Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

170 φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ζητούν αποκατάσταση της ανισότητας με τα πτυχία τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Επιστολή προς τον Υφυπουργό Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη απέστειλαν οι φοιτητές του πρώην τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας Πανεπιστημίου Πατρών και ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ) σχετικά με την αδικία που προκύπτει στην κτήση πτυχίου των φοιτητών.

Oι 170 εν ενεργεία φοιτητές, που σπουδάζουν εντός του Πανεπιστημίου Πατρών, ανήκουν επισήμως σε αυτό από τη στιγμή της συγχώνευσης κι έπειτα, του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, του Πρώην ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, το οποίο συγχωνεύτηκε με το πρώην Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημίου Πατρών, και δημιουργήθηκε το νεοσύστατο τμήμα με τις δύο κατευθύνσεις : Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Κοινωνικής Εργασίας.
Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, «αγωνίζονται συλλογικά για την διεκδίκηση ενός δίκαιου αιτήματος, τη δυνατότητα απόκτησης πανεπιστημιακού πτυχίου, από την οποία ο νόμος 4910/19 (περί πανεπιστημιοποίησης) τους εξαιρεί! Ο προαναφερθείς νόμος, ο περιβόητος νόμος Γαβρόγλου, δεν περιλαμβάνει το συγκεκριμένο τμήμα, καθιστώντας τους, μοναδικούς φοιτητές στην Ελλάδα, στους οποίους δε δίνεται η ευκαιρία αυτή, κάτι το οποίο θα αποτελέσει τροχοπέδη στην επαγγελματική τους ζωή!
Οι φοιτητές διανύουν έως και τα ¾ των σπουδών τους εντός του πανεπιστημίου, λαμβάνοντας πτυχίο με τις ίδιες πιστωτικές μονάδες με αυτές που λαμβάνουν και οι φοιτητές στο Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών και Κοινωνικής Εργασίας (240 ECTS), στο οποίο έχουν ενταχτεί.
Στην επιστολή αναφέρουν-μεταξύ άλλων- τα εξής:
«Η επιστήμη της Κοινωνικής Εργασίας μάχεται υπέρ της ισότιμης μεταχείρισης των ανθρώπων, προωθεί τα δίκαια συμφέροντα τους και στοχεύει στην άρση των ανισοτήτων σε κάθε επίπεδο της κοινωνικής ζωής. Η παράλειψη της πρόβλεψης απόκτησης πανεπιστημιακού επιπέδου πτυχίου συνιστά άνιση μεταχείριση των φοιτητών της Κοινωνικής Εργασίας του πρώην ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
Για το λόγο αυτό το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών ως εκπαιδευτικός φορέας, ο ΣΚΛΕ ως Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που εκπροσωπεί επιστημονικά και επαγγελματικά όλους τους Κοινωνικούς Λειτουργούς της Χώρας καθώς και οι φοιτητές του τμήματος στο σύνολό τους, επιδιώκουν μέσω της προώθησης και υλοποίησης του δίκαιου αιτήματός τους, την πρόσβαση σε απόκτηση πτυχίου πανεπιστημιακού επίπεδου και συνεπώς την άρση του αποκλεισμού τους από την πανεπιστημιοποίηση. Ζητούμε επομένως να προωθηθεί η τροπολογία και η αιτιολογική έκθεση που σας έχει αποστείλει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια για να λυθεί μια αστοχία του νόμου 4910/19 που δημιουργεί αδικία στην κτήση πτυχίου των φοιτητών που πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στην από 26/8/2019 Υπουργική Απόφαση 124423/Ζ1, ΦΕΚ Β’ 3260».
Μέχρι στιγμής το ηλεκτρονικό τους ψήφισμα με τελικό αποδέκτη το Υπουργείο Παιδείας έχει συγκεντρώσει 1000 υπογραφές.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement