Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Παναχαϊκή

«Ομάδες και επιχειρήσεις, πρωταγωνιστές και κομπάρσοι»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο  φίλαθλος  της Παναχαϊκής Κώστας Σταμπολίτης μας έστειλε και δημοσιεύουμε την εξής επιστολή που αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο:

«Εμείς που έτυχε να γνωρίσουμε το Ελληνικό ποδόσφαιρο, στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, νοιώσαμε, τότε, πολύ καλά, την έννοια της ομάδας και της συμμετοχής του κόσμου (οι παλαιότεροι ακόμη περισσότερο). Τότε, που οι ομάδες, έχοντας σταθερό κορμό παικτών για αρκετά χρόνια, λίγες μεταγραφές κάθε χρόνο (με σκοπό την ενίσχυση), αλλά και συνεχή προώθηση σ’ αυτήν ταλέντων από τις υποδομές τους, είχαν μια σταθερή ταυτότητα, που ο κάθε φίλαθλος αναγνώριζε και αποδεχόταν (στην οποία – ταυτότητα – ήταν σε σημαντικό βαθμό αποτυπωμένο το αθλητικό, λαϊκό, κοινωνικό και οικονομικό στοιχείο της πόλης τους). Με τον κόσμο παρόντα, να συμμετέχει, να ακολουθεί, με τα Σαββατοκύριακα να είναι γιορτές των φιλάθλων.

Σήμερα, δεν υπάρχουν ομάδες (με την παραπάνω έννοια). Υπάρχουν οικονομικές δραστηριότητες επιχειρηματιών. Αντί για σταθερό ρόστερ και γενικά σταθερή συγκρότηση, πλέον, έχουμε την μορφή του κέντρου διερχομένων  (ποδοσφαιριστών, παραγόντων, τεχνικών διευθυντών, προπονητικών team,  κ.λπ. κ.λπ.). Αν διαθέτεις χρήματα, κάνεις μεταγραφές, ανεβαίνεις κατηγορίες, παίρνεις πρωταθλήματα. Αν σταματάς να πληρώνεις, σε περιμένει η ελεύθερη πτώση, η ΄΄μαύρη τρύπα΄΄, στο τέλος μένει μόνο η σφραγίδα (πολλές φορές χωρίς τον Α.Φ.Μ., αλλά – κάποιες φορές – και χωρίς το έμβλημα ή και το χρώμα, διότι και αυτά – αναγκαστικά – χάνονται ή ΄΄πρέπει΄΄ να αλλάξουν). Ο κόσμος κουράσθηκε, δεν συγκινείται, δεν συμμετέχει, εξαφανίσθηκε από τα γήπεδα. Αρκεί, πλέον, να είναι συνδρομητής στην αθλητική τηλεόραση, παίκτης του στοιχήματος και (στην πλειοψηφία του) κατευθυνόμενος χειροκροτητής των ισχυρών (από τον καναπέ). Πράγματα, που, πλέον, έγιναν  συνήθεια.

Στην ουσία, στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, έχουμε μια κακοπαιγμένη παράσταση. Φαίνεται, ότι αυτό, που, πλέον, ενδιαφέρει, είναι η διαδικασία και όχι η ουσία, δηλαδή, απλά και μόνο, να παίζεται η παράσταση (για να υπάρχει τυπικά ένα πρωτάθλημα). Με τους πρωταγωνιστές (τους 4 – 5 γνωστούς και ισχυρούς επιχειρηματίες) και τους κομπάρσους (οι υπόλοιποι). Διότι, όπως γνωρίζουμε, παράσταση μόνο με πρωταγωνιστές δεν γίνεται. Χρειάζονται να ΄΄συμπληρώνουν΄΄ και οι κομπάρσοι. Στις μικρότερες κατηγορίες, τα πράγματα είναι πολύ απελπιστικά. Βέβαια, επειδή, πλέον, για οικονομικούς – εμπορικούς (και όχι για αγωνιστικούς ή για τους κλασσικούς αθλητικούς) λόγους, το ποδόσφαιρο αλλάζει γεωγραφικά όρια, αφού επικρατεί το ΄΄Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα΄΄ σε βάρος των Εθνικών πρωταθλημάτων (με εξαίρεση τα 4 – 5 μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης), οι εδώ ισχυροί – πρωταγωνιστές (αγωνιστικά) είναι – εκεί – οι κομπάρσοι της Ευρώπης (διότι εκεί τα οικονομικά μεγέθη εκεί είναι πολύ μεγαλύτερα). Εκεί οι χειροκροτητές τους δεν πανηγυρίζουν πρωταθλήματα, αλλά – τις περισσότερες φορές – μετράνε ήττες, με τις ΄΄ομάδες΄΄ τους να βρίσκονται, σχεδόν πάντα, στις ασθενέστερες. Εκεί, έναντι πολύ καλής αμοιβής, οι ΄΄ομάδες΄΄ τους (δηλαδή οι ιδιοκτήτες τους) ΄΄συμπληρώνουν΄΄ για να παιχθεί η (Ευρωπαϊκή) παράσταση, συνολικής παραγωγής αμύθητων ποσών κάθε χρόνο. Και αυτό είναι όλο.

Μετά από αυτές τις γρήγορες και πρόχειρες σκέψεις (δεν είναι της παρούσας στιγμής μια πιο σφαιρική και αναλυτική ανάπτυξη) και, φυσικά, για να μην γίνω  κουραστικός, να θέσω ορισμένα ερωτήματα :

Είναι όλα αυτά αθλητισμός ή δεν πρέπει να μιλάμε για αθλητισμό ;

Καλά πορευόμαστε ή πρέπει να υπάρξει αντιστροφή της πορείας ;  Συμφωνώ, ότι η αντιστροφή της πορείας δεν είναι εύκολη, αλλά πρέπει να εγκαταλειφθεί η σκέψη για μια τέτοια προσπάθεια ;

Η πολιτεία, η ομοσπονδία, οι σύνδεσμοι ποδοσφαιριστών, φιλάθλων, προπονητών και παλαιμάχων, οι παράγοντες, οι δημοσιογράφοι, οι διαιτητές  και γενικά οι εμπλεκόμενοι στο χώρο έχουν άποψη για τα παραπάνω ;

Η  Πάτρα, ως τρίτη πόλη της χώρας (εν όψει και του ότι το αθλητικό παιδί της, τον επόμενο χρόνο,  συμπληρώνει 130 χρόνια ιστορίας) έχει να πει κάτι ;

Πάτρα 12.12.2020

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

ΚΩΣΤΑΣ .Ι. ΣΤΑΜΠΟΛΙΤΗΣ

 

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement