Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Υγεία

Οι ψυχοσωματικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πανδημία υπενθυμίζει σε όλους, πως κανένας δεν είναι άτρωτος και αυτή η συνειδητοποίηση της αδυναμίας, είναι και η δύναμη μας.

Η συνειδητοποίηση της θνητότητας μας είναι αυτή που μας καλεί να ζήσουμε, να φροντίσουμε, να αγαπήσουμε, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής και επιστημονικός υπεύθυνος της Πύλης Ψυχολογίας – Psychology.gr, Νίκος Δοϊρανλής.

Σε μία συνέντευξη ποταμό κάνει χαρτογράφηση των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει η επιδημία του κορονοϊού σε μικρούς και μεγάλους, καθώς επίσης σταχυολογεί τις θετικές διαστάσεις της κατάστασης που βιώνει ο πλανήτης.

Όσον φορά τους αρνητές της πανδημίας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η άρνηση τους συνδέεται ενδόμυχα με τον φόβο του θανάτου και αποτελεί έναν μηχανισμό αυτοπροστασίας.

«Βιώνουμε ένα παγκόσμιο τραύμα το οποίο έχει ανεβάσει το «παγκόσμιο στρες», στα ύψη. Τα υψηλά επίπεδα στρες, έχουν μια ισχυρή δύναμη, να ισοπεδώσουν κάθε έννοια λογικής αλλά και συμμόρφωσης στις κοινωνικές νόρμες».

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής Νίκος Δοϊρανλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Τάνια Η. Μαντουβάλου.

ΕΡ. Πώς έχει επιδράσει μέχρι ώρας στην ψυχική μας υγεία η πανδημία;

Απ: Εισήλθαμε βίαια σε μια τελείως νέα καθημερινότητα… Βιώσαμε ξαφνικά πρωτόγνωρες εμπειρίες και εκρηκτικές ανατροπές: Μαζικές απώλειες, Lockdown, κοινωνική απομόνωση, τηλε-εκπαίδευση, τηλε- εργασία. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για μια παγκόσμια κρίση ψυχικής υγείας: Διαπιστώνουμε ήδη λοιπόν κατά την εξέλιξη της πανδημίας, την κατάθλιψη να αυξάνεται σε επικίνδυνους αριθμούς, τις νευρώσεις γενικότερα να είναι σε έξαρση. Οι πρώτες έρευνες, έδειξαν ακόμη αύξηση της ενδο-οικογενειακής βίας και αύξηση της χρήσης αλκοόλ. Η διείσδυση στο διαδίκτυο είναι εντυπωσιακή. Χωρίς την κατάλληλη παιδεία, εικάζω πως τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια θα δούμε αύξηση της διαταραχής εθισμού στο διαδίκτυο ή στα video games.

Ερ: Γνωρίζουμε πως οποιαδήποτε μεγάλη κρίση, λειτουργεί πάντοτε ως ένας μεγεθυντικός ή ακόμη, ως ένας παραμορφωτικός φακός.

Απ: Αυτό είναι αλήθεια. Σκεφθείτε για παράδειγμα, ανθρώπους που σε εποχές ρουτίνας, τους χαρακτηρίζουμε ως αγχωτικούς: που θα φτάσουν εν μέσω πανδημίας, τα επίπεδα ανησυχίας και στρες. Αναλογιστείτε ανθρώπους με μια ιδιαίτερη ανησυχία και ενασχόληση με την κατάσταση της υγείας τους: πόσο βίαια μπορεί η πανδημία να πυροδοτήσει σε αυτούς, μια σοβαρή κινδυνολογία για την υγεία ή μια διαταραχή υποχονδρίασης. Ακόμη, ανθρώπους που ασχολούνται περισσότερο από το μέσο όρο, με την καθαριότητα και την υγιεινή: πόσο εύκολα η ενασχόληση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε έναν ιδεοψυχαναγκασμό, συνέπεια των μέτρων προστασίας που πρέπει να τηρούμε. Ακόμη περισσότερο, αναλογιστείτε πόσο βαθιά θα επηρεαστεί σε πολλούς ανθρώπους, ο αυθορμητισμός, η διαχυτικότητα, ο τρόπος που φλερτάρουν, ο τρόπος που συνεργάζονται και εν τέλει, ο τρόπους που σχετίζονται με τους άλλους ανθρώπους.

Ερ: Είναι σαφής η αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία. Θα μπορούσε κάποιος να διακρίνει και θετικές διαστάσεις;

Απ: Καθώς η ανθρώπινη προσωπικότητα και οι ανθρώπινες σχέσεις, επαναπροσδιορίζονται και μετακινούνται, προκύπτουν αναπόφευκτα και θετικές αλλαγές. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι θα διακόψουν το κάπνισμα, θα αρχίσουν να ασκούνται περισσότερο, θα συνειδητοποιήσουν την ανάγκη της φροντίδας του εαυτού, τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Ένα ιδιαίτερα συγκινητικό όφελος μιας κρίσης, είναι η αφύπνιση της αλληλεγγύης. Οι άνθρωποι μπροστά στον κοινό εχθρό, συσπειρώνονται και αναπτύσσουν ένα υψηλό φρόνημα αλληλεγγύης -είδαμε το παράδειγμα με τις νοσηλεύτριες από την Κρήτη που προσφέρθηκαν εθελοντικά, να συμμετέχουν στη μάχη με τον κορονοϊό, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Επιπρόσθετα, χρειάζεται να θυμόμαστε πως κάθε αλλαγή στην ανθρώπινη προσωπικότητα, συνοδεύεται αργά ή γρήγορα από την αποδοχή της πραγματικότητας, όπως αυτή διαμορφώνεται. Έτσι, οι άνθρωποι, κάποια στιγμή, με τα νέα δεδομένα, αρχίζουν ασυνείδητα ή συνειδητά, να προσπαθούν να φτιάξουν καλύτερο τον κόσμο και το περιβάλλον τους.

Ερ: Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που έχει φέρει στην επιφάνεια η πανδημία, και πάντα θέλουμε να ξορκίζουμε ως ανθρώπινα όντα, είναι η ευαλωτότητα μας. Η συνειδητοποίηση της θνητότητας μας.

Απ: Η πανδημία όντως βάζει στον μεγεθυντικό φακό την εύθραυστη σωματική και ψυχολογική διάσταση του ανθρώπου. Υπενθυμίζει σε όλους μας, πως κανένας δεν είναι άτρωτος και αυτή η συνειδητοποίηση της αδυναμίας μας, είναι και η δύναμη μας. Η συνειδητοποίηση της θνητότητας μας είναι αυτή που μας καλεί να ζήσουμε, να φροντίσουμε, να αγαπήσουμε.

Ερ. Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό ανθρώπων φαίνεται να αρνείται ακόμη και την ύπαρξη πανδημίας. Ποιο είναι το ψυχολογικό προφίλ αυτών των ανθρώπων;

Απ: Ομολογώ πως διάβασα με έκπληξη μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό «Journal of Affective Disorders», σύμφωνα με την οποία, περίπου 70% των ανθρώπων, έχει κάποιου τύπου συνωμοσιολογική άποψη, έστω και ασθενή. Ο πλανήτης βιώνει μια πανδημία που αποτελεί τελείως αχαρτογράφητο υλικό και οι άνθρωποι, προφανώς δεν έχουν την ίδια αντοχή ή ανοχή μπροστά στο άγνωστο. Με την ίδια όμως ανάσα που κάποιος αρνείται την πανδημία, αρνείται και την ύπαρξη της επιστήμης κι αυτό, αποτελεί μια επικίνδυνη στάση απέναντι στον άνθρωπο και απέναντι στην εξέλιξη. Σε ένα ποσοστό, η άρνηση μιας πραγματικότητας, αποτελεί έναν μηχανισμό αυτοπροστασίας, έναν μηχανισμό άμυνας του Εγώ, που μας βοηθά να μειώσουμε το στρες και τις αγωνίες μας.

Ερ: Όλη αυτή η άρνηση μήπως ενδόμυχα έχει να κάνει με τον φόβο του θανάτου που υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο;

Απ: Αν φορέσουμε μάσκα, ενδόμυχα επιβεβαιώνουμε την ασθένεια και ο φόβος μας για τον θάνατο, γιγαντώνεται. Αν κάνουμε εμβόλιο, αυτόματα αντιλαμβανόμαστε πως ο ιός είναι υπαρκτός. Και ο φόβος μας για τον θάνατο, γιγαντώνεται. Αν λοιπόν αρνηθούμε την ύπαρξη πανδημίας, αυτομάτως γλυτώνουμε τον εαυτό μας από το βαρύ ψυχολογικό φορτίο που φέρει ο φόβος του θανάτου. Για να προσεγγίσουμε όμως το θέμα, με τον απαραίτητο σεβασμό, χρειάζεται να μην ξεχνούμε πως βιώνουμε ένα συλλογικό, ένα παγκόσμιο τραύμα το οποίο με τη σειρά του, ευθέως ανάλογα, έχει ανεβάσει το «παγκόσμιο στρες», στα ύψη. Τα υψηλά επίπεδα στρες, έχουν μια ισχυρή δύναμη, να ισοπεδώσουν κάθε έννοια λογικής αλλά και συμμόρφωσης στις κοινωνικές νόρμες.

Ερ. Οι αλλαγές που επιφέρει η πανδημία, τι επίδραση θα έχουν στη ζωή των μικρών παιδιών, που τώρα αποκτούν συνήθειες και χτίζουν προσωπικότητα;

Απ: Ας μην υποτιμούμε την ικανότητα των παιδιών να προσαρμόζονται. Εάν οι ενήλικες προσαρμόζονται, προσαρμόζονται και τα παιδιά. Χαρακτηριστικά της βιολογικής μας υπόστασης είναι η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία. Ακόμη και ο ιός σε αυτή την ικανότητα στηρίχθηκε ώστε να εξαπλωθεί. Η ιστορία μας έχει διδάξει πως παρά τις αντιξοότητες μπορούμε και στεκόμαστε δυνατοί. Έτσι και τα παιδιά, χρειάζεται να τα εμπιστευθούμε πως σταδιακά, θα ξανά βρουν τις ισορροπίες τους και την όποια -προσωρινά- χαμένη ανεμελιά τους .

Ερ: Έχω την αίσθηση όμως ότι για τους εφήβους δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα.

Ίσως τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα για τους εφήβους. Την εφηβεία τη διακρίνει το ρίσκο, η διάσπαση των ορίων, η ατρόμητη ματιά στη ζωή. Αλίμονο αν δεν ήταν έτσι. Οι έφηβοι έχουν στερηθεί τη δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας με το σχολικό περιβάλλον και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Το εύκολο είναι να τους κουνήσουμε το δάκτυλο του θυμού, ενοχοποιώντας την οπτική τους στη ζωή. Το ουσιαστικό όμως είναι να κατανοήσουμε τη στάση τους, να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες τους και να αποδεχτούμε ότι κάθε ηλικιακό στάδιο, επεξεργάζεται τα βιώματα διαφορετικά και προσαρμόζεται με το δικό του, ιδιαίτερο τρόπο.

 

Υγεία

Κορωνοϊός : Γιατί οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να εμβολιαστούμε

Δημοσιεύθηκε

στις

Το παράδειγμα μιας άλλης, μακρινής πια αλλά ιδιαίτερα φονικής ασθένειας έρχεται να μας υπενθυμίσει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να εμβολιαστούμε όλοι προκειμένου να εξαλείψουμε τη νόσο Covid-19.

Ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ Χρήστος Μπαρτσόκας και ο ομότιμος καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας του ίδιου πανεπιστημίου Νίκος Κατσιλάμπρος αναφέρονται στο ιστορικό του εμβολιασμού κατά της ευλογιάς και το πώς η ανθρωπότητα κατάφερε να αφήσει οριστικά στο παρελθόν την ασθένεια αυτή που άλλοτε προκαλούσε τρόμο και μόνο το άκουσμά της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς καταργήθηκε τη δεκαετία του 1960!

Τι αναφέρουν οι καθηγητές Ιατρικής:

«Οι παλαιότεροι από εμάς θα ενθυμούνται το κίτρινο ατομικό βιβλιάριο του ΠΟΥ, απαραίτητο εφόδιο έγγραφο για ταξίδι σε πολλές χώρες, όπου κυρίως εγγράφετο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της ευλογιάς, ο δαμαλισμός. Τελικά, με τον καθολικό εμβολιασμό η επιστήμη επέτυχε την ολοκληρωτική εξάλειψη της ευλογιάς.

Όπως είναι γνωστόν, η ευλογιά οφείλεται σε ιό του γένους Orthopox, ο οποίος ξεκίνησε προ χιλιετηρίδων από την Αφρική. Ο ιός προκάλεσε φοβερές επιδημίες στην Ασία και την Ευρώπη προσβάλλοντας περισσότερα άτομα από κάθε άλλο μικροοργανισμό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι Ισπανοί κατακτητές τον εισήγαγαν στην Αμερική, όπου το 50% του πληθυσμού των ιθαγενών κατέληξε, οδηγώντας έτσι στην καταστροφή του πολιτισμού των Ίνκας και των Αζτέκων. Συγχρόνως, αναφέροντο περί­που 400.000 νεκροί κατ’έτος από τη νόσο στην Ευρώπη τον 18ο αιώνα, ενώ το 1721 στη Βοστώνη απεβίωσαν 5.759 άτομα από τον πληθυσμό της που δεν υπερέβαινε τους 10.700!

Πρόληψη της ευλογιάς εφαρμοζόταν παλαιόθεν στην Κίνα και τις Ινδίες με την τεχνική του «ευλογιασμού», δηλαδή λήψης πύου από φλύ­κταινα μολυσμένου ατόμου και ενοφθαλμισμού του πύου με σκαριφισμό σε διάφορα σημεία του σώματος. Η μέθοδος αυτή προκαλούσε ελαφρά νόσο, με επιτυχή πρόληψη από σοβαρή νόσηση.

Η ελληνική συμβολή

Τη μέθοδο του «ευλογιασμού», που εφαρμόζετο στις υπό Οθωμα­νική κατοχή χώρες, ανέπτυξαν επιστημονικά και εδημοσίευσαν δύο Έλληνες ιατροί, ο Χιώτης Εμμανουήλ Τιμόνης (1669-1720) και ο Κεφαλλονίτης Ιάκωβος Πυλαρινός (1658-1719). Και οι δύο ανακοίνωσαν, το 1713 και 1715 αντίστοιχα, στη Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου τα πορίσματά τους από την εφαρμογή του «ευλογιασμού» στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια μεγάλης επιδημίας το 1701. Επανειλημμένως μάλιστα τα είχαν δημοσιεύσει στον ιατρικό κόσμο της εποχής. Ο Τιμόνης, που είχε σπουδάσει και στην Οξφόρδη, μεταφραστής της Αγγλικής Πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη, εμβολίασε με επιτυχία τον πενταετή γιο της Πρέσβειρας Mary Worthley Montagu, η οποία μετέφερε τις πληροφορίες για την εφαρμογή του «ευλογιασμού» στην Αγγλία. Εκεί το 1789 ο ιατρός Edward Jenner (1749-1823) τροποποίησε την τεχνική, εισάγοντας τον «δαμαλισμό», μεταφορά λύμφης από αγελάδα, ως μέτρο προφύλαξης κατά του ιού στο εμβολιαζόμενο άτομο.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα

Με τον καθολικό δαμαλισμό, η ευλογιά όχι μόνο εξαφανίστηκε από τις πολιτισμένες χώρες, αλλά και από ολόκληρη την υφήλιο. Τελευταίο αναφερόμενο κρούσμα ευλογιάς υπήρξε στη δεκαετία του 1970. Στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς καταργήθηκε τη δεκαετία του 1960.

Με την ανάπτυξη των εμβολίων πολλά άλλα λοιμώδη νοσήματα, όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα και άλλες μάστιγες του πληθυσμού, έχουν παύσει να μας απειλούν. Τα εμβόλια σώζουν ζωές. Να μην τα παραμελούμε!»

 

 

Περισσότερα

Υγεία

Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει με όσους παίρνουν φάρμακα για την χοληστερίνη

Δημοσιεύθηκε

στις

Για να προκαλέσει τη νόσο COVID-19, ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 πρέπει να περάσει στα ανθρώπινα κύτταρα και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται έναν… συνεργό.

Η χοληστερόλη, η κηρώδης χημική ένωση που είναι περισσότερο γνωστή για την απόφραξη των αρτηριών, βοηθά τον κορονοϊό να ανοίξει τα κύτταρα και να εισέλθει μέσα τους.

Ο κορονοϊός βασίζεται στα μόρια της χοληστερόλης, για να διαπεράσει την προστατευτική μεμβράνη των κυττάρων, σύμφωνα με έρευνα από το Howard Hughes Medical Institute.

Ο κορονοϊός χρησιμοποιεί την χοληστερόλη για να μολύνει τα κύτταρα

Χωρίς την χοληστερόλη, ο κορονοϊός δεν μπορεί να τρυπήσει το προστατευτικό φράγμα ενός κυττάρου και να προκαλέσει λοίμωξη”, γράφουν οι ερευνητές σε σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv.org. Η έρευνα, η οποία αναδημιούργησε το πρώιμο στάδιο της μόλυνσης σε εργαστηριακά κύτταρα, δεν έχει υποβληθεί ακόμη στη διαδικασία επιστημονικής επιθεώρησης.

“Η χοληστερόλη είναι αναπόσπαστο μέρος των μεμβρανών που περιβάλλουν τα κύτταρα και ορισμένους ιούς, όπως και ο κορονοϊός SARS-CoV-2. Είναι λογικό να είναι παίζει σημαντικό ρόλο στην μόλυνση”, λέει ο επικεφαλής της έρευνας, Clifford Brangwynne, βιοφυσικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο για καλύτερα αποτελέσματα υγείας σε ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι παίρνουν φάρμακα για την μείωση της χοληστερόλης, γνωστά ως στατίνες.

Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καθορίσει τον ακριβή μηχανισμό, αυτή η μελέτη και μια άλλη δημοσιευμένη πέρυσι το φθινόπωρο υποδηλώνουν ότι τα φάρμακα για την χοληστερίνη δυσκολεύουν τον κορονοϊό να εισέλθει στα κύτταρα, ακριβώς επειδή μειώνουν τα διαθέσιμα μόρια χοληστερόλης.

Αυτή η ανακάλυψη για την σημασίας της χοληστερόλης θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέες μεθόδους θεραπείας της COVID-19, έως ότου εμβολιαστεί η πλειοψηφία των ανθρώπων, λέει ο Brangwynne. Η εν λόγω έρευνα μπορεί επίσης να ρίξει φως σε ένα παράξενο χαρακτηριστικό της νόσου: τον σχηματισμό γιγαντιαίων, σύνθετων κυττάρων που βρέθηκαν στους πνεύμονες ασθενών με COVID-19. Στα πειράματά τους, οι επιστήμονες είδαν τέτοια μεγάλα κύτταρα κάτω από το μικροσκόπιο.

Πολλά κύτταρα μπορούν να συντηχθούν μαζί, παράγοντας μεγάλα κύτταρα (σ.σ. τα πράσινα που βλέπετε στο βίντεο), παρόμοια με εκείνα που βρίσκονται στους πνεύμονες ασθενών με COVID-19

Κορονοϊός: Πώς έγινε εργαστηριακή η μίμηση της ιογενούς λοίμωξης
Γενικά η ομάδα του Brangwynne μελετά τις φυσικές δυνάμεις που οργανώνουν μόρια μέσα στα κύτταρα. Αλλά την άνοιξη του 2020, το εργαστήριό του, όπως και πολλά άλλα σε όλο τον κόσμο, εστίασαν τις έρευνές τους στο ιό SARS-CoV-2. Άρχισαν να διερευνούν πώς αλληλεπιδρούν οι πρωτεΐνες του κορονοϊού με τις ανθρώπινες πρωτεΐνες και πώς αυτή η αλληλεπίδραση επιτρέπει στον ιό SARS-CoV-2 να εισέρχεται στα κύτταρα.

«Δεν είμαστε εργαστήριο ιολογίας, δεν έχουμε δουλέψει ποτέ σε αυτόν τον χώρο στο παρελθόν, οπότε ξεκινήσαμε να σκεφτόμαστε πώς τα εργαλεία και οι προσεγγίσεις που έχουμε αναπτύξει στο παρελθόν, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εδώ», ανέφερε.

Το εργαστήριο του Brangwynne δουλεύει συχνά με κύτταρα που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο. Για να μιμηθεί την μόλυνση SARS-CoV-2, η ομάδα του σχεδίασε τέτοια κύτταρα για να μιμηθούν ένα από τα δύο μόρια: είτε την ιική “πρωτεϊνική ακίδα”, είτε τον υποδοχέα ACE2 στα ανθρώπινα κύτταρα.

Για να προκαλέσει λοίμωξη, ο κορονοϊός πρέπει να συντήξει τη μεμβράνη του στη μεμβράνη ενός κυττάρου. Αυτή η διαδικασία ξεκινά όταν οι πρωτεΐνες των ακίδων του συνδέονται με τον κυτταρικό τους στόχο, τον υποδοχέα ACE2.
Στο εργαστήριο, οι ερευνητές παρακολούθησαν το πώς τα εργαστηριακά κύτταρα αλληλεπιδρούν με αυτές τις πρωτεΐνες. Πρώτον, μικροσκοπικά «πλοκάμια» εμφανίστηκαν από κύτταρα με ACE2 και προσκολλήθηκαν σε ακίδες πρωτεϊνών σε κοντινά κύτταρα. Σε αυτά τα σημεία, οι δύο κυτταρικές μεμβράνες συντήχθηκαν και σχηματίστηκαν ανοίγματα, επιτρέποντας στο περιεχόμενο των κυττάρων να αναμιχθεί. Τελικά, τα δύο κύτταρα συγχωνεύτηκαν, παρόμοια με τον τρόπο που οι επιστήμονες υποθέτουν ότι ο κορονοϊός συγχωνεύεται με ένα κύτταρο για να τον μολύνει.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να διαταράξουν αυτήν την τήξη των κυττάρων. Χρησιμοποιώντας ένα αυτοματοποιημένο σύστημα, δοκίμασαν τα αποτελέσματα περίπου 6.000 ενώσεων, καθώς και περισσότερα από 30 μετατροπές στην πρωτεϊνική ακίδα.

Αυτά τα πειράματα έδειξαν, ότι εάν η μεμβράνη του ιού SARS-CoV-2 δεν έχει χοληστερόλη, ο κορονοϊός δεν μπορεί να εισέλθει στο κύτταρο-στόχο του.

Κορονοϊός: Τι ρόλο παίζουν οι στατίνες που παίρνουν πολλοί για την χοληστερίνη
Αυτή δεν είναι η πρώτη απόδειξη που εμπλέκει την χοληστερόλη με την COVID-19. Προηγούμενη μελέτη, από μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, είχε δείξει ότι η ανοσοαπόκριση του σώματος στον ιό, παράγει μια ένωση που εξαντλεί την χοληστερόλη. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση γίνεται στην μεμβράνη του ίδιου του κυττάρου και όχι σε εκείνη του ιού.

“Η χοληστερόλη έχει μελετηθεί πολύ καλά ως σημαντικός παράγοντας σε μεγάλο αριθμό ιογενών λοιμώξεων”, λέει ο Peter Kasson, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια που μελετά τους φυσικούς μηχανισμούς ιογενών νοσημάτων.

“Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ρόλος της χοληστερόλης στην ιική είσοδο ποικίλλει πολύ μεταξύ των ιών. Δεν είναι σαφές το πώς βοηθά η χοληστερόλη τον SARS-CoV-2, αλλά η κατανόηση αυτής της διαδικασίας θα μπορούσε να προσφέρει ενδείξεις για τη βιολογία της λοίμωξης”, λέει ο Kasson, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Η ευεργετική επίδραση των στατινών επεκτείνεται και σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι στατίνες επηρεάζουν και τον ιό της γρίπης, στερώντας τον από την χοληστερόλη που χρειάζεται. Αλλά αυτός δεν μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι στατίνες μπορούν να αλλάξουν την πορεία των ιογενών λοιμώξεων. “Είναι λίγο περίπλοκο επειδή οι στατίνες τροποποιούν επίσης την ανοσολογική απόκριση”, επισήμανε ο Peter Kasson.

Τα μυστηριώδη μεγάλα κύτταρα
Καθώς εξελίσσονταν τα πειράματα του Brangwynne, η ομάδα του παρατήρησε κάτι περίεργο: Τα κύτταρα συνέχισαν να ενοποιούνται μεταξύ τους, συγκεντρώνοντας το περιεχόμενό τους, σαν αυγά που σπάνε μέσα στο ίδιο μπολ. Τα σύνθετα κύτταρα, γνωστά ως συγκύτια (syncytia), που φάνηκαν με το μικροσκόπιο, μοιάζουν με εκείνα που βρίσκονται σε υγιείς ιστούς, όπως οι μύες και ο πλακούντας, και σε ορισμένες ιογενείς ασθένειες.

«Ξέραμε ήδη ότι ο κορονοϊός θα δημιουργήσει συγκύτια, αλλά οι ερευνητές μπόρεσαν να απεικονίσουν τη διαδικασία όμορφα», λέει η Jennifer Lippincott-Schwartz, επικεφαλής στο Janelia Research Campus του HHMI, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Η σύντηξη κυττάρων είναι από μόνη της μια διεξοδικά μελετημένη διαδικασία στη βιολογία».

Τα πειράματα πιθανώς δείχνουν πώς σχηματίζονται μεγάλα κύτταρα που βρίσκονται στους πνεύμονες των ασθενών, λέει: «Ο σχηματισμός συγκυτίων μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής στην περίπτωση της COVID-19, όπου μπορεί να καταστρέψει τους πνεύμονες και να οδηγήσει σε θάνατο».

Ο Brangwynne λέει ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα συγκύτια παίζουν ή όχι σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της COVID-19. Αλλά επισημαίνει ότι η ανακάλυψη της συμβολής της χοληστερόλης θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταπολεμήσουν την ασθένεια. «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την πιθανή χρησιμότητα των στατινών και άλλων [παρόμοιων] θεραπειών».

Πηγή: https://phys.org

Περισσότερα

Υγεία

Ποιες και πόσο σοβαρές είναι

Τι δείχνουν τα στοιχεία από τις αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Δημοσιεύθηκε

στις

\Ο εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2 με το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη διεθνώς.

Από τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις που έχουν αναφερθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν συγκεντρώσει οι αλλεργικές αντιδράσεις.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα από τη δημοσίευση των Tom Shimabukuro και Narayan Nair στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA στις 21 Ιανουαρίου 2021 (Allergic Reactions Including Anaphylaxis After Receipt of the First Dose of Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine, doi:10.1001/jama.2021.0600).

Κατά το χρονικό διάστημα από 14 έως 23 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν 1.893.360 πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech (1.177.527 γυναίκες, 648.327 άνδρες, 67.506 αδιευκρίνιστο φύλο).

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων διαπίστωσε 21 περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλαξίας), το οποίο αντιστοιχεί σε 11,1 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο χορηγηθεισών δόσεων.

Τέσσερις ασθενείς (19%) νοσηλεύτηκαν, συμπεριλαμβανομένων και 3 σε μονάδα εντατικής θεραπείας, και 17 (81%) αντιμετωπίστηκαν σε τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Τουλάχιστον οι 20 περιπτώσεις (95%) είναι γνωστό ότι έχουν λάβει εξιτήριο και έχουν αναρρώσει.

Δεν αναφέρθηκε καμία περίπτωση θανάτου λόγω αναφυλαξίας

Η διάμεση περίοδος από τη λήψη του εμβολίου έως την έναρξη των συμπτωμάτων ήταν 13 λεπτά (εύρος 2 έως 150 λεπτά).

Οι 15 ασθενείς (71%) είχαν έναρξη συμπτωμάτων εντός 15 λεπτών και οι 18 ασθενείς (86%) είχαν έναρξη συμπτωμάτων αναφυλαξίας εντός 30 λεπτών.

Τα συχνότερα σημεία και συμπτώματα ήταν κνίδωση, αγγειοοίδημα, εξάνθημα και αίσθημα δύσπνοιας.

Δεκαεπτά από τους 21 ασθενείς (81%) με αναφυλαξία είχαν ατομικό ιστορικό αλλεργίας ή ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων σε φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα, τρόφιμα και δήγματα εντόμων, 7 άτομα (33%) είχαν ιστορικό αναφυλαξίας στο παρελθόν, συμπεριλαμβάνομενου και ενός ατόμου με αναφυλαξία στο αντιγριπικό εμβόλιο έναντι του H1N1 και ενός ατόμου με αναφυλαξία στο εμβόλιο έναντι της λύσσας.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου δηλώθηκαν επίσης 83 περιπτώσεις μη αναφυλακτικών αλλεργικών αντιδράσεων έπειτα από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Συχνά αναφερόμενες αλλεργικές αντιδράσεις περιελάμβαναν κνίδωση, εξάνθημα, αίσθημα γδαρμού στο λαιμό και μετρίου βαθμού αναπνευστικά συμπτώματα.

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ έχει εκδώσει ειδικές οδηγίες για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των αλλεργικών και αναφυλακτικών αντιδράσεων από τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 που βασίζονται στο mRNA.

Οι ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα αναφυλαξίας πρέπει να λαμβάνουν εξειδικευμένη ιατρονοσηλευτική φροντίδα και να ζητούν άμεση βοήθεια σε περίπτωση που δεν αισθάνονται καλά με τον εμβολιασμό.

Τα εμβολιαστικά κέντρα πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένα με όλα το απαραίτητο υγειονομικό υλικό για αντιμετώπιση της αναφυλαξίας, συμπεριλαμβανομένης ικανής ποσότητας ενέσεων αδρεναλίνης σε προγεμισμένες σύριγγες ή/και σε σύριγγες αυτο-χορήγησης.

Επιπλέον, πρέπει να εντοπίζουν τα άτομα με πιθανές αντενδείξεις εμβολιασμού και να εφαρμόζουν περίοδο παρακολούθησης 15 ή 30 λεπτών μετά τον εμβολιασμό, ανάλογα με το ατομικό ιστορικό αλλεργιών.

Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να γνωρίζει και να αναγνωρίζει έγκαιρα τα συμπτώματα και τα σημεία της αναφυλαξίας και να χορηγεί έγκαιρα ενδομυϊκά αδρεναλίνη ανάλογα με τις ενδείξεις.

Καθώς η πανδημία Covid-19 βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως, ο καθολικός εμβολιασμός με αποτελεσματικά εμβόλια αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέσο ανάσχεσης της πανδημίας.

(Πηγή πληροφοριών: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα