Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Δώρο Χριστουγέννων: Η αναστολή μειώνει το ποσό, πότε η πληρωμή

Δημοσιεύθηκε

στις

Μόλις έξι μέρες μένουν για την καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων. Για πρώτη φορά θα είναι μικρότερο από το μισθό, καθώς όσοι βγήκαν σε αναστολή θα το πληρωθούν σύμφωνα με τα 534 ευρώ, τουλάχιστον στο μερίδιο που αναλογεί στο κράτος.

Στο μερίδιο που αναλογεί στην επιχείρηση η πληρωμή πρέπει να γίνει για όσους μήνες δούλευε ο εργαζόμενους, ωστόσο υπάρχει δυσκολία από τις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Ταυτόχρονα υπάρχουν τουλάχιστον 50.000 εποχικά εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό που δεν παίρνουν ούτε το επίδομα 534 ευρώ.

Με τη σχετική υπουργική απόφαση, καθορίζεται η διαδικασία υποβολής των στοιχείων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μέσω των ΑΠΔ(Αναλυτική Περιοδική Δήλωση) καθώς και ο τρόπος που θα καταβληθεί τόσο το τμήμα του δώρου που θα επιβαρύνει τους εργοδότες όσο και το τμήμα του δώρου που θα επιβαρύνει το κράτος.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν έως τις 21 Δεκεμβρίου το τμήμα του Δώρου για το διάστημα εκείνο κατά το οποίο οι εργαζόμενοι εργάστηκαν κανονικά από το Μάιο έως το Δεκέμβριο με βάση τον ονομαστικό τους μισθό.

Το υπουργείο Εργασίας θα καταβάλει από τις 21 Δεκεμβρίου το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στους μήνες κατά τους οποίους οι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή. Το τμήμα του δώρου θα υπολογιστεί με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για το Νοέμβριο και με βάση τα 534 ευρώ για τους υπόλοιπους μήνες.

Το υπουργείο θα συλλέξει τα στοιχεία των εργαζόμενων σε αναστολή στις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις από το σύστημα «Εργάνη».

Ωστόσο δεν είναι δυνατή λόγω χρονικής στενότητας η επεξεργασία των στοιχείων για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή το μήνα Δεκέμβριο. Γι αυτό το λόγο το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο Δεκέμβριο θα καταβληθεί στους εργαζόμενους τον Ιανουάριο.

Οι κλάδοι της εστίασης και του τουρισμού έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα μέχρι στιγμής λόγω της πανδημίας.

www.aftodioikisi.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement