Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Υγεία

SOS για τα χρόνια νοσήματα

Νοσοκομεία : Η μείωση στα τακτικά ιατρεία αγγίζει το 70% , αναβάλλονται προγραμματισμένα χειρουργεία

 

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ειδικοί για την παραμέληση των χρονίων νοσημάτων εν μέσω πανδημίας, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία ότι η μεταχρονολόγηση των προληπτικών εξετάσεων και των ιατρικών ραντεβού θα έχει επιπτώσεις στο «προφίλ» της υγείας του πληθυσμού στη μετά πανδημία εποχή.

Είναι ενδεικτικό ότι η μείωση στα τακτικά ιατρεία αγγίζει το 70%, δεδομένου ότι ο αριθμός των ασθενών που μπορούν να εξεταστούν ανά ημέρα είναι αυστηρά προκαθορισμένος και κατά κανόνα οι πολίτες προσέρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες κατόπιν ραντεβού, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Μοιραία και καθώς μια μεγάλη μερίδα των πολιτών στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα για διαγνωστικές (εργαστηριακές ή απεικονιστικές) εξετάσεις, οι καθυστερήσεις είναι αναπόφευκτες.

Την ίδια ώρα, δεδομένα από τον διεθνή αλλά και τον ελληνικό χώρο κατά τη διάρκεια των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης κατέδειξαν μειωμένη προσέλευση των ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στα νοσοκομεία, σε ποσοστά που ανέρχονται στο 70% των συνήθων προσελεύσεων, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό.

 

Είναι σημαντικό, δε, να σημειωθεί ότι η αδυναμία του δημοσίου συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει τους ασθενείς (πέραν όσων νοσούν με λοίμωξη Covid-19), είναι ανάλογη με την πορεία της πανδημίας και την επιβάρυνση του ΕΣΥ στις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας. Μοιραία, στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, οι χρονίως πάσχοντες αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά προβλήματα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, ενώ το κλίμα φόβου εξαιτίας του υψηλού ποσοστού μετάδοσης αποτελεί ακόμη ένα αντικίνητρο για να κλείσουν ραντεβού με τον γιατρό τους.

Αναφορά στο κρίσιμο αυτό θέμα έκανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, που «σφυροκοπήθηκε» από τον SARS-CoV-2 με τους υγειονομικούς να δίνουν κάθε ημέρα μια μάχη με τον πανδημικό ιό, έχει υπάρξει σχετική μέριμνα. Ειδικότερα, σε συμφωνία με ιδιωτικά θεραπευτήρια, έκτατα περιστατικά λαμβάνουν περίθαλψη δωρεάν ενώ το ογκολογικό νοσοκομείο «Θεαγένειο», παρά την υγειονομική κρίση, παραμένει προσηλωμένο στις ανάγκες των καρκινοπαθών.

Αντίστοιχες καθυστερήσεις καταγράφονται και στα προγραμματισμένα ραντεβού για χειρουργεία, καθώς η οδηγία είναι η μείωσή τους να αγγίζει το 80% (με εξαίρεση τα ογκολογικά και τα έκτακτα περιστατικά) εφόσον κρίνεται απαραίτητο.

ΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

Όμως, οι λίστες αναμονής δεν είναι σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας εξίσου… πιεσμένες. «Στο πρώτο lockdown υποβάλλονταν σε επέμβαση επιλεκτικές περιπτώσεις – οι ασθενείς με καρκίνο αλλά και επείγοντα περιστατικά. Στο δεύτερο lockdown και παρότι η οδηγία είναι αντίστοιχη, στην πράξη το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο στο νοσοκομείο μας», σημειώνει ο διευθυντής Χειρουργικής και εκπρόσωπος των εργαζομένων του Γενικού Κρατικού, Γιώργος Ζωγράφος.

Και συνεχίζει: «Κάνοντας τη σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, διαπιστώσαμε ότι η ελάττωση των τακτικών επεμβάσεων είναι της τάξεως του 30-35%. Υπό την έννοια αυτή εξυπηρετούνται οι ασθενείς, με ενδεχομένως μικρές καθυστερήσεις».

Σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό δεδομένου, δεδομένου ότι η πανδημία εξανάγκασε τα συστήματα υγείας παγκοσμίως να προσαρμοστούν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα μέσα του Μαΐου ερευνητές της κοινοπραξίας CovidSurg Collaboration, με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό χειρουργικής «British Journal of Surgery», εκτιμούσαν ότι 28,4 εκατομμύρια επεμβάσεις θα ακυρωθούν ή θα αναβληθούν μέσα στο 2020.

 

Προειδοποιήσεις για ψυχολογικές επιπτώσεις

Παράλληλα, όμως, αυξάνονται οι προειδοποιήσεις των ειδικών και για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς η παρατεταμένη περίοδος πίεσης και αβεβαιότητας, αναμένεται να αποτυπωθεί στο μέλλον.

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης «201120», «κλινικά σήμερα σε ποσοστό 30% παρατηρείται κάποια μορφής κατάθλιψης και σε 28% αυξημένο άγχος, ενώ σε ποσοστό 10% οι καλούντες πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή».

 

Υγεία

Μόσιαλος: Τι ισχύει με τις αλλεργικές αντιδράσεις του εμβολίου της Pfizer

Δημοσιεύθηκε

στις

Στοιχεία από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για τις αλλεργικές αντιδράσεις και το εμβόλιο της Pfizer παραθέτει σε νέα ανάρτησή του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Αναλυτικά η ανάρτησή του κ. Μόσιαλου: «Στοιχεία από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για τις αλλεργικές αντιδράσεις και το εμβόλιο της Pfizer.

Η ομάδα απόκρισης των αμερικανικών κέντρων ελέγχου νοσημάτων (CDC) για τη νόσο του COVID-19, σε συνεργασία με το FDA έχει εκδώσει μια έκθεση αναφορικά με τις αλλεργικές αντιδράσεις και τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση έχουν προκύψει μετά την πρώτη δόση του μαζικού εμβολιασμού με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Παραθέτω εδώ μια μικρή σύνοψη εστιάζοντας κυρίως στα ποσοστά των περιστατικών και τη σημασία της συγκεκριμένης παρενέργειας για τη στρατηγική των εμβολιασμών. Η πλήρης έκθεση βρίσκεται στον παρακάτω ιστότοπο.

• Από τις 14 έως τις 23 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία στο Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων για τα εμβόλια, εντοπίστηκαν 21 περιπτώσεις αναφυλαξίας μετά τη χορήγηση των 1.893.360 (πρώτων) δόσεων του εμβολίου COVID-19 των Pfizer-BioNTech. Αυτό αντιστοιχεί σε 11,1 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο δόσεις.
• 17 (81%) από τους 21 με αναφυλαξία είχαν τεκμηριωμένο ιστορικό αλλεργιών ή αλλεργικών αντιδράσεων, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων ή ιατρικών προϊόντων, τροφίμων και τσιμπημάτων εντόμων. 7 (33%) είχαν βιώσει επεισόδιο αναφυλαξίας στο παρελθόν, εκ των οποίων 2 σε άλλα εμβόλια (όπως εμβολίου γρίπης Α (H1N1)).
• Το 71% αυτών των συμβάντων εμφανίστηκε εντός 15 λεπτών από τον εμβολιασμό. Στον ιστότοπο του CDC υπάρχει αναλυτική περιγραφή των περιπτώσεων ενώ οι μέσοι χρόνοι αντιδράσεων και τα αντίστοιχα ποσοστά βρίσκονται στον συνημμένο πίνακα.
• Οι περισσότερες περιπτώσεις αναφυλαξίας (86%) είχαν έναρξη συμπτωμάτων εντός 30 λεπτών μετά τον εμβολιασμό.
• Οι περισσότερες περιπτώσεις αναφυλαξίας εμφανίστηκαν σε γυναίκες (90%). Aντίστοιχη γυναικεία επικράτηση έχει παρατηρηθεί σε μια ανασκόπηση των άμεσων αναφορών υπερευαισθησίας μετά το εμβόλιο της γρίπης Α (H1N1). Ταυτόχρονα όμως αναφορικά με τους συγκεκριμένους εμβολιασμούς, το 64% των πρώτων δόσεων του εμβολίου τη συγκεκριμένη περίοδο είχε δοθεί σε γυναίκες.
• Υπήρξαν επίσης (με βάση τα ίδια δεδομένα των ΗΠΑ για τις 14-23 Δεκεμβρίου 2020) και περιπτώσεις λιγότερο σοβαρών μη-αναφυλακτικών αλλεργικών αντιδράσεων. Γνωρίζουμε βέβαια πως έως και 30% των ατόμων στο γενικό πληθυσμό μπορεί να έχουν κάποιο είδος αλλεργίας ή ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων. Η αναφυλαξία είναι βέβαια μια πολύ σοβαρή, αλλεργική αντίδραση που εμφανίζεται σπάνια μετά τον εμβολιασμό.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις που προκύπτουν από τα παραπάνω για τη δημόσια υγεία;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC για τη χρήση εμβολίων mRNA COVID-19 και τη διαχείριση της αναφυλαξίας, τα κέντρα εμβολιασμού πρέπει:

1. να διασφαλίζουν ότι έχουν επάρκεια αναλωσίμων για τη διαχείριση της αναφυλαξίας, ιδίως επαρκών ποσοτήτων επινεφρίνης σε προγεμισμένες σύριγγες ή αυτοεγχυτήρες.
2. να είναι ενημερωμένοι για το σχετικό ιστορικό των παραληπτών των εμβολίων
3. να εφαρμόζουν τις προτεινόμενες περιόδους παρακολούθησης μετά τον εμβολιασμό, π.χ. 15 ή 30 λεπτά ανάλογα με το προηγούμενο ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων κάθε ασθενούς
4. να διασφαλίζουν ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να αναγνωρίσουν τα σημάδια και τα συμπτώματα της αναφυλαξίας νωρίς, και
5. να αντιμετωπίσουν αμέσως την υποψία αναφυλαξίας με ενδομυϊκή επινεφρίνη.

Όλοι παρατηρούμε μια αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού και των υγειονομικών για την αναφυλαξία και αυτό μεταφράζεται συχνά σε αυξημένη ανησυχία και άγχος και για τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες του CDC:

• Λόγω της οξείας φύσης της αναφυλαξίας, δεν υπάρχουν αντενδείξεις για τη χορήγηση της επινεφρίνης. Οι εμβολιασθέντες που παρουσιάζουν αναφυλαξία πρέπει να μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις όπου μπορούν να λάβουν κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.
• Οι εμβολιασθέντες θα πρέπει να ζητήσουν άμεση ιατρική περίθαλψη εάν εμφανίσουν συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης μετά τη λήξη της περιόδου παρατήρησής τους, όταν έχουν φύγει πλέον από τα εμβολιαστικά κέντρα.

Τέλος, να αναφέρω εδώ πως η ενδελεχής αναφορά κάθε περιστατικού από τους υγειονομικούς που είναι υπεύθυνοι για τους εμβολιασμούς, είναι ιδιαίτερα σημαντική: τόσο για την ενημέρωση των συναδέλφων τους αλλά και για την συστηματική καταγραφή όλων αυτών των περιστατικών και στη χώρα μας».

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανοσοποιητικό: Οι διατροφικές συνήθειες που το αποδυναμώνουν

Δημοσιεύθηκε

στις

Το να διατηρείτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό είναι ένα από τα πιο σημαντικά και αποτελεσματικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή, καθώς η άνιση μάχη ενάντια στον κοροναϊό συνεχίζεται αδιάκοπα.

Δύο μυστικά για ισχυρό ανοσοποιητικό

Η ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος έχει δύο «όψεις».. Αφενός πρόκειται για την επιλογή τροφών που υποστηρίζουν και προάγουν την εύρυθμη ανοσοποιητική λειτουργία ενώ παράλληλα αποφεύγετε συμπεριφορές και συνήθειες που μπορεί να αποδυναμώσουν την ανοσία του οργανισμού.

Αυτά που θα ήταν καλό να προσέξετε, περιλαμβάνουν:

*Πόσο αλκοόλ καταναλώνετε;

Περιστασιακά ένα ποτήρι κρασί δεν διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και βραχυπρόθεσμα, μπορεί να επιδράσει στο ανοσοποιητικό σας σύστημα με τρόπους που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί αυτήν τη στιγμή.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alcohol Research, οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπήρξε μια μακροχρόνια σχέση μεταξύ της υπερβολικής πρόσληψης αλκοόλ και μιας εξασθενημένης ανοσοαπόκρισης.

Η επίδραση αυτή περιλαμβάνει αυξημένη ευαισθησία στην πνευμονία και μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης συνδρόμων οξείας αναπνευστικής καταπόνησης (ARDS), παράγοντες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν την έκβαση της αναπνευστικής λοίμωξης της covid-19.

Άλλες συνέπειες περιλαμβάνουν την κακή επούλωση τραυμάτων, την βραδύτερη ή ακόμα και λιγότερο ολοκληρωμένη ανάρρωση από λοιμώξεις.

*Πόσο αλάτι βάζετε στο φαγητό;

Η περίσσεια νατρίου συσχετίζεται συνήθως με ζητήματα όπως η κατακράτηση υγρών ή και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, νέα μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης, επισημαίνει ότι η υπερβολική ποσότητα αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε ανοσολογικές ανεπάρκειες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα νεφρά εκκρίνουν περίσσεια νατρίου, υπάρχει μια «ντόμινο» επίδραση που μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά βακτηριακές λοιμώξεις. Κι ενώ η covid-19 είναι μια ιογενής ασθένεια, μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις, σημειώνουν οι ειδικοί.

*Πόση ζάχαρη τρώτε;

Η μείωση της υπερβολικής προστιθέμενης ζάχαρης είναι μια καλή ιδέα για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της καλής ψυχικής υγείας. Είναι επίσης ευεργετική για την ανοσολογική υποστήριξη.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι μετά από μια νύχτα νηστείας, οι άνθρωποι που έτρωγαν 100 γραμμάρια ζάχαρης παρουσίασαν μείωση της ικανότητας των ανοσοκυττάρων να απορροφούν τα βακτήρια. Οι κυριότερες επιδράσεις σημειώθηκαν μεταξύ μιας και δύο ωρών αργότερα, αλλά κράτησαν μέχρι και πέντε ώρες μετά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρέσετε τη ζάχαρη εντελώς, αλλά η αποφυγή ενός συνεχιζόμενου πλεονάσματος ή βραχυπρόθεσμης υπέρβασης είναι ένας αξιόλογος στόχος. Η American Heart Association προτείνει τον περιορισμό της προστιθέμενης ζάχαρης σε όχι περισσότερο από έξι κουταλάκια του γλυκού ημερησίως για τις γυναίκες και εννέα για τους άνδρες.

Μήπως το.. παρακάνετε με τον καφέ;

Ο καφές και το τσάι είναι προστατευτικά για την υγεία, λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών που συνδέονται με την αντιφλεγμονώδη δράση. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και αυτό, με την σειρά του, μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή και να θέσει σε κίνδυνο την ανοσία.

Για να υποστηρίξετε καλύτερα την ανοσοποιητική λειτουργία, απορρίψτε ποτά με καφεΐνη χωρίς θρεπτικά συστατικά με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά, όπως η σόδα και τα ενεργειακά ποτά.Όταν απολαμβάνετε καφέ και τσάι, φροντίστε να διακόψετε την πρόσληψη καφεΐνης τουλάχιστον έξι ώρες πριν από τον ύπνο για να αποφύγετε τις παρεμβολές στον ύπνο.

 

www.vita.gr/

Περισσότερα

Υγεία

Η επιστήμη μίλησε: Οι άντρες που δεν έχουν μαλλιά είναι πιο έξυπνοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Καθώς μεγαλώνουμε, έρχονται πολλά όμορφα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων της σοφίας, της καλύτερης ερωτικής επαφής και γενικά των εμπειριών.

Όμως μαζί μετά από όλα αυτά τα θετικά, τα χρόνια αφήνουν τα σημάδια τους στο σώμα μας. Και ενώ για τις γυναίκες ο μεγαλύτερος εχθρός είναι οι ρυτίδες, για τους άντρες είναι η φαλάκρα.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι μέχρι την ηλικία των 35 ετών, περίπου το 66% των ανδρών χάνουν σημαντική ποσότητα μαλλιών και κατά 55, 85% των ανδρών έχουν σημαντική απώλεια μαλλιών μέχρι που γίνονται φαλακροί. Σίγουρα το να έχεις τα μαλλιά σου είναι πολύ ευχάριστο, όμως εάν κάποιος άντρας είναι φαλακρός δεν πρέπει να νιώθει καμία ντροπή. Κυρίως μετά από μια πρόσφατη μελέτη, η οποία επισημαίνει πως η φαλάκρα στους άντρες είναι σημάδι δύναμης αλλά και ευστροφίας. Ναι, σωστά διαβάσατε, όσοι δεν έχουν μαλλιά είναι πιο ευφυείς και δεν το υποστηρίζουμε εμείς, αλλά η επιστήμη.

Το «Queen’s Gambit», ο σεξισμός στο σκάκι και το απίστευτο πείραμα που άλλαξε τα δεδομένα
Η συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Saarland και υποστηρίζει πως οι φαλακροί άντρες είναι πιο σοφοί και έξυπνοι. Και ενώ πολλοί επιστήμονες για καιρό πίστευαν πως η απώλεια μαλλιών σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, άρα και με καλύτερο σεξ, τελικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Και ο λόγος είναι πως η τριχόπτωση δεν προκαλείται άμεσα από την τεστοστερόνη, αλλά από την ορμόνη DHΤ, η οποία δεν έχει καμία επίδραση στο υπόλοιπο σώμα.

Εάν λοιπόν διαπιστώσετε πως το τριχωτό της κεφαλής του συντρόφου σας αρχίζει να αραιώνει, τότε συστήστε του να ξυρίσει το κεφάλι του, αφού πλέον οι άντρες με μαλλιά φαίνονται λιγότερο ελκυστικοί και πιο αδύναμοι.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα