Διεθνή
Απαισιοδοξία για συμφωνία της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Δημοσιεύθηκε
1 μήνα πρνστις

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αυτό το Σαββατοκύριακο, όμως οι πιθανότητες για μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit μειώνονται, καθώς το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες εξέφρασαν χθες, Παρασκευή, την απαισιοδοξία τους για την πιθανότητα να καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν δεν υπάρξει κάποια μείζων αλλαγή μέχρι αύριο, Κυριακή, την προθεσμία που ορίσθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, οι ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο όχθες της Μάγχης κινδυνεύουν να γίνονται σύμφωνα μόνο με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που είναι συνώνυμοι με δασμούς και ποσοστώσεις.
Σε επίσκεψή του στη βόρεια Αγγλία, ο Μπόρις Τζόνσον έκρινε πως είναι «πολύ πολύ πιθανή» η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, οι οποίες ωστόσο συνεχίζονται.
Παρά τις σκοτεινές προβλέψεις των οικονομολόγων, ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης υποστηρίζει πως αυτή η έκβαση θα ήταν «καταπληκτική για το Ηνωμένο Βασίλειο και θα μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι ακριβώς θέλουμε από την 1η Ιανουαρίου».
«Συνεχίζουμε να ελπίζουμε», συνέχισε, περιμένοντας μια ενδεχόμενη «μεγάλη πρόταση» ή «μια μεγάλη αλλαγή» εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ίδια απαισιοδοξία εξέφρασε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δήλωσε στους ηγέτες των 27, που πραγματοποίησαν σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, πως οι ελπίδες για μια συμφωνία είναι «λιγοστές», είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο συμμετέχοντες.
Το Βερολίνο, το οποίο προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, και το Δουβλίνο, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στο μέτωπο του Brexit, μετρίασαν τις δηλώσεις αυτές λέγοντας πως μια συμφωνία παραμένει εφικτή.
Διαπιστώνοντας πως «επικρατούν οι σκέψεις» ότι οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν, ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μιχάλ Μάρτιν υπενθύμισε πως «παρόμοιες» δηλώσεις είχαν γίνει και πριν από έναν χρόνο σχετικά με τη συμφωνία διαζυγίου, που τελικά συνήφθη την τελευταία στιγμή.
Έπειτα από ένα δείπνο την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για να επιχειρήσουν να άρουν το αδιέξοδο που συνεχίζεται εδώ και μήνες, η φον ντερ Λάιεν και ο Τζόνσον διαπίστωσαν την έκταση των διαφορών τους που εξακολουθούν να υφίστανται και έδωσαν προθεσμία μέχρι την Κυριακή για να αποφασίσουν σχετικά με «το μέλλον» των συνομιλιών.
Οι συνομιλίες έχουν μπλοκάρει σε τρία θέματα: την αλιεία, τη διευθέτηση διενέξεων στο πλαίσιο της μελλοντικής συμφωνίας και τις εγγυήσεις που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από το Λονδίνο όσον αφορά τον ανταγωνισμό.
Σ’ αυτό το τελευταίο σημείο, που είναι το πιο ακανθώδες, οι Ευρωπαίοι θέλουν να εξασφαλίσουν τη σύγκλιση του Ηνωμένου Βασιλείου με τις δικές τους κοινωνικές, περιβαλλοντικές και δημοσιονομικές προδιαγραφές, καθώς και αυτές που αφορούν τις δημόσιες αρωγές, ώστε να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός.
«Πεισματάρα γεωγραφία»
«Είναι φυσιολογικό οι ανταγωνιστές των επιχειρήσεών μας να είναι εκτεθειμένοι στους ίδιους όρους στην αγορά μας», εξήγησε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου.
Οι Ευρωπαίοι δεν σκοπεύουν να υποχρεώσουν το Ηνωμένο Βασίλειο να προσαρμόζεται σε καθεμιά από τις νομοθετικές εξελίξεις τους, διευκρίνισε.
Οι Βρετανοί, οι οποίοι αποχώρησαν επισήμως από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020, «θα παραμείνουν ελεύθεροι, κυρίαρχοι να αποφασίσουν αυτό που θέλουν να κάνουν. Απλώς θα προσαρμόσουμε τις προϋποθέσεις πρόσβασης στην αγορά μας» ανάλογα με την απόφασή τους, εξήγησε η φον ντερ Λάιεν.
Το Λονδίνο υποστηρίζει από την πλευρά του πως οι προτάσεις της ΕΕ δεν σέβονται την κυριαρχία του.
Σχολιάζοντας το χρονοδιάγραμμα, ένας υψηλόβαθμος ευρωπαίος ειρωνεύθηκε: «Είναι τουλάχιστον η δέκατη φορά που μας λένε πως είναι η αποφασιστική στιγμή». «Η μόνη βεβαιότητα, είναι η 1η Ιανουαρίου», ημερομηνία κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, υπογράμμισε.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αρνήθηκαν αμφότεροι θα συνομιλήσουν χωριστά με τον Μπόρις Τζόνσον πριν από μια τηλεφωνική συνομιλία, την περασμένη Δευτέρα, ανάμεσα στον Βρετανό και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Μιλάμε με μία φωνή», επέμεινε ο αξιωματούχος αυτός.
«Η γεωγραφία είναι πεισματάρα: όπως και να ‘χει, θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα», υπενθύμισε από την πλευρά του ο Μακρόν εκφράζοντας την επιθυμία να υπάρξει μια συμφωνία «που να διαφυλάσσει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα (…) και να σέβεται τους βρετανούς φίλους μας».
Πάντως η ΕΕ έχει ήδη προβλέψει να λάβει επειγόντως μέτρα σε περίπτωση «no deal». Οι στόχοι είναι να διατηρηθεί η σύνδεση στις οδικές και τις αεροπορικές μεταφορές για έξι μήνες, με την προϋπόθεση ότι το Λονδίνο θα κάνει το ίδιο, και να υπάρξει εγγύηση αμοιβαίας πρόσβασης στα ύδατα των δύο πλευρών για τα αλιευτικά το 2021.
Στη Μεγάλη Βρετανία, οι χρηματοοικονομικοί κύκλοι προετοιμάζονται επίσης για ένα «no deal». «Εργαζόμαστε από το δημοψήφισμα (για το Brexit) του 2016 ώστε να ετοιμάσουμε το χρηματοοικονομικό σύστημα για ένα φάσμα ενδεχομένων, όμως προφανώς επικεντρωνόμαστε ιδιαίτερα σ’ αυτο που αποκαλούμε μια έξοδο χωρίς συμφωνία, επειδή αυτή είναι που θα έχει τις περισσότερες επιπτώσεις», δήλωσε χθες, Παρασκευή, η διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Press Association (PA).
Σύμφωνα με τους «Times» και τον «Guardian», τέσσερα σκάφη 80 μέτρων του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού είναι έτοιμα για να προστατεύουν τα βρετανικά ύδατα από την 1η Ιανουαρίου σε περίπτωση «no deal». «Ο υπουργός Άμυνας προχώρησε σε εντατικό σχεδιασμό και προετοιμασίες για να εξασφαλίσει ότι η άμυνα θα είναι έτοιμη για διάφορα σενάρια στο τέλος της μεταβατικής περιόδου» που κλείνει στις 31 Δεκεμβρίου, δήλωσε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, τον οποίο επικαλείται το PA.
Σχετικά θέματα
Διεθνή
Υποχώρηση της πανδημίας του κορονοϊού σε όλες τις περιοχές του κόσμου πλην μιας
Δημοσιεύθηκε
3 ώρες πρνστις
22 Ιανουαρίου 2021 21:33
H πανδημία του κορονοϊού υποχώρησε παντού στον κόσμο αυτήν την εβδομάδα, ωστόσο μια από αυτές αποτελεί… εξαίρεση. Ο λόγος για τη Λατινική Αμερική, όπου η κατάσταση συνέχισε να επιδεινώνεται.
Παρατίθενται οι σημαντικές εξελίξεις της εβδομάδας, με βάση τα στοιχεία του AFP και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την υποσημείωση ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αποτελεί παρά κλάσμα του πραγματικού αριθμού και ότι οι συγκρίσεις μεταξύ χωρών πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν την διαφορά στις πολιτικές πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ από χώρα σε χώρα και σε μία σειρά άλλων παραγόντων που διαφοροποιούν τις χώρες.
Υποχώρηση στον κόσμο
Αφού έφθασε σε μία κορύφωση, η πανδημία υποχώρησε αυτήν την εβδομάδα στον κόσμο, με 634.200 νέα ημερήσια κρούσματα (-12% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), σύμφωνα με τον μέχρι χθες απολογισμό του AFP.
Μόνο η ζώνη Λατινικής Αμερικής/Καραϊβικής γνώρισε επιτάχυνση (+6%), με 120.900 νέα ημερήσια κρούσματα. Η περιοχή είχε καταγράψει την μεγαλύτερη αύξηση στον κόσμο και την προηγούμενη εβδομάδα.
Σε όλες τις άλλες περιοχές του κόσμου η επιδημία έφθινε: -24% στις ΗΠΑ/Καναδά, -17% στην Αφρική, -12% στην Ευρώπη, -2% στην Ασία και την Μέση Ανατολή. Ο ιός σχεδόν δεν κυκλοφορεί στην Ωκεανία (22 κρούσματα ημερησίως, -16%).
Αυτήν την εβδομάδα η Ευρώπη ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες/Καναδά, με 221.100 νέα κρούσματα ημερησίως, έναντι 196.100.
Αυξήσεις κρουσμάτων

Το Περού είναι η χώρα με την μεγαλύτερη επιτάχυνση της επιδημίας (+56%, 4.900 κρούσματα ημερησίως) μεταξύ των χωρών που κατέγραψαν περισσότερα από 1.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα. Οι ουρές για την αγορά ιατρικού οξυγόνου επανεμφανίσθηκαν στην χώρα, που βρίσκεται στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της επιδημίας.
Ακολουθούν, ο Ισημερινός (+34%, 1.500), η Ισπανία (+31%, 35.000), το Μεξικό (+30%, 17.600) και το Καζακστάν (+29%, 1.000).
Οι μεγαλύτερες μειώσεις κρουσμάτων
Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Ιρλανδία (-47%, 2.700 νέα κρούσματα ημερησίως). Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ιρλανδία βελτιώνεται, καθώς η χώρα γνώρισε μετά τις γιορτές «τσουνάμι» κρουσμάτων και στα μέσα του Ιανουαρίου ήταν η χώρα με τα περισσότερα νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση ανάλογα με τον πληθυσμό της.
Ακολουθούν η Ουγγαρία (-37%, 1.100), η Αυστρία (-35%, 1.500), ο Παναμάς (-35%, 2.100) και η Σουηδία (-34%, 3.500).
Τα περισσότερα κρούσματα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα, με 189.900 νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση (-24%), μπροστά από την Βραζιλία (53.300, +3%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (40.500, -24%).
Κατ΄αναλογία με τον πληθυσμό, η Πορτογαλία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα (759 ανά 100.000 κατοίκους), μπροστά από το Ισραήλ (637) και την Ισπανία (523). Μεταξύ των 27 χωρών με την μεγαλύτερη επιδημιολογική επίπτωση, οι 19 είναι ευρωπαϊκές.
Θάνατοι
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν τους περισσότερους θανάτους αυτήν την εβδομάδα (3.073 ημερησίως κατά μέσο όρο). Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (1.402), το Μεξικό (1.180), η Βραζιλία (1.007) και η Γερμανία (843).
Διεθνή
Γουχάν, 1 χρόνο μετά: Πρωτοφανείς σκηνές ανεμελιάς και αισιοδοξία στην πόλη όπου άρχισαν όλα
Δημοσιεύθηκε
7 ώρες πρνστις
22 Ιανουαρίου 2021 18:08
Μετά από ένα χρόνο με λοκντάουν εξαιτίας του κορωνοϊού, οι κάτοικοι της Γουχάν ξεδίνουν κατακλύζοντας τα νυχτερινά της κλαμπ, χωρίς μάσκες και αποστάσεις.
Στην πόλη η αγορά και η εστίαση έχουν ανοίξει κανονικά, με την οικονομία της περιοχής να έχει πάρει ξανά ανοδική πορεία.
Η «ανάσταση» της Γουχάν καταγράφηκε μάλιστα σε μια ταινία με κρατική χρηματοδότηση, όπου παρουσιάζεται όλη η πορεία της πόλης από την στιγμή που εντοπίστηκε το πρώτα κρούσμα κορωνοϊού, μέχρι και τις σημερινές στιγμές ελευθερίας.
Η ταινία κυκλοφόρησε ενόψει της «επετείου» του 76 ημερών λοκντάουν που επιβλήθηκε στην πόλη, πέρσι τέτοια εποχή.
30 κινηματογραφιστές αποτύπωσαν τις θυσίες και τα βάσανα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων της Γουχάν, των υγειονομικών της υπαλλήλων και τις μάχες που αυτοί έδωσαν για να φτάσει η πόλη στην κατάσταση που είναι σήμερα.
Σήμερα, η Γουχάν έχει λιγότερα κρούσματα από πολλές περιοχές της Κίνας, όπου τώρα τελευταία παρατηρείται σε γενικές γραμμές αύξηση των κρουσμάτων.
Στα νυχτερινά της κέντρα, η είσοδος με μάσκα είναι υποχρεωτική, ενώ οι θαμώνες θερμομετρούνται προτού τους επιτραπεί να γιορτάσουν στο εσωτερικό των κλαμπ.
Πέραν αυτών των μέτρων, οι επισκέπτες των κλαμπ θα πρέπει να επιδείξουν στο εκάστοτε πορτιέρη τον λογαριασμό τους σε μια εφαρμογή, όπου καταγράφεται το ιατρικό ιστορικό τους όσον αφορά τον Covid-19.
Ακόμη κι αν είναι κανείς υγιείς, τα πράγματα δεν είναι απλά, καθώς επισκέπτες που προέρχονται από μέρη όπως το Πεκίνο, όπου επελαύνει ακόμη ο κορωνοϊός, δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στα καταστήματα.
Μέσα στα κλαμπ, η εικόνα αλλάζει, καθώς πολλοί από τους επισκέπτες που κατάφεραν να μπουν έρχονται κοντά με τους φίλους τους χωρίς ιδιαίτερο δισταγμό και αφαιρούν τις μάσκες τους για να μιλήσουν, να πιούνε και να καπνίσουν.
«Έμεινα κλεισμένος στο σπίτι για 2-3 μήνες. Πρόκειται για μια εμπειρία που ζει κανείς συνήθως μια φορά στη ζωή του. Υπήρξα τυχερός, καθώς δεν μολύνθηκα με τον Covid-19. Τώρα, χαίρομαι που έχουμε επανέλθει επιτέλους στην κανονικότητα», λέει ένας 30χρονος κάτοικος της Γουχάν που διασκεδάζει ξανά στα κλαμπ τακτικά.
Η ανεμελιά την οποία πλέον απολαμβάνουν πολλοί από τους νεαρούς κατοίκους της Γουχάν δεν αποτελεί ακόμη καθολική πραγματικότητα.
Σύμφωνα με ιδιοκτήτη νυκτερινού κέντρου στη Γουχάν, η προσέλευση στα κλαμπ βρίσκεται ακόμη στο 60-70% των αριθμών που έφτανε προ κορωνοϊού.
Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι της πόλης είναι ευτυχισμένοι που η πόλη τους έχει πάψει να θυμίζει «πόλη-φάντασμα».
Πολλοί από αυτούς αποδίδουν τα εύσημα στην κυβέρνηση της χώρας τους, όσον αφορά την διαχείριση της πανδημίας όλο αυτό τον καιρό, λέγοντας πως «προέκρινε το καλό των ανθρώπων της».
Σε διεθνές επίπεδο, η κυβέρνηση της Κίνας έχει κατηγορηθεί για το γεγονός ότι άργησε να ανακοινώσει τα πρώτα κρούσματα, επιτρέποντας στον ιό να συνεχίσει απρόσκοπτα να διασπείρεται και σε άλλες χώρες.
Μάλιστα, πολλοί αναφέρουν ότι με τον τρόπο αυτό η Κίνα απέκτησε πλεονέκτημα σε οικονομικό επίπεδο, όντας ο νο.1 προμηθευτής μασκών και άλλων ειδών υγείας για πολλές χώρες στον κόσμο.
Σε κάθε περίπτωση, η Γουχάν φαίνεται πως, ένα χρόνο μετά, καταφέρνει σταδιακά να ανακάμψει και να αντιμετωπίσει της πληγές που άφησε ο ιός σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας των κατοίκων της.
Μένει να φανεί εάν η ανάκαμψη αυτή θα συνεχιστεί στο μέλλον με σταθερότητα, και εάν θα εξαπλωθεί σύντομα και στις περιοχές του πλανήτη που ακόμη υποφέρουν από τις συνέπειες του φονικού αυτού, αόρατου αντιπάλου.
ΠΗΓΗ: Daily Mail

Το «βάπτισμα του πυρός» πήρε χθες, ενώπιον των δημοσιογράφων που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Λευκού Οίκου η Ελληνοαμερικανίδα Τζεν Ψάκι, ως εκπρόσωπος Τύπου.
Η κ. Ψάκι στην πρώτη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι σέβεται τον ρόλο και την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, τονίζοντας πως δεν θα υπάρχουν αποκλεισμοί, αλλά και χωρίς να κρύψει πως θα υπάρξουν και στιγμές έντασης ή αντιπαραθέσεων. «Θα έρθουν στιγμές που θα βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα σε αυτό το δωμάτιο. Είναι οκ. Είναι μέρος της Δημοκρατίας» είπε, με πολλούς να θυμούνται τους προκατόχους της, που είτε έβριζαν τους δημοσιογράφους, είτε δεν τους απαντούσαν. Να υπενθυμίσουμε ότι, όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα, η κ. Ψάκι έχει… τριεθνής καταγωγή (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πολωνία) από τους γονείς της, ενώ η ίδια έχει γεννηθεί στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ και υπήρξε Διευθύντρια Τύπου του Λευκού Οίκου κατά τη θητεία του Μπάρακ Ομπάμα, ενώ πλέον αποτελεί μία από τις 7 θηλυκές «σωματοφύλακες» του Τζο Μπάϊντεν.

Ροή ειδήσεων
Νίκος Μουτσινάς: Κάπως όλα μαθεύονται, μια μέρα μετά, δέκα μέρες μετά δεν έχει σημασία
Προσέξτε στο βούρτσισμα
Πέτρος Κωστόπουλος: Έδωσα τα δυο σπίτια μου, τα λεφτά μου, λεηλάτησαν την εταιρεία μου
Παραμένει «πράσινη» η Ελλάδα
Σαρηγιάννης: Ανησυχούμε για τη μετάλλαξη του κορονοϊού–Φόβοι για επιτάχυνση του 3ου κύματος
Πάτρα: “Έφυγε” ο Λευτέρης Αυτιάς
Υποχώρηση της πανδημίας του κορονοϊού σε όλες τις περιοχές του κόσμου πλην μιας
Μπαράζ πληρωμών από Δευτέρα: Ποιοι θα δουν χρήματα στον λογαριασμό τους
Σύντομα θα πωλούνται φανέλες της Παναχαϊκης
Βρετανία: Επίδομα 500 λιρών σε όσους εντοπιστούν θετικοί σε τεστ covid
Αυτή την εβδομάδα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα11 ώρες πρν
Πάτρα: Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 48 ετών ο Χρήστος Παπαδόπουλος
-
Εκκλησιαστικά3 ημέρες πρν
Άγιος Ευθύμιος ο Μέγας-Τιμάται σήμερα η μνήμη του
-
Υγεία5 ημέρες πρν
Απώλεια βάρους στην Εμμηνόπαυση γίνεται; Γράφει η Αναστασία Κόκκαλη
-
Ερασιτεχνικό4 ημέρες πρν
Έφυγε ο παλαίμαχος αμυντικός Ντίνος Αραβαντινός
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα5 ημέρες πρν
“Έφυγε” νωρίς η Πατρινή φωτογράφος Αλεξία Τούλιου
-
Παναχαϊκή2 ημέρες πρν
Τελειώνει ο Μπρους από την Παναχαϊκή, κλείνει τον Γκίνο
-
Μπάσκετ6 ημέρες πρν
O Προμηθέας ενδιαφέρεται για τον Αμερικάνο Κουίνσι Φορντ
-
Λοιπά Αθλήματα3 ημέρες πρν
Ξεκάθαρη η θέση του προέδρου του ΙΟΠ μετά την παραίτηση του Δ.Σ. της ΕΙΟ, εκλογές για τις 14 Μαρτίου