Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Μπιφτέκια με πατάτες της Γεωργίας  

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα μπιφτέκια

500γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι ξερό

2 σκελίδες σκόρδο

80γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί

4 κουτ. σούπας μαϊντανό

1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή

½ κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό

1 αβγό

1 κουτ. σούπας ξίδι

20ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τις πατάτες φούρνου

1½ κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες

χυμό από 3 λεμόνια

120ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή

1 κουτ. γλυκού θυμάρι

2 κουτ. γλυκού μουστάρδα σκόνη

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Βάζετε το ψωμί στο νερό να μουλιάσει και το στύβετε καλά. Στον πολτοποιητή λιώνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ζυμώνετε πολύ καλά όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και βάζετε τον κιμά στο ψυγείο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC, στον αέρα. Σε ένα ταψί βάζετε τις πατάτες, προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε πολύ καλά. Καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά. Πλάθετε 6 μεγάλα μπιφτέκια και τα αλείφετε με ελαιόλαδο. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο από το ταψί, ακουμπάτε τα μπιφτέκια πάνω στις πατάτες και συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 30 λεπτά. Σερβίρετε αμέσως μαζί με φέτα! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μίγμα από μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά για τα μπιφτέκια. Για να γίνει τέλειος και αφράτος ο κιμάς τον ζυμώνετε τουλάχιστον για 4-5 λεπτά με τα χέρια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βρόμη αντί για ψωμί στα μπιφτέκια σας. Θα βγουν το ίδιο αφράτα χωρίς διαφορά στη γεύση.

 

Μαγειρική

Αρνίσιος σβέρκος με πικάντικο πλιγούρι    

Δημοσιεύθηκε

στις

  

 

Υλικά (για 4 άτομα)

3 σβέρκους αρνίσιους

2 νεροπότηρα πλιγούρι

2 κρεμμύδια μεγάλα, τριμμένα στον τρίφτη

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή

1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά

1 κουτ. γλυκού κύμινο

λίγη κανέλα

2-3 γαρίφαλα

3 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας

1 νεροπότηρο τοματάκια κονκασέ

2 κουτ. σούπας κουκουνάρι

1 κουτ. σούπας σταφίδα ξανθιά

5-6 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

Αλάτι

Εκτέλεση:

Μουλιάζετε το πλιγούρι σε άφθονο κρύο νερό. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τους αρνίσιους λαιμούς να ροδοκοκκινίσουν. Ρίχνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σοτάρετε όλα τα υλικά. Ρίχνετε τη γλυκιά και την καυτερή πάπρικα, το κύμινο, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Συνεχίζετε το σοτάρισμα και ρίχνετε τα τοματάκια και τον πελτέ διαλυμένο σε δύο νεροπότηρα νερό. Αλατίζετε και αφήνετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Σουρώνετε το πλιγούρι και το ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα προσθέτοντας ακόμα ένα νεροπότηρο νερό. Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας για να μην κολλήσει. Ρίχνετε μέσα τις σταφίδες και το κουκουνάρι. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε για 15 λεπτά ακόμα. Ψιλοκόβετε το δυόσμο, τον ρίχνετε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας, σβήνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε για 15 λεπτά τουλάχιστον να γίνει το φαγητό χλιαρό. Σερβίρετε το πλιγούρι σε πιατέλα και τους λαιμούς κομμένους στη μέση.

Περισσότερα

Μαγειρική

  Ομελέτα μπριάμ

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

100ml ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι μεγάλο, σε λεπτές φέτες

2 σκελίδες σκόρδο

500γρ. πατάτες, σε μικρούς κύβους

1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα, σε μικρούς κύβους

1 μεγάλο κολοκύθι, σε μικρούς κύβους

2 πιπεριές Φλωρίνης, σε λεπτές λωρίδες

8 αβγά ελαφρώς χτυπημένα

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα

κατίκι Δομοκού ή γαλοτύρι

φύλλα μαϊντανού

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι διαμέτρου 24εκ. που μπαίνει και στο φούρνο και στη συνέχεια ρίχνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις σοταριστούν προσθέτετε σιγά-σιγά όλα τα λαχανικά, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά ρίχνετε τα αβγά, το μαϊντανό και κουνάτε για να πάνε παντού. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να ψήσετε την ομελέτα με 2 τρόπους: Την αφήνετε ως έχει στο τηγάνι και την ψήνετε πρώτα από τη μια πλευρά και μετά με τη βοήθεια ενός πιάτου ή καπάκι κατσαρόλας τη γυρνάτε και την ψήνετε και από την άλλη πλευρά. Εναλλακτικά, όπως είναι τη μεταφέρετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC και την ψήνετε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί το αβγό και να πάρει χρώμα. Σερβίρετε την τορτίγια ζεστή, χλιαρή ή κρύα, μαζί με το κατίκι και πασπαλίζετε με μαϊντανό.

Περισσότερα

Μαγειρική

Αρακάς με πιπεριές Φλωρίνης 

Δημοσιεύθηκε

στις

      

Υλικά (για 4 άτομα)

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 πιπεριές Φλωρίνης

1 μεγάλη πατάτα

1 μεγάλο καρότο

50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

400 γρ. αρακά κατεψυγμένο ή φρέσκο

300 ml ζωμό λαχανικών ή νερό

1 μικρό ματσάκι άνηθο

1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε μεγάλο μπολ καθαρίζετε και ψιλοκόβετε όλο το κρεμμύδι και τις πιπεριές και κόβετε σε κύβους την πατάτα και το καρότο. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου, σοτάρετε τα λαχανικά και τον αρακά για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον άνηθο ψιλοκομμένο και αλατοπιπερώνετε. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και βράζετε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο πελτέ ή ψιλοκομμένη ντομάτα αν θέλετε.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα