Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Διεθνή

Εκκληση ΠΟΥ στους Ευρωπαίους: Τα Χριστούγεννα μείνετε σπίτι, έχουμε μπροστά μας δύο μήνες θυσιών

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Ευρώπης να επιλέξουν να μείνουν σπίτια τους αυτές τις γιορτές.

Σε μια μακροσκελή του ανακοίνωση, ο Κλούγκε αναφέρθηκε στη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Ευρώπη, μια περιοχή που έσπασε πρώτη το φράγμα των 500.000 θανάτων από τον κορωνοϊό στον πλανήτη. Ο κ. Κλούγκε είχε απευθύνει μήνυμα στους Έλληνες πριν από δύο εβδομάδες, στα πλαίσια της ενημέρωσης του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλιας, για τον κορωνοϊό.

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ψυχική υγεία
Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ αναφέρθηκε εκτενώς και στην τεράστια επίπτωση που θα έχει όλη αυτή η περίοδος στην ψυχική υγεία. Η πανδημία έχει προκαλέσει έντονο άγχος, κατάθλιψη και έχει αποσταθεροποιήσει τις ζωές όλων μας.

Ο κ. Κλούγκε απηύθυνε έκκληση προς όλες τις χώρες να στηρίξουν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και στους πολίτες να ζητήσουν βοήθεια και να προσφέρουν υποστήριξη, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

 

«Το ασφαλέστερο πράγμα σήμερα είναι να μείνετε σπίτι» σημείωσε ο Κλούγκε, ο οποίος αποκάλυψε πως και εκείνος αποφάσισε φέτος να κάνει γιορτές μόνος, μακριά από τους δικούς του. «Κρατώ για τον εαυτό μου την παρηγοριά πως την επόμενη χρονιά μπορούμε να ελπίζουμε πως θα είμαστε και πάλι μαζί», είπε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του περιφερειακού διευθυντή του ΠΟΥ
«Οι χειμερινές διακοπές σημειώνουν το τέλος μιας ιδιαίτερα δύσκολης χρονιάς για όλους. Η τρομερή επίπτωση της επιδημίας μεταφράζεται σε ανάγκη να έρθουμε ο ένας πιο κοντά στον άλλον, περισσότερο από ποτέ.

Καθώς πλησιάζουμε στην εορταστική περίοδο, η διάδοση του ιού στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει έντονη και διευρυμένη. Έχουν διαπιστωθεί περίπου 23 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού στην Ευρώπη αυτή τη χρονιά.

Είναι τραγικό πως χθες ανακοινώθηκε ότι στην Ευρώπη οι θάνατοι ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο. Η ημερήσια αναφορά νέων θανάτων από τον κορωνοϊό συνεχίζει να βρίσκεται στον υψηλότερο βαθμό από την αρχή της χρονιάς. Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς, θα ήθελα να αναφερθώ στον φόρο ανθρώπινων ζωών αυτής της πανδημίας, που συνεχίζει να βαραίνει τις ζωές μας.

Ο κορωνοϊός ανάγκασε οικογένειες και κοινότητες να μείνουν χώρια, χρεοκόπησε επιχειρήσεις

Συνολικά, η πανδημία παραμένει σαρωτική και αμείλικτη, με ζωές χαμένες και αλλαγή στον τρόπο ζωής. Ο κορωνοϊός ανάγκασε οικογένειες και κοινότητες να μείνουν χώρια, χρεοκόπησε επιχειρήσεις και στέρησε ευκαιρίες από τους ανθρώπους που για χρόνια θεωρούνταν δεδομένες.

Αυτό είχε ως συνέπεια μια αυξανόμενη κρίση ψυχικής υγείας στην Ευρώπη… Από άγχος γύρω από τη μετάδοση του ιού, σε ψυχολογικές επιπτώσεις του lockdown και αυτοαπομόνωση, στις συνέπειες της ανεργίας, τις οικονομικές ανησυχίες και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η επίπτωση της πανδημίας στην ψυχική υγεία θα είναι μακροπρόθεσμη και εις βάθος.

Εθνικές έρευνες στα πρώτα στάδια της πανδημίας αποκάλυψαν πως ένα τρίτο ή περισσότερο του ενήλικου πληθυσμού βιώνουν έντονο άγχος.

Έρευνα του διεθνούς οργανισμού εργασίας για τον κορωνοϊό και τους νέους ανθρώπους εντόπισε πως εξαιτίας της πανδημίας, 1 στους 2 ανθρώπους (μεταξύ 18 και 29 ετών) βιώνουν κατάθλιψη και άγχος και 1 στους 6 πιθανότατα επηρεάζονται.

Εως και 20% των εργαζομένων στην υγεία υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη

Εως και 20% των εργαζομένων στην υγεία υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη. Είναι ξεκάθαρο πως παρότι η επίδραση έχει διαφορετική επίπτωση ανά περίπτωση, καμιά ηλικιακή ομάδα δεν έχει διαφύγει της επιρροής της.

Το τίμημα της ψυχικής υγείας του κορωνοϊού θα προστεθεί σε άγχη που είναι παρόντα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της εορταστικής περιόδου. Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την επίδραση που μπορεί να έχει αυτό στους φίλους, τις οικογένειες και τη δική μας ψυχική υγεία.

Χωρίς την παραδοσιακή φυσική υποστήριξη των δικτύων στα οποία βασιζόμαστε, είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε βήματα ενάντια στην επίπτωση της ψυχικής υγείας ατόμων και κοινοτήτων με όποιον τρόπο μπορούμε.

Αυτή την περίοδο της προσφοράς, η προστασία της ψυχικής μας υγείας και ευεξίας της δικής μας και των άλλων είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να προσφέρουμε.

Αυτή δεν ήταν μια εύκολη χρονιά για κανέναν
Αυτή δεν ήταν μια εύκολη χρονιά για κανέναν και αν αισθάνεστε πεσμένοι ή αγχωμένοι, δεν βιώνετε αυτή την εμπειρία μόνοι.

Καθένας έχει διαφορετικό τρόπο να αντιμετωπίζει τα πράγματα, αλλά υπάρχουν εργαλεία να ελέγξετε τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης… Από μια βόλτα στη φύση (όπου επιτρέπεται) και το να είστε δραστήριοι στην οργάνωση των ημερών σας -το να κάνετε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο μπορεί να είναι πολύ εποικοδομητικό.

Στο επίκεντρο της αναζήτησης του άλλου βρίσκεται ο τρόπος να συνδεθούμε, να προσφέρουμε και να δεχτούμε βοήθεια.

Οι προκλήσεις της ψυχικής υγείας παραμένουν έντονα στιγματισμένες σε πολλές κοινωνίες. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο φάσμα των προκλήσεων της ψυχικής υγείας θα είναι σημαντική όσο οι πραγματικές διαστάσεις της κρίσης γίνονται πιο ξεκάθαρες. Εξειδικευμένη φροντίδα και υπηρεσίες υποστήριξης χρειάζεται να διατηρηθούν για εκείνους που βρίσκονται στα πρόθυρα σοβαρών ψυχικών προκλήσεων.

Καθώς προετοιμαζόμαστε για τις γιορτές τις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως και αν μεταβάλλονται αυτές, ας χτίσουμε στο συλλογικό πνεύμα που μας βοήθησε να πορευτούμε τους τελευταίους μήνες μαζί.

Παρά τη φυσική απόσταση, έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε και να νοιαστούμε

Ο κορωνοϊός μας έδειξε πως είμαστε μέρος μιας κοινωνίας, πως βιώνουμε μια κοινή εμπειρία. Παρά τη φυσική απόσταση, έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε και να νοιαστούμε. Τα αμέτρητα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης στις άκρες των δακτύλων μας καθιστούν πιο εύκολη την επαφή. Η εορταστική περίοδος είναι η τέλεια ευκαιρία για επανασύνδεση.

Ας κινητοποιήσουμε τον κοινωνικό μας περίγυρο καθώς και τις υπηρεσίες βοήθειας, που αποτελούν γραμμή ζωής για τους περιθωριοποιημένους, τους παραγκωνισμένους και όσους έχουν ανάγκη συνεχούς φροντίδας και παρακολούθησης. Καθώς οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας περιορίστηκαν μπροστά στην απάντηση στην πανδημία, είναι αναπόσπαστη ανάγκη τα συστήματα υγείας να έχουν τους πόρους ώστε να διανύσουν τον χαμένο δρόμο το 2021.

Και τελικά, η υγεία μας, η κοινωνική φροντίδα, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας υπήρξαν το επίκεντρο της απάντησης στον κορωνοϊό. Χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε μέσα από την πανδημία. Καθώς οι προτεραιότητες της ψυχολογικής υποστήριξης είναι επείγουσες και ζωτικής σημασίας σήμερα, μακροπρόθεσμα, πρέπει να αναπτύξουμε έναν τρόπο να αξιολογούμε το κουράγιο και τη συμβολή πιο συγκεκριμένα.

Αναμένουμε να δούμε μεγαλύτερο μέρος ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις στην ψυχική υγεία τους επόμενους μήνες

Αναμένουμε να δούμε μεγαλύτερο μέρος ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις στην ψυχική υγεία τους επόμενους μήνες, καθώς η πραγματικότητα αυτής της εμπειρίας τους καταβάλλει. Στη συνειδητοποίηση αυτής της αναπτυσσόμενης κρίσης, καλώ για συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να επενδύσουμε σε ισχυρότερες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ειδικά εκείνων που προσφέρουν στην κοινότητα και χρησιμοποιούν την ψηφιακή φροντίδα για να παρακάμψουν τα εμπόδια της βοήθειας.

Δεν αξίζει τον κόπο
Καθώς οι οικογένειες αναζητούν τρόπους να περάσουν τις γιορτές, έχω μια τελευταία έκκληση: Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ όσων σας επιτρέπεται να κάνετε από τις Αρχές και τι πρέπει να κάνετε. Το ασφαλέστερο πράγμα σήμερα είναι να μείνετε σπίτι.

Πριν τις χειμερινές γιορτές αυτά είναι τα τρία βασικά μηνύματα που έχω για εσάς:

Αναγνωρίστε πως ακόμη και χώρια από τους αγαπημένους σας δεν είστε μόνοι
Αναζωπυρώστε το συλλογικό πνεύμα που ξεχώρισε κατά τη διάρκεια της κρίσης: ζητήστε βοήθεια, επικοινωνήστε, προσφέρετε υποστήριξη
Θυμηθείτε πως το ασφαλέστερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μείνετε σπίτι.
Η οικογένειά μου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων γονιών μου και εμού, πήραμε τη δύσκολη απόφαση να περάσουμε τις γιορτές χώρια και στο σπίτι. Κρατώ για τον εαυτό μου την παρηγοριά πως την επόμενη χρονιά μπορούμε να ελπίζουμε πως θα είμαστε και πάλι μαζί.

Η ευχή μου για το 2021 είναι για κάθε έναν από μας και τις κοινότητές μας να μείνουμε ασφαλείς και πιο υγιείς. Με τα πρώτα στάδια των εμβολιασμών να βρίσκονται σε εξέλιξη, νομίζω έχουμε πολλά να προσμένουμε.

Έχουμε έναν-δύο μήνες ακόμη θυσιών μπροστά μας

Έχουμε έναν-δύο μήνες θυσιών ακόμη μπροστά μας και μπορούμε να συμπεριφερθούμε τώρα με τρόπο που θα είμαστε συλλογικά περήφανοι.

Όταν κοιτάξουμε πίσω σε αυτούς τους πρωτοφανείς καιρούς, εύχομαι να νιώθουμε όλοι πως ενεργήσαμε σε πνεύμα ανθρωπιάς για να προστατεύσουμε όσους το έχουν ανάγκη.

Στέλνω τις ευχές μου σε όλη την περιοχή. Παρακαλώ παίξτε με ασφάλεια και μείνετε υγιείς».

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ygeia/ekklisi-poy-polites-eyropis-giortes-meinete-spiti

Διεθνή

Στρατιωτικοί στο μικροσκόπιο του FBI πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα μέλη της αμερικανικής Εθνοφρουράς ελέγχουν οι αμερικανικές υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την τήρηση του νόμου, για να διασφαλίσουν ότι δεν θα παρουσιάσουν κανέναν κίνδυνο την ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, την προσεχή Τετάρτη, όπως δήλωσε σήμερα ο στρατηγός Ντάνιελ Χόκανσον.

Μετά τις βιαιότητες στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, όταν οι υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στην έδρα του Κογκρέσου, αποκαλύφθηκε ότι ορισμένοι διαδηλωτές είχαν δεσμούς -στο παρελθόν ή τώρα- με τον στρατό, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Ο στρατηγός Ντάνιελ Χόκανσον, ο οποίος ηγείται του Γραφείου της Εθνοφρουράς, ρωτήθηκε από το CBS News αν οι στρατιωτικοί είχαν ελεγχθεί πριν από την άφιξή τους στην Ουάσινγκτον.

«Σε συντονισμό με την Μυστική Υπηρεσία και το FBI, όλοι οι στρατιωτικοί που έφτασαν πέρασαν από εξονυχιστικό έλεγχο» απάντησε ο στρατηγός Χόκανσον.

Στρατιωτικοί θα βρίσκονται σε κάθε γωνιά των δρόμων, ενώ συρματοπλέγματα και σημαντικά οδοφράγματα έχουν ήδη τοποθετηθεί ενόψει της ορκωμοσίας την Τετάρτη του Τζο Μπάιντεν στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα των ΗΠΑ, η οποία έχει γίνει αγνώριστη, καθώς έχει μετατραπεί σε οχυρωμένο στρατόπεδο μετά την φονική εισβολή στο Καπιτώλιο.

Σε περίπου 25.000 ανέρχονται τα μέλη της Εθνοφρουράς που έχουν αναπτυχθεί στην Ουάσινγκτον.

Σε πρόσφατη επιστολή τους στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων σημειώνουν ότι οι ταραχές της 6ης Ιανουαρίου ήταν «ασύμβατες με το κράτος δικαίου» και ζητούν από τους στρατιώτες «να αντιπροσωπεύουν τις αξίες και τα ιδανικά του έθνους».

Περισσότερα

Διεθνή

Κορωνοϊός – Βρετανία: Σε απομόνωση για δέκα μέρες όλοι όσοι φτάνουν από σήμερα στη χώρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Όλοι όσοι φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό πρέπει από σήμερα να μπαίνουν σε απομόνωση, καθώς τίθεται σε ισχύ η νέα κυβερνητική εντολή περιορισμού στους ταξιδιωτικούς διαδρόμους.

Οι αυστηρότεροι περιορισμοί, που έχουν σαν στόχο να προστατεύσουν από την εξάπλωση των παραλλαγών του κορωνοϊού, ανακοινώθηκαν πριν από μερικές ημέρες από τον Μπόρις Τζόνσον.

Οι ταξιδιώτες πρέπει, επίσης, να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ Covid που πραγματοποιήθηκε τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από την έναρξη του ταξιδιού τους, σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να τεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 500 λιρών.

Κατά την άφιξη, πρέπει να απομονωθούν για 10 ημέρες, αλλά μπορούν να κάνουν νέο τεστ μετά από πέντε ημέρες για να τερματίσουν νωρίτερα την καραντίνα.

Οι νέοι κανόνες θα υποστηρίζονται από περισσότερους επιτόπιους ελέγχους για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι παραμένουν απομονωμένοι, αλλά εξακολουθεί να επιτρέπεται η χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών για τη μεταφορά από το αεροδρόμιο στο σπίτι.

Η περίοδος της απομόνωσης ισχύει επίσης για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που επιστρέφουν στην πατρίδα τους, αλλά τα ταξίδια από την Ιρλανδία εξαιρούνται.

Οι νέοι κανόνες έρχονται εν μέσω ανησυχιών για δύο ακόμη παραλλαγές COVID-19 που εντοπίστηκαν στη Βραζιλία και έχουν ήδη ωθήσει την κυβέρνηση να απαγορεύσει όλα τα ταξίδια από τη Νότια Αμερική και την Πορτογαλία.

Το νέο καθεστώς θα ισχύει τουλάχιστον έως τις 15 Φεβρουαρίου και η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επιβάλλει απαγορεύσεις πτήσεων από χώρες όπου εντοπίζονται νέες παραλλαγές του ιού.

Περισσότερα

Διεθνή

Σε καραντίνα δύο ξενοδοχεία στην Ελβετία – Συναγερμός για παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού

Δημοσιεύθηκε

στις

Μαζικά τεστ για κορονοϊό θα γίνουν αύριο στους κατοίκους του Σεν Μόριτζ, στην Ελβετία, όπου σήμανε συναγερμός μετά τον εντοπισμό υψηλά μεταδιδόμενου παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού.

Οι υγειονομικές αρχές έθεσαν σε καραντίνα δύο ξενοδοχεία και έκλεισαν σχολές του σκι για να θέσουν υπό έλεγχο την εστία μετάδοσης.

Οι αρχές στο ανατολικό καντόνι Γκρισόν κάλεσαν όλους να φορούν μάσκες στην πόλη των 5.200 κατοίκων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Περίπου 12 κρούσματα έχουν γίνει αυτή τη στιγμή γνωστά σε δύο ξενοδοχεία. Για να προστατεύσουμε την υγεία του πληθυσμού και των ενοίκων, το υπουργείο Υγείας έθεσε σε καραντίνα τα δύο ξενοδοχεία και διέταξε τη διενέργεια τεστ για κορονοϊό για τους υπαλλήλους και τους ενοίκους» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το καντόνι χωρίς ωστόσο να δώσει πληροφορίες για την εθνικότητα των ενοίκων ή να αποκαλύψει ποιό είναι το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε.

Ενώ έκλεισε τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα θέατρα και τους χώρους ψυχαγωγίας για να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, η Ελβετία έχει αφήσει ανοιχτά τα τελεφερίκ που μεταφέρουν τους σκιέρ στις πίστες του σκι με την προϋπόθεση ότι τηρούνται αυστηροί κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας.

(φωτογραφία αρχείου)

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα