Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Στις 28 Δεκεμβρίου οι πρώτοι  εμβολιασμοί

Η αρχή θα γίνει με το υγειονομικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, σύμφωνα με δήλωση του Γ. Καρβέλη στην «Γ»

Δημοσιεύθηκε

στις

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες ενόψει της έλευσης των εμβολίων και της έναρξης του εμβολιασμού στη χώρα μας κατά του κορωνοϊού και στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια.

Η έναρξη θα γίνει – σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει – στην ερχόμενη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό.

«Εκτιμώ ότι στις 28 Δεκεμβρίου θα εμβολιάσουμε τους πρώτους υγειονομικούς στο ΠΓΝΠ» δηλώνει στην «Γ» ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης. Ήδη οι λίστες με τους υγειονομικούς που υπέγραψαν το έντυπο συναίνεσης από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της περιοχής μας έχουν αποσταλλεί στην 6η ΥΠΕ και θα κοινοποιηθούν άμεσα στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να γίνει προγραμματισμός του αριθμού των εμβολίων που θα απαιτηθεί. Εκτιμάται πως πάνω από το 50% του προσωπικού δήλωσε πως θέλει να κάνει το εμβόλιο, το οποίο είναι προαιρετικό.

Η 6η ΥΠΕ βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα, ο σχεδιασμός είναι έτοιμος ώστε να στεφθεί με επιτυχία και ασφάλεια η επιχείρηση «Ελευθερία».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ έχει συνεχείς συσκέψεις με το Υπουργείο Υγείας και με τους υπευθύνων των 167 εμβολιαστικών κέντρων όλης της υγειονομικής περιφέρειας για την επιτυχία του εγχειρήματος.

«Είμαστε σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για να φέρουμε σε πέρας την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μας. Έχουμε κάνει τηλεκπαιδεύσεις και προσομοιώσεις στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας. Στην Αχαΐα έχουμε προγραμματίσει 24 εμβολιαστικά κέντρα. Η εμβολιαστική διαδικασία θα ξεκινήσει από το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας. Την Τρίτη και την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί νέα εκπαίδευση μέσω τηλεδιάσκεψης στο προσωπικό» συμπληρώνει ο κ. Καρβέλης.

 

ΨΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Τα 14 ψυγεία για τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech βρίσκονται ήδη στις αποθήκες φύλαξης, στην Αττική όμως η τοποθεσία τους παραμένει μυστική. Έτσι μόλις φτάσουν στην πρωτεύουσα τα εμβόλια της Pfizer θα φυλαχτούν σε αυτά τα ψυγεία και στη συνέχεια θα μοιραστούν στα ειδικά κέντρα εμβολιασμού.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ψυγεία για τη φύλαξη των εμβολίων θα φθάσουν και στην Πάτρα, αλλά σε χώρο που θα παραμείνει μυστικός και απόλυτα φυλασσόμενος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η 6η ΥΠΕ βρίσκεται σε συνεργασία με την ηγεσία της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. αλλά και με την διοίκηση του ΚΕΤχ, προκειμένου να υπάρξει συνδρομή στην όλη προσπάθεια. Τα εμβόλια θα μεταφερθούν από την Αθήνα στην Πάτρα συνοδεία της Αστυνομίας και θα φυλάσσονται σε χώρο που για λόγους ασφαλείας θα είναι μυστικός και θα είναι υπό 24ωρη φύλαξη.

Να σημειωθεί ότι σε κάθε ψυγείο μπορούν να αποθηκευτούν έως 80.000 δόσεις εμβολίου. Επίσης τα συγκεκριμένα ψυγεία με θερμοκρασία στους -80 βαθμούς Κελσίου διαθέτουν όλα τα προβλεπόμενα συστήματα ασφαλείας που θα καλύπτουν όλο το 24ωρο.Όλα τα ψυγεία διαθέτουν οθόνη καταγραφής θερμοκρασίας. Μόλις τα εμβόλια βγουν από τα συγκριμένα ψυγεία θα έχουν « διάρκεια ζωής» 5 ημέρες και θα μεταφέρονται με ειδικά isoboxes στα νοσοκομεία αρχικά, όπου θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και στη συνέχεια στα κέντρα αναφοράς.

Στα isoboxes η θερμοκρασία θα είναι 5-7 βαθμούς. Πρόσβαση στις αποθήκες που θα φυλάσσονται τα εμβόλια έχει μόνο το προσωπικό που ήδη έχει οριστεί και του έχει ανατεθεί η φύλαξη αλλά και η σωστή λειτουργία του όλου εγχειρήματος.

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πεζοδρόμιο -«παγίδα»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Παγίδα» για τους διερχόμενους πολίτες αποτελεί το πεζοδρόμιο που βρίσκεται έξω από κατάστημα εστίασης στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου.

 

Στο σημείο έγιναν εργασίες από συνεργείο της ΔΕΗ, όμως οι πλάκες του πεζοδρομίου δεν επανατοποθετήθηκαν στη θέση τους με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα «όρυγμα» που ταυτόχρονα αποτελεί εμπόδιο για τους πολίτες. Μάλιστα σύμφωνα με καταγγελίες, ήδη μία γυναίκα τραυματίστηκε πριν από δύο ημέρες στο πόδι όταν έπεσε πάνω στις πλάκες του πεζοδρομίου. Το κατάστημα δε, αναμένεται να επαναλειτουργήσει με… εμπόδια όμως στην είσοδό του, αφού το συνεργείο έκανε τη δουλειά του και εξαφανίστηκε!..

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΠΓΝΠ: Με κάρτα πλέον οι συνοδοί

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Με κάρτα γίνεται η είσοδος των συνοδών των ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των μέτρων στα νοσοκομεία της περιφέρειάς μας για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

Μετά τα όσα συνέβησαν με την «είσοδο» του ιού από συνοδό στην Α΄ Παθολογική Κλινική του ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας» έγιναν αυστηρές συστάσεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής για να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη είσοδο συνοδών σε μια προσπάθεια θωράκισης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που είναι ευαίσθητοι χώροι.

Οι συνοδοί παραλαμβάνουν τις κάρτες τους στην είσοδο όπου καταγράφεται το όνομά του και επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός για κάθε ασθενή, ενώ απαγορεύονται αυστηρά τα επισκεπτήρια.

Το γεγονός αυτό πάντως έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να δουν τους «δικούς τους ανθρώπους».

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γώγος: Το εμβόλιο καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη–Τι ισχύει για τα άλλα δύο στελέχη

Δημοσιεύθηκε

στις

Για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού, οι οποίες τρομοκρατούν τους επιστήμονες στην Ελλάδα, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι σε αυτές, καθώς και την κολχικίνη, μίλησε στο MEGA ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

«Η κολχικίνη είναι μια θεραπευτική προσέγγιση όπως είναι όλα τα φάρμακα μέχρι στιγμής για τον κοροναϊό. Μέχρι τώρα υπήρχε ένα θεραπευτικό κενό για τους ασθενείς που είναι σπίτι τους. Εκεί έρχεται η κολχικίνη που χρησιμοποιούμε κυρίως σε ρευματικά νοσήματα και σε καρδιολογικά προβλήματα. Είναι αντιφλεγμονώδες φάρμακο» είπε ο κ. Γώγος.

«Την κολχικίνη τη δίνουμε στα πρώτα 24ωρα της νόσου, στο σπίτι, σε ασφαλή δόση χωρίς παρενέργειες. Αν κάποιος γνωρίζει ότι νοσεί, πρέπει να τη λάβει άμεσα. Στο πρώτο 24ωρο αν είναι δυνατόν. Οι προϋποθέσεις είναι κάποιος να έχει θετικό μοριακό τεστ, και να μην είναι ασυμπτωματικός. Οι άνω των 60 που νοσούν, την παίρνουν όλοι γιατί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Για τους υπόλοιπους, από 18 που επιτρέπεται η χορήγηση έως 60, είναι αυτοί που νοσούν και είναι συμπτωματικοί και έχουν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα. Χορηγείται με ιατρική συνταγή και υπάρχει οπωσδήποτε και μια παρακολούθηση» συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Παρενέργειες ιδιαίτερες η κολχικίνη δεν έχει. Πρέπει να προσέξουμε τη χορήγησή της μαζί με άλλα φάρμακα, που μπορεί η χορήγησή τους μαζί να έχει κάποιες παρενέργειες. Πρέπει ο γιατρός που τη χορηγεί να γνωρίζει την αγωγή του ασθενούς, ώστε να μην υπάρξει τέτοιο πρόβλημα» ξεκαθάρισε ο κ. Γώγος.

Μεταλλάξεις και εμβόλια

Μιλώντας για τις μεταλλάξεις του ιού, και την ανησυχία που έχουν φέρει στους ειδικούς για το κατά πόσο τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά και απέναντι σε αυτές, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «στον κοροναϊό είχαμε πάνω από 1.000 μεταλλάξεις από την αρχή της πανδημίας. Από αυτές είναι 3-4 που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Για αυτές γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι μεταδοτικότερος, που σημαίνει περισσότερους νοσούντες και περισσότερα ενδεχομένως θύματα. Αυτό πρέπει να μας προβληματίζει ως προς τη μετάδοση του ιού, και να είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση για το θέμα λήψης μέτρων προστασίας, ώστε να μην υπάρξει διασπορά».

«Για το θέμα των εμβολίων φαίνεται ότι με τα δεδομένα που έχουμε, καλύπτεται το βρετανικό στέλεχος. Υπάρχουν ερωτηματικά με το βραζιλιάνικο και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Υπάρχουν διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη. Είμαστε σε αναμονή και σύντομα θα έχουμε μια εικόνα. Νομίζω μέσα σε μία δύο εβδομάδες θα γνωρίζουμε. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δεδομένα ότι τα εμβόλια δεν καλύπτουν τα μεταλλαγμένα στελέχη» κατέληξε.

www.in.gr

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα