Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Υγεία

Προσέχουμε το ήπαρ μας από τις «ατασθαλίες» των εορτών

Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής
ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι γιορτές έφτασαν και η διάθεσή μας να κάνουμε κάτι έξω από την καθημερινή μας ρουτίνα είναι μεγάλη. Παρά το γεγονός ότι φέτος δεν θα γιορτάσουμε με τον ίδιο τρόπο τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά λόγω COVID-19, τα παραδοσιακά γλυκά, η μεγάλη ποικιλία σε εδέσματα και ποσότητες εξακολουθούν να είναι η πιο οικεία εικόνα των ημερών.

Δυστυχώς όμως η πολυφαγία δημιουργεί αρκετά προβλήματα στο ήπαρ που, ως ακούραστος «εργάτης», αγωνίζεται καθημερινά για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Είναι το όργανο, που αδιάκοπα «καθαρίζει» τον οργανισμό από τις τοξίνες των τροφών που εισέρχονται σε αυτόν και από τα βλαβερά στοιχεία του περιβάλλοντός και πρέπει να το προσέχουμε. Παρακάτω μερικές συμβουλές για να το προστατεύσουμε το και να γιορτάζουμε ευχάριστα τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς:

Λαμβάνετε καθημερινά NAFLiver:

Χάρη στο μοναδικό σταθερό συνδυασμό τυποποιημένου εκχυλίσματος του καρπού Prunus mume, που περιέχει Ουρσολικό και Ολεανολικό οξύ, σε συνδυασμό με Χολίνη το NAFLiver έχει βρεθεί ότι προστατεύει τα κύτταρα του ήπατος από βλάβες, ενώ έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση και μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων. Αυτό σημαίνει ότι το NAFLiver, σύμφωνα και με την ανασκόπηση του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της φυσιολογικής ηπατικής λειτουργίας, στο φυσιολογικό μεταβολισμό των λιπιδίων και στην αποτοξίνωση.

Διαμορφώστε το διαιτολόγιό σας:

-Προσπαθήστε να αποφύγετε τις τροφές που είναι πλούσιες σε ανθυγιεινά λιπαρά, όπως τηγανητά και πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα. Εντάξετε στο διαιτολόγιό σας.

 Παντζάρια: Εμπεριέχουν ένα συστατικό που ονομάζεται πηκτίνη και το οποίο βοηθάει στην απελευθέρωση των τοξινών που πολλές φορές αποθηκεύονται στο συκώτι. Έτσι, αντί ο οργανισμός να ενσωματώσει τις εν λόγω τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματος, τελικά τις αποβάλει με την βοήθεια της πηκτίνης. Με άλλα λόγια, όσα περισσότερα παντζάρια τρώμε τόσο καλύτερα λειτουργεί το ήπαρ.

 Μπρόκολο: Τα αντιοξειδωτικά και η χλωροφύλλη που εμπεριέχει καθώς και οι πλούσιες φυτικές του ίνες, απαλλάσσουν τον οργανισμό από καρκινογόνες ουσίες και άλλες τοξίνες. Ταυτόχρονα, βοηθούν το ήπαρ να παράγει ένζυμα που χρησιμεύουν στην απομάκρυνση των τοξινών και βοηθούν στην πέψη.

 Πράσινα Λαχανικά: Τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο, το

μαρούλι, η ρόκα και τα λάχανα είναι από τα πιο θρεπτικά φυλλώδη λαχανικά. Είναι γεμάτα με χλωροφύλλη, η οποία καθαρίζει το αίμα, βοηθά στη λειτουργία του ήπατος καθώς και στην εξουδετέρωση των τοξικών χημικών ουσιών και των φυτοφαρμάκων που επιβαρύνουν το ήπαρ.

 Ελάχιστες ποσότητες από υγιή λίπη: Το ήπαρ μας χρειάζεται το λίπος για τη σωστή λειτουργία του, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή χολής, κάτι που επηρεάζει με αρνητικό τρόπο την πέψη. Τα υγιή λίπη που είναι ωφέλιμα για το συκώτι περιλαμβάνουν: αβοκάντο, καρύδια, σπόρους κολοκύθας, αμύγδαλα, ελιές, λάδι καρύδας και σπόρους λιναριού.

 Γλυκοπατάτες: Οι γλυκοπατάτες αποτελούν ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες καθώς εμπεριέχουν σε εντυπωσιακό βαθμό την βιταμίνη καροτίνη-β, η οποία βοηθάει το ήπαρ να αποφεύγει την τοξικότητα.

 Πίνετε άφθονο νερό και πράσινο τσάι ενώ αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση.

Αλκοόλ

Επιλέξτε τρόφιμα που είναι ολόκληρα, χωρίς επεξεργασία και χωρίς συνθετικές ουσίες π.χ. παράδειγμα, ως σνακ ένα φρέσκο φρούτο συνδυαστικά με ωμά αμύγδαλα αντί με μια πρωτεϊνική μπάρα. Απολαύστε μια φρεσκομαγειρεμένη σούπα λαχανικών αντί για ένα στιγμιαίο Cup-a-Soup.

Ασκηθείτε σε τακτική βάση με στόχο 150 λεπτά / εβδομάδα

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, θα νιώσετε ευεξία και ενέργεια, χωρίς να στερηθείτε πολλά, θα μπορέσετε να κρατήσετε σε μια ισορροπία το ήπαρ σας και φυσικά θα μπορέσετε να απολαύσετε τις γιορτές χωρίς τύψεις.


Ροή ειδήσεων

Advertisement