβανομένου και του SARS-CoV-2. Στη συνέχεια συνέκριναν τις μοριακές επιπτώσεις κάθε απενεργοποίησης στην ικανότητα αντιγραφής του ιού.

Εκτός από το TMEM41B, βρέθηκαν και κάποια άλλα μοριακά στοιχεία κοινά μεταξύ του SARS-CoV-2 και άλλων κορωνοϊών, μεταξύ των οποίων συχνές βιολογικές αντιδράσεις ή μονοπάτια που εμπλέκονται στην κυτταρική ανάπτυξη, την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων και μέσα με τα οποία τα κύτταρα δεσμεύονται σε άλλα κύτταρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές το TMEM41B ήταν το μοναδικό μοριακό στοιχείο που ξεχώριζε στις δύο οικογένειες κορωνοϊών που μελετήθηκαν.

Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον Δρ. Poirier, είναι ότι οι μεταλλάξεις στο TMEM41B θεωρούνται συχνές σε έναν στους πέντε κατοίκους της Ανατολικής Ασίας αλλά όχι στους Ευρωπαίους ή τους Αφρικανούς. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν αυτό εξηγεί τη σχετικά δυσανάλογη σοβαρότητα της λοίμωξης COVID-19 σε κάποιους πληθυσμούς των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Ένα άλλο εύρημα της μελέτης ήταν ότι τα κύτταρα με αυτές τις μεταλλάξεις ήταν άνω του 50% πιο ευάλωτα σε λοίμωξη από φλαβοϊό από ό,τι εκείνα χωρίς γονιδιακή μετάλλαξη.

Ο Δρ. Poirier τονίζει ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστεί αν οι μεταλλάξεις του TMEM 41B παρέχουν άμεση προστασία έναντι της COVID-19 και αν οι Ανατολικοασιάτες με τη μετάλλαξη αυτή είναι λιγότερο ευάλωτοι στη νόσο.

Τα επόμενα σχέδια της ερευνητικής ομάδας, πάντως, είναι να χαρτογραφήσει τον ακριβή ρόλο του TMEM 41B στην αντιγραφή του SARS-CoV-2 ώστε να ξεκινήσει τις δοκιμές υποψήφιων θεραπειών που ενδεχομένως να την εμποδίζουν.

ygeiamou.gr

Ελλάδα

Κορονοϊός: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ – Περισσότερα από 3.500 κρούσματα σήμερα, αναμένεται έκρηξη εντός της εβδομάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Κορονοϊός: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων αναμένεται σήμερα Τρίτη (19/10/2021), καθώς σύμφωνα με πληροφορίες , οι νέες μολύνσεις πιθανότατα θα ξεπεράσουν τις 3.500, με τους ειδικούς να βλέπουν αύξηση στις 4.000 έως το τέλος της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, τα κρούσματα ήταν πάνω από 3.100.

Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Επιδημιολόγων για να σταθμίσει τα δεδομένα ανά περιοχή, ενώ αύριο οι λοιμωξιολόγοι θα αναλύσουν τους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων ημερών και θα αξιολογήσουν την επίδραση των τελευταίων μέτρων που επιβλήθηκαν αναφορικά με τους εμβολιασμένους και τους μη εμβολιασμένους.

Επί τάπητος θα τεθούν νέες παρεμβάσεις που θα αφορούν τις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο και πιθανότατα να αποφασιστεί η χρήση διπλής μάσκας στα ΜΜΜ, η χρήση μάσκας για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους στους εξωτερικούς χώρους, ενώ μελετάται να απαγορευθούν οι εκδηλώσεις και οι συναθροίσεις.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ: ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ 5.000 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως πρέπει και οι νέοι να εμβολιαστούν γρήγορα.

Επεσήμανε, επίσης, πως και οι γονείς πρέπει να πάνε τα παιδιά τους να εμβολιαστούν.

«Ακόμα η πανδημία κινείται. Πρέπει να δράσουμε όπως μπορούμε», ξεκαθάρισε, ενώ ανέφερε ότι αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, με τα μέτρα που ισχύουν τώρα.

«Μέσα στο Νοέμβριο θα φτάσουμε 5.000 κρούσματα την ημέρα, αν δεν πάρουμε νέα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι τα νούμερα αυτά δεν θα ισχύσουν, γιατί στο ενδιάμεσο θα ληφθούν μέτρα.

Στην περίπτωση, όμως, που αυξηθούν τόσο πολύ τα κρούσματα θα δούμε μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και περισσότερους θανάτους, γι’ αυτό «πρέπει να το προλάβουμε».

Ο καθηγητής είπε πως από 25 Οκτωβρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αυξητική πορεία.

Τέλος, πρότεινε να αυξηθούν τα τεστ που διενεργούνται από τον ΕΟΔΥ, έτσι ώστε να μπορούν να σταματούν νωρίτερα τις εστίες διασποράς του ιού.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Περισσότερα

Υγεία

Όσα περισσότερα χρόνια κάποιος έχει υψηλή «κακή» χοληστερίνη, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για την καρδιά του

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο κίνδυνος να πάθει κάποιος έμφραγμα ή ανακοπή είναι τόσο μεγαλύτερος όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που έχει υψηλή «κακή» χοληστερίνη (LDL), σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η LDL αποτελεί γνωστό σημαντικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου. Η νέα μελέτη δείχνει ότι, όπως συμβαίνει και με το κάπνισμα, η «κακή» χοληστερίνη έχει σωρευτική αρνητική επίπτωση στην καρδιά, οδηγώντας σε στεφανιαία νόσο και σκλήρυνση των αρτηριών, βασική αιτία θανάτου διεθνώς.

Η δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες στενεύει τη δίοδο και μπλοκάρει την ομαλή ροή του αίματος και του οξυγόνου προς την καρδιά. Συχνά οι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και δεν μαθαίνουν ότι έχουν πρόβλημα, προτού νιώσουν πόνους στο στήθος ή πάθουν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Η δημοσίευση
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «JAMA Cardiology», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», μελέτησαν σε βάθος χρόνου 18.288 ανθρώπους, που είχαν κάνει πολλά τεστ αίματος για LDL σε διαφορετικές ηλικίες. Υπολογίστηκε έτσι η σωρευτική επίδραση της LDL και παρακολουθήθηκε η υγεία των συμμετεχόντων κατά μέσο όρο επί 16 χρόνια.

Διαπιστώθηκε ότι όσο υψηλότερα ήταν διαχρονικά τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος διάγνωσης με στεφανιαία νόσο. Σε σύγκριση με όσους είχαν σε βάθος χρόνου τα μικρότερα σωρευτικά επίπεδα LDL, εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα είχαν 57% μεγαλύτερο κίνδυνο. Από την άλλη, δεν βρέθηκε καμία αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό ή για καρδιακή ανεπάρκεια.

Στατίνες
Με βάση τις ισχύουσες συστάσεις, οι άνθρωποι κάτω των 40 ετών καλούνται να πάρουν φάρμακα (στατίνες) μόνο όταν η LDL τους είναι πάνω από 190. Όμως οι ερευνητές βρήκαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος για στεφανιαία νόσο μπορεί να ξεκινήσει από πολύ χαμηλότερο επίπεδο (πάντως τα επίπεδα LDL κάτω του 100 θεωρούνται σίγουρα φυσιολογικά).

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος ξεκινά σε επίπεδα LDL τόσο χαμηλά όσο το 100. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι ένας άνθρωπος κάτω των 40 ετών με LDL 100 θα πρέπει να αρχίσει αμέσως θεραπεία. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να προσδιορίσουμε τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό ηλικίας και επιπέδου LDL», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια ΓιΓι Ζανγκ, επίκουρη καθηγήτρια καρδιαγγειακής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. «Το κεντρικό μήνυμα είναι να προσπαθήσετε να διατηρήσετε χαμηλή LDL καθ’ όλη τη μέση ηλικία. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο για την καρδιά σας», πρόσθεσε.

Για την επιστημονική δημοσίευση πατήστε εδώ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα

Υγεία

Εβδομάδα Αιμοδοσίας με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με πίστη στην συλλογική δράση και στην κοινή προσπάθεια, συμμετέχει ενεργά, στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το κίνημα της εθελοντικής αιμοδοσίας στην Πάτρα και στην περιοχή μας.

Αυτή την φορά, συμμετέχει στη διοργάνωση της εβδομαδιαίας αιμοδοσίας από 18-22 Οκτωβρίου στην πλατεία Γεωργίου μετά από πρωτοβουλία του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Καραμανδανείου και την σύμπραξη του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, του Λυκείου Ελληνίδων Πατρών, της Στέγης Καλαβρυτινών Αγίας Λαύρας και του ράδιο ΤΑΞΙ EXPRESS Πάτρας.

Η αιμοδοσία αυτή, αφιερωμένη στα 200 χρόνια ελευθερίας, συμβολίζει την αναγκαιότητα του κοινού αγώνα, για να απαλλαγεί η Ελληνική κοινωνίας από την «τυραννία»  της έλλειψης αίματος και την αγωνιώδη αναζήτηση μίας μονάδας  για τον συγγενή ή τον φίλο που έχει ανάγκη.

«Στις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι το αίμα δεν παράγεται, δεν αγοράζεται και δεν πουλιέται. Είναι το υπέρτατο αγαθό και καθένας από εμάς μπορεί να χαρίσει ζωή σε ένα συνάνθρωπό του μέσω της εθελοντικής του προσφοράς. Να μην αφήσουμε καμία ζωή να κινδυνέψει. Να είμαστε εκεί για τον διπλανό μας και στα εύκολα και στα δύσκολα» δηλώνει ο Αντιπεριφερεάρχης ΠΕ Αχαΐας και υπεύθυνος για θέματα δημόσιας υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα