Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023
Connect with us

Πολιτισμός

Πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού

Η διεθνούς φήμης καλλιτεχνική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Καμεράτας στο Βερολίνο, Μαρία Μακράκη μίλησε στον Αχιλλέα Παπαδιονυσίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η διεθνούς φήμης και πολυβραβευμένη διευθύντρια ορχήστρας κα Μαρία Μακράκη  που διαπρέπει  στην  Γερμανία παρεχώρησε στον Αχιλλέα Παπαδιονυσίου μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Η Μαρία Μακράκη, πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη, από το 2007 είναι  η καλλιτεχνική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Καμεράτας στο Βερολίνο, ενώ το  καλλιτεχνικό της έργο επικεντρώνεται στη δημιουργία και εφαρμογή πρωτοποριακών διασυνοριακών προγραμμάτων που αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες της σύγχρονης ευρωπαϊκής μουσικής.

 

ΕΡ. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την μουσική;

 

ΑΠ.: Η αγάπη μου για τη μουσική συνδέεται με τις πρώτες μου αναμνήσεις αφού διαπίστωσα πολύ νωρίς μια φυσική έλξη που ήταν καθοριστική. Με τον πατέρα μου ακούγαμε καθημερινά κλασική μουσική, ο οποίος μου καλλιέργησε το ενδιαφέρον και το ζήλο μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πνευματικών αναζητήσεων. Ξεκίνησα τις μουσικές μου σπουδές στο πιάνο σε ηλικία τεσσάρων ετών, όπου και είχα τα πρώτα οικογενειακά ερεθίσματα. Συνειδητοποίησα άμεσα τη μεγάλη εσωτερική ικανοποίηση να επικοινωνώ και να εκφράζω τη μουσική μου αντίληψη μέσα από την κλασική μουσική, ενώ το συναίσθημα της αρμονίας, της πληρότητας και της ενότητας ήταν αφοπλιστικό. Η αδιαμφισβήτητη εγκεφαλική πρόκληση σε συνδυασμό με τη δημιουργική διαδικασία μεταμόρφωσης του ήχου σε πολυποίκιλα αυθεντικά συναισθήματα αποτέλεσαν για μένα πόλο έλξης ζωής.

Μετά το δίπλωμά μου στο πιάνο και στα ανώτερα θεωρητικά η σύνδεση της επιστήμης με την τέχνη αποτέλεσαν ένα κεντρικό άξονα για την περαιτέρω εξέλιξή μου, με αποτέλεσμα την ολοκλήρωση των σπουδών μου στο Φυσικό τμήμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πάθος μου όμως για τη μουσική με ώθησε να συνεχίσω τις σπουδές μου στη διεύθυνση ορχήστρας στο Πανεπιστήμιο Kαλών Tεχνών του Βερολίνου με ειδικό καθηγητή τον Hanns Martin Rabenstein και μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Hanns Eisler του Βερολίνου και της Ζυρίχης με καθηγητές τους Hans Dieter Baum και Johannes Schlaefli.Ανάμεσα στους δασκάλους μου συγκαταλέγονται καιοι διακεκριμένοι μαέστροι GeorgeA. Albrecht, Andrey Boreyko, Carlo M. Giulini, Lorin Maazel, Kurt Masur, Sir Roger Norrington, Jorma Panula.

 

ΕΡ.: Ποιές Ορχήστρες έχετε διευθύνει;

 

ΑΠ.: Έχω συμπράξει με Ευρωπαϊκές ορχήστρες στην Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ιταλία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία, στην Τουρκία και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπως μεταξύ άλλων με τις Ραδιοφωνίες της Κολωνίας, Μονάχου, Στουτγάρδης, Φρανκφούρτης, Βουκουρεστίου, Αθηνών με τις οποίες ολοκληρώσα και ηχογραφήσεις, με τις Φιλαρμονικές ορχήστρες Baden-Badener, Janacek, Jenaer, Kharkov, Krakow, New Brandenburg, Rheinische, Robert-Schumann, τις Συμφωνικές ορχήστρες Βερολίνου, Bergische, Bochum, Boston, Nuremberg, Tschaikovsky, West Bohemian, τις Kρατικές ορχήστρες και θέατρα Bremen, Bremerhaven, Chemnitz, Constanta, Giessen, Halle, Heidelberg, Kassel, Leipzig, Muenster, Pforzheim, Rostock.

 

ΕΡ.: Οι κυριότεροι σταθμοί στην πορεία σας ποιοι είναι;

 

ΑΠ.: Είχα την ιδιαίτερη τύχη μέσω ενός κρατικού θεσμού προώθησης διευθυντών ορχήστρας να συγκαταλέγομαι μετά από βράβευση στην καλλιτεχνική λίστα των «Μαέστρων του Αύριο-Maestros von Morgen» του Γερμανικού Συμβουλίου Μουσικής Deutscher Musikrat-Dirigentenforum, όπου μπόρεσα να συμπράξω με επίλεκτες ορχήστρες και να αποκτήσω ξεχωριστή εμπειρία. Στον διεθνή διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας στην Τσεχία μου απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο και μπόρεσα να συνεργαστώ με ορχήστρες διεθνούς εμβέλειας, όπως επίσης και το πρώτο Βραβείο στο διαγωνισμό στο Solingen της Γερμανίας, όπου και ανέλαβα τη θέση της διευθύντριας ορχήστρας της ακαδημίας της Bergische Symphony Orchestra. Στο διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας στο Bad Homburg μπόρεσα να αποσπάσω το δεύτερο βραβείο και να συμπράξω με επίλεκτες ορχήστρες της Γερμανίας και Πολωνίας.

 

ΕΡ.: Ποιο είναι το έργο της Ευρωπαϊκής Καμεράτας που διευθύνεται από το 2017;

 

ΑΠ.: Μετά την κρατική θέση μου ως μαέστρος στην Όπερα του Chemnitz της Γερμανίας με τη Φιλαρμονική ορχήστρα Ρόμπερτ Σούμαν, ανέλαβα την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Καμεράτας με έδρα το Βερολίνο. Μέσα από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Καμεράτας, της ορχήστρας της Ευρώπης, θέλησα να συμβάλλω ενεργά στην καλλιέργεια διαπολιτισμικού διαλόγου σε συνάφεια με τα θεμελιώδη ζητήματα της Ατζέντας της ΕΕ για τον πολιτισμό, ώστε να βιώσουμε ουσιαστικότερα την Ευρώπη ως το κοινό μας σπίτι. Η Ευρωπαϊκή Καμεράτα με τα τρία ευέλικτα μουσικά σχήματά της στο Βερολίνο, στο Ίνσμπρουκ και στην Αθήνα δημιουργεί ένα μεγαλύτερο τόξο στο γεωγραφικό χάρτη, από το βορρά μέχρι το νότο της Ευρώπης κτίζοντας γέφυρες για μια καλύτερη πολιτισμική ανταλλαγή, διείσδυση και ευρωπαϊκή εμβάθυνση. Μέσα από καινοτόμα προγράμματα στόχος της Καμεράτας είναι να διεγείρει το ενδιαφέρον του ακροατή για τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ευρώπης σήμερα, ενώ συγχρόνως τιμά τα ιδανικά της αρμονίας και της ενότητας, που πάντοτε θα αποτελούν την ουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

ΕΡ.: Θεωρείστε Πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη


ΑΠ.:
Το 2019 είχα την ιδιαίτερη τιμή να βραβευθώ με το βραβείο «Eξάλειπτρον» για τη συμβολή μου στην ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού στον τομέα της μουσικής. Επιδιώκω μέσα από τα προγράμματά μας να αναδεικνύω τον Ελληνικό πλούτο και το ανεξίτηλο αποτύπωμα που αυτός άφησε στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού χάρτη και των αξιών του. Είναι όμως μια συνεχή πάλη και διαρκή πρόκληση.

 

ΕΡ.: Που επικεντρώνεται το καλλιτεχνικό σας έργο;

 

ΑΠ.: Ως καλλιτεχνική διευθύντρια και μαέστρος της Ευρωπαϊκής Καμεράτας επικεντρώνομαι στη δημιουργία και εφαρμογή πρωτοποριακών διασυνοριακών προγραμμάτων που αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες της σύγχρονης Ευρωπαϊκής μουσικής. Το ενδιαφέρον μου εστιάζεται κυρίως στην επεξεργασία και ανάπτυξη επίκαιρων ευρωπαϊκών θεμάτων όπου οι τέχνες να συνδυάζονται με τη μουσική σε μια ευρύτερη οπτική συνθέτοντας καινοτόµα προγράµµατα μέσα σε πειραματικούς χώρους. Με τη διαμόρφωση ξεχωριστών συναυλιακών κύκλων στόχος μας είναι να σκιαγραφήσουμε, να τιμήσουμε αλλά και να μεταφέρουμε με όλες τις αισθήσεις στον ακροατή την «Ενότητα μέσα από τη Διαφορετικότητα». Ένας επιπλέον στόχος είναι να ενθαρρύνουμε ενεργά το διάλογο μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών για μια καλύτερη κατανόηση και προσέγγιση μέσα από τη διεθνή γλώσσα της μουσικής.

 

ΕΡ.: Πόσο συνηθισμένο είναι μια γυναίκα να διευθύνει Ορχήστρα;

 

ΑΠ.: Σίγουρα η εικόνα μιας γυναίκας μαέστρου στο πόντιουμ δεν είναι οικεία αλλά όταν υπάρχει μεράκι, αγάπη για το αντικείμενο, εργατικότητα και προσήλωση στο στόχο, καλλιεργώντας συνάμα ανθεκτικότητα, επιμονή και υπομονή, διαμορφώνει κανείς τις καταστάσεις με τέτοιο τρόπο ώστε με συνέχεια και διεισδυτικότητα να πραγματοποιεί τα όνειρά του.

 

ΕΡ.: Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στο επάγγελμά σας;

 

ΑΠ.: Την άμεση και διεισδυτική επικοινωνία με το ορχηστρικό σύνολο ως ένα ζωντανό παλλόμενο οργανισμό και την όλη διαδικασία της μεταμόρφωσης του ήχου σε αυθεντικά συναισθήματα που φέρνουν συγκίνηση και ανάταση ψυχής. Το τελικό ηχητικό και παραστατικό αποτέλεσμα είναι μια επίπονη αλλά συνάμα συναρπαστική και δημιουργική διαδικασία που όταν επιτευχθεί μπορεί να προσφέρει μοναδικές μαγικές ενωτικές στιγμές.

 

ΕΡ.: Ποιες οι δυνατότητες μιας Διευθύντριας Ορχήστρας στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό;

 

ΑΠ.: Η Γερμανία ως χώρα με παράδοση στην κλασική μουσική με βοήθησε να ξεδιπλώσω τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες και μου έδωσε ευκαιρίες για να εξελιχθώ. Θεωρώ όμως ότι μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο σύστημα δεν υπάρχουν μονόδρομοι και μπορεί κανείς να διαμορφώσει ικανές συνθήκες ώστε να αναπτυχθεί επαγγελματικά και στην Ελλάδα. Θα ήταν όμως σίγουρα χρήσιμο για έναν καλλιτέχνη να αποκτήσει εμπειρίες και να διευρύνει τους ορίζοντές του αναζητώντας δυνατότητες και στο εξωτερικό.

 

ΕΡ.: Πώς κρίνετε την σχέση των Ελλήνων με την κλασική μουσική;

 

ΑΠ.: Όλα ανάγονται στην εκπαίδευση. Στην Ελλάδα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση εφόσον υπάρχουν σήμερα μουσικά πανεπιστήμια, σχολές, συναυλιακοί χώροι και άμεση πρόσβαση στη γνώση. Μια εύνομη πολιτεία πρέπει να συμβάλλει με κεντρικό σχεδιασμό στην ενίσχυση των δομών που προάγουν τον πολιτισμό, την ελευθερία έκφρασης, το σεβασμό και το ανοιχτό βλέμμα στη διαφορετικότητα.

 

Ερ.: Η Μουσική σαν μέσον διαπαιδαγώγησης;

 

ΑΠ.: Η μουσική παιδεία είναι επιτακτική ανάγκη για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Σε προηγμένες κοινωνίες διαχρονικά όπως και στην αρχαιότητα αποτελούσε μέρος μιας συνολικής εκπαίδευσης με απώτερο στόχο την αναβάθμιση του μέσου επιπέδου διαβίωσης και την καλλιέργεια χαρακτήρων σύμφωνα με αξιακά πρότυπα.

 

 

ΕΡ.: Ποιά τα μελλοντικά σας σχέδια;

 

ΑΠ.: Στο πλαίσιο του ετήσιου προγράµµατος 2020 με θέμα την «Οδύσσεια» η Ευρωπαϊκή Καµεράτα μεταφέρει τον κύκλο συναυλιών της για το 2021 δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να ανακαλύψει και να βιώσει τη µουσική, την τέχνη και τον πολιτισµό µε έναν πολυδιάστατο τρόπο. Το μελλοντικό ενδιαφέρον μου εστιάζεται κυρίως στην εμψύχωση, στη βιωσιμότητα και στην κινητικότητα των Ευρωπαϊκών πολιτιστικών παραγόντων καθώς και στη διασυνοριακή διάδοση καλλιτεχνικών έργων σε πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις. Σχεδιάζω επίσης περαιτέρω συμπράξεις με διεθνή μουσικά σύνολα ενώ παράλληλα ηγούμαι του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Πολιτισμού και του Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Regain, με στόχο την παρουσίαση ταλαντούχων καλλιτεχνών στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό προσκήνιο. Επιπλέον συμμετέχω στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο νεοσύστατη Μουσική Ακαδημία Σπετσών και δίνω διαλέξεις με θέμα την «ηγεσία».

Περισσότερα

Πολιτισμός

«Η Αφροδίτη με τη Γούνα»-Διπλή παράσταση σήμερα στο Επίκεντρο + με την Αιμιλία Νίνου και τον Θανάση Κουρλαμπά

Δημοσιεύθηκε

στις

«Η Αφροδίτη με τη γούνα» μετά τη μεγάλη απήχηση του κοινού ανεβαίνει και σήμερα στο Επίκεντρο+, στις 18.00 και στις 21.15.

«Η Αφροδίτη με τη γούνα» αποτελεί ένα βαθιά φιλοσοφικό έργο του Λέοπολντ φον Ζάχερ Μαζόχ όπου πραγματεύεται την αναζήτηση του ανθρώπου για την πραγματική ελευθερία. Ο Μαζόχ, ως φεμινιστής της εποχής του, θέτει στο επίκεντρο ένα φιλελεύθερο πλάσμα, ένα κορίτσι που έχει αποφασίσει να ζήσει σύμφωνα με τους δικούς του κανόνες, να απολαύσει την ηδονή και την αγάπη πέρα από κάθε περιορισμό που θέτουν οι κοινωνικοί και οι θρησκευτικοί κανόνες που στειρώνουν βασικές απολαύσεις και ένστικτα του ανθρώπου.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Σε ένα θέρετρο των Καρπαθίων οι δύο μοναδικοί του ένοικοι συναντώνται σαν από κάποιο παιχνίδι της τύχης, για να ξεκινήσει μεταξύ τους ένα γοητευτικό παιχνίδι έρωτα και εξουσίας. Ο Σεβερίν, ένας άντρας στα 40 του, γόνος εύπορης οικογένειας, βουτηγμένος στην μελέτη του και από πάντα ερωτευμένος με το ιδανικό της θεάς Αφροδίτης, θα βρεθεί μπλεγμένος στα δίχτυα του πάθους του για τη Βάντα. Εκείνη νέα και πλούσια, χήρα, παραδομένη στα ένστικτά της, με μία εκτός εποχής φιλελεύθερη και σχεδόν συγκινητική αντιμετώπιση της ζωής, θα εξάψει την περιέργειά του και θα πυροδοτήσει το πάθος του. Αλλά συγχρόνως θα γοητευθεί με την σειρά της και θα ερωτευτεί βαθιά τον ιδιαίτερο αυτόν άντρα. Μοιάζουν σαν να έχουν γεννηθεί ο ένας για τον άλλον ή ακριβώς το ανάποδο. Το παιχνίδι της εξουσίας ανάμεσά τους παίζεται διαρκώς με σκληρούς και συνάμα άκρως τρυφερούς όρους και αλλάζει συνεχώς νικητή. Ενώ αρχικά φαίνεται πως εκείνος έχει πέσει θύμα της γοητείας της, είναι η Βάντα τελικά που υποκύπτοντας στην παράκληση του να ενσαρκώσει τις φαντασιώσεις του, θα βρεθεί έρμαιο σε έναν κύκλο αγριότητας και απάνθρωπης βίας. Ενός βίαιου, σκληρού πάθους που θα καταναλώσει και τους δύο.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Παίζουν: Αμαλία Νίνου, Θανάσης Κουρλαμπάς.
Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Θανάσης Κουρλαμπάς. Μετάφραση-Δραματουργία: Νικολέτα Κοτσαηλίδου. Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Μουσική: Γιάννης Οικονόμου. Σχεδιασμός φωτισμών: Αργύρης Θέος. Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού. Παραγωγή: Happy Productions. Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Μαγγίρα
Τιμές εισιτηρίων: 16€ κανονικό 13€ μειωμένο (Φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ)
Προπώληση στο https://www.viva.gr/tickets/theater/i-afroditi-me-ti-gouna-1
Πληροφορίες – κρατήσεις στο τηλέφωνο 2610461050
Η παράσταση είναι αυστηρώς ακατάλληλη για ανήλικους.

Περισσότερα

Πολιτισμός

«Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι»-Η θεατρική διασκευή της Δήμητρας Παπαδοπούλου κάνει «στάση» σήμερα στην Πάτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Τι κοινό θα μπορούσε να συνδέει έναν «Νεοέλληνα» με τον κορυφαίο μυθιστορηματογράφο Φ. Ντοστογιέφσκι; Η θεατρική διασκευή της Δήμητρας Παπαδοπούλου αποπειράται να δώσει εξηγήσεις για την ιδιότυπη αυτή συσχέτιση…

Η παράσταση «Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι» σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη με τον Παύλο Λουτσίδη, παρουσιάζεται και στην Πάτρα, στο θέατρο «Πάνθεον» σήμερα στις 21.00.

Ο ήρωας της παράστασης, είναι ο άνθρωπος της διπλανής μας πόρτας. Η καλοπληρωμένη δουλειά του, το καλό σπίτι και το ακριβό αυτοκίνητο είναι τα προϊόντα της ευημερίας και οι προϋποθέσεις της αναγνώρισης του ως «επιτυχημένου» μέλους της κοινωνίας μας.. Οι μετανάστες και οι κακόφημες γειτονιές πλήττουν την αισθητική του, ενώ απαραίτητο αξεσουάρ-επιβεβαίωση της ανδρικής του ταυτότητας.. η Εύα, μια αιθέρια ύπαρξη… Όλα αυτά προ κρίσης…

Χειρότερο εφιάλτη δεν θα μπορούσε να ζήσει ο ήρωας μας. Θύμα της οικονομικής κρίσης ζει, πλέον, σε ένα υπόγειο στον Αγ. Παντελεήμονα χωρίς δουλειά και χωρίς τη συνοδεία του μέχρι πρότινος «status» του, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Μοναδική του συντροφιά, τα τεράστια χρέη του και ένα βιβλίο που έπεσε τυχαία στα χέρια του.

Ένα έργο για τη ζωή, βγαλμένο από την ίδια τη ζωή. Ίσως μετά το τέλος της παράστασης ο γείτονας σας φανεί λιγότερο ενοχλητικός, η φασαρία της γειτονιάς περισσότερο υποφερτή, τα προβλήματα πιο εύκολα αντιμετωπίσιμα, τα εμπόδια όχι και τόσο ανυπέρβλητα. Έστω και για λίγο…

Η παράσταση απευθύνεται σε ηλικίες από 14 ετών και άνω.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 15€, Φοιτητικό – ΑΜΕΑ – Ανέργων: 12€.

Προπώληση εισιτηρίων: Ticket Services: 13€. Πληροφορίες, τηλ. 2610 325778

Περισσότερα

Events

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΙΑΘΑΣ: Μαθήματα Ιστορίας 1821 στην Ξάνθη

Δημοσιεύθηκε

στις

Με εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές του ΑΞΙΟΝ Σταύρο Λίτσα και Ζήση Μπρούμπη

Ο φετινός κύριος εορτασμός της 25ης Μαρτίου ήταν εκπληκτικός στα Εκπαιδευτήρια ΑΞΙΟΝ της Ξάνθης. Ο Πατρινός ερευνητής της ιστορίας , συλλέκτης της Ιστορικής μνήμης, ποιητής, χημικός μηχανικός και Πρόεδρος του Γραφείου Ποιήσεως, Αντώνης Σκιαθάς, μετέφερε την Ελληνική ιστορία του 1821 από την Πάτρα στην Ξάνθη. Προσκεκλημένος από τους διευθυντές των σχολείων Σταύρο Λίτσα, Ζήση Μπρούμπη, Φώτη Λίτσα ταξίδεψε από τη Πάτρα και έφτασε στη Ξάνθη με μία απίστευτη συλλογή κειμηλίων της εποχής της επανάστασης. Τρομπόνια, παλάσκες , πάλες , έγγραφα και επιστολές των αγωνιστών μέχρι και του Καποδίστρια, σφραγίδες, εφοδιαστικο σύμβολο της φιλικής εταιρίας, μέχρι και ανάτυπο της εφημερίδας του 1824 της Νέας Υόρκης με κείμενο στα Ελληνικά που αφορά το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα. Όλα αυθεντικά και ανεκτίμητα κειμήλια. Το επιστέγασμα όλων ήταν το διαδραστικό ιστορικό εργαστήριο με τους μαθητές και τις μαθήτριες των Ιδιωτικών Σχολείων ΑΞΙΟΝ “Χαρτί και Καλαμάρι”. Πώς έγραφαν, πώς ασφάλιζαν τα γράμματα, πώς αλληλογραφούσανε οι επαναστάτες του 21. Το βιωματικό εργαστήρι που εκτυλίχτηκε μπροστά στους μαθητές ήταν εκπληκτικό. Χειροποίητα χαρτιά, καλαμάρια, μελάνια, βουλοκέρια, όλα εργαλεία του “γραμματικού”… ζωντάνεψαν ξανά. Ιστορία ζώσα από έναν άξιο δάσκαλο και ερευνητή της Ελληνικής Ιστορίας, που τιμάει την Πάτρα !

Σταυρός Λίτσας – Αντώνης Σκιαθάς

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα