Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Συνεργασίες

Δυστυχώς για την κυβέρνηση οι πολίτες δε ζουν σε παράλληλο σύμπαν-Της Ολυμπίας Λόη*

Δημοσιεύθηκε

στις

Η κοροϊδία της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς συνεχίζεται με τις αποφάσεις της για το «άνοιγμα» των επιχειρήσεων.

Επιλέγει για άλλη μια φορά να ενισχύσει με τις πρακτικές της τα μεγάλα συμφέροντα σε βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Εκμεταλλευόμενη για άλλη μια φορά την πανδημία δημιουργεί νέα πόλωση και διαίρεση στην κοινωνία.

Ούτε υπήρξε σχεδιασμός για ασφαλές άνοιγμα ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο ανά περιοχή, ούτε παρέτεινε το γενικό lockdown που εδώ που φτάσαμε μετά από αλλεπάλληλα λάθη φαντάζει μια λύση στα μάτια πολλών μικρομεσαίων επιχειρηματιών που αναγκάστηκαν να κάνουν έξοδα για να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων τους μετά τις ολιγωρίες της κυβέρνησης. Μετά τον τουρισμό και την εστίαση ήρθε η σειρά του λιανεμπορίου να χορέψει το χορό του Ζαλόγγου.
Τον τελευταίο μήνα ακούγοντας τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη, εκτός του τρόπου διατύπωσης των εξαγγελιών του που παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές, δημιουργείται η εντύπωση στον ανυποψίαστο πολίτη ότι όλα πάνε τέλεια. Δεν χρειάζεται κανένα αντιπολιτευτικό επιχείρημα σε αυτά που λέει αφού όλοι εμείς σε αντίθεση με κάποιους άλλους ζούμε στην ίδια πραγματικότητα.
Σε μια εποχή που η παραπληροφόρηση έχει γίνει επιστήμη, ως πολίτες οφείλουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Στα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί την τελευταία περίοδο φαίνεται ξεκάθαρα ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η συγκέντρωση του πλούτου σε λίγους καλούς πελάτες με όποιο κόστος,οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό.
Στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται με τους φορείς στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας, παρατηρούμε όλο και πιο συχνά ότι εκπρόσωποι φορέων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση ασκούν έντονη κριτική και διατηρούν επιφυλάξεις. Σε μία δημοκρατία αυτό είναι λογικό αφού η πολιτική ταυτότητα δεν πρέπει να αναιρεί την επιστημονική ιδιότητα.
Η αδιαφάνεια της κυβέρνησης μας έφερε σε μια κατάσταση πλήρους έλλειψης εμπιστοσύνης. Επειδή το ψέμα σε καμία εποχή δεν ήταν αξία κάθε προσπάθεια εξανδραποδισμού είναι καταδικασμένη. Ο ενεργός πολίτης ενημερώνεται και γνωρίζει ποιος κοροϊδεύει, ποιος λαϊκίζει και ποιος «χτυπά το καμπανάκι».
Στην παγκόσμια πολιτική σκηνή σε καιρούς μεγάλων κρίσεων οι μεγάλες αλλαγές γίνονται όταν η πολιτική ηγεσία ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών. Και το άλμα δε γίνεται με εξαγγελίες και ευχολόγια, ούτε με συντηρητική ατζέντα που διευρύνει τις ανισότητες.
Είναι η ώρα να διαχειριστούμε με σύνεση όλους τους διαθέσιμους πόρους για μια ομολογουμένως δύσκολη μετάβαση σε μία εποχή που θα φέρει ριζικές αλλαγές στη ζωή μας όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Οι προκλήσεις πολλές και για να έχουμε θετικά αποτελέσματα για την ευημερία όλων, χρειάζεται ένα κράτος με αξίες που δεν θα είναι αιχμάλωτο πελατειακών ορέξεων και συμφερόντων. Ένα κράτος που θα έχει σχέδιο, που είναι πλέον φανερό ότι δεν έχει η κυβέρνηση.

*Η Ολυμπία Λόη είναι αρχιτέκτονας -μηχανικός, αναπληρώτρια Γραμματέας Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής.


Ροή ειδήσεων

Advertisement