Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Νομοσχέδιο : Τι αλλάζει στις προσλήψεις για τον δημόσιο τομέα

Δημοσιεύθηκε

στις

Εντός του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του προσοντολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο.

Τοποθετούμενος στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τον «εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ», από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία που αφορά το προσοντολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή, για το ποια προσόντα οφείλει να έχει στη θέση που βρίσκεται ο κάθε δημόσιος υπάλληλος.

Είπε ότι πρόκειται για μια κρίσιμη μεταρρύθμιση «που κρίνουμε ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2021». Σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα συνδυαστεί με τη μεταρρύθμιση του ΑΣΕΠ, και του πρώτου γραπτού πανελλήνιου διαγωνισμού που θα διεξαχθεί «το αργότερο ως το τρίτο τρίμηνο του 2022».

Αναφερόμενος στην πολιτική του συζητούμενου νομοσχεδίου είπε ότι αναδεικνύει την αξιοκρατία, δηλαδή την τοποθέτηση του κατάλληλου ανθρώπου στην κατάλληλη θέση, και έχει ως κεντρική επιλογή τον γραπτό πανελλήνιο διαγωνισμό, που θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια.

Αύξηση μοριοδότησης

Ναι στον διαγωνισμό αλλά με αύξηση της μοριοδότησης των συναφών διδακτορικών και μεταπτυχιακών, καθώς και της εργασιακής εμπειρίας, είπε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Ζαχαριάδης. Παράλληλα, άσκησε αυστηρή κριτική σε θέματα στελέχωσης του κράτους από την κυβέρνηση της ΝΔ: Θα ξηλώσετε τη δομή του επιτελικού κράτους; Θα γυρίσουμε στον αριθμό των μετακλητών του 2019;

Θα χαμηλώσετε τους μετακλητούς σε κάθε υπουργό σε δύο, και τους υπόλοιπους να τους πάμε στο ΑΣΕΠ, ρώτησε -μεταξύ άλλων- ο κ. Ζαχαριάδης. Εάν κάνετε αυτή την «τομή αξιοκρατίας», ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ να συμβάλει, είπε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση θέλει να φτάσουμε στο 2022, να γίνει τότε ο διαγωνισμός, κι «εσείς να βάζετε από τις πόρτες και τα παράθυρα» από το 2019 έως το 2022.

Πυρά από ΚΙΝΑΛ

Η αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Ευ. Λικαούλη, χαρακτήρισε ιεροσυλία να ονομάζεται μεταρρύθμιση ένας νόμος που αποτελεί τροποποίηση του νόμου Πεπονή, που τον πέρασε το ΠΑΣΟΚ το 1994. Η κ. Λιακούλη αναφέρθηκε επίσης στη χθεσινή διασωλήνωση του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λ. Γρηγοράκου, λέγοντας ότι στο πρόσωπό του «βλέπουμε όσους έχουν αρρωστήσει από covid», και ότι του ευχόμαστε «δύναμη από τη δύναμή μας, κουράγιο από το κουράγιο μας».

Ο αγορητής του ΚΚΕ Μαν. Συντυχάκης, είπε ότι η κυβέρνηση φέρνει νόμο για τις προσλήψεις αλλά δεν κάνει μαζικούς μόνιμους διορισμούς ώστε να λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες εν μέσω πανδημίας. Ως παραδείγματα μεγάλων κενών έφερε τις υπηρεσίες έκδοσης συντάξεων, την Υγεία, τους ΟΤΑ, την Παιδεία κά. Δεν είναι δυνατόν να πνιγόμαστε με την πρώτη πλημμύρα, να μετράμε νεκρούς, και την «επόμενη ημέρα» η κυβέρνηση, τον Οκτώβρη του 2019, να απολύει 5.000 δασεργάτες, είπε ο κ. Συντυχάκης.

Η αναξιοκρατία, περισσότερο και από την οικονομική κρίση, φταίει για τον ξενιτεμό των νέων μας, είπε ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήττας, ο οποίος ζήτησε να γίνει πλήρης απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων. Απαντά στην αναξιοκρατία το νομοσχέδιο ρώτησε ο κ. Χήττας, ενώ έκανε λόγο για «πάρτυ» μετακλητών.

Τα ακαδημαϊκά προσόντα

Τη θετική διάθεση του ΜέΡΑ25 αλλά και προτάσεις για τη βελτίωση του νομοσχεδίου κατέθεσε η βουλευτής Φ. Μπακαδήμα. Δεν πρέπει να απαξιώνονται τα ακαδημαϊκά προσόντα είπε η κ. Μπακαδήμα, ζητώντας να λαμβάνονται υπόψη η ξένη γλώσσα και η προϋπηρεσία.

Η βουλευτής της ΝΔ Μ. Γιαννάκου, πρότεινε τη χρήση των πολλαπλών επιλογών στον γραπτό διαγωνισμό, ενώ υποστήριξε τη συνέντευξη για την πρόσληψη στελεχών που, εκτός από γνώσεις, θα μπορούν θα αποδείξουν ότι «ξέρουν να διοικούν».

Ενημέρωση για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και των μετακλητών ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Σπίρτζης, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση ότι προσλαμβάνει χιλιάδες υπαλλήλους με «κατ’ εξαίρεσιν» διαδικασίες. Ενημέρωσε επίσης την επιτροπή, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επανακατάθεσε την τροπολογία της για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του προσωπικού που δίνει μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας (ιατροί αστυνομικοί, καθαριστές, οδηγοί ΜΜΜ κά).

Τι απάντησε ο υπουργός

Απαντώντας, στους βουλευτές, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι για το προσωπικό του Δημοσίου έχει απαντήσει στο υπουργείο από τον Αύγουστο. Στην κ. Λιακούλη είπε ότι ο νόμος Πεπονή απετέλεσε σπουδαία μεταρρύθμιση, ενώ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει το νομοσχέδιο εφόσον εκτιμά ότι περιλαμβάνει τις σχετικές κατευθύνσεις του τέως πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Για τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά είπε ότι δίδεται η δυνατότητα να αξιολογούνται και να αξιοποιούνται στον διαγωνισμό, ενώ στάθηκε ανοιχτός για περαιτέρω συζήτηση. Όσο για τις προσλήψεις μέχρι τη διεξαγωγή του διαγωνισμού το 2022, είπε ότι θα συνεχίσουν να ακολουθούν την υπάρχουσα νομιμότητα. «Το νομοσχέδιο είναι μια σημαντική τομή, εμβαθύνει, εμπεδώνει και ενισχύει την αξιοκρατία και αφορά το σύνολο της κοινωνίας, αλλά πάνω απ’ όλα τους νέους, που, αν θέλουμε η πατρίδα να έχει μέλλον και προοπτική, οφείλουμε να τους δώσουμε τις ευκαιρίες που τους αξίζουν», είπε καταλήγοντας ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

www.in.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement