Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ζήτημα Δημοκρατίας κύριε Πελετίδη-Του Γρηγόρη Αλεξόπουλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κώστας Πελετίδης, ανάλυσε το σκεπτικό του, βάσει του οποίου αρνείται να υλοποιήσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης που αφορά στη σύσταση Διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου.

Πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο στις αρχές του περασμένου Μαρτίου και στόχο έχει την παροχή ποιοτικού και φθηνού νερού στους Πατρινούς και παράλληλα την αποφυγή εμπλοκής ιδιώτη στη διαχείριση του Φράγματος, κάτι που δυστυχώς βλέπουμε ήδη να συμβαίνει μετά την άρνηση του κ. Πελετίδη να υλοποιήσει την απόφαση του Σώματος για συμμετοχή του Δήμου Πατρέων στον Διαδημοτικό Φορέα.
Το γεγονός ότι ο κ. Πελετίδης ισχυρίζεται ότι επιδιώκει τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και την ίδια ώρα αφήνει να εισβάλλουν ιδιώτες με τις ευλογίες του στο Φράγμα, δηλαδή στο νερό των Πατρινών, είναι ένα καίριας σημασίας ζήτημα.
Ωστόσο, πέραν αυτού, από το σκεπτικό που ανέπτυξε ο Δήμαρχος της Πάτρας προκύπτει και ένα μείζονος σημασίας ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και άρνησης εκτέλεσης των θεσμικών υποχρεώσεων του Δημάρχου.
Ο κ. Πελετίδης συγκεκριμένα, εξήγησε ότι δεν υλοποιεί την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λέγοντας επί λέξει: «Μα πήρε απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος δεν θα το τηρήσει; Όχι, δεν θα το τηρήσει. Διότι το θέμα Πείρου- Παραπείρου ήταν θέμα αντιπαράθεσης στις πρόσφατες εκλογές. Ο Δήμαρχος δεν σηκώθηκε να πει ότι κοιτάξτε να δείτε θα είναι Δήμαρχος και θα υλοποιεί την απόφαση η οποία είναι αντίθετη με την επιλογή του Πατραϊκού λαού».
Με λίγα λόγια ο Δήμαρχος αναγνωρίζει ως Πατραϊκό λαό το 40% που ψήφισε τον ίδιο και εξέλεξε τα μέλη της παράταξής του ως Δημοτικούς Συμβούλους και όχι το 60% που δεν τον ψήφισε και εξέλεξε τα υπόλοιπα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Για αυτό το λόγο και με πρωτοφανή αλαζονεία αρνείται να υλοποιήσει την απόφαση που έλαβε το δημοκρατικά εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας.

Αυτή η στάση και η αντίληψη πέραν του ότι είναι βαθιά αντιδημοκρατική και συνιστά σοβαρή παράβαση καθήκοντος με βάση τις οριζόμενες από το νόμο αρμοδιότητες του Δημάρχου, ανοίγει επικίνδυνες θύρες.
Φανταστείτε για παράδειγμα την εφαρμογή αυτής της αντίληψης στην Ελληνική Βουλή, στα Διοικητικά Συμβούλια Οργανισμών και Φορέων, στα Περιφερειακά Συμβούλια, στους Συλλόγους, σε όλα τα Συλλογικά Όργανα που βασίζονται στις αρχές της δημοκρατικής εκπροσώπησης και των πλειοψηφιών.

Φανταστείτε π.χ. ο Πρωθυπουργός να μην υλοποιεί αποφάσεις της Βουλής που έχουν ληφθεί από την πλειοψηφία της, ο Περιφερειάρχης να αγνοεί αποφάσεις του Σώματος που ελήφθησαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του και οι Πρόεδροι των Δ.Σ. Φορέων και Οργανισμών να κάνουν ό,τι θέλουν επειδή είναι Πρόεδροι.
Δεν θα είχαμε να κάνουμε απλώς με ένα χάος, αλλά και με μια απολυταρχική διαδικασία, κατά παράβαση των νόμων και των δημοκρατικών λειτουργιών. Θα είχαμε να κάνουμε με καθεστώς μη ενταγμένο στη λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Διότι στην Ελληνική Δημοκρατία έχουμε ευτυχώς την αρχή της πλειοψηφίας όπως εκφράζεται από τους αντιπροσώπους του ελληνικού λαού.

Η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος για τους κατέχοντες θέση ευθύνης.
Είναι επικίνδυνος ο δρόμος που ανοίγει ο κ. Πελετίδης με την άρνησή του να υλοποιεί αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν προτιθέμεθα να κινηθούμε νομικά ή με οποιεσδήποτε διοικητικές ενέργειες εναντίον του γιατί μας ενδιαφέρει κυρίαρχα το πολιτικό σκέλος και όχι οι όποιες ποινές.
Τον καλούμε όμως να επανεξετάσει άμεσα αυτή την διολίσθηση σε λογικές που δεν συνάδουν με τη Δημοκρατία και δεν τιμούν τους Πατρινούς και τη Δημοκρατική ιστορία τους.
Είναι ζήτημα Δημοκρατίας κ. Πελετίδη.

(*) Επικεφαλής της παράταξης «Πρωτεύουσα ξανά!»

 

Περισσότερα
Advertisement

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του διημέρου από την επαναλειτουργία των καταστημάτων

Δημοσιεύθηκε

στις

«Αν δεν προχωρούσαμε στο άνοιγμα της αγοράς τώρα, θα είχαμε συνέπειες οι οποίες δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν με κανένα μέτρο στήριξης» τονίζουν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμους, που εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την εικόνα της αγοράς.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, αποτιμώντας την εικόνα της πρώτης ημέρας της επανεκκίνησης, ήταν μια καλή Δευτέρα, καθώς κινήθηκαν όλες οι αγορές εξίσου, και ότι υπήρχαν χαμόγελα και αισιοδοξία μέσα κι έξω από τα καταστήματα».

Παράλληλα προσθέτουν ότι υπήρχε ένα άγχος για την πρώτη μέρα, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία ότι το στοίχημα θα κερδηθεί και στέλνουν μήνυμα στους καταναλωτές να μη βιαστούν, καθώς «έχουμε ενάμιση μήνα μπροστά μας, με μεγάλες εκπτώσεις, να μοιραστούμε μέσα σε αυτό τον ενάμιση μήνα τη βόλτα μας, να τηρήσουμε το δίωρο, να δώσουμε χρόνο και στον επόμενο».
Παράλληλα χαρακτηρίζουν τις εκπτώσεις και τις καλές τιμές «μονόδρομο», για να φύγουν τα εμπορεύματα και να μπορέσουν οι έμποροι να προμηθευτούν τα νέα.

Ανέφεραν επίσης ότι όλα τα καταστήματα έχουν ανοίξει και ότι ελάχιστοι εργαζόμενοι παραμένουν σε αναστολή. Στόχος, είναι να καταφέρουν οι έμποροι να κάνουν στις εκπτώσεις το 50% του περσινού τζίρου.
Ο εμπορικός κόσμος αισιοδοξεί επίσης, ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα υπάρξει βελτίωση και στις καιρικές συνθήκες, γεγονός που αναμένεται να κινητοποιήσει περισσότερο τους καταναλωτές.

Περισσότερα

Οικονομία

Κράτησαν… άμυνα στην πανδημία: 972 εγγραφές και 377 διαγραφές επιχειρήσεων στην Αχαΐα το 2020

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, το 2020 «έκλεισε» με θετικό ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Οι νέες επιχειρήσεις υπερίσχυσαν των «λουκέτων», παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που επέβαλε ο κορωνοϊός, αναγκάζοντας πολλές ΜμΕ να κατεβάσουν ρολά για μήνες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΜΗ από το Επιμελητήριο Αχαΐας, το 2020, σε σχέση με αυτές που άνοιξαν και αυτές που έκλεισαν, το πρόσημο είναι θετικό, εφόσον η διαφορά ανέρχεται στις 595 επιχειρήσεις. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 55 επιχειρήσεις περισσότερες στην μεταποίηση, δεδομένου ότι άνοιξαν 125 αλλά έκλεισαν 70.

Στον κλάδο του εμπορίου, η ψαλίδα άνοιξε περισσότερο, εφόσον η διαφορά έφθασε τις 156 επιχειρήσεις, καθώς άνοιξαν 287 και έκλεισαν 131.
Η μεγαλύτερη διαφορά καταγράφεται στον κλάδο των υπηρεσιών, καθώς φθάνει το ύψος των 384, με δεδομένο ότι άνοιξαν 560 και έκλεισαν 176 επιχειρήσεις. Ωστόσο, πλήρης αποτύπωση της κατάστασης στο επιχειρείν αναμένεται το επόμενο διάστημα, όταν επιστρέψουμε πλήρως στην κανονικότητα και διαφανεί πόσες τελικά επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να σηκώνουν ρολά και να ανοίξουν πάλι τις πύλες τους ελπίζοντας σε επιβίωση. Εκτιμάται από ανθρώπους της αγοράς πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχουν
κλείσει περισσότερες επιχειρήσεις μέσα στο 2020 και να μην το έχουν δηλώσει ακόμη στο Επιμελητήριο Αχαΐας.

Πάντως, τα επίσημα αριθμητικά δεδομένα δείχνουν πως οι επιχειρήσεις κράτησαν… άμυνα απέναντι στην επέλαση του κορωνοϊού που έπληξε τις επιχειρήσεις και προκάλεσε βαθύτατο ρήγμα στην οικονομία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Eυχές σε «οικογενειακό» κύκλο

Δημοσιεύθηκε

στις

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε, χθες το πρωί, η εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ» μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, τηρώντας μια παράδοση ετών.

Φέτος, οι μάσκες και οι αποστάσεις ήταν επιβαλλόμενες, όπως επίσης και το γεγονός ότι η εκδήλωση έγινε σε οικογενειακά αυστηρά κλίμα.  Ο εκδότης της «Γ» Γιάννης Χρ. Χριστόπουλος έκοψε την πίτα και ευχήθηκε σε όλους τους εργαζόμενους Καλή Χρονιά και όλοι μαζί να συνεχίσουν την προσπάθεια για την ανοδική πορεία βαδίζοντας στο δρόμο που χάραξε ο αείμνηστος ιδρυτής της «Γ» Χρήστος Ι. Χριστόπουλος που «έφυγε» από κοντά μας πριν τρία χρόνια, αλλά συνεχίζει να μας καθοδηγεί. Τα δύο φλουριά της πίτας κέρδισαν ο διευθυντής της «Γ» Στάθης Κατσαντάς και η δημοσιογράφος Ελένη Α. Γεωργοπούλου, οι οποίοι δέχθηκαν εγκάρδιες ευχές.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα