Τρίτη 11 Μαΐου 2021
Connect with us

Διεθνή

Εκκληση ΠΟΥ στους Ευρωπαίους: Τα Χριστούγεννα μείνετε σπίτι, έχουμε μπροστά μας δύο μήνες θυσιών

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Ευρώπης να επιλέξουν να μείνουν σπίτια τους αυτές τις γιορτές.

Σε μια μακροσκελή του ανακοίνωση, ο Κλούγκε αναφέρθηκε στη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Ευρώπη, μια περιοχή που έσπασε πρώτη το φράγμα των 500.000 θανάτων από τον κορωνοϊό στον πλανήτη. Ο κ. Κλούγκε είχε απευθύνει μήνυμα στους Έλληνες πριν από δύο εβδομάδες, στα πλαίσια της ενημέρωσης του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλιας, για τον κορωνοϊό.

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ψυχική υγεία
Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ αναφέρθηκε εκτενώς και στην τεράστια επίπτωση που θα έχει όλη αυτή η περίοδος στην ψυχική υγεία. Η πανδημία έχει προκαλέσει έντονο άγχος, κατάθλιψη και έχει αποσταθεροποιήσει τις ζωές όλων μας.

Ο κ. Κλούγκε απηύθυνε έκκληση προς όλες τις χώρες να στηρίξουν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και στους πολίτες να ζητήσουν βοήθεια και να προσφέρουν υποστήριξη, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

 

«Το ασφαλέστερο πράγμα σήμερα είναι να μείνετε σπίτι» σημείωσε ο Κλούγκε, ο οποίος αποκάλυψε πως και εκείνος αποφάσισε φέτος να κάνει γιορτές μόνος, μακριά από τους δικούς του. «Κρατώ για τον εαυτό μου την παρηγοριά πως την επόμενη χρονιά μπορούμε να ελπίζουμε πως θα είμαστε και πάλι μαζί», είπε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του περιφερειακού διευθυντή του ΠΟΥ
«Οι χειμερινές διακοπές σημειώνουν το τέλος μιας ιδιαίτερα δύσκολης χρονιάς για όλους. Η τρομερή επίπτωση της επιδημίας μεταφράζεται σε ανάγκη να έρθουμε ο ένας πιο κοντά στον άλλον, περισσότερο από ποτέ.

Καθώς πλησιάζουμε στην εορταστική περίοδο, η διάδοση του ιού στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει έντονη και διευρυμένη. Έχουν διαπιστωθεί περίπου 23 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού στην Ευρώπη αυτή τη χρονιά.

Είναι τραγικό πως χθες ανακοινώθηκε ότι στην Ευρώπη οι θάνατοι ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο. Η ημερήσια αναφορά νέων θανάτων από τον κορωνοϊό συνεχίζει να βρίσκεται στον υψηλότερο βαθμό από την αρχή της χρονιάς. Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς, θα ήθελα να αναφερθώ στον φόρο ανθρώπινων ζωών αυτής της πανδημίας, που συνεχίζει να βαραίνει τις ζωές μας.

Ο κορωνοϊός ανάγκασε οικογένειες και κοινότητες να μείνουν χώρια, χρεοκόπησε επιχειρήσεις

Συνολικά, η πανδημία παραμένει σαρωτική και αμείλικτη, με ζωές χαμένες και αλλαγή στον τρόπο ζωής. Ο κορωνοϊός ανάγκασε οικογένειες και κοινότητες να μείνουν χώρια, χρεοκόπησε επιχειρήσεις και στέρησε ευκαιρίες από τους ανθρώπους που για χρόνια θεωρούνταν δεδομένες.

Αυτό είχε ως συνέπεια μια αυξανόμενη κρίση ψυχικής υγείας στην Ευρώπη… Από άγχος γύρω από τη μετάδοση του ιού, σε ψυχολογικές επιπτώσεις του lockdown και αυτοαπομόνωση, στις συνέπειες της ανεργίας, τις οικονομικές ανησυχίες και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η επίπτωση της πανδημίας στην ψυχική υγεία θα είναι μακροπρόθεσμη και εις βάθος.

Εθνικές έρευνες στα πρώτα στάδια της πανδημίας αποκάλυψαν πως ένα τρίτο ή περισσότερο του ενήλικου πληθυσμού βιώνουν έντονο άγχος.

Έρευνα του διεθνούς οργανισμού εργασίας για τον κορωνοϊό και τους νέους ανθρώπους εντόπισε πως εξαιτίας της πανδημίας, 1 στους 2 ανθρώπους (μεταξύ 18 και 29 ετών) βιώνουν κατάθλιψη και άγχος και 1 στους 6 πιθανότατα επηρεάζονται.

Εως και 20% των εργαζομένων στην υγεία υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη

Εως και 20% των εργαζομένων στην υγεία υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη. Είναι ξεκάθαρο πως παρότι η επίδραση έχει διαφορετική επίπτωση ανά περίπτωση, καμιά ηλικιακή ομάδα δεν έχει διαφύγει της επιρροής της.

Το τίμημα της ψυχικής υγείας του κορωνοϊού θα προστεθεί σε άγχη που είναι παρόντα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της εορταστικής περιόδου. Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την επίδραση που μπορεί να έχει αυτό στους φίλους, τις οικογένειες και τη δική μας ψυχική υγεία.

Χωρίς την παραδοσιακή φυσική υποστήριξη των δικτύων στα οποία βασιζόμαστε, είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε βήματα ενάντια στην επίπτωση της ψυχικής υγείας ατόμων και κοινοτήτων με όποιον τρόπο μπορούμε.

Αυτή την περίοδο της προσφοράς, η προστασία της ψυχικής μας υγείας και ευεξίας της δικής μας και των άλλων είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να προσφέρουμε.

Αυτή δεν ήταν μια εύκολη χρονιά για κανέναν
Αυτή δεν ήταν μια εύκολη χρονιά για κανέναν και αν αισθάνεστε πεσμένοι ή αγχωμένοι, δεν βιώνετε αυτή την εμπειρία μόνοι.

Καθένας έχει διαφορετικό τρόπο να αντιμετωπίζει τα πράγματα, αλλά υπάρχουν εργαλεία να ελέγξετε τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης… Από μια βόλτα στη φύση (όπου επιτρέπεται) και το να είστε δραστήριοι στην οργάνωση των ημερών σας -το να κάνετε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο μπορεί να είναι πολύ εποικοδομητικό.

Στο επίκεντρο της αναζήτησης του άλλου βρίσκεται ο τρόπος να συνδεθούμε, να προσφέρουμε και να δεχτούμε βοήθεια.

Οι προκλήσεις της ψυχικής υγείας παραμένουν έντονα στιγματισμένες σε πολλές κοινωνίες. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο φάσμα των προκλήσεων της ψυχικής υγείας θα είναι σημαντική όσο οι πραγματικές διαστάσεις της κρίσης γίνονται πιο ξεκάθαρες. Εξειδικευμένη φροντίδα και υπηρεσίες υποστήριξης χρειάζεται να διατηρηθούν για εκείνους που βρίσκονται στα πρόθυρα σοβαρών ψυχικών προκλήσεων.

Καθώς προετοιμαζόμαστε για τις γιορτές τις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως και αν μεταβάλλονται αυτές, ας χτίσουμε στο συλλογικό πνεύμα που μας βοήθησε να πορευτούμε τους τελευταίους μήνες μαζί.

Παρά τη φυσική απόσταση, έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε και να νοιαστούμε

Ο κορωνοϊός μας έδειξε πως είμαστε μέρος μιας κοινωνίας, πως βιώνουμε μια κοινή εμπειρία. Παρά τη φυσική απόσταση, έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε και να νοιαστούμε. Τα αμέτρητα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης στις άκρες των δακτύλων μας καθιστούν πιο εύκολη την επαφή. Η εορταστική περίοδος είναι η τέλεια ευκαιρία για επανασύνδεση.

Ας κινητοποιήσουμε τον κοινωνικό μας περίγυρο καθώς και τις υπηρεσίες βοήθειας, που αποτελούν γραμμή ζωής για τους περιθωριοποιημένους, τους παραγκωνισμένους και όσους έχουν ανάγκη συνεχούς φροντίδας και παρακολούθησης. Καθώς οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας περιορίστηκαν μπροστά στην απάντηση στην πανδημία, είναι αναπόσπαστη ανάγκη τα συστήματα υγείας να έχουν τους πόρους ώστε να διανύσουν τον χαμένο δρόμο το 2021.

Και τελικά, η υγεία μας, η κοινωνική φροντίδα, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας υπήρξαν το επίκεντρο της απάντησης στον κορωνοϊό. Χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε μέσα από την πανδημία. Καθώς οι προτεραιότητες της ψυχολογικής υποστήριξης είναι επείγουσες και ζωτικής σημασίας σήμερα, μακροπρόθεσμα, πρέπει να αναπτύξουμε έναν τρόπο να αξιολογούμε το κουράγιο και τη συμβολή πιο συγκεκριμένα.

Αναμένουμε να δούμε μεγαλύτερο μέρος ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις στην ψυχική υγεία τους επόμενους μήνες

Αναμένουμε να δούμε μεγαλύτερο μέρος ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις στην ψυχική υγεία τους επόμενους μήνες, καθώς η πραγματικότητα αυτής της εμπειρίας τους καταβάλλει. Στη συνειδητοποίηση αυτής της αναπτυσσόμενης κρίσης, καλώ για συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να επενδύσουμε σε ισχυρότερες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ειδικά εκείνων που προσφέρουν στην κοινότητα και χρησιμοποιούν την ψηφιακή φροντίδα για να παρακάμψουν τα εμπόδια της βοήθειας.

Δεν αξίζει τον κόπο
Καθώς οι οικογένειες αναζητούν τρόπους να περάσουν τις γιορτές, έχω μια τελευταία έκκληση: Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ όσων σας επιτρέπεται να κάνετε από τις Αρχές και τι πρέπει να κάνετε. Το ασφαλέστερο πράγμα σήμερα είναι να μείνετε σπίτι.

Πριν τις χειμερινές γιορτές αυτά είναι τα τρία βασικά μηνύματα που έχω για εσάς:

Αναγνωρίστε πως ακόμη και χώρια από τους αγαπημένους σας δεν είστε μόνοι
Αναζωπυρώστε το συλλογικό πνεύμα που ξεχώρισε κατά τη διάρκεια της κρίσης: ζητήστε βοήθεια, επικοινωνήστε, προσφέρετε υποστήριξη
Θυμηθείτε πως το ασφαλέστερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μείνετε σπίτι.
Η οικογένειά μου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων γονιών μου και εμού, πήραμε τη δύσκολη απόφαση να περάσουμε τις γιορτές χώρια και στο σπίτι. Κρατώ για τον εαυτό μου την παρηγοριά πως την επόμενη χρονιά μπορούμε να ελπίζουμε πως θα είμαστε και πάλι μαζί.

Η ευχή μου για το 2021 είναι για κάθε έναν από μας και τις κοινότητές μας να μείνουμε ασφαλείς και πιο υγιείς. Με τα πρώτα στάδια των εμβολιασμών να βρίσκονται σε εξέλιξη, νομίζω έχουμε πολλά να προσμένουμε.

Έχουμε έναν-δύο μήνες ακόμη θυσιών μπροστά μας

Έχουμε έναν-δύο μήνες θυσιών ακόμη μπροστά μας και μπορούμε να συμπεριφερθούμε τώρα με τρόπο που θα είμαστε συλλογικά περήφανοι.

Όταν κοιτάξουμε πίσω σε αυτούς τους πρωτοφανείς καιρούς, εύχομαι να νιώθουμε όλοι πως ενεργήσαμε σε πνεύμα ανθρωπιάς για να προστατεύσουμε όσους το έχουν ανάγκη.

Στέλνω τις ευχές μου σε όλη την περιοχή. Παρακαλώ παίξτε με ασφάλεια και μείνετε υγιείς».

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ygeia/ekklisi-poy-polites-eyropis-giortes-meinete-spiti

Διεθνή

Μητέρα κατηγορείται ότι βοήθησε το παιδί της να δείρει άλλο παιδί

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια μητέρα από τη Φλόριντα των ΗΠΑ συνελήφθη για την επίθεση που έκανε εκείνη και ο γιος της σε ένα παιδί, με την ίδια μάλιστα να παραινεί το παιδί της να χτυπήσει το θύμα «στα αχαμνά».

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, που εξασφάλισε ο τοπικός σταθμός Click Orlando, η 35χρονη Jamie Gensler ήταν εκείνη που ξεκίνησε τον καυγά της περασμένης Παρασκευής έξω από το σπίτι της.

Το θύμα επέστρεφε στο σπίτι του όταν η μαινόμενη Gensler το πλησίασε και άρχισε να το κατσαδιάζει. Κατόπιν φώναξε τον γιο της να βγει από το σπίτι και να δείρει το παιδί, όπως δήλωσε το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Η Gensler του έδινε οδηγίες πώς να χτυπήσει το παιδί, πριν εμπλακεί και η ίδια στον ξυλοδαρμό. Κατηγορείται ότι το ξυλοκόπησε βαριά όσο το θύμα προσπαθούσε να σηκωθεί από το έδαφος.

Η ίδια δήλωσε στην αστυνομία πως ήθελε να δώσει ένα μάθημα στο θύμα, γιατί προηγουμένως εκείνο και ένα ακόμα παιδί ήθελαν να δείρουν τον γιο της.

Στην Gensler απαγγέλθηκαν κατηγορίες…

TAGS

Περισσότερα

Διεθνή

Ρωσία: Πυροβολισμοί και έκρηξη σε σχολείο στο Καζάν – Εννέα νεκροί

Δημοσιεύθηκε

στις

Εννέα νεκροί και τέσσερις τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την ένοπλη επίθεση που εξαπέλυσε άγνωστος σε σχολείο της πόλης Καζάν της κεντρικής Ρωσίας, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Όπως μετέδωσε αρχικά το Sputnik, ένας 17χρονος συνελήφθη ως ύποπτος για την επίθεση, με το πρακτορείο να αναφέρει ότι τα θύματα είναι έξι μαθητές και ένας δάσκαλος.

Άλλα διεθνή μέσα αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρχει και δεύτερος δράστης.

Πλάνα από το σχολείο στο Καζάν όπου φαίνονται οι σπασμένες πόρτες:

Η στιγμή που μαθητής πηδάει από το παράθυρο την ώρα των πυροβολισμών:

Αργότερα ωστόσο τόσο το Sputnik όσο και το Reuters αναθεώρησαν προς τα πάνω τον απολογισμό των νεκρών, στους 9.

Σύμφωνα με το Sputnik, το σχολείο εκκενώθηκε, ενώ νωρίτερα είχε σημειωθεί και έκρηξη στο σχολικό κτίριο.

Το παρακάτω βίντεο φέρεται να καταγράφει τη σύλληψη του νεαρού δράστη:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα

Διεθνή

Χάος στη Γάζα: 9 νεκροί παλαιστίνιοι εκ των οποίων τρία παιδιά – Ρουκέτες στην Ιερουσαλήμ

Δημοσιεύθηκε

στις

Εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Μεταξύ των νεκρών είναι και τρία παιδιά.

Εκκενώθηκε το Τείχος των Δακρύων

Το απόγευμα εκατοντάδες Εβραίοι πιστοί εκκένωσαν σήμερα το απόγευμα το Δυτικό Τείχος, το γνωστό και ως Τείχος των Δακρύων, στην Ιερουσαλήμ.

photo Reuters

«Μόλις ήχησε συναγερμός στην Ιερουσαλήμ. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να απομακρύνουν εκατοντάδες ανθρώπους» που είχαν συγκεντρωθεί στο Τείχος και να τους μεταφέρουν σε ασφαλέστερα μέρη, ανέφερε η αστυνομία.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εκτοξεύτηκαν επτά ρουκέτες από την Γάζα, και συναγερμοί ενεργοποιήθηκαν στην Ιερουσαλήμ και τις γύρω περιοχές. Πρόσθεσε πως συνεχίζεται η εκτόξευση ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα με στόχο το νότιο Ισραήλ.

Three rockets fired from #Gaza towards #Jerusalem. One landed near Abu Ghosh. pic.twitter.com/WQzwcwB2JN

— مريم البرغوثي (@MariamBarghouti) May 10, 2021

Μάλιστα τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 9 νεκρούς παλαιστίνιους όπως μεταδιδει το trt

#BREAKING: Israel kills nine Palestinians in Gaza air strikes – Health Ministry pic.twitter.com/cSw0lpEAA1

— TRT World Now (@TRTWorldNow) May 10, 2021

Ματαιώθηκε η πορεία για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ

Η πορεία των χιλιάδων νέων Ισραηλινών που ήταν προγραμματισμένη για απόψε το βράδυ στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, προκειμένου να γιορταστεί η Ημέρα της πόλης, ματαιώθηκε λόγω των ταραχών που σημειώθηκαν νωρίτερα, ανακοίνωσαν οι οργανωτές.

BREAKING: Red alert sirens in Jerusalem, civilians run for cover.
At least 7 rockets were fired at Israel by the Palestinian Islamic Jihad in Gaza pic.twitter.com/gpaERseprb

— Israel Under Fire (@israelunderfire) May 10, 2021

Η πορεία για τον «χορό των σημαιών» ματαιώθηκε. Δεν θα χορέψουμε σε μια διαιρεμένη Ιερουσαλήμ», ανέφερε η οργάνωση Am Kalavi που κάθε χρόνο οργανώνει αυτήν την πορεία για να γιορτάσει την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από τις ισραηλινές δυνάμεις, το 1967.

Η πορεία, στην οποία συμμετέχουν συνήθως χιλιάδες νέοι, επρόκειτο να περάσει από την Πύλη της Δαμασκού, την είσοδο στην Παλιά Πόλη που βρέθηκε στο επίκεντρο των συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες.

Προκειμένου να αποφευχθούν νέες ταραχές, η αστυνομία αποφάσισε να αλλάξει τη διαδρομή ώστε οι συμμετέχοντες να μπουν στην Παλιά Πόλη από την Πύλη της Γιάφα, όμως οι διοργανωτές προτίμησαν να ακυρώσουν την εκδήλωση η οποία θεωρείται «προκλητική ενέργεια» από τους Παλαιστίνιους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Περισσότερα
EKO
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Super market arapis
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα