Πέμπτη 15 Απριλίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Τορτελίνια με μπρόκολο και παρμεζάνα       

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

2 πακέτα τορτελίνια τυριού

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

3 φλιτζάνια μπρόκολο, σε κομμάτια

2 φλιτζάνια σάλτσα ντομάτας

½ φλιτζάνι βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο

2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή

2 φλιτζάνια τοματίνια, κομμένα στη μέση

½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη

αλάτι, πιπέρι

1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών

1¼ φλιτζανιού μοτσαρέλα τριμμένη

Εκτέλεση:

Σε κατσαρόλα βράζετε τα τορτελίνια για 2-3 λεπτά, τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτετε το μπρόκολο, ανακατεύετε για 1 λεπτό και ρίχνετε τη σάλτσα τομάτας, το βασιλικό και τη ρίγανη. Προσθέτετε τα τοματίνια, την παρμεζάνα, διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε τέλος τα τορτελίνια και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Βάζετε ομοιόμορφα τα τορτελίνια με τη σάλτσα σε πυρέξ, ρίχνετε το ζωμό και πασπαλίζετε με τη μοτσαρέλα. Σκεπάζετε καλά το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά το τυρί.

Μαγειρική

Χταπόδι με καραμελωμένα κρεμμύδια           

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 χταπόδι περίπου 1-1½ κιλό, καθαρισμένο καλά

1 κιλό κρεμμύδια ξερά, σε ροδέλες

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

2 φύλλα δάφνης

1 κουτ. γλυκού κόκκους πιπεριού, ολόκληρους

1 κουτ. σούπας μουστάρδα

1 νεροπότηρο γλυκό Μοσχάτο Σάμου

1 σφηνάκι κονιάκ

Αλάτι

Εκτέλεση

Για να μαγειρέψετε χρειάζεστε δύο ξεχωριστές κατσαρόλες. Στη μία θα μαγειρέψετε μόνο τα κρεμμύδια. Ρίχνετε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια σε ροδέλες μαζί με λίγο αλάτι. Ανακατεύετε συνεχώς να μην κολλήσουν. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να μαραθούν σιγά-σιγά να μειωθεί ο όγκος κατά το ένα τρίτο. Ρίχνετε μέσα το κρασί και αφήνετε βράσουν να μελώσουν. Την άλλη κατσαρόλα τη βάζετε άδεια επάνω στο μάτι και το ανοίγετε στο τρία (για τις παλιές κουζίνες). Μόλις ζεσταθεί καλά η κατσαρόλα ρίχνετε μέσα ολόκληρο το χταπόδι, τα φύλλα της δάφνης, τους κόκκους πιπεριού, τη μουστάρδα και το σφηνάκι του κονιάκ. Τοποθετείτε το καπάκι και αφήνετε το χταπόδι να μαγειρευτεί για 10 λεπτά. Αμέσως μετά χαμηλώνετε τη φωτιά στο ένα. Μαγειρεύετε για 1 ώρα, να μελώσει και να μαλακώσει. Κόβετε, αν θέλετε, το χταπόδι σε μικρότερα κομμάτια και το μεταφέρετε στην κατσαρόλα με τα κρεμμυδάκια. Το φέρνετε 2-3 γύρους να πάρουν μια βράση μαζί και το σερβίρετε σε πιατέλα γαρνιρισμένο με τα καραμελωμένα κρεμμύδια.

Περισσότερα

Μαγειρική

Χταπόδι κοκκινιστό με πατάτες

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 χταπόδι μεσαίο

1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες

1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι

½ κουτ. γλυκού πιπέρι κόκκινο

½ κουτ. γλυκού πιπέρι γλυκό

2 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με δύο ποτήρια νερό βάζετε το χταπόδι ολόκληρο, προσθέτετε λίγο ξίδι και το αφήνετε να ζεματιστεί. Το αποσύρετε από τη φωτιά, βγάζετε το χταπόδι και το κόβετε σε κομματάκια. Ξαναρίχνετε το χταπόδι στην κατσαρόλα, προσθέτετε τα δύο είδη πιπεριού, τον πελτέ τομάτας, το ελαιόλαδο και αφήνετε να βράσει για περίπου 2 ώρες. Προσθέτετε τις πατάτες και αφήνετε να βράσει το σύνολο για άλλα 30 λεπτά περίπου μέχρι να πιει τα υγρά του. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό στα πιάτα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Γεμιστά λαδερά με κουκουνάρι και σταφίδα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

8 τομάτες ώριμες, σφιχτές

8 πιπεριές μεγάλες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

3 μέτρια κρεμμύδια, τριμμένα

3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, τριμμένες

1 μέτριο καρότο, τριμμένο, στυμμένο

1 μέτριο κολοκύθι, τριμμένο, στυμμένο

1 μέτρια μελιτζάνα, τριμμένη, στυμμένη

1 φλιτζ. ρύζι γλασέ

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο

3 κουτ. σούπας κουκουνάρι

3 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες

ανθό αλατιού, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε ένα οριζόντιο καπάκι από τις τομάτες και τις πιπεριές και τα κρατάτε στην άκρη. Με ένα μικρό κουτάλι αφαιρείτε τη σάρκα της τομάτας, την τρίβετε σε μπολ και την κρατάτε για τη γέμιση. Αφαιρείτε τα σπόρια από τις πιπεριές και τα πετάτε. Σε κατσαρόλα ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό. Προσθέτετε το καρότο, το κολοκύθι και τη μελιτζάνα ανακατεύοντας διαρκώς με σπάτουλα να μαραθούν. Ρίχνετε το ρύζι, τα 2/3 από την τριμμένη τομάτα και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε 1/2 φλιτζάνι νερό και αφήνετε να πάρει μια βράση ανακατεύοντας. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, το κουκουνάρι και τις σταφίδες. Ανακατεύετε καλά. Αλατοπιπερώνετε εσωτερικά τις τομάτες και τις πιπεριές και τις γεμίζετε με το ρύζι – η γέμιση πρέπει να έχει αρκετά υγρά για να μπορέσει να ψηθεί το ρύζι και να φουσκώσει. Τοποθετείτε τα γεμισμένα λαχανικά σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, τα περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι, την υπόλοιπη τριμμένη τομάτα, μισό ποτήρι νερό και σκεπάζετε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνετε για 40 λεπτά. Αφαιρείτε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνετε για ακόμη 1 ώρα να πάρουν ωραίο χρώμα. Αφήνετε να ξεκουραστούν εκτός φούρνου για 15 λεπτά πριν σερβίρετε. Συνοδεύετε με φέτα ή γιαούρτι.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα