Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Χρυσόστομος: Προβληματική και ανεφάρμοστη η απόφαση για τα μέτρα εορτασμού

Δημοσιεύθηκε

στις

Την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας αναμένει ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, σύμφωνα με όσα είπε χθες το πρωί μετά το πέρας της θείας λειτουργίας που τέλεσε κεκλεισμένων των θυρών στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας.

Επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «μετά την προβληματική και ανεφάρμοστη απόφαση που έλαβε η πολιτεία για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, εμείς μέσα από όλα όσα έχουμε κάνει και προσωπικώς αλλά και γενικώς ως Εκκλησία, αναμένομε τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας και θα πράξουμε δεόντως».
Απευθυνόμενος στους πιστούς ανέφερε: «θέλω να γνωρίζετε πως είμαστε κοντά σας με όλη μας την αγάπη και να λαμβάνουμε πάντα υπ’ όψιν όλα τα δεδομένα. Η Εκκλησία γνωρίζει να προφυλάττει τα παιδιά της και το πράττει και έχει δώσει μαθήματα σύμπνοιας, ενότητας και αγάπης. Μέσα σε αυτό το πνεύμα κινούμεθα λαμβάνοντας υπόψιν μας ότι αντιμετωπίζουμε μια πανδημία και ουδέποτε έχουμε δείξει ότι δεν ενδιαφερόμεθα και για τη σωματική υγεία, όμως υπάρχει και η ψυχική ανάγκη του ανθρώπου, η πνευματική δίψα και πείνα την οποία και θα καλύπτομε».
Νωρίτερα, στο κήρυγμά του με αφορμή την ευαγγελική περικοπή και το κάλεσμα του ουράνιου εστιάτορα για το Μέγα Δείπνο, επανέλαβε για μια ακόμη φορά την φράση «Λειτουργούμε για να Κοινωνούμε», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «έχουμε δώσει οδηγίες στους ιερείς της Μητροπόλεώς μας ούτω ώστε αυτές τις δύσκολες ημέρες να εξυπηρετήσουν άριστα τις πνευματικές ανάγκες των πιστών, κατά τα μέτρα που προβλέπονται» και κάλεσε τους πιστούς να επικοινωνούν με τους ιερείς προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις πνευματικές τους ανάγκες και να μετέχουν στον «ουράνιο δείπνο».

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η εστίαση πέθανε!

Με μόνιμο «λουκέτο» μετά από αυτό που τους επέβαλε ο κορωνοϊός απειλούνται χιλιάδες επιχειρήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Τους έκλεισε προσωρινά ο κορωνοϊός, τους κλείνει μόνιμα η οικονομική δυσπραγία! Δυστυχώς ο αποκλεισμός χιλιάδων επιχειρήσεων και της Πάτρας από την επιστρεπτέα 5 βάζει την οριστική «ταφόπλακα» σε αρκετούς κλάδους, κυρίαρχα όμως στην εστίαση, η οποία ενώ εξακολουθεί να μένει κλειστή, χωρίς οικονομική βοήθεια πεθαίνει οριστικά.

Χθες το πρωί με πρωτοβουλία του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής (ΣΚΕΑΝΑ) και την συμμετοχή  της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών – Βιοτεχνικών – Εμπορικών Σωματείων Ν. Αχαΐας  (ΟΕΒΕΣΝΑ) και της Συντεχνίας Αρτοποιών πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την οποία στήριξαν με την παρουσία τους, τόσο η δημοτική Αρχή με τον αντιδήμαρχο, Πάνο Μελά, όσο και αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου κι άλλων φορέων.
Εκπρόσωποι όλων των κλάδων παρέδωσαν υπομνήματα αιτημάτων και διαμαρτυρίας στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, κ. Νικόλαο Παπαθεοδώρου.

ΣΠ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ: ΖΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΕΦΙΑΛΤΗ

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Σπύρος Στεργίου εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την απόρριψη χιλιάδων επιχειρήσεων της εστίασης από την επιστρεπτέα 5, από την οποία «κόπηκε» το 40% των πληγεισών επιχειρήσεων που είχαν καταθέσει αίτηση, ενώ επέδωσε στον κ. Παπαθεοδώρου την αφίσα του Συλλόγου στην οποία αναγράφεται «Η εστίαση πέθανε! Ραντεβού στις κάλπες».

«Είμαστε ένας συλλογικός κοινωνικός φορέας και δεν κλείνουμε δρόμους. Όμως η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις μας λόγω του κορωνοϊού και τώρα μας κλείνουν και μόνιμα, αφού μας αποκλείουν από κάθε οικονομική βοήθεια. Ότι οι επιχειρήσεις μας είναι κλειστές δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε έξοδα. Αφενός πρέπει να καλύψουμε τα πάγια έξοδα και αφετέρου και πιο σημαντικό να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Πολλοί συνάδελφοι περίμεναν την επιστρεπτέα για να πάνε στο σούπερ μάρκετ και να ψωνίζουν για τις οικογένειές τους. Πώς θα ζήσουν; Έχει αναρωτηθεί κανείς; Έχει έρθει η στιγμή για περαιτέρω κινητοποιήσεις, διότι ποτέ δεν έχουμε βρεθεί σε δυσχερέστερη κατάσταση και το μέλλον όλων μας προβλέπεται εφιαλτικό. Θα αγωνιστούμε όσο μπορούμε και με κάθε τρόπο!», δήλωσε ο κ. Στεργίου.

ΑΡΤΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΟΕΒΕΣΝΑ

Το πλαίσιο αιτημάτων τους κατέθεσαν στον γενικό γραμματέα και οι εκπρόσωποι της ΟΕΒΕΣΝΑ και του Συλλόγου Αρτοποιών. Τα σωματεία όπως επεσήμανε ο κ. Κώστας Τηλιγάδης θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και το επόμενο διάστημα,  διεκδικώντας άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους και μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Το πλαίσιο αιτημάτων που κατατέθηκε στην κινητοποίηση είναι:

 • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
 • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
 • Ο τρέχων κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
 • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.
 • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
 • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.
 • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.
 • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
 • Τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Για την αντιμετώπιση πανδημίας

 • Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό νοσοκομείων και ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ.
 • Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.
 • Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
 • Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. Ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

 

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

29 νέες μολύνσεις στην Δυτική Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων τις επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμος σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι έχουν στραμμένο το βλέμα τους στην επιδημιολογική εικόνα της Δυτικής Ελλάδας, η οποία μετρά 29 νέες μολύνσεις (17 στην Αχαΐα, 5 στην Αιτωλ/νία, 7 στην Ηλεία).

Μπορεί χθες η Αχαΐα να κατέγραψε μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων σε σχέση με τα 29 που ανακοινώθηκαν προχθές, ωστόσο, ο αυξημένος αριθμός των θετικών δειγμάτων από τα εργαστήρια εγείρει ανησυχία. Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, στο εργαστήριο του Τμήματος Ιατρικής του Παν/μίου Πατρών από το σύνολο των 42 δειγμάτων τα 24 βγήκαν θετικά και τα 19 ασαφή.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Συλλαλητήριο σήμερα από φοιτητές, εκπαιδευτικούς και οργανώσεις στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Γεωργίου για την παιδεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε μαζική συμμετοχή στο φοιτητικό συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι στην πλατεία Γεωργίου καλούν έξι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Πάτρας ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ενώ ζητούν άνοιγμα των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Όπως αναφέρουν «οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΣΤΕΦ, Μηχανικών Η/Υ, Μαθηματικού, Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΕΥΠ και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών, με βάση και τη σύσκεψη των Φοιτητικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε καλούν σε Φοιτητικό Συλλαλητήριο, ζητώντας:

-Να αποσυρθεί νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση! Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.

-Να μη κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη πανεπιστημιακή αστυνομία! Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο. Οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές και δουλειά με δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες.

-Να επαναλειτουργήσουν οι σχολές μας από το εαρινό εξάμηνο! Να εξασφαλιστούν όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας μας, για την κάλυψη των διδακτικών κενών που έχει δημιουργήσει η τηλεκπαίδευση.

Στο συλλαλητήριο ανακοίνωσε πως θα πάρει μέρος και η Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, ζητώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ενώ θα συμμετάσχουν και άλλες κομματικές οργανώσεις

 

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα