Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το εμβόλιο μόνη λύση- Αντιμετώπιση της πανδημίας και αναχαίτιση των οικονομικών επιπτώσεων

Ημερίδα της «Γ» και της Περιφέρειας με επιστημονική ταυτότητα και υπογραφή Μαραγκού, Σύψα, Γώγου, Γαργαλιάνου, Σκούρα και Παππά

Δημοσιεύθηκε

στις

Aπό την σημερινή έντυπη έκδοση της Γνώμης

Ταυτότητα εμπεριστατωμένης και αναλυτικής επιστημονικής ενημέρωσης είχε η Ημερίδα με θέμα: «Ο Κορωνοϊός στο μικροσκόπιο της Επιστήμης και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην Οικονομία» που συνδιοργάνωσε και πραγματοποίησε η εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ» με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την υποστήριξη του Πανεπιστήμιου Πατρών προχθές Σάββατο.

Η εκδήλωση που κινήθηκε σε δύο άξονες Υγεία και Οικονομία, έφερε την υπογραφή της σαφήνειας και της ακρίβειας του επιστημονικού λόγου, από ένα ισχυρό team προβεβλημένων Πανεπιστημιακών Παθολόγων /Λοιμωξιολόγων (που μετέχουν και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας) συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και παράλληλα έγκριτων οικονομολόγων.

Με κριτήριο ότι οι Ημερίδες αποτελούν μια άλλη μορφή ενημέρωσης εκτός του κάδρου της καθημερινής πληροφόρησης ρουτίνας, στοχεύουν γενικώς να διεγείρουν, αρχικά την περιέργεια του κοινού και στη συνέχεια να σοκάρουν, ώστε να συνειδητοποιηθούν τα σοβαρά κόστη από την πανδημία. Στόχος της συγκεκριμένης Ημερίδας ήταν να πείσει για το τι πρέπει να γίνει σε Υγεία και Οικονομία.

Τα ερωτήματα που έθεσε η υπεύθυνη της Ημερίδας δημοσιογράφος κα Τέτα Γιαννάρου αποτελούν το δείκτη προβληματισμού του κοινωνικού συνόλου

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

«Γενικά περί της νόσου covid-19», απάντησε ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών  Μάρκος Μαραγκός. «Ποια τα νέα επιστημονικά δεδομένα για τη νόσο Covid -19. Πως δρουν κατά της νόσου τα νέα εμβόλια; Εξασφαλίζεται η ανάσχεση της μεταδοτικότητας, η ανοσία και κατά πόσο τοις εκατό εξασφαλίζεται η μη προσβολή των εμβολιασθέντων από τη νόσο Covid-19; Γιατί είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός;», απάντησε ο Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ  Νικόλαος Σύψας «Θεραπεία της νόσου Conid-19.Ποιά η επίδραση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην νόσο. Η θεραπεία με αντισώματα και τα εμβόλια θα σημάνουν την εξάλειψη της πανδημίας;», απάντησε ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Παρών και Λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος. «Με ποιόν τρόπο πλήττει ο Κορωνοϊός  τον οργανισμό; Ποιες οι συνήθεις λοιμώξεις από τη νόσου Covid-19; Μέθοδοι και τρόποι αντιμετώπισης τους. Είναι ικανά τα μέτρα για την αποτελεσματική προφύλαξη;» απάντησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης. «Ποιες οι άμεσες και μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στην Ελληνική Οικονομία από την πανδημία», απάντησε ο Καθηγητής Οικονομικών (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών) και Αντιπρύτανης Οικονομικών και Προγραμματισμού  του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Σκούρας. «Τα μέτρα κατά της πανδημίας και ποιες οι επιπτώσεις στην αγορά» απάντησε ο Πρόεδρος του 10 ου Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, οικονομολόγος Γιώργος Παππάς.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης όπως είχε προαναγγελθεί παρά τις επίμονες προσπάθειες του δεν κατόρθωσε να συνδεθεί παρά μετά τη λήξη της Ημερίδας και απέστειλε το χαιρετισμό του. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης ιατρός Χαράλαμπος Μπονάνος και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κα Άννα Μαστοράκου. Την Ημερίδα προλόγισε ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Παθολογίας /Λοιμωξιολογίας Μάρκος Μαραγκός.

 

Χ.ΜΠΟΝΑΝΟΣ:ΤΟ ΠΓΝΠ ΕΧΕΙ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΣΤΗΜΑ

Στη σημαντικότητα της Ημερίδας αναφέρθηκε αρχικά ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη. Ο ίδιος επεσήμανε με τη διττή ιδιότητά του ότι η τήρηση των μέτρων και ο επικείμενος εμβολιασμός είναι μονόδρομος για την απαλλαγή από την πανδημία. Το επιστημονικό ανάστημα και την ακάματη στοχευμένη προσπάθεια τόσον του Αντιπρύτανη Καθηγητή Παθολογίας/ Λοιμωξιολογίας Μάρκου Μαραγκού, όσον και του Καθηγητή Παθολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας Λοιμωξιολόγου Χαράλαμπου Γώγου που είχε σαν αποτέλεσμα την αποθεραπεία της πλειονότητας των νοσηλευομένων από κορωνοϊό στο ΠΓΝΠ με ελάχιστες απώλειες, τόνισε ο Χ. Μπονάνος. Επίσης μεταξύ άλλων είπε χαρακτηριστικά: «Αν και ο κορωνοϊός έπληξε πρώτα την περιοχή μας με το συμβάν των προσκυνητών στους Άγιους Τόπους, εν τούτοις χάριν στον ακάματο ζήλο άριστο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού το ΠΓΝΠ βγήκε νικητής. Οι γιατροί μας είναι παράδειγμα επιστημονικής επάρκειας και ήθους όπως και το νοσηλευτικό προσωπικό. Οφείλω να αναφέρω και την εξαιρετική γιατρό επικ. Καθηγήτρια Παθολογίας /Λοιμωξιολογίας Καρολίνα Ακινόσογλου που δίνει αγώνα νυχθημερόν». Ο Αντιπεριφερειάρχης στη συνέχεια αναφέρθηκε στην έμπρακτη συμπαράσταση που προσφέρει η ΠΔΕ στην Αγορά «Ενισχύσαμε τις μικρές επιχειρήσεις και τους μικροεπαγγελματίες με 30 εκ. και τώρα θα συνεισφέρουμε με άλλα 20 εκ. Η ΠΔΕ κάνει ότι είναι δυνατόν για να δώσει ανάσα στην Αγορά» είπε χαρακτηριστικά.

Α.ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ: «ΝΑ ΠΕΙΣΤΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΤΙ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ»

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου στον χαιρετισμό της επεσήμανε ότι «δημόσια υγεία και οικονομία είναι άρρηκτες συνδεδεμένες έννοιες και δημιουργούν ένα αέναο και διαδραστικό εκκρεμές. Η πανδημία του κορωνοϊού είναι πλήγμα στη δημόσια υγεία αλλά δημιουργεί μια τεράστια πληγή στην οικονομία. Στο επίκεντρο όμως αυτής της θύελλας είναι η κοινωνία, η οποία καλείται να μαζέψει τους ανέμους. Αυτές τις Άγιες ημέρες χρειάζεται σύνεση, να μην χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού μέχρι να βρούμε το δρόμο του εμβολιασμού. Στόχος είναι να πειστεί τουλάχιστον το 60-70% του γενικού πληθυσμού για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα της «ανοσίας της αγέλης», της προστασίας της κοινότητας από τον Covid -19. Χρειάζεται να ξετυλίξουμε το κουβάρι της παραπληροφόρησης και των fake news και να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Αυτές τις μέρες, κλήθηκαν να ενταχθούν γιατροί, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων, ενώ υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και από τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα. Θα πρέπει να έχουμε τη σκέψη μας στους υγειονομικούς που είναι στην πρώτη γραμμή και δίνουν τη μάχη με την πανδημία».

 

Μ.ΜΑΡΑΓΚΟΣ:«ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚAΤΑ COVID-19 ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΛΠΙΔΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ»

«Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι συμμετέχουμε σ’ αυτή την Ημερίδα αρχικά για να επισημάνουμε ότι αν και το Lockdown συνεχίζεται, η αναμενόμενη μείωση των κρουσμάτων σε ικανοποιητικό βαθμό δεν επετεύχθη Η ελπίδα της απαλλαγής από

την πανδημία γίνεται βάσιμη, με την ύπαρξη εμβολίων και τον επικείμενο εμβολιασμό όλων μας. Μείωση των κρουσμάτων ναι έχουμε , αλλά οι χρήζοντες νοσηλεία συνεχίζουν να καταλαμβάνουν τις κλίνες SARS και ΜΕΘ. Το Σύστημα Υγείας συνεχίζει να εκπέμπει SOS.Άρα χρειάζεται αυστηρότερη τήρηση των μέτρων από όλους μας. Τις γιορτές επιβάλλεται να τις περάσουμε στο αυστηρό πλαίσιο του 2 ου ώστε να μειωθεί ο επιδημικός δείκτης Rt και να αναχαιτισθεί το κύμα της πανδημίας. Πρέπει λοιπόν να τηρήσουμε τα μέτρα έως ότου εμβολιαστεί σημαντικός αριθμός ατόμων και βεβαίως όταν όλος ο πληθυσμός της χώρας μας έχει εμβολιαστεί, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι το 2021 είναι μια καλή χρονιά και αυτό έγινε χάριν των θυσιών μας και χάριν της εργώδους προσπάθειας των επιστημόνων που δημιούργησαν τα εμβόλια. Αξίζει να θυμόμαστε ότι πάντα τα εμβόλια έσωζαν την ανθρωπότητα από τις πανδημίες», είπε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής Παθολογίας /Λοιμωξιολογίας και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών  Μάρκος Μαραγκός. Στη συνέχεια ο Καθηγητής Μαραγκός τόνισε, ότι η νόσος Covid-19 «δρα» εξατομικευμένα και προσβάλλει κατά περίπτωση εκδηλωνόμενη είτε ασυμπτωματικά, είτε με ήπια συμπτώματα και παραμονή στο σπίτι, είτε δημιουργώντας άσχημες πνευμονίες ή φλεγμονώδη αντίδραση που μπορεί να εξελιχθεί σε πολυοργανική ανεπάρκεια. «Έως τώρα αντιμετωπίζουμε τη νόσο με «ότι έχει το ντουλάπι», τουτέστιν με ότι υπάρχει από φάρμακα στοχευμένα για άλλες νόσους και ανάλογα με την περίπτωση του ασθενούς. Η μόνη ελπίδα είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού».

Ν.ΣΥΨΑΣ: «ΑΣΦΑΛΗ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ.ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ COVID-19»

Ο γνωστός Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, Νικόλαος Σύψας ανέφερε πως έχουμε αρκετά στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Ο κ. Σύψας εξήγησε, πως το εμβόλιο τύπου ‘mRNA’ με το οποίο θα εμβολιασθούμε, όπως και άλλα της ίδιας κατηγορίας, δίνουν  οδηγίες στα κύτταρα μας να παράγουν δομικά τμήματα του κορωνοϊού, όπως οι ακίδες που έχουν στην επιφάνειά τους. Συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος αναγνωρίζουν αυτό το ‘ξένο σώμα’ και ξεκινά η πολύπλοκη διαδικασία της ανοσοαπόκρισης. Αυτό που συμβαίνει και στη φυσική λοίμωξη από COVID-19 δηλ. όταν προσβληθούμε από κορωνοϊό. Στο τέλος της διαδικασίας, το σώμα μας έχει μάθει πως να μας προστατεύει από μελλοντικές μολύνσεις. Το κύριο όφελος των εμβολίων mRNA, όπως όλων των εμβολίων, είναι πως αυτοί που έχουν εμβολιαστεί αποκτούν προληπτικό πλεονέκτημα και προστατεύονται από τη λοίμωξη χωρίς να διακινδυνεύσουν τις σοβαρές συνέπειες της ασθένειας του COVID-19. Παράλληλα επεσήμανε, πως το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια πήραν έγκριση επί τη βάσει των κλινικών δοκιμών οι οποίες απέδειξαν ότι εξασφαλίζουν τους εμβολιασθέντες από το να νοσήσουν κατά 95% και ότι είναι ασφαλή, αποτελούν λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας και την έξοδό μας από την πολυμέτωπη κρίση. Όσον αφορά τις ενστάσεις σχετικά με την επικινδυνότητα στον οργανισμό μας του παράγοντα mRNA εξήγησε πως το mRNA αποδομείται αφού συναρμολογηθεί μέσα στο κύτταρο η πρωτεϊνική δομή που ορίζει η πληροφορία.

Σχετικά με τις παρενέργειες είπε πως οι συνήθεις που προκύπτουν από τους εμβολιασμούς και δεν έχουν προκύψει επικίνδυνες παρενέργειες. Σε σχέση με την ανάσχεση της μεταδοτικότητας διευκρίνισε πως δεν ξέρουμε αν το εμβόλιο απλώς προστατεύει ατομικά, ή σταματάει και τη μετάδοση του ιού. Μπορεί να γίνουν οι εμβολιασμένοι ασυμπτωματικοί φορείς, αρά ο ιός να κυκλοφορεί, και σε σχέση με το πόσο και εάν το εμβόλιο σταματάει τη μετάδοση του ιού θα εξαρτηθεί και το ποσοστό του ιικού φορτίου».

Χ.ΓΩΓΟΣ: «ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΑΤΑ ΤΑ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ»

Ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών /Λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε πως το εμβόλιο είναι σημαντικό «όπλο» με δεδομένο ότι «περίπου 11 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας δεν έχουμε τις αναγκαίες θεραπευτικές επιλογές για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και τους ασθενείς μας». Ο Καθηγητής Χ. Γώγος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η νόσος Covid-19 παρουσιάζει μια ποικιλομορφία συμπτωμάτων αλλά και εξέλιξης των προσβληθέντων «Ολο αυτό το διάστημα λειτουργούμε με μη στοχευμένα κατά του ιού φάρμακα, φάρμακα άλλων νόσων και ανάλογα με τη πορεία της νόσου. Αρχίσαμε με χλωροκίνη και συνεχίσαμε ρεμδεσιβίρη (remdesivir) που δεν θεραπεύει αλλά συμβάλλει κατά κάποιο τρόπο στην επιτάχυνση της αποθεραπείας. Επίσης χρησιμοποιούμε τοσιλιζουμάμπη (tocilizumab) κατά περίπτωση που είναι ένα εξανθρωπισμένο IgG1 μονοκλωνικό αντίσωμα, που χρησιμοποιείται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα». Ο καθηγητής Γώγος επεσήμανε ότι στους περίπου 11 μήνες της πανδημίας παρακολουθώντας την συμπτωματολογία της νόσου εφαρμόζουν και την ανάλογη θεραπευτική αγωγή. Ο ίδιος είπε πως είναι εξαιρετικά δύσκολες και με αμφίβολο αποτέλεσμα οι περιπτώσεις των ασθενών που παρουσιάζουν πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο. Γενικώς τα όπλα αντιμετώπισης που χρησιμοποιούμε πέραν των προαναφερθέντων είναι η κορτιζόνη, η αντιθρομβωτική αγωγή με ηπαρίνη και τα αντιικά. Ελπιδοφόρα θεραπευτικά εργαλεία χαρακτήρισε τα μονοκλωνικά αντισώματα αλλά, όπως τόνισε, χρειάζεται χρόνος για την ευρεία χρήση τους. Ο «θόρυβος» με τα μονοκλωνικά αντισώματα ξεκίνησε από την χορήγησή τους στον Τραμπ. Συγκεκριμένα εξηγησε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν βασικό συστατικό της φυσικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του στο SARS-CoV-2, αλλά απαιτείται χρόνος (συνήθως 7-14 μέρες) και ένα ικανό ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αντισώματα συνδέονται με τις πρωτεΐνες του ιού και τον αναστέλλουν. « Δεν θα υποτιμήσω τη συμβολή των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Είναι πολλά υποσχόμενες θεραπείες αλλά το εάν είναι πράγματι αποτελεσματικά, και σε ποιους ασθενείς, παραμένει ασαφές. Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα που ήδη αναπτύσσονται και που βρίσκονται σε προχωρημένες κλινικές δοκιμές δεν φαίνεται να βελτιώνουν την έκβαση σε ασθενείς με σοβαρή νόσο. Φαίνεται να βελτιώνουν τον πάσχοντα σε ένα ποσοστό 15%.Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια ελπιδοφόρος προοπτική». Τέλος, χαρακτήρισε το εμβόλιο ως το μόνο μέχρις στιγμής όπλο έναντι της πανδημίας».

Π.ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΣ: «Ο ΙΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥΣ».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολόγων, παθολόγος – λοιμωξιολόγος Παναγιώτης Γαργαλιάνος Κακολύρης εστίασε στην ανάγκη της συνέχισης της τήρησης των μέτρων προφύλαξης, «για να μπορέσουμε να βγούμε στο ξέφωτο το καλοκαίρι του 2021 για τους αισιόδοξους ή για τους απαισιόδοξους στο τέλος του 2021 και να έχουμε μια νίκη στην πανδημία», είπε χαρακτηριστικά.. Στη συνέχεια επεσήμανε ότι τα εμβόλια είναι το μέλλον, υποστηρίζοντας: «πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να επιτευχθεί η ανταπόκριση του 70% του γενικού πληθυσμού στον εμβολιασμό ώστε να επιτευχθεί συλλογική ανοσία στον ιό. Δεν έχουμε δραστικά φάρμακα για να στηριχθούμε είτε στο πρώιμο στάδιο της νόσου είτε στην εξέλιξή ώστε να την αντιμετωπίσουμε. Αναφερόμενος στην αρχική εμφάνιση του ιού, είπε ότι δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι επρόκειτο για μια άγνωστη πνευμονία, αλλά στην πορεία αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για μια πολυσυστηματική νόσηση η οποία προσβάλλει τον πνεύμονα, την καρδιά, τον εγκέφαλο, το ήπαρ και όλα τα όργανα και μπορεί να προκαλέσει πολυοργανική ανεπάρκεια σε όσους νοσήσουν βαριά. ‘Έκρουσε τον κώδωνα και για το σύνδρομο της μακράς Covid -19 νόσησης, δηλαδή για τις απώτερες επιπλοκές οριζόμενες στις 12 εβδομάδες μετά από την έξοδο των ασθενών από το Νοσοκομείο. «Μπορεί ο ασθενής να επανεισαχθεί στο νοσοκομείο (υπολογίζεται σε ποσοστό 20%) και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και έχουν συννοσηρότητες μπορεί να χάσουν ακόμα και τη ζωή τους. Αναγκαία τα μέτρα, σωστή χρήση μάσκας, καλή υγιεινή των χεριών, καλή διατροφή, ενυδάτωση και καλή ξεκούραση ώστε ο οργανισμός να μπορέσει να αμυνθεί στον ιό». Τέλος, συνέστησε στους πολίτες αν βρεθούν θετικοί να είναι σε επαφή με τους γιατρούς και εάν νοσήσουν βαριά να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο.

 

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο δεύτερο σκέλος τη Ημερίδας τη σκυτάλη του λόγου έλαβαν οι οικονομολόγοι για να μεταφέρουν το αποτύπωμα των επιπτώσεων της πανδημίας στην Οικονομία. Τις επιπτώσεις τις εισπράττουμε όλοι και όσο επιμένει η πανδημία τόσο βαθαίνει η οικονομική κρίση. Η Οικονομία της χώρας στην εντατική και χωρίς αναπνευστήρα; Δυσοίωνη η πρόβλεψη του Καθηγητή Οικονομικών και Αντιπρύτανη Οικονομικών και Προγραμματισμού  του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρη και του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Παππά.

Δ.ΣΚΟΥΡΑΣ «ΣΤΟ 8,5% Η ΥΦΕΣΗ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ .ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ»

Στοιχεία για την επίπτωση της πανδημίας στην οικονομία και στην απασχόληση κατέθεσε ο καθηγητής Οικονομικών και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτριος Σκούρας. Σε ό,τι αφορά στους οικονομικούς δείκτες ανέφερε τα εξής: «Από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο του 2020 που έχουμε τις τελευταίες μετρήσεις και καταγραφές από την Τράπεζα της Ελλάδας και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία η ύφεση κυμαίνεται σε ποσοστό 8,5% και αυτό οφείλεται στον μεγάλο περιορισμό των εξαγωγών των υπηρεσιών, δηλαδή του τουρισμού, και πολλή μεγάλη υποχώρηση στην ιδιωτική κατανάλωση και αυτό οφείλεται στην υποχώρηση του εισοδήματος των νοικοκυριών. Η ύφεση στην ιδιωτική κατανάλωση είναι ανάλογη στην ύφεση του 2013-2015 σε ένταση και σε διάρκεια. Η ύφεση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν δεν είχαμε ταυτόχρονη μείωση στις εισαγωγές και αυτό επίσης οφείλεται στην μείωση της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα η ύφεση να είναι μέτρια». Εστιάζοντας στην απασχόληση ανέφερε πως όπως προκύπτει μειώθηκε κατά 12% μέχρι και τον Ιούνιο του 2020, παρουσιάζοντας στοιχεία από επίσημη καταγραφή – μελέτη για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οποία συμμετείχε και το Πανεπιστήμιο Πατρών μέσω του καθηγητή κ. Γιαννακόπουλου. Σε ό,τι αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ο Καθηγητής . Σκούρας έκρουσε τον κώδωνα λέγοντας πως «ενώ μειώνονταν από το Σεπτέμβριο του 2019 παρατηρούμε μια άνοδο, η οποία θα είναι επιταχυνόμενα υψηλή». Σχετικά με τις προβλέψεις για το 2021, τόνισε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας εκτιμάται πως «η ύφεση κυμαίνεται από 9-11%. Πρόκειται για ένα υψηλό ποσοστό σε μια οικονομία που έχει δοκιμαστεί. Η ανάκαμψη το 2021 και το 2022δεν θα ξεπεράσει το 4- 5,5%», ενώ κατέγραψε τις θετικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο εστιάζοντας κυρίως στο πρόγραμμα ανάκαμψης. Τέλος εστίασε στις επιπτώσεις της πανδημίας στη κοινωνία λέγοντας: «περιμένουμε την υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας για να επανέλθει σταδιακά η οικονομία. Η επάνοδος θα έχει έναν ορίζοντα τουλάχιστον τριών ετών όπως γνωρίζουμε από το παρελθόν από αντίστοιχα σοκ που έχει υποστεί η παγκόσμια οικονομία».

Γ.ΠΑΠΠΑΣ: «ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΤΟ 2023.ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»

Στη δημιουργία ανισοτήτων διεθνώς ως αποτέλεσμα της πανδημίας διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, λόγω του ανομοιογενούς αντικτύπου της πανδημίας στα κράτη μέλη και των διαφορών στην ικανότητά τους να στηρίξουν τις οικονομίες τους, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γ. Παππάς. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η περιβόητη και περιζήτητη ανάκαμψη θα αργήσει πολύ να επανέλθει και σαφώς δεν θα είναι ταχεία σε σχήμα V όπως λέγεται, αλλά σε σχήμα U. Άρα οι συνέπειες της κρίσης θα διαρκέσουν πολύ πέρα από το 2020 και άρα οι απώλειες του 2020 στο ΑΕΠ θα αργήσουν πολύ να αναπληρωθούν (μετά το τέλος του 2022).Επομένως καθίσταται αναγκαία η λήψη γενναίων μέτρων ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας με πραγματική ρευστότητα, προκειμένου να συγκρατηθεί η ύφεση, να περιοριστούν οι απώλειες σε διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων και κυρίως θέσεων εργασίας, όπου εφόσον αυτό συμβεί θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος οικονομικής κάμψης. Ουσιαστικά, πολλά από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μεταθέτουν τις υποχρεώσεις σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα με ότι αυτό συνεπάγεται στο χρόνο ανάκαμψης της οικονομίας και στην κατάσταση που θα βρεθεί ο παραγωγικός ιστός προκειμένου να ξεκινήσει η ανάκαμψη». Βασικό ζητούμενο τώρα για τη χώρα μας, υποστηρίζει ο ίδιος είναι η ορθή χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα πρέπει αρχικά να καταρτιστούν οι στόχοι. Θα απαιτηθεί αντικειμενικός έλεγχος υλοποίησης των προγραμμάτων. Ο στόχος θα πρέπει να είναι η διοχέτευση των κονδυλίων σε προγράμματα που θα αποτελέσουν το μέγιστο δυνατό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Αν χρηματοδοτηθούν είτε με τις επιχορηγήσεις είτε με τα δανεικά που θα λάβουμε, προγράμματα που θα έχουν ως στόχο τις εισαγωγές, τότε θα έχουμε μικρότερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Η ανάπτυξη της οικονομίας δεν μπορεί να έρθει με την παύση δραστηριότητας των μικρών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, αλλά με τον εκσυγχρονισμό τους με την ποιοτική τους και όχι απαραίτητα την ποσοτική τους μεγέθυνση. Επιπρόσθετα απαιτείται η εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού σε νέες τεχνολογίες, δεδομένου ότι η τηλεργασία θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην επόμενη μέρα, καθώς και η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.«Για να ανακαλύψουμε εκ νέου», την αίσθηση του μακροπρόθεσμου, διότι η διακυβέρνηση δεν είναι μόνο διαχείριση κρίσεων», κατέληξε ο κ. Γεώργιος Παππάς.

Δείτε ολόκληρη την ημερίδα από το κανάλι της Γνώμης στο youtube!


Ροή ειδήσεων

Advertisement