Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Πολιτισμός

Η τέχνη, πνευματική τροφή-Επίσκεψη των εργαζομένων του Εικαστικού Εργαστηρίου στον Δήμαρχο Πατρέων

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφορμή τις δημιουργίες που προσέφεραν στις κοινωνικές δομές του Δήμου, για να δοθούν ως δώρα αξιοπρέπειας σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες, οι εργαζόμενοι του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων, οι οποίοι απασχολούνται αυτό το διάστημα στον Πολιτιστικό Οργανισμό, επισκέφθηκαν χθες τον Δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, για να ανταλλάξουν ευχές, ενόψει των γιορτών, να του χαρίσουν δικά τους έργα και να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στην συνάντηση ήταν παρούσα και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.

Κ. ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ: ΜΑΣ ΚΡΑΤΑ ΟΡΘΙΟΥΣ

Ο Δήμαρχος αφού τους καλωσόρισε και τους ευχήθηκε, μεταξύ άλλων, είπε:
«Αρκετές φορές στην ζωή ό,τι αφορά στην τέχνη το παρακάμπτουμε λόγω των άλλων αναγκών διαβίωσης. Όμως η τέχνη είναι η πνευματική τροφή του κάθε ανθρώπου και αυτή μπορεί να μας κρατήσει ψυχικά και πνευματικά όρθιους στις δύσκολες συγκυρίες όπως είναι η περίοδος αυτή που βιώνουμε.
Επειδή μάλιστα τώρα τελευταία θέλουν να μας εμφανίσουν σαν αριθμούς, εμείς οφείλουμε να τους δείχνουμε ότι είμαστε άνθρωποι με ανάγκες και αυτό θα το κάνουμε και μέσα από την τέχνη.
Τα παιδιά μας από το σχολείο θα έπρεπε να διδάσκονται εικαστικές τέχνες για να ανοίξουν τους ορίζοντες της σκέψης τους και να μπορούν να ερμηνεύουν αυτό που συμβαίνει γύρω τους. Γιατί όταν δεν βλέπουμε την αιτία και μένουμε στην περιγραφή, δεν κάνουμε βήματα προς τα μπρος.
Ξέρω ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα που αφορούν την σταθερότητα στην εργασία σας. Μαχόμαστε για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα όλων των εργαζομένων.
Εμείς κάναμε κινητοποιήσεις με σύνθημα «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα», λέγοντας όχι στην φτώχεια.
Αυτό είναι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών μας.
Λέμε ότι όμορφη πόλη δεν είναι αυτή που έχει ωραία κτίσματα, όμορφη πόλη είναι αυτή που δεν έχει ανεργία και φτώχεια.
Ο άνθρωπος ως δημιουργός που θα απολαμβάνει το σύνολο αυτών που παράγει είναι το κυρίαρχο ζητούμενο.
Ο Δήμος και όλοι οι Δήμοι υποχρηματοδούνται. Κάθε χρόνο παίρνουμε λιγότερα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα το προσωπικό μας μειώνεται λόγω των συνταξιοδοτήσεων και δεν ανανεώνεται, αφού οι κυβερνήσεις, με το θεσμικό πλαίσιο που έθεσαν, δεν επιτρέπουν τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Όλα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε ενωμένοι. Χωρίς προκαταλήψεις να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση».
Κ. ΓΕΡΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗ: ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη συνεχάρη όλους τους εικαστικούς για την δουλειά τους και σημείωσε:
«Όταν άρχισε το lockdown έπρεπε να εξασφαλίσουμε την συνέχιση της εργασίας των εργαζομένων στο Εικαστικό Εργαστήρι και τους μεταφέραμε στον Πολιτιστικό Οργανισμό. Προσωπικά ένιωσα μεγάλη έκπληξη και χαρά όταν διαπίστωσα το τι μπορούν να κάνουν για την πόλη και τους συμπολίτες αυτοί οι δημιουργοί. Πιστεύω ότι στον Πολιτιστικό Οργανισμό έχουμε να κάνουμε πολύ έργο μαζί τους. Η ίδια τους η δουλειά επιβεβαιώνει την ανάγκη για την μονιμοποίησή τους».
Από την πλευρά τους οι εικαστικοί χαιρέτησαν την απόφαση του Δήμου να αξιοποιήσει το δυναμικό της πόλης και την απόφαση του Πολιτιστικού Οργανισμού να μεταφέρει το προσωπικό του Εικαστικού Εργαστηρίου στον Οργανισμό, ενώ αναφέρθηκαν και στα ζητήματα που τους απασχολούν.
Παρόντες στην συνάντηση από την πλευρά των εργαζομένων ήταν οι: Αντώνης Βάος (Συντονιστής Εικαστικού Εργαστηρίου), Πέτρος Λαμπρινάκος (Αγιογράφος), Παναγιώτης Φερεντίνος, Αλέξανδρος Μπακατσέλος, Γκαναέλ Μπρεσούντ, Βασιλική Στάμου, Δήμητρα Χριστοπούλου, Άννα Καρατζα, Χρυσούλα Αγάθου (Εικαστικοί), Μαρία Κανελλοπούλου, Τότα Κοντόγεωργα, Δώρα Μόρφη, Σπύρος Μεθενίτης (Κεραμίστες) και η Ξένια Γιαννούλη, Ιστορικός Τέχνης.

Πολιτισμός

«Με 2 κιθάρες»-Σε live streaming Ορφέα Περίδης και Μανόλης Ανδρουλιδάκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η παράσταση «Με 2 κιθάρες» που είχε πολύ μεγάλη απήχηση από το κοινό στη σύντομη καλοκαιρινή περιοδεία λόγω πανδημίας, θα παρουσιαστεί σε ένα μοναδικό live streaming την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 21:00 μέσα από την διαδικτυακή πλατφόρμα του estage.gr.

Εκεί θεατές από όλο τον κόσμο θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν μια συναυλία διαφορετική που θα τους βγάλει στην επιφάνεια όλα τους τα συναισθήματα.

Ο Ορφέας Περίδης και ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης ενώνουν το ταλέντο τους και την αγάπη τους για την κιθάρα παρουσιάζοντας μία μοναδική παράσταση που συνδυάζει μαεστρικά, τραγούδια που έχουν συνθέσει οι ίδιοι αλλά και αγαπημένα ακούσματα που έχουν καθορίσει την ελληνική μουσική σκηνή.

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός και εξαιρετικός μελωδός Ορφέας Περίδης και ο εντυπωσιακός κιθαρίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής Μανόλης Ανδρουλιδάκης συνθέτουν ένα αξιοζήλευτο ντουέτο και μεταφέρουν το κοινό, με όχημα το δημιουργικό τους χάρισμα αλλά και τη δεξιοτεχνία τους, στα πιο όμορφα τοπία των μουσικών τους κόσμων.
Σε μία σπάνια και μουσικά γόνιμη συνάντηση, οι δύο καλλιτέχνες δημιουργούν ένα πρόγραμμα που συνταιριάζει τη μελωδική μυσταγωγία και τον ρυθμό της λυτρωτικής ψυχαγωγίας επιβεβαιώνοντας τη ρήση: «Τίποτα καλύτερο από μία κιθάρα εκτός ίσως από δύο».
Τιμές εισιτηρίων:
Ε – ticket: 6 ευρώ
E – ticket + love: 10 ευρώ
Αγορά εισιτηρίων: https://estage.gr/videos/me-dyo-kithares-orfeas-peridis-manolis-androulidakis/

 

Περισσότερα

Πολιτισμός

Οι πολύτεκνοι της Επανάστασης

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι Εθνικές επέτειοι αποτελούν  σηματοδείκτες της ιστορικής πορείας μας   ως Έθνους.

Αποτελούν ασφαλή ορόσημα μνήμης και διδαχής του λαού μας.

Η  Εθνική μας γιορτή, της 25ης Μαρτίου είναι ένα παρόμοιο ορόσημο.

Η εκκλησία μας  αυτή τη συμβολική  μέρα ευλόγησε τα  ιερά όπλα των ραγιάδων και οι πρόγονοί μας ορκίστηκαν να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό και να σπάσουν τις αλυσίδες της ανελευθερίας τετρακοσίων χρόνων.

Λευτεριά η  Θάνατος  ήταν η ιαχή που αντήχησε  από την μια ως την άλλη άκρη της χώρας.

Το δίλημμα αυτό, κυριάρχησε στο σκλαβωμένο λαό μας μέχρι τέλους.

Ένα τέλος που είχε ως συνέπεια την ελευθερία της πατρίδας που βεβαίως  πληρώθηκε με ποταμούς αιμάτων.

Καλό είναι όμως να  εξακριβώσουμε  από ποια πληθυσμιακά στρώματα αναδείχθηκαν οι γενναίοι αγωνιστές της Ελευθερίας μας.

Αν διερευνήσουμε διεξοδικά το ζήτημα αυτό, θα διαπιστώσουμε πως στην πλειονότητά τους προέρχονταν από πολυμελείς οικογένειες.

Το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή οι πρόγονοί μας αποκτούσαν πολλά παιδιά, ήταν ένα στοιχείο που κυριαρχούσε  σ’ ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου μ’ αυτή την παιδοπλημύρα να αποκτήσουν το ποθητό.

Συγκεκριμένα οι δύο από τις  πιο μεγάλες και ιδιαίτερα πολιτικές μορφές του αγώνα, ο  Καποδίστριας και  ο Υψηλάντης ανήκαν σε πολυμελείς οικογένειες.

Ο πρώτος ο οποίος τελικά. επιλέχθηκε  και ως  πρώτος Κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδος, είχε  οκτώ αδέλφια,  και ο Υψηλάντης  επτά.

Για να μην περιοριστούμε στους πολιτικούς άνδρες του αγώνα θα αναφερθούμε και στους πολέμαρχους οπλαρχηγούς του Μοριά και της Ρούμελης.

Ο Αρχιστράτηγος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε δώδεκα αδέρφια. Η συνολική γενιά των Κολοκοτρωναίων ετοιμοπόλεμη απαρτίζονταν από 150 μαχητές.

Παράλληλα ο  Αρχιστράτηγος της Ρούμελης Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν και εκείνος πολύτεκνος(είχε πέντε παιδιά) υπερπολύτεκνος ήταν επίσης και ο Πανουργιάς.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε το Στρατηγό Μακρυγιάννη ο οποίος  ήταν και εκείνος υπερπολύτεκνος με δώδεκα παιδιά.

Πολύτεκνοι επίσης ήταν ο Μιαούλης με πέντε παιδιά, ο Κανάρης με επτά παιδιά και  ο Κουντουριώτης με πέντε παιδιά.

Επίσης και από την πλευρά των εκπροσώπων του κλήρου πολλοί αγωνιστές ιερωμένοι προήρχοντο από πολύτεκνες οικογένειες.

Συγκεκριμένα ο Μπουρλοτιέρης των ψυχών Παπαφλέσσας προέρχονταν από υπερπολύτεκνη οικογένεια  είχε 18 αδέρφια. Ο Αθανάσιος Διάκος, ο ήρωας της Αλαμάνας είχε δώδεκα αδέρφια.

Ο Ηγούμενος Σαμουήλ που με τη θυσία του υπερασπίστηκε την τιμή της Ελλάδας είχε ένδεκα αδέρφια.

Η πολύτεκνη οικογένεια στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα  του 1821 έκανε το χρέος της και προσέφερε τα παιδιά της, θυσία στο βωμό της λευτεριάς.

Αλλά και σήμερα, σε μέρες δύσκολες για τη χώρα η πολύτεκνη οικογένεια γνωρίζει πολύ καλά το δρόμου του χρέους και χωρίς θορύβους και τυμπανοκρουσίες τον ακολουθεί.

Στις μεγάλες στιγμές του Έθνους η πολύτεκνη οικογένεια παρά την αντιπολυτεκνική  και αντιδημογραφική πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, θα ξαναδώσει, αν χρειαστεί και πάλι το μεγάλο παρόν…

Περισσότερα

Πολιτισμός

Έρχονται οι «Μπεφάνες»

Θα ξορκίσουν το κακό του κορωνοϊού αύριο Σάββατο στους δρόμους της Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Το κακό του κορωνοϊού θα ξορκίσουν αύριο Σάββατο στους δρόμους της Πάτρας, οι «Σφήκες», μια ομάδα Πατρινών που θα ντυθούν «Μπεφάνες». «Ήρθαν! Εθεάθησαν στην περιοχή του Κάστρου!» έγραψε στο facebook η γνωστή καρναβαλίστρια Βικτωρία Αγγελοπούλου, η οποία είχε και την ιδέα.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

«Είμαστε οι Σφήκες μια άτυπη ομάδα Πατρινών που στοχεύει με ίδια μέσα, να επαναφέρει στην πόλη μας την χαμένη της αίγλη.

Θα προσπαθήσουμε κατά τη διάρκεια του έτους να διοργανώνουμε πρωτότυπα δρώμενα ή να αναβιώνουμε έθιμα που πιστεύουμε ότι θα προσελκύσουν σε βάθος χρόνου Πανελλήνιο και όχι μόνο ενδιαφέρον.

Ξεκινάμε με το έθιμο της Befana. Η καλόκαρδη, άσχημη γηραιά κυρία, με υπερφυσικές δυνάμεις, που τα χρόνια και η εμπειρίες της ζωής της φανέρωσαν την μία και μοναδική αλήθεια.

Για να τα βιώσεις αυτά, θα πρέπει στρέψεις τα μάτια σου άνωθεν και να πετάξεις πάνω από τις υλικές μικρότητες και κακίες. Γι΄αυτό, η befana δανείστηκε από τις μάγισσες των παραμυθιών το μυτερό προς τα άνω καπέλο και την σκούπα τη μαγική, σύμβολο υπέρβασης της υλικής βαρύτητας, σαν το μαγικό χαλί του Αλαντίν που συμβολίζει την αγάπη, την φιλία και την πίστη.

Οι «Σφήκες» θα βγούμε στους δρόμους τηρώντας πάντα τα πρωτόκολλα προφύλαξης για την πανδημία του covid-19, ντυμένες befana να ξορκίσουμε το κακό που μας βρήκε.

Στόχος μας, η εκδήλωση αυτή να γίνει έθιμο και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, όχι μόνο από εμάς αλλά και από άλλες παρέες που θα την αγκαλιάσουν.

Ονειρευόμαστε στο μέλλον, να γεμίζει η πόλη ΜΠΕΦΑΝΕΣ (εξελληνισμένα) που με χαμόγελα, μουσικές και τραγούδια θα ξορκίζουν το κάθε τοπικό ή παγκόσμιο κακό, όπως παρόμοιες γιορτές οργανώνονται συμβολικά από αρχαιοτάτων χρόνων σε όλη τη χώρα μας, μωμόγεροι, ραγκουτσάρια, καλικάτζαροι, κλ.π.»

«Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μία ομάδα από καρναβαλιστές που έχουν μέσα τους το μικρόβιο της δημιουργίας. Τα πρώτα μηνύματα τα έστειλα σε φίλες και γνωστές λοιπόν που ήξερα ότι έχουν τη λόξα της δημιουργίας καθώς το έχουν αποδείξει. Στη συνέχεια μαθεύτηκε κι έδειξαν ενδιαφέρον κι άλλες γυναίκες. Φυσικά στόχος μας είναι στην ομάδα να προστεθούν και αγόρια. Μαζί θα πραγματοποιούμε εκδηλώσεις οι οποίες στην πορεία θα γίνουν έθιμα. Αυτό είναι που λείπει από την Πάτρα»  δήλωσε η Βικτωρία Αγγελοπούλου,

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα