Connect with us

Πολιτισμός

Περί παράδοσης…

Με επιτυχία η ημερίδα του Λυκείου Ελληνίδων Πατρών

Published

on

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διαδικτυακή διημερίδα «Περί Παράδοσης…» που διοργανώθηκε από το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών. Την έναρξη της διαδικτυακής διημερίδας κήρυξε η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών κ. Κατερίνα Πολυκρέτη, η οποία απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι εισηγητές μέσα από ολοκληρωμένες παρουσιάσεις και στοχευμένες τοποθετήσεις, ανέδειξαν την ποικιλομορφία της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και την πηγαία επιθυμία των ανθρώπων να προσεγγίσουν την παράδοση του τόπου τους.

Την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, η Καθηγήτρια του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής Πίτση Αθηνά, με ειδίκευση στους παραδοσιακούς χορούς, παρουσίασε την εισήγησή της με θέμα: «Ελληνικός Παραδοσιακός χορός: Υγεία για το πνεύμα, την ψυχή και το σώμα».  Η πρώτη ημέρα της διημερίδας συνεχίστηκε με τις παρεμβάσεις της Αντιπροέδρου του Λυκείου των Ελληνίδων Βρυξελλών κ. Καραχάλιου Μαρίας, της Προέδρου του Λυκείου των Ελληνίδων Σίδνεϋ κ. Βερτζάγια Λιάνας και της Προέδρου του Λυκείου των Ελληνίδων Μονάχου κ. Βούλγαρη Ελένης, που ως μέλη των κοινοτήτων του απόδημου ελληνισμού και των Λυκείων Ελληνίδων της διασποράς, παρουσίασαν απόψεις που αφορούν τη παράδοση και τους Έλληνες του εξωτερικού, καθώς και το ρόλο των Λυκείων των Ελληνίδων στη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και του ελληνικού πολιτισμού στις κοιτίδες του Ελληνισμού που ζουν και δραστηριοποιούνται.  Η παρέμβαση του κ. Δημήτρη Ηλία, Δασκάλου και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών ανέδειξε με σαφήνεια τους άρρηκτους προσωπικούς, συνεργατικούς και δημιουργικούς δεσμούς που ενώνουν τα μέλη και τους φίλους του Λυκείου των Ελληνίδων.

Η δεύτερη ημέρα άνοιξε με την εισήγηση της Προέδρου του Λαογραφικού Ομίλου «Καραγκούνα», κας Θεολόγη Χρύσας με θέμα: «Η φορεσιά της Καραγκούνας. Ιστορική αναδρομή, ανάλυση και παρουσίαση». Ακολούθησε η εισήγηση του  κ. Σκιαθά Δ. Αντώνη, ποιητή και μελετητή της ιστορίας με θέμα: «Ο οπλισμός (η αρματωσιά των Αγωνιστών) κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821».

Σημαντική η συμβολή στην εκδήλωση του κ. Ανδρέα Ρήγα, Δασκάλου της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, Πρόεδρο Αθλητικού Συλλόγου Κωφών και Βαρηκόων Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Γ’ Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών.

Οι εργασίες της διημερίδας και τις δύο ημέρες ολοκληρώθηκαν με ένα ευχάριστο μελωδικό ταξίδι σε επιμέρους περιοχές της Ελλάδας, με τη φωνή της Ξύγκα Μαρίας, μέλους της χορευτικής ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών και τη συνοδεία του βιολιού του μουσικού συζύγου της Οικονόμου Γιάννη.

Τη λήξη της ημερίδας κήρυξε η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών κ. Κατερίνα Πολυκρέτη, αποτιμώντας με θετικό πρόσημο τη διοργάνωση και δεσμευόμενη για νέες διαδικτυακές επιμορφωτικές δράσεις.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν διαδικτυακά περίπου 90 συμμετέχοντες, τόσο μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων εσωτερικού και εξωτερικού όσο και φίλοι της παράδοσης. Όλοι οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες τόνισαν την ανάγκη για επιπλέον τέτοιες διαδικτυακές συναντήσεις που κρατούν το ενδιαφέρον ζωντανό όσο ”Μένουμε ασφαλείς σπίτι”.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement