Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κατερίνα Σολωμού: «Δίχτυ ασφαλείας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις”

Δημοσιεύθηκε

στις

«H απόφαση της κυβέρνησης για το «άνοιγμα» της αγοράς με ένα σύστημα λειτουργίας που δημιουργεί παρά επιλύει προβλήματα, δίνει τη χαριστική βολή στους ανθρώπους του εμπορίου και ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στις επιχειρήσεις δηλαδή οι οποίες βρίσκονται ένα βήμα πριν την απόλυτη κατάρρευση εξαιτίας της πανδημίας η οποία ήρθε να λειτουργήσει σωρευτικά σε ένα ήδη επιβαρυμμένο τοπίο εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης που βίωσε η χώρα και φυσικά και η περιοχή μας», τονίζει σε τοποθέτηση της, η καθηγήτρια Ιατρικής και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γρ. Σολωμού.
Επίσης η κυρία Σολωμού αποτιμώντας το μέτρο του click away, τονίζει ότι «είναι ακατάληπτο και ανεφάρμοστο για την συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και τις πολυεθνικές. Οδηγεί σε παράλυση κάθε άλλη εμπορική δραστηριότητα. Αυτό καταδείχθηκε από τις πρώτες κιόλας ημέρες της εφαρμογής του», εκτιμώντας ότι είναι «αδύνατον να αναπληρωθεί ένα- έστω και ελάχιστο- μέρος του τζίρου των εορτών που για τα περισσότερα καταστήματα ισοδυναμεί με το ¼ του ετήσιου τζίρου τους, αλλά δεν μπορεί καν να υλοποιηθεί από τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν e-shop και είναι η συντριπτική πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι μόνο οι μεγάλες αλυσίδες που διαθέτουν οργανωμένα e-shops μπορούν να επωφεληθούν από το μέτρο. Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι το λιανεμπόριο δεν αποτελεί εστία μετάδοσης του κορωνοιού, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας και άρα θα μπορούσε να λειτουργεί κανονικά υπό αυστηρούς όρους προστασίας της δημόσιας υγείας».
Παράλληλα η κυρία Σολωμού αναφέρει: «Δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και τη σύγχυση των πολιτών οι οποίοι καλούνται για άλλη μια φορά να προσαρμοστούν σε ακατάληπτους πειραματισμούς μηδέ εξαιρουμένων των κυβερνητικών παλινδρομήσεων σε ό,τι αφορά τα μέτρα.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και η συρρίκνωση ή η εξαφάνισή τους, σημαίνει αλυσιδωτές οικονομικές συνέπειες για την κοινωνία. Αλυσιδωτές συνέπειες και για το Νομό μας, ο οποίος έχει δεχθεί πολλά χτυπήματα τις τελευταίες δεκαετίες, κάτι που μεταφράζεται σε υψηλούς δείκτες ανεργίας».
Καταλήγοντας προτείνει μια δέσμη γενναίων μέτρων και νέων προγραμμάτων ενίσχυσης για αυτοαπασχολούμενους και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και άμεση ενεργοποίηση νέων εργαλείων ρευστότητας, που θα ανακόψουν αυτή την πορεία.
Στα μέτρα αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθεί:
-Νέο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής, με επιστροφή 30% των νέων δόσεων, κούρεμα των υποχρεώσεων για όσους αποπληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις τους, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων που επλήγησαν για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.
-Γενναία επιδότηση των ενοικίων, καθιέρωση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, υλοποίηση προγραμμάτων ρευστότητας με εγγύηση του κράτους και αποζημίωση των εμπορευμάτων για τους μήνες κατά τους οποίους έγιναν προμήθειες με ορίζοντα την κίνηση των εορτών.
Στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, σύμφωνα με την κυρία Σολωμού, είναι και το επίδομα ειδικού σκοπού διαβίωσης για τους καταστηματάρχες και τις οικογένειες τους, η αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες και ΔΕΗ, η απαλλαγή τελών και η απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ενώ επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να αντισταθμίσει τη ζημία στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με γενναία μέτρα. Ειδάλλως είναι σαν να τις οδηγεί συνειδητά στο λουκέτο».

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Δέκα κρούσματα κορωνοϊού σε κεντρικό τραπεζικό κατάστημα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε κεντρικό τραπεζικό κατάστημα στην Πάτρα σημειώθηκαν πάνω από 10 κρούσματα κορωνοϊού με συνέπεια να σημειωθεί, όπως ήταν φυσικό, αναστάτωση.

Ορισμένοι από τους υπαλλήλους ήταν ασυμπτωματικοί, αλλά παρέμειναν για 14 ημέρες σε καραντίνα, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Περισσότερα

Οικονομία

Κράτησαν… άμυνα στην πανδημία: 972 εγγραφές και 377 διαγραφές επιχειρήσεων στην Αχαΐα το 2020

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, το 2020 «έκλεισε» με θετικό ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Οι νέες επιχειρήσεις υπερίσχυσαν των «λουκέτων», παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που επέβαλε ο κορωνοϊός, αναγκάζοντας πολλές ΜμΕ να κατεβάσουν ρολά για μήνες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΜΗ από το Επιμελητήριο Αχαΐας, το 2020, σε σχέση με αυτές που άνοιξαν και αυτές που έκλεισαν, το πρόσημο είναι θετικό, εφόσον η διαφορά ανέρχεται στις 595 επιχειρήσεις. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 55 επιχειρήσεις περισσότερες στην μεταποίηση, δεδομένου ότι άνοιξαν 125 αλλά έκλεισαν 70.

Στον κλάδο του εμπορίου, η ψαλίδα άνοιξε περισσότερο, εφόσον η διαφορά έφθασε τις 156 επιχειρήσεις, καθώς άνοιξαν 287 και έκλεισαν 131.
Η μεγαλύτερη διαφορά καταγράφεται στον κλάδο των υπηρεσιών, καθώς φθάνει το ύψος των 384, με δεδομένο ότι άνοιξαν 560 και έκλεισαν 176 επιχειρήσεις. Ωστόσο, πλήρης αποτύπωση της κατάστασης στο επιχειρείν αναμένεται το επόμενο διάστημα, όταν επιστρέψουμε πλήρως στην κανονικότητα και διαφανεί πόσες τελικά επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να σηκώνουν ρολά και να ανοίξουν πάλι τις πύλες τους ελπίζοντας σε επιβίωση. Εκτιμάται από ανθρώπους της αγοράς πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχουν
κλείσει περισσότερες επιχειρήσεις μέσα στο 2020 και να μην το έχουν δηλώσει ακόμη στο Επιμελητήριο Αχαΐας.

Πάντως, τα επίσημα αριθμητικά δεδομένα δείχνουν πως οι επιχειρήσεις κράτησαν… άμυνα απέναντι στην επέλαση του κορωνοϊού που έπληξε τις επιχειρήσεις και προκάλεσε βαθύτατο ρήγμα στην οικονομία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Kαρναβαλικό πάρτι… διαδικτυακά

Δημοσιεύθηκε

στις

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε το διαδικτυακό πάρτι γνωστών Πατρινών για την έναρξη του Καρναβαλιού.

Το πάρτι έναρξης παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου με τα συνολικά views στην πλατφόρμα όπου πραγματοποιήθηκε να αγγίζουν τις 14.000.

Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Πατρινός μουσικός παραγωγός Στέλιος Αποστολόπουλος το πάρτι ανέβηκε παγκοσμίως στην τρίτη θέση στο mixcloud.
Έτσι λοιπόν μπορεί φέτος, λόγω της πανδημία να μην έγινε η έναρξη του καρναβαλιού όπως την γνωρίζουμε, όμως μέσω αυτής της ξεχωριστής πρωτοβουλίας δόθηκε η δυνατότητα στους καρναβαλιστές να διασκεδάσουν από το σπίτι.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα