Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Ολονύχτιο θρίλερ για τις κυρώσεις στην Τουρκία – Μητσοτάκης: Η ΕΕ βαλτώνει σε «αν» και «αλλά»

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ολονύχτιο θρίλερ εξελίσσεται το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, με τον πήχη των προσδοκιών να είναι χαμηλά. Μπορεί η συμφωνία για τον προϋπολογισμό του μπλοκ και το Ταμείο Ανάκαμψης να έφερε ενθουσιασμό στους ηγέτες των κρατών-μελών, το κλίμα όμως ψύχρανε απότομα όταν έφτασε η ώρα να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η συζήτηση για την Τουρκία ξεκίνησε πολύ πριν το δείπνο, όπου με βάση τον προγραμματισμό της Συνόδου Κορυφής επρόκειτο να συμβεί κανονικά. Πριν το δείπνο, προηγήθηκε διάλειμμα 30 λεπτών. Μετά από αυτή τη διακοπή, το δείπνο ξεκίνησε αρκετά αργότερα από το προγραμματισμένο αλλά με θέμα το… κλίμα.

Το μόνο που έγινε γνωστό από αυτά που συζητήθηκαν για την Τουρκία είναι μια χαρακτηριστική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα λοιπόν με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε: «Είναι τουλάχιστον παράδοξο που την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλώνεται στα «αν» και στα «αλλά»».

Πρόκειται για μια δήλωση που φανερώνει τόσο το κλίμα όσο και προς τα πού πάει το θέμα με την Τουρκία, κάτι που εξάλλου διαφαινόταν και από νωρίτερα. Το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων ουσιαστικά υιοθετούσε τη γερμανική θέση που ήθελε την Άγκυρα να «πέφτει στα μαλακά», με κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα και εταιρείες και μόνο στο ζήτημα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Επίσης, στο προσχέδιο αναφέρεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα επανεξετάσουν το ζήτημα των κυρώσεων στη Σύνοδο του Μαρτίου του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους λόγους της αναβολής αυτής γίνεται για να υπάρξει συνεννόηση και με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκεια τους για το κείμενο του προσχεδίου. “Θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το κείμενο συμπερασμάτων. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη και σήμερα χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία” ανέφεραν ειδικότερα κυβερνητικές πηγές. “Για μας διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ” προσέθεταν, παραπέμποντας στη δήλωση που είχε κάνει το μεσημέρι προσερχόμενος στη Σύνοδο ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, το Politico έγραψε ότι η Ελλάδα συζητούσε τη διοργάνωση ειδικής συνόδου για τις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας τον Φεβρουάριο -ωστόσο μετέφερε τη δήλωση «ανώτατου διπλωμάτη» ότι προς το παρόν «δεν βλέπει την ανάγκη για κάτι τέτοιο».

Τρίτο προσχέδιο στο τραπέζι

Σύμφωνα με το Politico, το οποίο επικαλείται Έλληνα αξιωματούχο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις επί ενός τρίτου προσχεδίου αναφορικά με την Τουρκία, μετά από ένα διάλειμμα τριάντα λεπτών, αλλά τα πράγματα δεν δείχνουν πολύ ελπιδοφόρα και «δεν υπάρχει ομοφωνία αυτή τη στιγμή».

Ένας άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι πριν το διάλειμμα η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία μίλησε για την Τουρκία, με τον Νίκο Αναστασιάδη να παίρνει τον λόγο δύο φορές. «Οι θέσεις τους ήταν πολύ διαφορετικές», είπε χαρακτηριστικά η πηγή αυτή.

Μάλιστα, ακόμα και η Αυστρία δεν έχει δεσμευτεί πλήρως στη σκληρή γραμμή απέναντι στην Άγκυρα, αφού φέρεται να καλύπτεται από το παρών προσχέδιο.

Τα δύο στρατόπεδα

Υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενόψει του δείπνου Ολλανδία και Αυστρία έχουν στείλει παρατηρήσεις επί του κειμένου συμπερασμάτων στις οποίες γίνεται λόγος για κυρώσεις.

Κατά των κυρώσεων τάσσονται Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Πολωνία και Ουγγαρία.

Στο κλίμα της απροθυμίας για κυρώσεις απέναντι στην Άγκυρα, «λάδι στη φωτιά» έβαλαν και οι δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πως η Τουρκία είναι «σημαντική σύμμαχος» και πως είναι υπέρ μιας «θετικής προσέγγισης» απέναντι στη γείτονα μας χώρα.

Τι ζητά η Αθήνα

Στο δείπνο των «27», ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην περάσουν κάτω από τον πήχη που έβαλαν οι ίδιοι τον περασμένο Οκτώβριο. Εξάλλου, αυτό το μήνυμα είχε στείλει προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, το μεσημέρι, ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τώρα θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά που εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sunt servanda (σ.σ.: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται)».

Το Politico μετέφερε ότι Ελλάδα και Κύπρος μετέφεραν τη δυσαρέσκειά τους για το προσχέδιο των συμπερασμάτων για την Τουρκία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, για την Αθήνα και τη Λευκωσία ο Μάρτιος του 2021 θεωρείται πολύ μακριά χρονικά, καθώς θέλουν να δουν πιο γρήγορη και ισχυρή δέσμευση από την ΕΕ.

Γερμανικά ΜΜΕ: Πανάκεια η επιβολή κυρώσεων ή μήπως όχι;

Τον Τούρκο οικονομολόγο και αρθρογράφο Εμρέ Ντελιβελί φιλοξένησε η γερμανική ραδιοφωνία.  Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, o Ντελιβελί εκτίμησε ότι η επιβολή αυστηρών κυρώσεων θα μπορούσε να ασκήσει πραγματική πίεση στην τουρκική οικονομία.

«Η τουρκική οικονομία θα ήταν πολύ ευάλωτη απέναντι σε ισχυρές ευρωπαϊκές κυρώσεις, δεδομένου ότι υπάρχουν στενοί οικονομικοί δεσμοί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Οι μισές τουρκικές εξαγωγές πηγαίνουν στην ΕΕ. Στην Τουρκία υπάρχουν επίσης πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι Ευρωπαίοι αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό ξένων τουριστών στην Τουρκία».

Ωστόσο και για την ΕΕ είναι δύσκολη η επιλογή των κατάλληλων κυρώσεων και θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική ώστε να μη βλάψει συμφέροντα ευρωπαϊκών εταιρειών και τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, εκτιμά ο Ντελιβελί. Επίσης η επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε χώρες που ακολουθούν αμφιλεγόμενες ή παράνομες πρακτικές δεν αποτελεί πανάκεια. Συχνά πλήττουν και την πλευρά που τις επιβάλει.

Ο Εμρέ Ντελιβελί δεν αποκλείει πάντως και μια στροφή του Ερντογάν προς τη Δύση.

Kι όπως παρατηρεί κλείνοντας: «Ίσως ο Ερντογάν προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Δύση, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όμως όχι εξαιτίας των απειλούμενων κυρώσεων αλλά επειδή συνειδητοποίησε ότι η οικονομία είναι εύθραυστη και ότι χρειάζονται χρήματα από το εξωτερικό για να ανακάμψει. Και τα χρήματα αυτά μπορούν να έρθουν μόνο από τη Δύση, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Το να περιμένει κάτι τέτοιο από τη Ρωσία, το Κατάρ ή την Κίνα δεν είναι ρεαλιστικό.»

Διεθνή

Ισραήλ: Έξι έγκυες μολύνθηκαν με την μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία

Δημοσιεύθηκε

στις

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έξι γυναίκες οι οποίες κυοφορούν διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 το οποίο ταυτοποιήθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρείται πιο μολυσματικό — και πιθανόν ακόμη πιο θανατηφόρο.

Έπειτα από την αύξηση των σοβαρών περιπτώσεων μεταξύ των εγκύων τις τελευταίες εβδομάδες, το υπουργείο έδωσε εντολή να γίνουν γενετικά τεστ, για να εξακριβωθεί από ποιο στέλεχος έχουν μολυνθεί. Οι έξι από τις επτά έγκυες που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία με την COVID-19 και υποβλήθηκαν σε γενετικές εξετάσεις διαπιστώθηκε πως έχουν προσβληθεί από το νέο στέλεχος.

Δεν έχουν ακόμη βγει τα αποτελέσματα των εξετάσεων ακόμη τριών εγκύων, διευκρίνισε το υπουργείο.

Με δεδομένη την υψηλή θνητότητα μεταξύ των γυναικών οι οποίες κυοφορούν στο Ισραήλ, οι αρχές αποφάσισαν όλες οι έγκυες να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατόν.

Το σύνολο των ασθενών που έχει διαγνωστεί πως μολύνθηκαν από το παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 στο Ισραήλ έχει φθάσει τους 175.

Περισσότερα

Διεθνή

Πορτογαλία: Προεδρικές εκλογές εν μέσω αυστηρού lockdown

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρά το αυστηρό lockdown που τους έχει επιβληθεί, οι Πορτογάλοι καλούνται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους, σε μια εκλογική αναμέτρηση η οποία αναμένεται να ξαναοδηγήσει στον προεδρικό θώκο τον απερχόμενο πρόεδρο, τον μετριοπαθή συντηρητικό Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν την επανεκλογή του νυν προέδρου ήδη από τον πρώτο γύρο, αγωνία υπάρχει μόνον για το ποσοστό που θα λάβει ο υποψήφιος της ακροδεξιάς Αντρέ Βεντούρα, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει έκπληξη, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση και ξεπερνώντας την σοσιαλίστρια πρώην Ευρωβουλευτή Άνα Γκόμες.

Το ποσοστό συμμετοχής των 10,8 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων αποτελεί άλλο ένα μεγάλο στοίχημα των πορτογαλικών προεδρικών εκλογών, καθώς τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 08:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδος) στην χώρα, η οποία εδώ και 10 ημέρες τελεί υπό ένα δεύτερο γενικό lockdown για να αναχαιτιστεί μια έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Μετά τα εμπορικά καταστήματα και τα εστιατόρια, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει στο κλείσιμο των σχολείων για ένα δεκαπενθήμερο, την ώρα που ακόμη και χθες Σάββατο κατέγραφε νέο ρεκόρ σε ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων νέου κορονοϊού και θανάτων από την COVID-19, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τότε που ξέσπασε η πανδημία ξεπέρασε το όριο των 10.000.

Έχοντας καταγράψει περισσότερα από 80.000 κρούσματα την εβδομάδα που πέρασε, η Πορτογαλία καταλαμβάνει την πρώτη θέση παγκοσμίως σε αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της, καθώς την ξεπερνάει μόνον ο βρετανικός θύλακας του Γιβραλτάρ, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το AFP από τις εθνικές αρχές.

Αποφυγή ενός δεύτερου γύρου

Στην τελευταία προεκλογική του ομιλία, ο απερχόμενος πρόεδρος κάλεσε τους ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν για να αποφευχθεί ένας δεύτερος γύρος, ο οποίος προβλέπεται για τις 14 Φεβρουαρίου, και «να γλιτώσουν οι Πορτογάλοι από την παράταση της εκλογικής διαδικασίας κατά τη διάρκεια τριών εβδομάδων κρίσιμης σημασίας» για την ανάσχεση της επιδημίας της COVID-19.

«Αρκεί μια αποχή 70% για να καταστεί σχεδόν αναπόφευκτος ένας δεύτερος γύρος», δήλωσε ο 72χρονος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, πρώην καθηγητής δικαίου, ο οποίος απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα ως πολιτικός σχολιαστής στην τηλεόραση.

Πράγματι, υποψήφιοι και παρατηρητές εκφράζουν φόβους ότι το υγειονομικό πλαίσιο προστιθέμενο στο προβλέψιμο αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να προκαλέσει πολύ μικρή κινητοποίηση, κάτι το οποίο δημιουργεί τον κίνδυνο να θολώσει το τοπίο σε σχέση με τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων.

Στις τελευταίες από αυτές, ο απερχόμενος πρόεδρος πιστώνεται τουλάχιστον το 58% της πρόθεσης ψήφου, έναντι σχεδόν 15% της σοσιαλίστριας Άνα Γκόμες και ενός ποσοστού λίγο υψηλότερου από 10% του λαϊκιστή της δεξιάς Αντρέ Βεντούρα.

Οι τέσσερις πρόεδροι που γνώρισε η Πορτογαλία μετά την έλευση της δημοκρατίας το 1974 εξελέγησαν όλοι από τον πρώτο γύρο των εκλογών για μια πενταετή θητεία.

Πρόοδος του λαϊκισμού

Ο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ο οποίος εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλής από τότε που εξελέγη πριν από πέντε χρόνια, συγκατοίκησε χωρίς σημαντικά απρόοπτα με τους σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, οι οποίοι, για να αποφύγουν μια βέβαιη ήττα, δεν κατέβασαν υποψήφιο.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε επίσης να υποστηρίξει την 66χρονη Άνα Γκόμες, μια διπλωμάτη καριέρας, που αναδείχθηκε ως εξέχουσα πολέμια της διαφθοράς και ύψωσε τείχος κατά της ανόδου της ακροδεξιάς.

Ο Αντρέ Βεντούρα από την πλευρά του δηλώνει ότι θέλει “να συντρίψει την αριστερά”, στην οποία ανήκουν τρεις από τους επτά υποψηφίους, και ελπίζει έτσι να επιβεβαιώσει την πρόοδο του λαϊκισμού της δεξιάς σε μια χώρα που μέχρι στιγμής αποτελούσε εξαίρεση.

Με ποσοστό 1,3% και 70.000 ψήφους στις βουλευτικές του 2019, ο 38χρονος νομικός έγινε ο μοναδικός βουλευτής του αντισυστημικού κόμματος “Chega” (Φτάνει), το οποίο ίδρυσε ο ίδιος αφού προηγουμένως είχε περάσει από τις τάξεις του κυρίου κόμματος της πορτογαλικής κεντροδεξιάς, όπως και ο απερχόμενος πρόεδρος.

TAGS

Περισσότερα

Διεθνή

Πέθανε ο Λάρι Κινγκ

Δημοσιεύθηκε

στις

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο θρύλος των talk shows Larry King.

Τη θλιβερή είδηση ανακοίνωσε η οικογένειά του.

O Κινγκ έχει γράψει ιστορία με την 63ετη πορεία του σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, μετρώντας σημαντικές επιτυχίες, βραβεία και αναγνώριση.

Παρουσίασε επί 25 χρόνια την εκπομπή «Larry King Live» στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Η Ora Media εκφράζει τα συλλυπητήριά της» στα παιδιά και όλη την οικογένειά του.

Δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία θανάτου του, ωστόσο είχε γίνει γνωστό πως νοσηλευόταν με κοροναϊό.

www.in.gr

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα