Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Πολιτισμός

Εθνεγέρτες Αρχιερείς

Αφιερωμένο σε τρεις μεγάλες μορφές της τοπικής εκκλησίας το ημερολόγιο της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών για το 2021

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Ξεχωριστό για άλλη μία χρονιά είναι το ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως

Πατρών. Μιας και το νέο έτος 2021 συμπληρώνονται ως γνωστόν 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αποφάσισε η Μητρόπολη Πατρών και ο Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος να αφιερώσουν το ημερολόγιο του 2021 σε αυτή την κορυφαία ιστορική στιγμή του Γένους βάζοντας μάλιστα στο εξώφυλλο τον Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό Γ’ (1771-1826) που όρκισε τους επαναστάτες οπλαρχηγούς στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα, ο μπρούτζινος ανδριάντας του οποίου δεσπόζει στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

Στην Επανάσταση του 1821 όπως αναφέρει στο προλογικό του σημείωμα ο Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν η Εκκλησία με μπροστάρηδες τα ιερά και εθελόθυτα θύματα, από τον εθνοιερομάρτυρα Άγιο Γρηγόριο τον Ε’, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως έως και τον τελευταίο καλόγηρο σε όποια ψηλή βουνοκορφή ή ιερό ασκητήριο της Ορθοδόξου και αιματοποτισμένης πατρίδας μας.

Ο αγώνας αυτός ήταν η έκρηξη της λαύρας που έκαιγε ασταμάτητα στις καρδιές των υπόδουλων Ελλήνων από την αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου 1453 όταν έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των απίστων αγαρηνών κατακτητών, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Το φετινό λοιπόν ημερολόγιο αφιερώνεται στις μορφές των μαρτύρων και εθνεγερτών αρχιερέων της Πάτρας, από τις απαρχές της Τουρκικής σκλαβιάς μέχρι τα τελευταία χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα.

Ο πρώτος αρχιερέας που φρικτά «ετελειώθη» στις 10 Αυγούστου 1466 από τους άπιστους, βάρβαρους κατακτητές ήταν ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Νεόφυτος που όπως διαβάζουμε στο ημερολόγιο ήταν ο πρώτος Μητροπολίτης Πατρών της περιόδου της Τουρκοκρατίας.

Μετά από πολλά χρόνια ακολούθησε η αιματηρή θυσία του ιεράρχου της πόλης του Αποστόλου Ανδρέου, Γερμανού του Α’, ο οποίος το 1572 έχοντας το προηγούμενο έτος εξεγείρει το λαό των Πατρών με αφορμή και την περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, κάηκε εκδικητικά από τους Τούρκους στην πυρά μαζί με τον ανιψιό του και τον άρχοντα της πόλης Σοφιανό.

Ακολούθησε ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Παρθένιος ο Ε’, ο οποίος ενέπνευσε το λαό ν’ αγωνιστεί και κυνηγημένος βρέθηκε στη Ρωσία, απ’ όπου και σκληρά εργάστηκε για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Ετελειώθη εξόριστος έχοντας στο στόμα του τις λέξεις «Ελλάδα και Ελευθερία» το 1786.

Το σημαντικό με την τιμητική αυτή αναφορά στο ημερολόγιο της Μητροπόλεως Πατρών για το 2021, στις σπουδαίες αυτές μορφές που συνέβαλαν τα μέγιστα και θυσιάστηκαν στον αγώνα για την ελευθερία του γένους, είναι όπως αναφέρει ο κ.κ. Χρυσόστομος το γεγονός ότι οι τρεις αναφερθέντες αρχιερείς που προηγήθηκαν του δοξασμένου από την ιστορία και θρυλικού Παλαιών Πατρών Γερμανού που υπήρξε ένας μέγας, λαμπρός και οξυδερκής πατριώτης, δεν έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα από την Πατρίδα και την Εκκλησία.

Ο Μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος ευχαριστεί τον συμπολίτη καθηγητή φιλόλογο Στέφανο Σκαρπέλο που επιμελήθηκε και έγραψε τα κείμενα του ημερολογίου που αναφέρονται στους αοιδίμους μάρτυρες ιεράρχες.

*Το ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών για το 2021 διατίθεται από τους Ιερούς Ναούς και στα βιβλιοπωλεία.

Περισσότερα
Advertisement

Πολιτισμός

«Με 2 κιθάρες»-Σε live streaming Ορφέα Περίδης και Μανόλης Ανδρουλιδάκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η παράσταση «Με 2 κιθάρες» που είχε πολύ μεγάλη απήχηση από το κοινό στη σύντομη καλοκαιρινή περιοδεία λόγω πανδημίας, θα παρουσιαστεί σε ένα μοναδικό live streaming την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 21:00 μέσα από την διαδικτυακή πλατφόρμα του estage.gr.

Εκεί θεατές από όλο τον κόσμο θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν μια συναυλία διαφορετική που θα τους βγάλει στην επιφάνεια όλα τους τα συναισθήματα.

Ο Ορφέας Περίδης και ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης ενώνουν το ταλέντο τους και την αγάπη τους για την κιθάρα παρουσιάζοντας μία μοναδική παράσταση που συνδυάζει μαεστρικά, τραγούδια που έχουν συνθέσει οι ίδιοι αλλά και αγαπημένα ακούσματα που έχουν καθορίσει την ελληνική μουσική σκηνή.

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός και εξαιρετικός μελωδός Ορφέας Περίδης και ο εντυπωσιακός κιθαρίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής Μανόλης Ανδρουλιδάκης συνθέτουν ένα αξιοζήλευτο ντουέτο και μεταφέρουν το κοινό, με όχημα το δημιουργικό τους χάρισμα αλλά και τη δεξιοτεχνία τους, στα πιο όμορφα τοπία των μουσικών τους κόσμων.
Σε μία σπάνια και μουσικά γόνιμη συνάντηση, οι δύο καλλιτέχνες δημιουργούν ένα πρόγραμμα που συνταιριάζει τη μελωδική μυσταγωγία και τον ρυθμό της λυτρωτικής ψυχαγωγίας επιβεβαιώνοντας τη ρήση: «Τίποτα καλύτερο από μία κιθάρα εκτός ίσως από δύο».
Τιμές εισιτηρίων:
Ε – ticket: 6 ευρώ
E – ticket + love: 10 ευρώ
Αγορά εισιτηρίων: https://estage.gr/videos/me-dyo-kithares-orfeas-peridis-manolis-androulidakis/

 

Περισσότερα

Πολιτισμός

Οι πολύτεκνοι της Επανάστασης

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι Εθνικές επέτειοι αποτελούν  σηματοδείκτες της ιστορικής πορείας μας   ως Έθνους.

Αποτελούν ασφαλή ορόσημα μνήμης και διδαχής του λαού μας.

Η  Εθνική μας γιορτή, της 25ης Μαρτίου είναι ένα παρόμοιο ορόσημο.

Η εκκλησία μας  αυτή τη συμβολική  μέρα ευλόγησε τα  ιερά όπλα των ραγιάδων και οι πρόγονοί μας ορκίστηκαν να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό και να σπάσουν τις αλυσίδες της ανελευθερίας τετρακοσίων χρόνων.

Λευτεριά η  Θάνατος  ήταν η ιαχή που αντήχησε  από την μια ως την άλλη άκρη της χώρας.

Το δίλημμα αυτό, κυριάρχησε στο σκλαβωμένο λαό μας μέχρι τέλους.

Ένα τέλος που είχε ως συνέπεια την ελευθερία της πατρίδας που βεβαίως  πληρώθηκε με ποταμούς αιμάτων.

Καλό είναι όμως να  εξακριβώσουμε  από ποια πληθυσμιακά στρώματα αναδείχθηκαν οι γενναίοι αγωνιστές της Ελευθερίας μας.

Αν διερευνήσουμε διεξοδικά το ζήτημα αυτό, θα διαπιστώσουμε πως στην πλειονότητά τους προέρχονταν από πολυμελείς οικογένειες.

Το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή οι πρόγονοί μας αποκτούσαν πολλά παιδιά, ήταν ένα στοιχείο που κυριαρχούσε  σ’ ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου μ’ αυτή την παιδοπλημύρα να αποκτήσουν το ποθητό.

Συγκεκριμένα οι δύο από τις  πιο μεγάλες και ιδιαίτερα πολιτικές μορφές του αγώνα, ο  Καποδίστριας και  ο Υψηλάντης ανήκαν σε πολυμελείς οικογένειες.

Ο πρώτος ο οποίος τελικά. επιλέχθηκε  και ως  πρώτος Κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδος, είχε  οκτώ αδέλφια,  και ο Υψηλάντης  επτά.

Για να μην περιοριστούμε στους πολιτικούς άνδρες του αγώνα θα αναφερθούμε και στους πολέμαρχους οπλαρχηγούς του Μοριά και της Ρούμελης.

Ο Αρχιστράτηγος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε δώδεκα αδέρφια. Η συνολική γενιά των Κολοκοτρωναίων ετοιμοπόλεμη απαρτίζονταν από 150 μαχητές.

Παράλληλα ο  Αρχιστράτηγος της Ρούμελης Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν και εκείνος πολύτεκνος(είχε πέντε παιδιά) υπερπολύτεκνος ήταν επίσης και ο Πανουργιάς.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε το Στρατηγό Μακρυγιάννη ο οποίος  ήταν και εκείνος υπερπολύτεκνος με δώδεκα παιδιά.

Πολύτεκνοι επίσης ήταν ο Μιαούλης με πέντε παιδιά, ο Κανάρης με επτά παιδιά και  ο Κουντουριώτης με πέντε παιδιά.

Επίσης και από την πλευρά των εκπροσώπων του κλήρου πολλοί αγωνιστές ιερωμένοι προήρχοντο από πολύτεκνες οικογένειες.

Συγκεκριμένα ο Μπουρλοτιέρης των ψυχών Παπαφλέσσας προέρχονταν από υπερπολύτεκνη οικογένεια  είχε 18 αδέρφια. Ο Αθανάσιος Διάκος, ο ήρωας της Αλαμάνας είχε δώδεκα αδέρφια.

Ο Ηγούμενος Σαμουήλ που με τη θυσία του υπερασπίστηκε την τιμή της Ελλάδας είχε ένδεκα αδέρφια.

Η πολύτεκνη οικογένεια στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα  του 1821 έκανε το χρέος της και προσέφερε τα παιδιά της, θυσία στο βωμό της λευτεριάς.

Αλλά και σήμερα, σε μέρες δύσκολες για τη χώρα η πολύτεκνη οικογένεια γνωρίζει πολύ καλά το δρόμου του χρέους και χωρίς θορύβους και τυμπανοκρουσίες τον ακολουθεί.

Στις μεγάλες στιγμές του Έθνους η πολύτεκνη οικογένεια παρά την αντιπολυτεκνική  και αντιδημογραφική πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, θα ξαναδώσει, αν χρειαστεί και πάλι το μεγάλο παρόν…

Περισσότερα

Πολιτισμός

Έρχονται οι «Μπεφάνες»

Θα ξορκίσουν το κακό του κορωνοϊού αύριο Σάββατο στους δρόμους της Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Το κακό του κορωνοϊού θα ξορκίσουν αύριο Σάββατο στους δρόμους της Πάτρας, οι «Σφήκες», μια ομάδα Πατρινών που θα ντυθούν «Μπεφάνες». «Ήρθαν! Εθεάθησαν στην περιοχή του Κάστρου!» έγραψε στο facebook η γνωστή καρναβαλίστρια Βικτωρία Αγγελοπούλου, η οποία είχε και την ιδέα.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

«Είμαστε οι Σφήκες μια άτυπη ομάδα Πατρινών που στοχεύει με ίδια μέσα, να επαναφέρει στην πόλη μας την χαμένη της αίγλη.

Θα προσπαθήσουμε κατά τη διάρκεια του έτους να διοργανώνουμε πρωτότυπα δρώμενα ή να αναβιώνουμε έθιμα που πιστεύουμε ότι θα προσελκύσουν σε βάθος χρόνου Πανελλήνιο και όχι μόνο ενδιαφέρον.

Ξεκινάμε με το έθιμο της Befana. Η καλόκαρδη, άσχημη γηραιά κυρία, με υπερφυσικές δυνάμεις, που τα χρόνια και η εμπειρίες της ζωής της φανέρωσαν την μία και μοναδική αλήθεια.

Για να τα βιώσεις αυτά, θα πρέπει στρέψεις τα μάτια σου άνωθεν και να πετάξεις πάνω από τις υλικές μικρότητες και κακίες. Γι΄αυτό, η befana δανείστηκε από τις μάγισσες των παραμυθιών το μυτερό προς τα άνω καπέλο και την σκούπα τη μαγική, σύμβολο υπέρβασης της υλικής βαρύτητας, σαν το μαγικό χαλί του Αλαντίν που συμβολίζει την αγάπη, την φιλία και την πίστη.

Οι «Σφήκες» θα βγούμε στους δρόμους τηρώντας πάντα τα πρωτόκολλα προφύλαξης για την πανδημία του covid-19, ντυμένες befana να ξορκίσουμε το κακό που μας βρήκε.

Στόχος μας, η εκδήλωση αυτή να γίνει έθιμο και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, όχι μόνο από εμάς αλλά και από άλλες παρέες που θα την αγκαλιάσουν.

Ονειρευόμαστε στο μέλλον, να γεμίζει η πόλη ΜΠΕΦΑΝΕΣ (εξελληνισμένα) που με χαμόγελα, μουσικές και τραγούδια θα ξορκίζουν το κάθε τοπικό ή παγκόσμιο κακό, όπως παρόμοιες γιορτές οργανώνονται συμβολικά από αρχαιοτάτων χρόνων σε όλη τη χώρα μας, μωμόγεροι, ραγκουτσάρια, καλικάτζαροι, κλ.π.»

«Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μία ομάδα από καρναβαλιστές που έχουν μέσα τους το μικρόβιο της δημιουργίας. Τα πρώτα μηνύματα τα έστειλα σε φίλες και γνωστές λοιπόν που ήξερα ότι έχουν τη λόξα της δημιουργίας καθώς το έχουν αποδείξει. Στη συνέχεια μαθεύτηκε κι έδειξαν ενδιαφέρον κι άλλες γυναίκες. Φυσικά στόχος μας είναι στην ομάδα να προστεθούν και αγόρια. Μαζί θα πραγματοποιούμε εκδηλώσεις οι οποίες στην πορεία θα γίνουν έθιμα. Αυτό είναι που λείπει από την Πάτρα»  δήλωσε η Βικτωρία Αγγελοπούλου,

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα