Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Διεθνή

COVID-19: Νοσοκόμα που έκανε εμβόλιο σε κλινική δοκιμή περιγράφει τις παρενέργειες

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ορισμένοι εξακολουθούν να είναι διστακτικοί σχετικά με τα εμβόλια για τον κορονοϊό και αυτό είναι ένα από τα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσουν οι κυβερνήσεις.

Περισσότερο από το 70% του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί ενάντια στη νόσο COVID-19, ώστε να επιτευχθεί η ανοσία αγέλης. Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη στην ασφάλεια του εμβολίου είναι να ακούσουμε από εθελοντές της Φάσης 3 δοκιμών των εμβολίων, οι οποίοι πέρασαν την εμπειρία. Μια νοσοκόμα που εγγράφηκε σε σχετική δοκιμή δημοσίευσε σε επιστημονικό άρθρο την εμπειρία της, τις παρενέργειες που αντιμετώπισε και τον λόγο για τον οποίο πιστεύει ότι έκανε το πραγματικό εμβόλιο και όχι το εικονικό.

Το χρυσό πρότυπο για τις κλινικές δοκιμές είναι η τυχαία ελεγχόμενη δοκιμή με εικονικό φάρμακο. Οι εθελοντές που εγγράφονται σε τέτοιες δοκιμές δεν γνωρίζουν αν παίρνουν το κανονικό εμβόλιο ή ένα εμβόλιο εικονικού φαρμάκου. Ούτε οι ερευνητές που εμπλέκονται στην μελέτη, ούτε το προσωπικό που διαχειρίζεται τους εμβολιασμούς γνωρίζουν. Οι εθελοντές τοποθετούνται τυχαία σε μία από τις δύο κατηγορίες.

Η Kristen Choi, νοσοκόμα και ερευνήτρια, έγραψε ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network, όπου περιγράφει πώς συμμετείχε στη δοκιμή και τι βίωσε.

COVID-19: Τι έκανε και τι βίωσε η νοσοκόμα στη δοκιμή του εμβολίου
Αρχικά είδε μια διαφήμιση στο Instagram τον Αύγουστο για τη δοκιμή του εμβολίου της Pfizer. Γνωρίζοντας την εξέλιξη των δοκιμών COVID-19, η Choi αποφάσισε να εγγραφεί για να γίνει εθελόντρια. Κλήθηκε σύντομα και αμέσως προγραμματίστηκε για ραντεβού. Μετά από ένα τεστ COVID-19 και μια διαδικασία διαλογής, έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου, ελπίζοντας αυτό να είναι το πραγματικό και όχι εικονικό φάρμακο.

Στην πρώτη δόση η Choi δεν παρουσίασε σχεδόν καθόλου παρενέργειες εκτός από πόνο στο σημείο της ένεσης. “Το χέρι μου πονούσε, αλλά δεν παρατήρησα κάτι ασυνήθιστο. Δεν μπορούσα να μαντέψω αν είχα λάβει το κανονικό εμβόλιο ή το εικονικό φάρμακο”, είπε.

Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, έκανε τη δεύτερη δόση, αφότου πρώτα έκανε άλλο ένα τεστ για COVID-19. Οι παρενέργειες ήταν πιο σοβαρές μετά τη δεύτερη δόση. Εδώ ακριβώς είναι το σημείο που μπορεί να ενδιαφέρει πολλούς ανθρώπους που αναρωτιούνται πώς θα νιώσουν από τα εμβόλια για την COVID-19:

Η εμπειρία μετά τη δεύτερη δόση ήταν διαφορετική. Το χέρι μου έγινε γρήγορα επώδυνο στο σημείο της ένεσης, πολύ περισσότερο από την πρώτη φορά. Μέχρι το τέλος της ημέρας, ένιωσα ελαφριά ζαλάδα, κρυάδες, ναυτία και είχα έναν τρομερό πονοκέφαλο. Πήγα στο κρεβάτι νωρίς και κοιμήθηκα αμέσως. Γύρω στα μεσάνυχτα, ξύπνησα και αισθανόμουν χειρότερα. Είχα πυρετό και κρυάδες, ναυτία, ζάλη και μου ήταν σχεδόν αδύνατο να σηκώσω το χέρι μου λόγω του μυϊκού πόνου στο σημείο της ένεσης. Η θερμοκρασία μου ήταν 37,4 °C. Γυρνούσα διαρκώς στο κρεβάτι και κοιμήθηκα ελάχιστα το υπόλοιπο της νύχτας.

Όταν ξύπνησα ξανά στις 5:30 π.μ., ένιωθα ζεστή. Καιγόμουν. Έβαλα θερμόμετρο και είχα 40,5 °C. Αυτός ήταν ο υψηλότερος πυρετός που θυμάμαι ποτέ που έχω και φοβήθηκα. Πήρα ακεταμινοφαίνη και ήπια ένα ποτήρι νερό. Όταν άνοιξε το γραφείο έρευνας στις 9 π.μ., τηλεφώνησα για να αναφέρω την αντίδρασή μου στην ένεση. Ευτυχώς, ο πυρετός μου είχε πέσει στους 38,9° C μέχρι τότε. Η υπεύθυνη νοσοκόμα μου ήταν καθησυχαστική: “Πολλοί άνθρωποι έχουν παρενέργειες μετά τη δεύτερη ένεση. Συνεχίστε να παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας και καλέστε μας εάν αλλάξει κάτι». Ο πυρετός μου κυμαινόταν στους 37,5 °C για το υπόλοιπο της ημέρας. Μέχρι το επόμενο πρωί, όλα τα συμπτώματά μου είχαν εξαφανιστεί εκτός από πόνο και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης.

Η Choi δεν έμαθε ποτέ αν έλαβε το κανονικό εμβόλιο, αλλά με βάση την αντίδρασή της, γράφει ότι έχει “ισχυρή υποψία” ότι έλαβε το πειραματικό εμβόλιο BNT162b2, όχι το εικονικό φάρμακο.

Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι σύμφωνες με αυτές που έχουν αναλύσει μέχρι στιγμής οι Pfizer και BioNTech στις μελέτες τους:
Προς έκπληξή μου, η νοσοκόμα είχε δίκιο για το πόσο κοινά ήταν τα συμπτώματά μου. Στη δοκιμή φάσης 1 του εμβολίου BNT162b2, παρατηρήθηκαν οι ακόλουθες ανεπιθύμητες παρενέργειες στους ενηλίκους 18 έως 55 ετών μετά τη δεύτερη δόση:

κόπωση (75%)
πονοκέφαλος (67%)
ρίγη (33%)
μυϊκός πόνος (25%)
πυρετός (17%) και
πόνος στις αρθρώσεις (17%)
Εάν αυτό το εμβόλιο εγκριθεί, είναι πιθανό οι περισσότεροι που θα το κάνουν θα έχουν μία ή περισσότερες αντιδράσεις στο εμβόλιο, όπως εγώ. Ευτυχώς, η εμπειρία μου να έχω όλα τα συμπτώματα μαζί φαίνεται να είναι σπάνια.

Η συνέντευξη που έδωσε χθες η Kristen Choi στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC, σχετικά με την εμπειρία της από τη δοκιμή για το εμβόλιο COVID-19 στην οποία συμμετείχε:

Η Choi λέει ότι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες του εμβολίου αποδεικνύουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά το παθογόνο.
Το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει ιδέα ότι αντιμετωπίζει ένα φιλικό στοιχείο που δεν μπορεί να βλάψει τον οργανισμό και αντιδρά όπως θα έκανε απέναντι σε οποιοδήποτε παθογόνο βρει μέσα στο σώμα. Αυτό που κάνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι να εισαγάγει την ακίδα πρωτεΐνη του κορονοϊού, η οποία βρίσκεται στο εξωτερικό του. Ο σκοπός της ακίδας αυτής είναι να συνδεθεί με τα κύτταρα και να τα “ξεκλειδώσει” έτσι ώστε το γενετικό υλικό του ιού να μπορεί να εισέλθει και να ξεκινήσει μια διαδικασία πολλαπλασιασμού.

Με τα εμβόλια mRNA, όπως αυτό των Pfizer/BioNTech και της Moderna, η ακίδα πρωτεΐνη εισάγεται στο κύτταρο, όπου αναπαράγεται. Το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να την καταπολεμά, δημιουργώντας αντισώματα που μπορούν να την μπλοκάρουν και να την αφαιρούν από τον οργανισμό. Εκτός αυτού, σκοπός είναι τα εμβόλια να προκαλέσουν επίσης το σχηματισμό προσαρμοσμένων λευκών αιμοσφαιρίων (τύπου Τ και Β) που διατηρούν “στην μνήμη τους” αυτή την ακίδα πρωτεΐνης.

Με αυτόν τον τρόπο, όταν εισέλθει στον οργανισμό ο πραγματικός ιός, ένας στρατός από εξουδετερωτικά αντισώματα και από τα εξειδικευμένα λευκά αιμοσφαίρια θα τον εξουδετερώσουν προτού προκαλέσει σοβαρές αναπνευστικές επιπλοκές.

Ως εκ τούτου, οι παρενέργειες είναι απόδειξη ότι το σώμα χτυπά αυτή την ακίνδυνη ακίδα πρωτεΐνη στο εμβόλιο.
Η Choi αναγνωρίζει ότι οι παρενέργειες των εμβολίων COVID-19 είναι ένα σημαντικό θέμα που οι επαγγελματίες του τομέα υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πλήρως καθώς θα αρχίσει ο εμβολιασμός, ώστε οι άνθρωποι να γνωρίζουν τι να περιμένουν.

Πηγή: https://bgr.com

Διεθνή

Υποχώρηση της πανδημίας του κορονοϊού σε όλες τις περιοχές του κόσμου πλην μιας

Δημοσιεύθηκε

στις

H πανδημία του κορονοϊού υποχώρησε παντού στον κόσμο αυτήν την εβδομάδα, ωστόσο μια από αυτές αποτελεί… εξαίρεση. Ο λόγος για τη Λατινική Αμερική, όπου η κατάσταση συνέχισε να επιδεινώνεται.

Παρατίθενται οι σημαντικές εξελίξεις της εβδομάδας, με βάση τα στοιχεία του AFP και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την υποσημείωση ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αποτελεί παρά κλάσμα του πραγματικού αριθμού και ότι οι συγκρίσεις μεταξύ χωρών πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν την διαφορά στις πολιτικές πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ από χώρα σε χώρα και σε μία σειρά άλλων παραγόντων που διαφοροποιούν τις χώρες.

Υποχώρηση στον κόσμο

Αφού έφθασε σε μία κορύφωση, η πανδημία υποχώρησε αυτήν την εβδομάδα στον κόσμο, με 634.200 νέα ημερήσια κρούσματα (-12% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), σύμφωνα με τον μέχρι χθες απολογισμό του AFP.

Μόνο η ζώνη Λατινικής Αμερικής/Καραϊβικής γνώρισε επιτάχυνση (+6%), με 120.900 νέα ημερήσια κρούσματα. Η περιοχή είχε καταγράψει την μεγαλύτερη αύξηση στον κόσμο και την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε όλες τις άλλες περιοχές του κόσμου η επιδημία έφθινε: -24% στις ΗΠΑ/Καναδά, -17% στην Αφρική, -12% στην Ευρώπη, -2% στην Ασία και την Μέση Ανατολή. Ο ιός σχεδόν δεν κυκλοφορεί στην Ωκεανία (22 κρούσματα ημερησίως, -16%).

Αυτήν την εβδομάδα η Ευρώπη ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες/Καναδά, με 221.100 νέα κρούσματα ημερησίως, έναντι 196.100.

Αυξήσεις κρουσμάτων

Το Περού είναι η χώρα με την μεγαλύτερη επιτάχυνση της επιδημίας (+56%, 4.900 κρούσματα ημερησίως) μεταξύ των χωρών που κατέγραψαν περισσότερα από 1.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα. Οι ουρές για την αγορά ιατρικού οξυγόνου επανεμφανίσθηκαν στην χώρα, που βρίσκεται στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της επιδημίας.

Ακολουθούν, ο Ισημερινός (+34%, 1.500), η Ισπανία (+31%, 35.000), το Μεξικό (+30%, 17.600) και το Καζακστάν (+29%, 1.000).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις κρουσμάτων

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Ιρλανδία (-47%, 2.700 νέα κρούσματα ημερησίως). Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ιρλανδία βελτιώνεται, καθώς η χώρα γνώρισε μετά τις γιορτές «τσουνάμι» κρουσμάτων και στα μέσα του Ιανουαρίου ήταν η χώρα με τα περισσότερα νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση ανάλογα με τον πληθυσμό της.

Ακολουθούν η Ουγγαρία (-37%, 1.100), η Αυστρία (-35%, 1.500), ο Παναμάς (-35%, 2.100) και η Σουηδία (-34%, 3.500).

Τα περισσότερα κρούσματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα, με 189.900 νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση (-24%), μπροστά από την Βραζιλία (53.300, +3%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (40.500, -24%).

Κατ΄αναλογία με τον πληθυσμό, η Πορτογαλία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα (759 ανά 100.000 κατοίκους), μπροστά από το Ισραήλ (637) και την Ισπανία (523). Μεταξύ των 27 χωρών με την μεγαλύτερη επιδημιολογική επίπτωση, οι 19 είναι ευρωπαϊκές.

Θάνατοι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν τους περισσότερους θανάτους αυτήν την εβδομάδα (3.073 ημερησίως κατά μέσο όρο). Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (1.402), το Μεξικό (1.180), η Βραζιλία (1.007) και η Γερμανία (843).

Περισσότερα

Διεθνή

Γουχάν, 1 χρόνο μετά: Πρωτοφανείς σκηνές ανεμελιάς και αισιοδοξία στην πόλη όπου άρχισαν όλα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά από ένα χρόνο με λοκντάουν εξαιτίας του κορωνοϊού, οι κάτοικοι της Γουχάν ξεδίνουν κατακλύζοντας τα νυχτερινά της κλαμπ, χωρίς μάσκες και αποστάσεις.

Στην πόλη η αγορά και η εστίαση έχουν ανοίξει κανονικά, με την οικονομία της περιοχής να έχει πάρει ξανά ανοδική πορεία.

Η «ανάσταση» της Γουχάν καταγράφηκε μάλιστα σε μια ταινία με κρατική χρηματοδότηση, όπου παρουσιάζεται όλη η πορεία της πόλης από την στιγμή που εντοπίστηκε το πρώτα κρούσμα κορωνοϊού, μέχρι και τις σημερινές στιγμές ελευθερίας.

Η ταινία κυκλοφόρησε ενόψει της «επετείου» του 76 ημερών λοκντάουν που επιβλήθηκε στην πόλη, πέρσι τέτοια εποχή.

30 κινηματογραφιστές αποτύπωσαν τις θυσίες και τα βάσανα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων της Γουχάν, των υγειονομικών της υπαλλήλων και τις μάχες που αυτοί έδωσαν για να φτάσει η πόλη στην κατάσταση που είναι σήμερα.

Σήμερα, η Γουχάν έχει λιγότερα κρούσματα από πολλές περιοχές της Κίνας, όπου τώρα τελευταία παρατηρείται σε γενικές γραμμές αύξηση των κρουσμάτων.

Στα νυχτερινά της κέντρα, η είσοδος με μάσκα είναι υποχρεωτική, ενώ οι θαμώνες θερμομετρούνται προτού τους επιτραπεί να γιορτάσουν στο εσωτερικό των κλαμπ.

Πέραν αυτών των μέτρων, οι επισκέπτες των κλαμπ θα πρέπει να επιδείξουν στο εκάστοτε πορτιέρη τον λογαριασμό τους σε μια εφαρμογή, όπου καταγράφεται το ιατρικό ιστορικό τους όσον αφορά τον Covid-19.

Ακόμη κι αν είναι κανείς υγιείς, τα πράγματα δεν είναι απλά, καθώς επισκέπτες που προέρχονται από μέρη όπως το Πεκίνο, όπου επελαύνει ακόμη ο κορωνοϊός, δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στα καταστήματα.

Μέσα στα κλαμπ, η εικόνα αλλάζει, καθώς πολλοί από τους επισκέπτες που κατάφεραν να μπουν έρχονται κοντά με τους φίλους τους χωρίς ιδιαίτερο δισταγμό και αφαιρούν τις μάσκες τους για να μιλήσουν, να πιούνε και να καπνίσουν.

«Έμεινα κλεισμένος στο σπίτι για 2-3 μήνες. Πρόκειται για μια εμπειρία που ζει κανείς συνήθως μια φορά στη ζωή του. Υπήρξα τυχερός, καθώς δεν μολύνθηκα με τον Covid-19. Τώρα, χαίρομαι που έχουμε επανέλθει επιτέλους στην κανονικότητα», λέει ένας 30χρονος κάτοικος της Γουχάν που διασκεδάζει ξανά στα κλαμπ τακτικά.

Η ανεμελιά την οποία πλέον απολαμβάνουν πολλοί από τους νεαρούς κατοίκους της Γουχάν δεν αποτελεί ακόμη καθολική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με ιδιοκτήτη νυκτερινού κέντρου στη Γουχάν, η προσέλευση στα κλαμπ βρίσκεται ακόμη στο 60-70% των αριθμών που έφτανε προ κορωνοϊού.

Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι της πόλης είναι ευτυχισμένοι που η πόλη τους έχει πάψει να θυμίζει «πόλη-φάντασμα».

Πολλοί από αυτούς αποδίδουν τα εύσημα στην κυβέρνηση της χώρας τους,  όσον αφορά την διαχείριση της πανδημίας όλο αυτό τον καιρό, λέγοντας πως «προέκρινε το καλό των ανθρώπων της».

Σε διεθνές επίπεδο, η κυβέρνηση της Κίνας έχει κατηγορηθεί για το γεγονός ότι άργησε να ανακοινώσει τα πρώτα κρούσματα, επιτρέποντας στον ιό να συνεχίσει απρόσκοπτα να διασπείρεται και σε άλλες χώρες.

Μάλιστα, πολλοί αναφέρουν ότι με τον τρόπο αυτό η Κίνα απέκτησε πλεονέκτημα σε οικονομικό επίπεδο, όντας ο νο.1 προμηθευτής μασκών και άλλων ειδών υγείας για πολλές χώρες στον κόσμο.

Σε κάθε περίπτωση, η Γουχάν φαίνεται πως, ένα χρόνο μετά, καταφέρνει σταδιακά να ανακάμψει και να αντιμετωπίσει της πληγές που άφησε ο ιός σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας των κατοίκων της.

Μένει να φανεί εάν η ανάκαμψη αυτή θα συνεχιστεί στο μέλλον με σταθερότητα, και εάν θα εξαπλωθεί σύντομα και στις περιοχές του πλανήτη που ακόμη υποφέρουν από τις συνέπειες του φονικού αυτού, αόρατου αντιπάλου.

ΠΗΓΗ: Daily Mail 

Περισσότερα

Διεθνή

«Βάπτισμα πυρός» για την Τζεν Ψάκι

Δημοσιεύθηκε

στις

Το «βάπτισμα του πυρός» πήρε χθες, ενώπιον των δημοσιογράφων που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Λευκού Οίκου η Ελληνοαμερικανίδα Τζεν Ψάκι, ως εκπρόσωπος Τύπου.

 

Η κ. Ψάκι στην πρώτη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι σέβεται τον ρόλο και την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, τονίζοντας πως δεν θα υπάρχουν αποκλεισμοί, αλλά και χωρίς να κρύψει πως θα υπάρξουν και στιγμές έντασης ή αντιπαραθέσεων. «Θα έρθουν στιγμές που θα βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα σε αυτό το δωμάτιο. Είναι οκ. Είναι μέρος της Δημοκρατίας» είπε, με πολλούς να θυμούνται τους προκατόχους της, που είτε έβριζαν τους δημοσιογράφους, είτε δεν τους απαντούσαν. Να υπενθυμίσουμε ότι, όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα, η κ. Ψάκι έχει… τριεθνής καταγωγή (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πολωνία) από τους γονείς της, ενώ η ίδια έχει γεννηθεί στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ και υπήρξε Διευθύντρια Τύπου του Λευκού Οίκου κατά τη θητεία του Μπάρακ Ομπάμα, ενώ πλέον αποτελεί μία από τις 7 θηλυκές «σωματοφύλακες» του Τζο Μπάϊντεν.

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα