Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Λοιπά Αθλήματα

Ανοιχτή επιστολή και παρέμβαση από τον πρόεδρο της ΕΣΠΕΠ Θ. Κανελλόπουλο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΠ Θεόδωρος Κανελλόπουλος έστειλε την Πέμπτη, ανοιχτή επιστολή-παρέμβαση σχετικά με την πρόσφατη διαμάχη του ΠΕΑΚ με την δημοτική αρχή για την τιμολογιακη πολιτική του νερού στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Αναλυτικά η επιστολή: Ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει και όχι να αποτελεί πεδίο πολιτικής Αντιπαράθεσης.

Ως ενεργός πολίτης και άνθρωπος του αθλητισμού, παρακολουθώ την αντιπαράθεση μεταξύ του ΠΕΑΚ και του Δήμου, δηλαδή της ΔΕΥΑΠ, σχετικά με την τιμολόγηση που εφαρμόζεται για την κατανάλωση Νερού στην Πισίνα ΠΕΠΑΝΟΣ.

Χωρίς να θέλω προσωπικά να εμπλακώ σε Διαπαραταξιακή διαμάχη του Δημοτικού Συμβουλίου, όχι από πολιτική αδυναμία, καταθέτω σήμερα όπως πάντα πράττω, την άποψη μου για δημόσια διαβούλευση.

Καταρχήν πιστεύω ότι στις αθλητικές εγκαταστάσεις, ανεξάρτητα ποιοι είναι «ιδιοκτήτες», δηλαδή ΓΓΑ, Δήμος ή Σωματεία, θα πρέπει να υπάρχει Ειδικό και Μειωμένο Τιμολόγιο, τόσο στην Ηλεκτρική Ενεργεία όσο και στην Ύδρευση.

Γιατί στις παραπάνω εγκαταστάσεις η χρήσης τους, δεν αποτελεί Εμπορική Δραστηριότητα, αλλά προσφορά προς την Αθλούμενη Νεολαία.

Για το λόγο αυτό θεωρώ, ότι με Συνέργεια όλων μπορούμε να διεκδικήσουμε όπου δεν υπάρχει το απαιτούμενο Θεσμικό πλαίσιο από την πολιτεία, εφ’ όσον δεν υπάρχει.

Επειδή πάντοτε στις Δημόσιες τοποθετήσεις μου, δεν με διακρίνει η άναρχη κραυγή και ο καταγγελτικός λόγος, αλλά η Δημιουργική Πρόταση, με την σημερινή μου παρέμβαση θα ήθελα να βάλω στο Δημόσιο Διάλογο τα εξής:

Οφείλουμε καταρχήν να διεκδικήσουμε, τη Μείωση του Ενεργειακού Κόστους σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις με πίεση προς την πολιτεία, για εφαρμογή Εδικού τιμολογίου από όλους τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπως το αντίστοιχο του «Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης».

Σε αυτό προβλέπεται σύμφωνα τα ΦΕΚ, τεύχος Β 3274/23.12.2013 & 3545/30.12.2014, έκπτωση σε KW μέχρι 70% για τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, καθώς και Μειωμένη χρέωση ή απαλλαγή στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Επίσης θα πρέπει να εγκατασταθούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις, Φωτοβολταϊκά Συστήματα με το πρόγραμμα Net-Metering, που θα μειώσει τα λειτουργικά έξοδα για ενέργεια.

Όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική στο νερό, στο υφιστάμενο Θεσμικό Πλαίσιο Απόφαση οικ.135275/2017 – ΦΕΚ 1751/Β/22-5-2017 κατά το άρθρο 9, η εκάστοτε ΔΕΥΑ έχει τη δυνατότητα, να καθορίσει την τιμή και τα ειδικά τιμολόγια που θα εφαρμόσει σε κάθε χρήστη.

Σύμφωνα με τα παραπάνω πολλές ΔΕΥΑ ανά την χώρα, έχουν θεσπίσει και ειδικότερα τιμολόγια για να στηρίξουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες ή δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα π.χ. η Δ.Ε.Υ.Α.Αγίου Νικολάου τιμολόγιο αποκλειστικά για τις Κτηνοτροφικές Μονάδες.

Άρα το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ θα μπορούσε, να θεσπίσει ειδικό τιμολόγιό Ενιαίο για όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου π.χ. 0,28€, ανεξάρτητα εάν ανήκουν στο Δήμο ή άλλους φορείς. Άλλωστε η ΔΕΥΑΠ και επί προεδρίας του κ. Νίκου Παπανικήτα, έχει κάνει το 1ο βήμα με την μείωση που έχει λάβει για τις Εγκαταστάσεις των Σωματειακών Κλειστών Γυμναστηρίων.

Προσωπικά νοιώθω και ευτυχής, γιατί συνέβαλα στην απόφαση με μια μικρή συμμετοχή.

Επειδή ο καυγάς γίνεται για τον μεγάλο όγκο νερού που απαιτείτε και το κόστος, για την αλλαγή του νερού στις Πισίνες τόσο στο Κολυμβητήριο ΠΕΠΑΝΟΣ στο ΠΕΑΚ, όσο και στο κολυμβητήριο του ΝΟΠ στην Ακτή Δυμαίων, θα πρότεινα η Δημοτική Αρχή να εκπονήσει, εκτός της μείωσης στην τιμή, πρόγραμμα άντλησης του Νερού από τα κολυμβητήρια και επαναχρησιμοποίηση του, για πλύσιμο κάδων ή δρόμων και πλατειών με τα δημοτικά Σάρωθρα.

Όσον αφορά την προτροπή του φίλου και Αντιδημάρχου Αθλητισμού κ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΤΑΚΗ, για να αποφανθεί το ΠΕΑΚ στα δικαστήρια για να δικαιωθεί, θεωρώ ότι αποτελεί προσπάθεια να μεταθέσει το χρόνο εφαρμογής της τυχόν μείωσης.

Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει κατ’ την άποψή μου το Δ.Σ. του ΠΕΑΚ, είναι η νομοθετική παρέμβαση στον Υπουργό, για τη ψήφιση τροπολογίας από την Κυβέρνηση, με καθορισμό εκ’ του νόμου η τιμή στο νερό για τις πισίνες που υπάγονται στην Γ.Γ.Α., να είναι χωρίς κλίμακες και με την τιμή που θα καθορίζει ο εκάστοτε Δήμος, για τα Δημοτικά κτίρια ή τις εγκαταστάσεις του.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Πρόεδρος της ΕΣΠΕΠ


Ροή ειδήσεων

Advertisement