Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Click… αναστάτωσης!

Μουδιασμένοι οι έμποροι ενόψει της εφαρμογής του νέου μέτρου από σήμερα στην αγορά

Δημοσιεύθηκε

στις

Mόνο με click away θα μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους από σήμερα μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου, στα εμπορικά καταστήματα που δεν βρίσκονται σε αναστολή.

Τα φυσικά καταστήματα θα παραμείνουν επί της ουσίας κλειστά και η μόνη δυνατότητα που θα έχουν οι καταναλωτές θα είναι μέσω της υπηρεσίας click away και μάλιστα εκτός του καταστήματος.

Η μερική άρση του lockdown για το λιανεμπόριο, που ανακοινώθηκε προχθές από τους αρμόδιους Υπουργούς, επέφερε μεγάλη αναστάτωση στην τοπική αγορά όπως και σ’ όλη τη χώρα, καθώς η πλειονότητα των εμπόρων υποστηρίζει πως το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί και πως αποτελεί «ταφόπλακα» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Και αυτό, διότι φαντάζει δύσκολο πως το click away θα βοηθήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας που εξακολουθούν να μην έχουν ψηφιακό κανάλι πωλήσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπόρων, εννέα στις δέκα επιχειρήσεις δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή. Δεν έχουν ούτε ιστοσελίδα για να δουν οι πελάτες τα εμπορεύματά τους, ούτε χώρους για να λειτουργήσει το click away.

Κανείς πελάτης δεν θα αγοράζει αν δεν βλέπει ή δεν δοκιμάζει τα προϊόντα, υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες των εμπορικών καταστημάτων.

Στον αντίποδα βέβαια για ένα άλλο κομμάτι της αγοράς, αυτό το οποίο επένδυσε στο αποκαλούμενο ψηφιακό κανάλι πωλήσεων τα πράγματα δείχνουν καλύτερα. Μπορεί οι πωλήσεις και πάλι σε σχέση με πέρυσι να είναι μείον, ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούν την… ημιλειτουργία της αγοράς μέσω του click away για κάτι καλύτερο.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως με το ηλεκτρονικό εμπόριο και το click away θα διασωθεί περίπου το 20% του εορταστικού τζίρου και από αυτό τη μερίδα του λέοντος θα την πάρουν τα μεγάλα καταστήματα που διαθέτουν τις αναγκαίες υποδομές.

Μάλιστα, πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων της Πάτρας προκειμένου να επιβιώσουν δημιούργησαν σελίδες με την επωνυμία της επιχείρησης σε κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να προωθήσουν τα εμπορεύματά τους, εφόσον είναι και ο μοναδικός τρόπος για να δουλέψουν.

Άλλοι πάλι καταστηματάρχες δηλώνουν κατηγορηματικά πως αδυνατούν να δουλέψουν με αυτόν τον τρόπο καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τη μέθοδο Clik away.

Από τα χείλη πολλών Πατρινών εμπόρων ξεχειλίζει η οργή και η αγανάκτηση εφόσον βλέπουν τα εμπορεύματά τους να μένουν στα ράφια και τα ταμεία τους άδεια, παραμονές Χριστουγέννων!

Mια περίοδο που παραδοσιακά είναι από τις πιο δυνατές εμπορικά, εφόσον ο τζίρος των γιορτών μπορεί να φθάνει μέχρι και το 50% του ετήσιου!

ΚΑΙΡΙΟ ΠΛΗΓΜΑ

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών Κώστας Ζαφειρόπουλος κάνει λόγο για «απόλυτη καταστροφή» για την συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων και ζητά από την πολιτεία γενναία μέτρα στήριξης των ΜμΕ, οι οποίοι δέχονται καίριο πλήγμα εφόσον δεν τους επιτρέπεται να ανοίξουν τις επιχειρήσεις.

Οι έμποροι αγωνιούν καθώς «τρέχουν» οι υποχρεώσεις, όπως ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΗ και ρυθμίσεις σε εφορίες με… μηδενικές εισπράξεις.

Επίσης, το εμπόρευμά τους είναι «ακινητοποιημένο» ενώ σύντομα θα κληθούν να το ξεπληρώσουν στους προμηθευτές και διερωτούνται πώς θα ανταπεξέλθουν;

Υποστηρίζουν ακόμα πως τελευταία στιγμή αδυνατούν να ανοίξουν «ηλεκτρονικό κατάστημα» και πως ακόμα δεν μπορούν να επιβαρυνθούν με πρόσθετα έξοδα όπως ασύρματο POS που επιβάλλεται για τις αγορές Clik away!

ΕΣΕΕ: «ΑΓΟΡΑ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ»

Η ΕΣΕΕ, όπως υπογράμμισε σε δήλωσή του ο πρόεδρός της Γιώργος Καρανίκας εκτιμά ότι, «δημιουργείται μία άνιση αγορά δύο ταχυτήτων, η λειτουργία της οποίας είναι πασιφανές ότι δεν πληροί τους κανόνες του θεμιτού ανταγωνισμού: Από τη μία πλευρά είναι τα χιλιάδες κλειστά, επί δύο συνεχείς μήνες, κυρίως συνοικιακά μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης και οι θέσεις εργασίας τους βρίσκονται «στον αέρα». Στον αντίποδα βρίσκονται οι λίγοι ισχυροί του εμπορίου, που διευκολύνονται με το click away να εξυπηρετούν τους πελάτες στους οποίους δεν μπορούν να φθάσουν έγκαιρα οι εταιρίες κούριερ, καθώς ακόμη και τα υπερσύγχρονα e-shop που διαθέτουν, «έπεσαν», ακριβώς λόγω του αυξημένου όγκου παραγγελιών που δέχονται».

 

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Με τις κατάλληλες ενέργειες…

Δημοσιεύθηκε

στις

Είναι μάλλον προφανές ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», δεν απασχολούν μόνο τους εργαζόμενους και τους ασθενείς στο νοσοκομείο, αλλά ολόκληρη την πόλη.

 

Διότι όλοι οι φορείς του ιού έχουν οικογένειες και οικεία πρόσωπα, τα οποία στην μεγάλη τους πλειοψηφία κατοικούν στην περιοχή. Για τον λόγο αυτό, πέρα από τη διενέργεια πολλών τεστ στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα ξεκινήσει μία εκτεταμένη ιχνηλάτηση, προκειμένου να υπάρξει «περιχαράκωση». Σε κάθε περίπτωση πάντως, μόνο αναστάτωση και πανικός δεν χρειάζεται. Με τις κατάλληλες ενέργειες, τόσο το νοσοκομείο, όσο και ευρύτερα η πόλη, θα παραμείνουν ασφαλείς.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Φαρμάκης: «Μέσω του πρώτου προγράμματος στηρίζονται 4.500 θέσεις εργασίας!»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Γνωρίζουμε καλά ότι το μέγεθος της κρίσης υπερβαίνει κατά πολύ το μέγεθος των δυνατοτήτων μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα βαυκαλιστούμε, υποστηρίζοντας ότι επαρκούν αυτοί οι πόροι για να καλύψουν το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει στην περιοχή. Όμως, μπορούμε με περηφάνια να υποστηρίξουμε πως απέναντι στην αδράνεια και την μετάθεση ευθυνών εμείς επιλέξαμε τη δράση και τη μάχη. Με όσα μέσα έχουμε, αποφασίσαμε να σταθούμε στο πλευρό των συμπολιτών μας και να αποδείξουμε πως η αυτοδιοίκηση ξέρει και μπορεί να μάχεται δίπλα στον επιχειρηματία, τον επαγγελματία, τον βιοπαλαιστή, τον εργαζόμενο».

Αυτά, μεταξύ άλλων, ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δράσης «Στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν από την COVID19 στη Δυτική Ελλάδα», η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην Πάτρα.

 

Ο κ. Φαρμάκης, υπογράμμισε ως πολύ σημαντικό το γεγονός πως μέσω της συγκεκριμένης δράσης, προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ, επιχορηγούνται πάνω από 1.000 επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας που αντανακλούν σε διατήρηση τουλάχιστον 4.500 θέσεων εργασίας.

«Στηρίζουμε το δικαίωμα στην εργασία 4.500 ανθρώπων. Ναι, είναι σπουδαίο…» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως σύντομα θα κοινοποιηθεί και η δεύτερη αντίστοιχη δράση, προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ.

«Διαμορφώσαμε δύο προγράμματα ενίσχυσης των πληττόμενων από τον covid επιχειρήσεων, προσπαθώντας να διαμορφώσουμε ένα μείγμα δικαιοσύνης και κατά το δυνατόν μεγαλύτερης κατανομής των πόρων μας. Το πρώτο, αυτό δηλαδή που ήδη ολοκληρώθηκε, είχε ως κύρια στόχευση την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της στήριξης των θέσεων εργασίας και το δεύτερο, αυτό που σε λίγο καιρό θα ανακοινωθεί, στοχεύει στον πολύ μικρό επιχειρηματία και τον αυτοαπασχολούμενο, διευρύνοντας την βάση των ωφελούμενων με μικρότερη, κατά απόλυτους αριθμούς, ενίσχυση» εξήγησε ο Περιφερειάρχης, που παράλληλα αναφέρθηκε και στις άλλες δράσεις της Περιφέρειας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

«Σε δέκα περίπου μήνες, σχεδιάσαμε, ωριμάσαμε και αποδίδουμε στον τόπο ένα ποσό που υπερβαίνει το 26% του συνολικού μας προγράμματος και το οποίο αντανακλά σε έναν συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει σχεδόν τα 120 εκ. ευρώ» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως οι δράσεις της Περιφέρειας για την στήριξη των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα ως προς τις δράσεις της κυβέρνησης, αλλά και ότι αποτελούν δράσεις «αμυντικού τύπου» προκειμένου να ξεπεραστεί η περίοδος της υγειονομικής ανασφάλειας. «Με τις υπόλοιπες δράσεις στηρίζουμε την επιχειρηματική προοπτική και την αντεπίθεση που χρειαζόμαστε μετά το τέλος της μεγάλης υγειονομικής κρίσης» τόνισε.

«Ποτέ δεν θα πούμε ότι λύθηκαν τα προβλήματα. Αλλά μπροστά στο δίλημμα “ενεργώ ή κρύβομαι μπροστά στην κρίση”, εμείς δεν κρυφτήκαμε. Βγήκαμε μπροστά. Γιατί η θέση μας είναι δίπλα στον πολίτη και τον επιχειρηματία» κατέληξε ο κ. Φαρμάκης, ευχαριστώντας θερμά τα στελέχη της Περιφέρειας και της Διαχειριστικής των Επιμελητηρίων για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν, σημειώνοντας πως «η επιτυχία τους να έχουμε αποτελέσματα σε διάστημα δύο μηνών, κάτι που για τα ελληνικά δεδομένα μοιάζει ακατόρθωτο, δείχνει ότι έχουν υπερβεί τα όρια ακόμα και του καλώς εννοούμενου επαγγελματισμού, δουλεύοντας με πραγματική αυταπάρνηση προς όφελος της κοινωνίας, της οποίας εξάλλου και οι ίδιοι αποτελούν μέλη».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και πρόεδρος της «Διαχειριστικής», Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ευχαρίστησε τα στελέχη της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών κατάφεραν να αξιολογήσουν πάνω από 7.500

επενδυτικές προτάσεις και να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα. «Πρώτος στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ήταν από την αρχή τα χρήματα να δοθούν άμεσα για την αγορά, η οποία τώρα έχει ανάγκη την χρηματοδότηση. Με αυτόν τον γνώμονα συνεχίζουμε ώστε να μπορέσουν πολύ γρήγορα οι ωφελούμενες επιχειρήσεις να πάρουν τα χρήματα τους. Εμείς, ως εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων νιώθουμε ευγνώμονες και προς την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια αφού έγιναν πράξη οι άμεσες χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ».

Από την πλευρά του Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής, πρόσθεσε: «Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα όπου ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα μετά από ένα δίμηνο εντατικής εργασίας. Δεν είναι όμως αυτή η μόνη δράση την οποία σχεδίασε η Περιφέρεια σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια. Είναι πολλές ακόμη υπέρ της επιχειρηματικότητας και έχουμε διαπιστώσει την αγωνία του ίδιου του Περιφερειάρχη προκειμένου να μπορέσει να ανεβάσει το επίπεδο της επιχειρηματικότητας στην περιοχή, αλλά και να την ενισχύσει οικονομικά λόγω της πανδημίας».

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εποικοδομητική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Περιφέρειας και των Επιμελητηρίων, επισημαίνοντας: «Όσοι χειρίζονται προγράμματα μπορούν να καταλάβουν ότι είναι άθλος να εκδοθούν αποτελέσματα μέσα σε δύο μήνες. Πιστεύω ότι με την ίδια ταχύτητα θα γίνει και η εκταμίευση των χρημάτων, ώστε να τονωθεί η αγορά.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια παρακολουθούμε πού πάει η αγορά και η οικονομία, ώστε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε αναλυτικά η Γενική Διευθύντρια της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Μάγδα Πετροπούλου, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις της δράσης (συνολικού προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ με την μορφή μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων), ανέρχονται σε 1.017. Οι επιχειρήσεις αυτές συγκέντρωσαν  την υψηλότερη βαθμολογία με βάση τα κριτήρια της προκήρυξης, επί συνόλου 7.858 αιτήσεων.

Οι 274 επιχειρήσεις ανήκουν στην (Α) κατηγορία των επιχειρήσεων μεταποίησης και πρωτογενούς τομέα, οι 358 επιχειρήσεις ανήκουν στη (Β) κατηγορία των επιχειρήσεων εμπορίου και υπηρεσιών και οι 385 επιχειρήσεις ανήκουν στη (Γ) κατηγορία εστίασης και τουρισμού.

Σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής, 313 επιχειρήσεις (7.745.256,97 ευρώ) έχουν έδρα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, 491 επιχειρήσεις (15.614.034,55 ευρώ) έχουν έδρα στην Π.Ε. Αχαΐας και 213 επιχειρήσεις (6.729.715,87 ευρώ) έχουν έδρα στην Π.Ε. Ηλείας.

Αναφορικά με το αντικείμενο εργασίας, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, οι περισσότερες αιτήσεις υποβλήθηκαν στην Α κατηγορία από επιχειρήσεις κατασκευής μεταλλικών πορτών και παραθύρων, επιχειρήσεις αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, επιχειρήσεις προετοιμασίας εργοταξίων και επιχειρήσεις παραγωγής ελαίων και λιπών.

Στη Β’ κατηγορία, οι περισσότερες αιτήσεις υποβλήθηκαν από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης, από επιχειρήσεις μεταφοράς επιβατών και από επιχειρήσεις παροχής μηχανικών και τεχνικής υποστήριξης. Τέλος, στη Γ’ κατηγορία, οι περισσότερες αιτήσεις υποβλήθηκαν από επιχειρήσεις εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, από επιχειρήσεις παροχής ποτών και από τουριστικές μονάδες και καταλύματα.

Σημειώνεται ότι, όπως τόνισε η κ. Πετροπούλου, όλες οι επιχειρήσεις που υπέβαλλαν αίτηση χρηματοδότησης θα ενημερωθούν με επιστολή για τα αποτελέσματα, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και το χρονικό διάστημα υποβολής ενστάσεων.

 

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το θαύμα της ζωής

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε μια συγκινητική ανάρτηση προχώρησε ο διασώστης του ΕΚΑΒ Πάτρας Τάκης Μικές, ο οποίος έκανε τεράστιο αγώνα για να ενισχυθεί ο στόλος της Υπηρεσίας με μια δίκυκλη μοτοσικλέτα για την παροχή πρώτων βοηθειών.

«Και ναι λοιπόν ιδού το θαύμα!!! O φίλος μου Αγγελος όρθιος! Ανάταξη ανακοπής! Για να δεις το θαύμα πρέπει να πιστέψεις σε αυτό, να μένεις πιστός στις αρχές στις αξίες και σε ότι έχεις εκπαιδευτεί και ορκιστεί να υπηρετείς. Δεν μπορούμε πάντα να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα… αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα παρατάμε…», έγραψε σε ανάρτησή του. Ευχαρίστησε όλους τους διαδικτυακούς φίλους για τις ευχές τους και δεν παρέλειψε να πει ένα «μεγάλο ευχαριστώ» στον συνάδερφο και εκπαιδευτή του Παναγιώτη Κουκόπουλο, για τον δικό του αγώνα. Ο Τάκης Μικές μαζί με τον Χρύσανθο Φωτόπουλο βρίσκονται πάνω στους δύο τροχούς της μηχανής του ΕΚΑΒ και φθάνοντας πολλές φορές πρώτοι στα περιστατικά προσφέροντας τις πρώτες βοήθειες και πάντα σε συνεργασία με τους έμπειρους διασώστες των πληρωμάτων των ασθενοφόρων και των γιατρών του ΕΚΑΒ είναι στην πρώτη γραμμή για να σώσουν ζωές…

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα