Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Click… αναστάτωσης!

Μουδιασμένοι οι έμποροι ενόψει της εφαρμογής του νέου μέτρου από σήμερα στην αγορά

Δημοσιεύθηκε

στις

Mόνο με click away θα μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους από σήμερα μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου, στα εμπορικά καταστήματα που δεν βρίσκονται σε αναστολή.

Τα φυσικά καταστήματα θα παραμείνουν επί της ουσίας κλειστά και η μόνη δυνατότητα που θα έχουν οι καταναλωτές θα είναι μέσω της υπηρεσίας click away και μάλιστα εκτός του καταστήματος.

Η μερική άρση του lockdown για το λιανεμπόριο, που ανακοινώθηκε προχθές από τους αρμόδιους Υπουργούς, επέφερε μεγάλη αναστάτωση στην τοπική αγορά όπως και σ’ όλη τη χώρα, καθώς η πλειονότητα των εμπόρων υποστηρίζει πως το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί και πως αποτελεί «ταφόπλακα» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Και αυτό, διότι φαντάζει δύσκολο πως το click away θα βοηθήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας που εξακολουθούν να μην έχουν ψηφιακό κανάλι πωλήσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπόρων, εννέα στις δέκα επιχειρήσεις δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή. Δεν έχουν ούτε ιστοσελίδα για να δουν οι πελάτες τα εμπορεύματά τους, ούτε χώρους για να λειτουργήσει το click away.

Κανείς πελάτης δεν θα αγοράζει αν δεν βλέπει ή δεν δοκιμάζει τα προϊόντα, υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες των εμπορικών καταστημάτων.

Στον αντίποδα βέβαια για ένα άλλο κομμάτι της αγοράς, αυτό το οποίο επένδυσε στο αποκαλούμενο ψηφιακό κανάλι πωλήσεων τα πράγματα δείχνουν καλύτερα. Μπορεί οι πωλήσεις και πάλι σε σχέση με πέρυσι να είναι μείον, ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούν την… ημιλειτουργία της αγοράς μέσω του click away για κάτι καλύτερο.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως με το ηλεκτρονικό εμπόριο και το click away θα διασωθεί περίπου το 20% του εορταστικού τζίρου και από αυτό τη μερίδα του λέοντος θα την πάρουν τα μεγάλα καταστήματα που διαθέτουν τις αναγκαίες υποδομές.

Μάλιστα, πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων της Πάτρας προκειμένου να επιβιώσουν δημιούργησαν σελίδες με την επωνυμία της επιχείρησης σε κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να προωθήσουν τα εμπορεύματά τους, εφόσον είναι και ο μοναδικός τρόπος για να δουλέψουν.

Άλλοι πάλι καταστηματάρχες δηλώνουν κατηγορηματικά πως αδυνατούν να δουλέψουν με αυτόν τον τρόπο καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τη μέθοδο Clik away.

Από τα χείλη πολλών Πατρινών εμπόρων ξεχειλίζει η οργή και η αγανάκτηση εφόσον βλέπουν τα εμπορεύματά τους να μένουν στα ράφια και τα ταμεία τους άδεια, παραμονές Χριστουγέννων!

Mια περίοδο που παραδοσιακά είναι από τις πιο δυνατές εμπορικά, εφόσον ο τζίρος των γιορτών μπορεί να φθάνει μέχρι και το 50% του ετήσιου!

ΚΑΙΡΙΟ ΠΛΗΓΜΑ

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών Κώστας Ζαφειρόπουλος κάνει λόγο για «απόλυτη καταστροφή» για την συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων και ζητά από την πολιτεία γενναία μέτρα στήριξης των ΜμΕ, οι οποίοι δέχονται καίριο πλήγμα εφόσον δεν τους επιτρέπεται να ανοίξουν τις επιχειρήσεις.

Οι έμποροι αγωνιούν καθώς «τρέχουν» οι υποχρεώσεις, όπως ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΗ και ρυθμίσεις σε εφορίες με… μηδενικές εισπράξεις.

Επίσης, το εμπόρευμά τους είναι «ακινητοποιημένο» ενώ σύντομα θα κληθούν να το ξεπληρώσουν στους προμηθευτές και διερωτούνται πώς θα ανταπεξέλθουν;

Υποστηρίζουν ακόμα πως τελευταία στιγμή αδυνατούν να ανοίξουν «ηλεκτρονικό κατάστημα» και πως ακόμα δεν μπορούν να επιβαρυνθούν με πρόσθετα έξοδα όπως ασύρματο POS που επιβάλλεται για τις αγορές Clik away!

ΕΣΕΕ: «ΑΓΟΡΑ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ»

Η ΕΣΕΕ, όπως υπογράμμισε σε δήλωσή του ο πρόεδρός της Γιώργος Καρανίκας εκτιμά ότι, «δημιουργείται μία άνιση αγορά δύο ταχυτήτων, η λειτουργία της οποίας είναι πασιφανές ότι δεν πληροί τους κανόνες του θεμιτού ανταγωνισμού: Από τη μία πλευρά είναι τα χιλιάδες κλειστά, επί δύο συνεχείς μήνες, κυρίως συνοικιακά μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης και οι θέσεις εργασίας τους βρίσκονται «στον αέρα». Στον αντίποδα βρίσκονται οι λίγοι ισχυροί του εμπορίου, που διευκολύνονται με το click away να εξυπηρετούν τους πελάτες στους οποίους δεν μπορούν να φθάσουν έγκαιρα οι εταιρίες κούριερ, καθώς ακόμη και τα υπερσύγχρονα e-shop που διαθέτουν, «έπεσαν», ακριβώς λόγω του αυξημένου όγκου παραγγελιών που δέχονται».

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement