Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Στις 28 Δεκεμβρίου οι πρώτοι  εμβολιασμοί

Η αρχή θα γίνει με το υγειονομικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, σύμφωνα με δήλωση του Γ. Καρβέλη στην «Γ»

Δημοσιεύθηκε

στις

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες ενόψει της έλευσης των εμβολίων και της έναρξης του εμβολιασμού στη χώρα μας κατά του κορωνοϊού και στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια.

Η έναρξη θα γίνει – σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει – στην ερχόμενη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό.

«Εκτιμώ ότι στις 28 Δεκεμβρίου θα εμβολιάσουμε τους πρώτους υγειονομικούς στο ΠΓΝΠ» δηλώνει στην «Γ» ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης. Ήδη οι λίστες με τους υγειονομικούς που υπέγραψαν το έντυπο συναίνεσης από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της περιοχής μας έχουν αποσταλλεί στην 6η ΥΠΕ και θα κοινοποιηθούν άμεσα στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να γίνει προγραμματισμός του αριθμού των εμβολίων που θα απαιτηθεί. Εκτιμάται πως πάνω από το 50% του προσωπικού δήλωσε πως θέλει να κάνει το εμβόλιο, το οποίο είναι προαιρετικό.

Η 6η ΥΠΕ βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα, ο σχεδιασμός είναι έτοιμος ώστε να στεφθεί με επιτυχία και ασφάλεια η επιχείρηση «Ελευθερία».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ έχει συνεχείς συσκέψεις με το Υπουργείο Υγείας και με τους υπευθύνων των 167 εμβολιαστικών κέντρων όλης της υγειονομικής περιφέρειας για την επιτυχία του εγχειρήματος.

«Είμαστε σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για να φέρουμε σε πέρας την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μας. Έχουμε κάνει τηλεκπαιδεύσεις και προσομοιώσεις στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας. Στην Αχαΐα έχουμε προγραμματίσει 24 εμβολιαστικά κέντρα. Η εμβολιαστική διαδικασία θα ξεκινήσει από το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας. Την Τρίτη και την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί νέα εκπαίδευση μέσω τηλεδιάσκεψης στο προσωπικό» συμπληρώνει ο κ. Καρβέλης.

 

ΨΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Τα 14 ψυγεία για τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech βρίσκονται ήδη στις αποθήκες φύλαξης, στην Αττική όμως η τοποθεσία τους παραμένει μυστική. Έτσι μόλις φτάσουν στην πρωτεύουσα τα εμβόλια της Pfizer θα φυλαχτούν σε αυτά τα ψυγεία και στη συνέχεια θα μοιραστούν στα ειδικά κέντρα εμβολιασμού.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ψυγεία για τη φύλαξη των εμβολίων θα φθάσουν και στην Πάτρα, αλλά σε χώρο που θα παραμείνει μυστικός και απόλυτα φυλασσόμενος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η 6η ΥΠΕ βρίσκεται σε συνεργασία με την ηγεσία της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. αλλά και με την διοίκηση του ΚΕΤχ, προκειμένου να υπάρξει συνδρομή στην όλη προσπάθεια. Τα εμβόλια θα μεταφερθούν από την Αθήνα στην Πάτρα συνοδεία της Αστυνομίας και θα φυλάσσονται σε χώρο που για λόγους ασφαλείας θα είναι μυστικός και θα είναι υπό 24ωρη φύλαξη.

Να σημειωθεί ότι σε κάθε ψυγείο μπορούν να αποθηκευτούν έως 80.000 δόσεις εμβολίου. Επίσης τα συγκεκριμένα ψυγεία με θερμοκρασία στους -80 βαθμούς Κελσίου διαθέτουν όλα τα προβλεπόμενα συστήματα ασφαλείας που θα καλύπτουν όλο το 24ωρο.Όλα τα ψυγεία διαθέτουν οθόνη καταγραφής θερμοκρασίας. Μόλις τα εμβόλια βγουν από τα συγκριμένα ψυγεία θα έχουν « διάρκεια ζωής» 5 ημέρες και θα μεταφέρονται με ειδικά isoboxes στα νοσοκομεία αρχικά, όπου θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και στη συνέχεια στα κέντρα αναφοράς.

Στα isoboxes η θερμοκρασία θα είναι 5-7 βαθμούς. Πρόσβαση στις αποθήκες που θα φυλάσσονται τα εμβόλια έχει μόνο το προσωπικό που ήδη έχει οριστεί και του έχει ανατεθεί η φύλαξη αλλά και η σωστή λειτουργία του όλου εγχειρήματος.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement