Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η μνήμη γυρίζει 77χρόνια πίσω…

Νοερά θα τιμηθούν φέτος οι νεκρούς του ΄43 λόγω των μέ για τη συμπλήρωση 77 χρόνων από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι μνήμες γυρίζουν σήμερα 77χρόνια πίσω, όταν στο Λόφο του Καπή συντελέστηκε η σφαγή των Καλαβρύτων, το Ολοκαύτωμα που έμεινε στην ιστορία και σημάδεψε για πάντα την μαρτυρική πόλη της Αχαΐας.

Σαν σήμερα, τον Δεκέμβρη του ’43 γράφτηκε ίσως η μελανότερη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας, που αποτελεί στίγμα για τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό και αναγνωρίζεται διεθνώς ως πράξη ντροπής για ολόκληρη την πολιτισμένη ανθρωπότητα.

Ενα έγκλημα αίσχους και φρίκης απ’ τη ναζιστική Γερμανία, που εκτελέστηκε απαρέγκλιτα και χωρίς έλεος από τον στρατό της Βέρμαχτ από τις 5 έως -15 Δεκεμβρίου 1943.

Τα σημάδεια από την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλεως των Καλαβρύτων και χωριών της ευρύτερης επαρχίας, βάσει ενός οργανωμένου σχεδίου – «Επιχείρηση Καλάβρυτα» (Unternehmen “Kalavryta”), παραμένουν ακόμα ορατά…

Στο Λόφο του Καπή, στον Τόπο της Εκτέλεσης, ένας τεράστιος σταυρός και τα εκατοντάδες καντίλια, όσα και οι ψυχές των μαρτύρων των Καλαβρύτων, προκαλούν συγκλονισμό σε όλους, για το μέγεθος της γερμανικής θηριωδίας.

Εκεί, κάθε χρόνο, εκπρόσωποι αρχών και φορέων και όλοι οι Καλαβρυτινοί υποκλίνονται στη μνήμη των θυμάτων.

Φέτος, για πρώτη φορά, η επιμνημόσυνη δέηση θα τελεστεί χωρίς την παρουσία εκπροσώπων αρχών και φορέων, μιας και οι υγιεινομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την παρουσία κόσμου.

Έτσι, η σημερινή επέτειος είναι εντελώς διαφορετική.

Ο Δήμος Καλαβρύτων, λόγω της ταχείας εξάπλωσης του Κορωνοϊού στη χώρα μας, με σεβασμό προς τις συστάσεις των ειδικών και τηρώντας τα μέτρα της πολιτείας, ενημερώνει τους δημότες του και κάθε ενδιαφερόμενο ότι οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της 77ης επετείου από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, θα έχουν διαφορετικό χαρακτήρα και θα περιοριστούν στην τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στον Τόπο Θυσίας χωρίς την παρουσία πολιτών και προσκεκλημένων καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή κυρίαρχο ζήτημα αποτελεί η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Όμως, φέτος, είναι πιο έντοη η ανθρώπινη συγκίνησης και η ευλάβεια, το πένθος και η βαθιά περισυλλογή για το έγκλημα των Καλαβρύτων…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement