Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η μνήμη γυρίζει 77χρόνια πίσω…

Νοερά θα τιμηθούν φέτος οι νεκρούς του ΄43 λόγω των μέ για τη συμπλήρωση 77 χρόνων από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι μνήμες γυρίζουν σήμερα 77χρόνια πίσω, όταν στο Λόφο του Καπή συντελέστηκε η σφαγή των Καλαβρύτων, το Ολοκαύτωμα που έμεινε στην ιστορία και σημάδεψε για πάντα την μαρτυρική πόλη της Αχαΐας.

Σαν σήμερα, τον Δεκέμβρη του ’43 γράφτηκε ίσως η μελανότερη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας, που αποτελεί στίγμα για τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό και αναγνωρίζεται διεθνώς ως πράξη ντροπής για ολόκληρη την πολιτισμένη ανθρωπότητα.

Ενα έγκλημα αίσχους και φρίκης απ’ τη ναζιστική Γερμανία, που εκτελέστηκε απαρέγκλιτα και χωρίς έλεος από τον στρατό της Βέρμαχτ από τις 5 έως -15 Δεκεμβρίου 1943.

Τα σημάδεια από την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλεως των Καλαβρύτων και χωριών της ευρύτερης επαρχίας, βάσει ενός οργανωμένου σχεδίου – «Επιχείρηση Καλάβρυτα» (Unternehmen “Kalavryta”), παραμένουν ακόμα ορατά…

Στο Λόφο του Καπή, στον Τόπο της Εκτέλεσης, ένας τεράστιος σταυρός και τα εκατοντάδες καντίλια, όσα και οι ψυχές των μαρτύρων των Καλαβρύτων, προκαλούν συγκλονισμό σε όλους, για το μέγεθος της γερμανικής θηριωδίας.

Εκεί, κάθε χρόνο, εκπρόσωποι αρχών και φορέων και όλοι οι Καλαβρυτινοί υποκλίνονται στη μνήμη των θυμάτων.

Φέτος, για πρώτη φορά, η επιμνημόσυνη δέηση θα τελεστεί χωρίς την παρουσία εκπροσώπων αρχών και φορέων, μιας και οι υγιεινομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την παρουσία κόσμου.

Έτσι, η σημερινή επέτειος είναι εντελώς διαφορετική.

Ο Δήμος Καλαβρύτων, λόγω της ταχείας εξάπλωσης του Κορωνοϊού στη χώρα μας, με σεβασμό προς τις συστάσεις των ειδικών και τηρώντας τα μέτρα της πολιτείας, ενημερώνει τους δημότες του και κάθε ενδιαφερόμενο ότι οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της 77ης επετείου από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, θα έχουν διαφορετικό χαρακτήρα και θα περιοριστούν στην τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στον Τόπο Θυσίας χωρίς την παρουσία πολιτών και προσκεκλημένων καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή κυρίαρχο ζήτημα αποτελεί η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Όμως, φέτος, είναι πιο έντοη η ανθρώπινη συγκίνησης και η ευλάβεια, το πένθος και η βαθιά περισυλλογή για το έγκλημα των Καλαβρύτων…

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: “Έφυγε” ο Λευτέρης Αυτιάς

Δημοσιεύθηκε

στις

Συγκίνηση σκόρπισε στην Πάτρα η είδηση του θανάτου του λογιστή Λευτέρη Αυτιά.

Ο εκλιπών ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από μηνύματα φίλων και γνωστών.
Επί σειρά ετών είχε συνεργασία με γνωστή ναυτιλιακή εταιρεία η οποία δραστηριοποιείτο στο λιμάνι της Πάτρας.
Βαρύ πένθος για την οικογένειά του αλλά και συγγενείς και φίλους, που καλούνται να διαχειριστούν την απώλειά του.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ν. Μοίραλης: Να δοθεί λύση για το Δημοτικό Σχολείο Ακταίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Tα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημοτικό Σχολείο Ακταίο εξαιτίας των ελλιπών κτιριακών υποδομών αναδεικνύει ο δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Μοίραλης, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «η Τοπική Κοινότητα Ακταίου τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί σημαντικά.

Αποτέλεσμα της αύξησης του πληθυσμού είναι και η αύξηση του αριθμού των μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο το οποίο μετατράπηκε σε 6 θεσιο προκειμένου να καλύψει τις νέες ανάγκες. Η μεταφορά του νηπιαγωγείου σε γειτονικό χώρο και η εγκατάσταση λυόμενου στον προαύλιο χώρο του Σχολείου, έδωσαν μια πρόχειρη λύση για την κάλυψη των αναγκών στο σχολικό συγκρότημα.

Παρόλα αυτά προκύπτει η ανάγκη επέκτασης των υφισταμένων εγκαταστάσεων, διότι έχουν ανακύψει τα εξής σοβαρά προβλήματα για την ομαλή λειτουργία του Σχολείου:
1) Δεν υφίσταται Γραφείο Δασκάλων.
2) Δεν υφίσταται Αίθουσα Πληροφορικής.
3) Οι υπάρχουσες αίθουσες είναι πολύ μικρές και χωράνε περιορισμένο αριθμό θρανίων.

Το Τοπικό Συμβούλιο Ακταίου μετά από διαβούλευση με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνωναλλά και τους εκπαιδευτικούς, προτείνουν ως βέλτιστη και εφικτή λύση, την επέκταση της σχολικής μονάδας στο γειτονικό οικόπεδο.

Για αυτό και ζητούν από το Δήμο Πατρέων την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους ιδιοκτήτες, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επέκταση, με την ελπίδα ότι το δίκαιο αίτημά τους θα εισακουστεί».

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αχαΐα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημειώνεται ότι σε ένα 24ωρο διενεργήθηκαν 32.437 τεστ κορωνοϊού στη χώρα μας από αυτά τα 12.579 ήταν μοριακά και τα 19.858 rapid test.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα