Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Πολιτισμός

«Κορωνοϊόπληκτο» το Καρναβάλι

Αντιδράσεις στον απόηχο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης

Δημοσιεύθηκε

στις

Βολές κατά της προέδρου του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πάτρας Ήρας Κουρή εξαπέλυσαν εκπρόσωποι παρατάξεων στον απόηχο της τελευταίας συνεδρίασης που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης για τη διοργάνωση του 2021. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κατατέθηκαν προτάσεις, χωρίς όμως να ληφθεί κάποια απόφαση, ενώ σύμφωνα με τις παρατάξεις Ρώρου και Ψωμά η δημοτική Αρχή δεν έχει κανένα σχέδιο για το Καρναβάλι του 2021, το οποίο εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που ξέρουμε.

ΩΡΑ ΠΑΤΡΕΩΝ: ΟΙ ΓΟΝΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Η Ώρα Πατρών σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως «η παράταξή μας συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη χωρίς αποφασιστικό χαρακτήρα του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας που οργάνωσε η πρόεδρος κ. Κουρή για να συζητηθούν οι προτάσεις των παρατάξεων για το μέρος του σχεδίου δράσης, που αφορά την διοργάνωση του καρναβαλιού του ’21. Από την  τηλεδιάσκεψη απουσίαζαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τα μέλη  της Λαϊκής Συσπείρωσης καταδεικνύοντας ότι για αυτούς το καρναβάλι αποτελεί ένα γεγονός προς διεκπεραίωση.

Αναρωτηθήκαμε πως θα τεθεί σε εφαρμογή ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός για τις εκδηλώσεις του διαστήματος από τις 17/1 έως τις 14/3/21. Τονίσαμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία διαβούλευση με τους καθ’ ύλην αρμόδιους δημιουργούς του καρναβαλιού πληρώματα, φορείς της πόλης, «άστεγες» καρναβαλικές συλλογικότητες και συλλόγους γονέων.

Η κ. Κουρή σχεδιάζει ως να ζει σε άλλο πλανήτη χωρίς να αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της πανδημίας, τις απαγορεύσεις, την οικονομική δυσπραγία και χωρίς να διαβουλεύεται με σημαντικά κύτταρα του Καρναβαλιού. Η εν λόγω συζήτηση για το «σχέδιο δράσης» μόνο ως παρωδία μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η Ώρα Πατρών δεν θέλησε να νομιμοποιήσει την διαδικασία και η εκπρόσωπός μας κ. Μαρία Κουρμπανά αποχώρησε.

Εκφράζουμε την διαφωνία μας σε μια λογική κατασπατάλησης και διασκόρπισης δημοτικού χρήματος με απευθείας αναθέσεις σε «….βιντεοσκοπημένα δρώμενα, βιντεοσκοπημένες παραστάσεις, διαδικτυακά φεστιβάλ…», που ελάχιστους πιθανόν αφορούν και την καλούμε να ενισχύσει τον θεσμό δημιουργώντας δομές που απαιτούνται για το Καρναβάλι και με κυριότερη τη στέγαση των καρναβαλικών πληρωμάτων. Ας είμαστε ειλικρινείς και ακριβείς:  η διαφαινόμενη αδυναμία διοργάνωσης μαζικών δρώμενων για το Καρναβάλι του ’21 είναι υποχρεωτική και αμετάκλητη εξαιτίας της υγειονομικής κατάστασης. Έτσι και αλλιώς το χαμένο καρναβάλι του ’21 μπορεί να αποδειχτεί, ως ευκαιρία για την εξέλιξη του θεσμού. Οι προτάσεις μας θα κατατεθούν στην συνεδρίαση του  Δ.Σ. της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας.

Επιτέλους η κ. Κουρή ας αποκαταστήσει την επικοινωνία με τα πληρώματα και την γνωμοδοτική επιτροπή. Τα πληρώματα είναι το ζωντανό κομμάτι του Καρναβαλιού και αυτούς πρέπει να  εμπιστευτούμε στον διαφορετικό σχεδιασμό ενός ιδιαίτερου και ξεχωριστού καρναβαλιού».

ΣΠΙΡΑΛ: ΧΩΡΙΣ ΟΔΗΓΟ ΚΑΙ ΠΥΞΙΔΑ

Αντίστοιχα, η παράταξη του «σπιράλ» σχολίασε στον απόηχο της συνεδρίασης «η Δημοτική Αρχή της Πάτρας δεν αγαπάει το Πατρινό Καρναβάλι. Οξύμωρο, αλλά αληθές. Η καρναβαλική κοινότητα επένδυσε ελπίδες στην αλλαγή ηγεσίας του. Προσωρινά και μάταια. Έτσι, το πιο κρίσιμο Καρναβάλι της σύγχρονης ιστορίας (που η πανδημία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως η ευκαιρία του για αναστοχασμό, εναλλακτικές δράσεις και διεθνή προβολή) οδηγείται σε… κατάργηση. Αιτία η πλήρης απραξία της Δημοτικής Αρχής. Τουλάχιστον ελπίζουμε πως οι υπόλοιποι «εταίροι» όλο και κάτι θα ετοιμάζουν.

Υπενθυμίζεται πως το σπιράλ ετοίμασε έγκαιρα μία πλήρη πρόταση με επεξεργασμένα εναλλακτικά σενάρια ανά δράση ευθύνης του Δήμου. Τον Σεπτέμβριο την καταθέσαμε στον Δήμαρχο και στην Πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού, η οποία δεσμεύτηκε να την αξιοποιήσει στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που θα ακολουθούσε. Έφτασε Δεκέμβριος και διαβούλευση δεν έγινε. Πληρώματα, καρναβαλιστές, φορείς, σωματεία, ιδιώτες (όσοι συναποτελούν την καρναβαλική οικογένεια της Πάτρας) δεν κλήθηκαν ποτέ, ούτε για συνάντηση, ούτε για κατάθεση προτάσεων, ούτε για προβληματισμό. Και σε 40 μέρες το Πατρινό Καρναβάλι… αρχίζει.

Δυστυχώς τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: Αντί διαβούλευσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων «Πατρινό Καρναβάλι» συνεδρίασε την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, σε τηλεδιάσκεψη με θέμα «Συζήτηση-ανταλλαγή απόψεων για το Καρναβάλι 2021», όπου συζητήθηκαν αποκλειστικά προτάσεις παρατάξεων και μελών του ΔΣ. Και απ’ αυτές θα προκύψει… σχέδιο δράσης προς ψήφιση!

Πλέον προβλέπουμε με σαφήνεια πως η πόλη οδηγείται στο Πατρινό Καρναβάλι του 2021 χωρίς «οδηγό», χωρίς πυξίδα, χωρίς διάθεση, έμπνευση και προοπτική. Η Δημοτική Αρχή αδιαφορεί τόσο πολύγια τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της πόλης που όχι μόνο δεν προγραμματίζει τίποτα γι’ αυτόν, αλλά εμποδίζει όλα τα δημιουργικά στοιχεία του να δράσουν και να ανθίσουν, ενώ παράλληλα αφήνει περιθώρια σε άλλους δήμους να διεκδικήσουν προβολή και ζωτικό χώρο, εις βάρος του ισχυρού brandnameτης Πάτρας.

Απαραίτητη διευκρίνιση: Το σκέλος της διασκέδασης και, εν μέρει, της ψυχαγωγίας επηρεάζονται μοιραία από τα απαραίτητα κατά της πανδημίας μέτρα και δεν θα μπορέσουν να υπηρετηθούν πλήρως φέτος. Το Πατρινό Καρναβάλι, όμως, είναι επίσης πολιτισμός, τέχνες, δημιουργία, παιχνίδι, επικοινωνία, ανατροπή κ.α. Όλα αυτά θα μπορούσαν φέτος να συνυπάρξουν και μάλιστα με έναν τρόπο μοναδικό, που ποτέ ως σήμερα δεν είχαμε τη δυνατότητα να ζήσουμε. Ψιλά γράμματα για τη Δημοτική Αρχή».

Πολιτισμός

Yπαίθρια έκθεση

Έργα από την συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης που έχουν σχέση με το καρναβάλι σε πλατείες της Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Δέκα έργα, από την μόνιμη ψηφιοποιημένη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών, το περιεχόμενο των οποίων συνδέεται με το καρναβάλι, αποτελούν το υλικό της υπαίθριας έκθεσης, η οποία έχει στηθεί και λειτουργεί ήδη , στις πλατείες των Υψηλών Αλωνίων, της Αγίας Σοφίας, της πλατείας Κοσιώνη, της πλατείας Ελευθερίας και στην πλατεία Ομονοίας

Τα έργα αποτυπώθηκαν σε μεγάλες διαστάσεις και αναρτήθηκαν στις τέσσερις πλατείες, είναι ο «Αρλεκίνος» της Ντόρας Αντωνιάδου (Ελαιογραφία 70Χ104 εκ.) , «Μυθοπλασίες» της Αλίκης Βενιέρη – Σκουλικίδη (Ακρυλικό σε μουσαμά/0,82χ0,82 εκ.), «Πατρινό Καρναβάλι» του Σαράντη Καραβούζη (Παστέλ/ 60χ80 εκ.), «Καρναβάλι» του *Δημήτρη Χείρα (Ελαιογραφία 42χ28 εκ.), «Καρναβάλι» του Άλκη Πιερράκο (Τέμπερα 70χ96 εκ.) ,«Καρναβάλι» του Βασίλη Σπεράντζα  (Παστέλ56χ70 εκ.), «Σάτυρος» του Μίνου Αργυράκη (Λιθογραφία 49/500/0,55χ0,41 εκ. Δωρεά Τάκη & Μαίρης Τσονάκα, «Μουσικές αποχρώσεις» της Αλίκης Βενιέρη – Σκουλικίδη (Ακρυλικό σε μουσαμά/0,82χ0,82 εκ.), «Πατρινό Καρναβάλι» του Γιάννη Στεφανάκη (Ξυλογραφία/0,40χ0,30 εκ.), «Πατρινό Καρναβάλι» της Άριας Κομιανού (Ξυλογραφία 0,40χ0,30 εκ.).

Η έκθεση αποτελεί συνέχεια των δράσεων που ξεκίνησαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του περασμένου Δεκεμβρίου με τίτλο «τέχνη στην πόλη- τέχνη για την πόλη» με την οποία ο Πολιτιστικός Οργανισμός επιδιώκει τη διάχυση της τέχνης στο δημόσιο χώρο και την καθημερινή ζωή. Τα έργα θα αναρτηθούν επίσης στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Oργανισμού patrasculture.gr και στην σελίδα του facebook.

Την επιμέλεια της υπαίθριας έκθεσης είχαν το τμήμα παραγωγής και το τμήμα της Δημοτικής Πινακοθήκης του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.

Η υπαίθρια έκθεση θα διαρκέσει όλη την περίοδο του Πατρινού Καρναβαλιού.

 

Περισσότερα

Πολιτισμός

Ηρα Κουρή: Ο κόσμος αγκάλιασε την τελετή

Δημοσιεύθηκε

στις

Την δική της άποψη για την τελετή κατέθεσε με δήλωσή της, η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, Ήρα Κουρή, απαντώντας και στα σχόλια για το κόστος της εκδήλωσης.

Όπως αναφέρει «ο Δήμος Πατρέων και η ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας ευχαριστούν όλους τους συντελεστές της τελετής έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2021 και όλα τα ΜΜΕ που την πρόβαλαν. Τα στατιστικά στοιχεία, που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μας, αποδεικνύουν ότι ο κόσμος αγκάλιασε την τελετή τηλεοπτικά και διαδικτυακά.
Λόγω της πανδημίας, τα απαραίτητα μέτρα και η απαγόρευση δεν καθιστούσαν εφικτή την πραγματοποίηση της τελετής όπως την είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Την τηλεοπτική παραγωγή συγκεκριμένου καλλιτεχνικού έργου ανέλαβε εταιρεία που εδρεύει στην Πάτρα και διαθέτει όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις και τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να τη φέρει σε πέρας. Η ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας κινήθηκε με διαφάνεια και διαύγεια προκειμένου να εξασφαλίσει την αρτιότητα της καλλιτεχνικής τηλεοπτικής παραγωγής, για την οποία εργάστηκαν 21 άτομα, επαγγελματίες και καταξιωμένοι για την δουλειά τους, πλαισιωμένοι από μουσικούς – μέλη του Σωματείου επαγγελματιών μουσικών Δυτικής Ελλάδας, μέλη του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και ερασιτέχνες ηθοποιούς. Στις υποχρεώσεις της εταιρείας παραγωγής ήταν η ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση του προϊόντος σε live streaming και η διανομή δωρεάν του υλικού σε τοπικά – περιφερειακά κανάλια για την ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της τελετής, καθώς και σε πλήθος sites σε όλη την Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό η τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2021 έφτασε σε όλο τον κόσμο και τα σχόλια ήταν θερμά και συγκινητικά, ειδικά των ομογενών μας.
Τηρήσαμε επίσης τα υγειονομικά πρωτοκόλλα με σχολαστική διαδικασία, όπως προβλεπόταν, αφού προχωρήσαμε έχοντας την ειδική άδεια της Γενικής Γραμματείας Πολιτιστικής Προστασίας, διενεργήθηκαν σε όλους τους συντελεστές rapid test, έγινε θερμομέτρηση όλων των συντελεστών και παρευρισκόμενων πριν την είσοδο στο Δημοτικό Θέατρο και στους χώρους που έγιναν οι τηλεοπτικές συνδέσεις και εξασφαλίστηκε η αδειοδότηση αυστηρών όρων για τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας ενήργησε με απόλυτη διαφάνεια και με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα του Δήμου και των πολιτών και σε αυτή την περίπτωση, ακριβώς όπως πράττει σε κάθε της δραστηριότητα, αποδεικνύει και τεκμηριώνει την σχέση αυτή που αποτελεί πρωτεύον και κύριο μέλημά της. Ταυτόχρονα, με την πρωτοβουλία της κέρδισε την μέγιστη δημοσιότητα της τελετής έναρξης μεταφέροντας το ελπιδοφόρο μήνυμα του Καρναβαλιού σε κάθε άκρη κρατώντας το ζωντανό, κόντρα στην κατήφεια των ημερών».

Περισσότερα

Πολιτισμός

Yπαίθρια έκθεση-Έργα από την συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Δέκα έργα, από την μόνιμη ψηφιοποιημένη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών, το περιεχόμενο των οποίων συνδέεται με το καρναβάλι, αποτελούν το υλικό της υπαίθριας έκθεσης, η οποία έχει στηθεί και λειτουργεί ήδη , στις πλατείες των Υψηλών Αλωνίων, της Αγίας Σοφίας, της πλατείας Κοσιώνη, της πλατείας Ελευθερίας και στην πλατεία Ομονοίας.

Τα έργα αποτυπώθηκαν σε μεγάλες διαστάσεις και αναρτήθηκαν στις τέσσερις πλατείες, είναι ο «Αρλεκίνος» της Ντόρας Αντωνιάδου (Ελαιογραφία 70Χ104 εκ.) , «Μυθοπλασίες» της Αλίκης Βενιέρη – Σκουλικίδη (Ακρυλικό σε μουσαμά/0,82χ0,82 εκ.), «Πατρινό Καρναβάλι» του Σαράντη Καραβούζη (Παστέλ/ 60χ80 εκ.), «Καρναβάλι» του *Δημήτρη Χείρα (Ελαιογραφία 42χ28 εκ.), «Καρναβάλι» του Άλκη Πιερράκο (Τέμπερα 70χ96 εκ.) ,«Καρναβάλι» του Βασίλη Σπεράντζα (Παστέλ56χ70 εκ.), «Σάτυρος» του Μίνου Αργυράκη (Λιθογραφία 49/500/0,55χ0,41 εκ. Δωρεά Τάκη & Μαίρης Τσονάκα, «Μουσικές αποχρώσεις» της Αλίκης Βενιέρη – Σκουλικίδη (Ακρυλικό σε μουσαμά/0,82χ0,82 εκ.), «Πατρινό Καρναβάλι» του Γιάννη Στεφανάκη (Ξυλογραφία/0,40χ0,30 εκ.), «Πατρινό Καρναβάλι» της Άριας Κομιανού (Ξυλογραφία 0,40χ0,30 εκ.).
Η έκθεση αποτελεί συνέχεια των δράσεων που ξεκίνησαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του περασμένου Δεκεμβρίου με τίτλο «τέχνη στην πόλη- τέχνη για την πόλη» με την οποία ο Πολιτιστικός Οργανισμός επιδιώκει τη διάχυση της τέχνης στο δημόσιο χώρο και την καθημερινή ζωή. Τα έργα θα αναρτηθούν επίσης στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Oργανισμού patrasculture.gr και στην σελίδα του facebook.
Την επιμέλεια της υπαίθριας έκθεσης είχαν το τμήμα παραγωγής και το τμήμα της Δημοτικής Πινακοθήκης του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.
Η υπαίθρια έκθεση θα διαρκέσει όλη την περίοδο του Πατρινού Καρναβαλιού.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα