Τρίτη 11 Μαΐου 2021
Connect with us

Πολιτισμός

Εθνεγέρτες Αρχιερείς

Αφιερωμένο σε τρεις μεγάλες μορφές της τοπικής εκκλησίας το ημερολόγιο της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών για το 2021

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Ξεχωριστό για άλλη μία χρονιά είναι το ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως

Πατρών. Μιας και το νέο έτος 2021 συμπληρώνονται ως γνωστόν 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αποφάσισε η Μητρόπολη Πατρών και ο Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος να αφιερώσουν το ημερολόγιο του 2021 σε αυτή την κορυφαία ιστορική στιγμή του Γένους βάζοντας μάλιστα στο εξώφυλλο τον Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό Γ’ (1771-1826) που όρκισε τους επαναστάτες οπλαρχηγούς στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα, ο μπρούτζινος ανδριάντας του οποίου δεσπόζει στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

Στην Επανάσταση του 1821 όπως αναφέρει στο προλογικό του σημείωμα ο Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν η Εκκλησία με μπροστάρηδες τα ιερά και εθελόθυτα θύματα, από τον εθνοιερομάρτυρα Άγιο Γρηγόριο τον Ε’, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως έως και τον τελευταίο καλόγηρο σε όποια ψηλή βουνοκορφή ή ιερό ασκητήριο της Ορθοδόξου και αιματοποτισμένης πατρίδας μας.

Ο αγώνας αυτός ήταν η έκρηξη της λαύρας που έκαιγε ασταμάτητα στις καρδιές των υπόδουλων Ελλήνων από την αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου 1453 όταν έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των απίστων αγαρηνών κατακτητών, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Το φετινό λοιπόν ημερολόγιο αφιερώνεται στις μορφές των μαρτύρων και εθνεγερτών αρχιερέων της Πάτρας, από τις απαρχές της Τουρκικής σκλαβιάς μέχρι τα τελευταία χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα.

Ο πρώτος αρχιερέας που φρικτά «ετελειώθη» στις 10 Αυγούστου 1466 από τους άπιστους, βάρβαρους κατακτητές ήταν ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Νεόφυτος που όπως διαβάζουμε στο ημερολόγιο ήταν ο πρώτος Μητροπολίτης Πατρών της περιόδου της Τουρκοκρατίας.

Μετά από πολλά χρόνια ακολούθησε η αιματηρή θυσία του ιεράρχου της πόλης του Αποστόλου Ανδρέου, Γερμανού του Α’, ο οποίος το 1572 έχοντας το προηγούμενο έτος εξεγείρει το λαό των Πατρών με αφορμή και την περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, κάηκε εκδικητικά από τους Τούρκους στην πυρά μαζί με τον ανιψιό του και τον άρχοντα της πόλης Σοφιανό.

Ακολούθησε ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Παρθένιος ο Ε’, ο οποίος ενέπνευσε το λαό ν’ αγωνιστεί και κυνηγημένος βρέθηκε στη Ρωσία, απ’ όπου και σκληρά εργάστηκε για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Ετελειώθη εξόριστος έχοντας στο στόμα του τις λέξεις «Ελλάδα και Ελευθερία» το 1786.

Το σημαντικό με την τιμητική αυτή αναφορά στο ημερολόγιο της Μητροπόλεως Πατρών για το 2021, στις σπουδαίες αυτές μορφές που συνέβαλαν τα μέγιστα και θυσιάστηκαν στον αγώνα για την ελευθερία του γένους, είναι όπως αναφέρει ο κ.κ. Χρυσόστομος το γεγονός ότι οι τρεις αναφερθέντες αρχιερείς που προηγήθηκαν του δοξασμένου από την ιστορία και θρυλικού Παλαιών Πατρών Γερμανού που υπήρξε ένας μέγας, λαμπρός και οξυδερκής πατριώτης, δεν έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα από την Πατρίδα και την Εκκλησία.

Ο Μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος ευχαριστεί τον συμπολίτη καθηγητή φιλόλογο Στέφανο Σκαρπέλο που επιμελήθηκε και έγραψε τα κείμενα του ημερολογίου που αναφέρονται στους αοιδίμους μάρτυρες ιεράρχες.

*Το ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών για το 2021 διατίθεται από τους Ιερούς Ναούς και στα βιβλιοπωλεία.

Περισσότερα
Advertisement

Πολιτισμός

Σήμερα από το Ινστιτούτο «Πλάτων» και την «Ερυθρά Γαία»-Η Μάνα του ’21- Η Μάνα του ‘21»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ημερίδα με θέμα «Η Μάνα του ’21- Η Μάνα του ‘21» διοργανώνει διαδικτυακά σήμερα στις 7 μ.μ. το Ινστιτούτο «Πλάτων» και ο Πολιτιστικός σύλλογος Παραλίας Λακκόπετρας “ΕΡΥΘΡΑ ΓΑΙΑ”.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση- πρόσκληση «πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά της Μάνας στην Επανάσταση και στην ιστορία της Πατρίδας μας.
H ανάμνηση του χθές στο Σήμερα ,στη Σύγχρονη Μητέρα.
«Ψυχή μεγάλη και γλυκιά, μετά χαράς σ’ το λέω:
Θαυμάζω τες γυναίκες μας και στ’ όνομά τους μνέω.»- Διονύσιος Σολωμός, «Ελεύθεροι πολιορκημένοι»
200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και οι γυναίκες άφησαν τη δική τους σφραγίδα. Ελληνίδες, που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, που διέθεσαν την περιουσία τους στον αγώνα.
Γυναίκες, – όπως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Φαναριώτισα Ευφροσύνη Νέγρη, η καπετάνισσα Δόμνα Βισβίζη κ.α.- που έγιναν γνωστές γιατί διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο παίρνοντας μέρος στον Αγώνα, αλλά και άγνωστες καθημερινές γυναίκες που μεγάλωναν τα παιδιά τους εμφυσώντας τους την αγάπη για την πατρίδα».
Συμμετέχουν στην διαδικτυακή ημερίδα καταξιωμένοι στο αντικείμενό τους ομιλητές όπως η κ. Μαρία Συρεγγέλα Υπουργείο Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων Ιδιαίτερο Γραφείο Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, η κ.Έφη Χαλδή Καθηγήτρια Ιστορίας και Εκπρόσωπoς του Ινστιτούτου Πλάτων, η Dr Χρυσούλα Παπαδοπούλου ,Καθ. Κοινωνικής εργασίας ,Διδάκτωρ Παιδικής Προστασίας Παν/μιου Dundee UK.& Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού παραρτήματος Πατρών, η κ. Κάλλη Οικονόμου ιστορικός – φιλόλογος Διευθύντρια Istituto Ellenico di Cultur – Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο,ο κος Αντώνης Δ. Σκιαθάς Ποιητής και Μέλος της γνωμοδοτικής επιτροπής της Περιφέρειας για την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Θα προσεγγίσουν το ρόλο και τη μορφή της γυναίκας στα χρόνια του αγώνα και Σήμερα.
Θα απευθύνουν χαιρετισμό οι:
Επίσημοι Χαιρετισμοί Απογόνων Ηρώων :
Ιάσων Φωτήλας Βουλευτής Αχαΐας
Ευσταθία Γιαννιά Πρώην Αντιστράτηγος Ελληνικής Αστυνομίας
Φωκίων Α. Ζαΐμης, Περιφερειακός Σύμβουλος Δ. Ελλάδας
Έπαινος στον Όμιλο Απογόνων Αγωνιστών του 1821
Επίσημο Χαιρετισμό Απευθύνουν χαιρετισμό οι:
• Χαράλαμπος Μπονάνος Αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας
• Π. Σακελλαρόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής
• Δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας Σπύρος Μυλωνάς- Δημήτρης Μπαρμπούνης Πρόεδρος τρίτεκνων Δυτ. Αχαΐας
Έπαινος στις πολύτεκνες Μητέρες της “Ερυθρά Γαία”
Κλείσιμο με Μουσική
Χαιρετισμός : Απόγονος του Γιώργου Λεχουρίτη είναι η γνωστή ερμηνεύτρια Ηρώ Λεχουρίτη.
Η ΗΡΩ ΛΕΧΟΥΡΙΤΗ – απόγονος ηρώων και Μάνα
Μουσική Ερμηνεία Live τραγούδι και πιάνο από την ίδια.
Για να παρακολουθήσετε ακολουθείστε τον σύνδεσμο : https://www.youtube.com/channel/UCOp_mbhQZxMrXhLdccDc4mA

 

Περισσότερα

Πολιτισμός

«Η Πάτρα στον Αγώνα 1821-1828»-Σήμερα από το «Κοινοτικόν» η εκδήλωση με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Τόμπρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Το «Κοινοτικόν» από την αρχή της δραστηριοποίησής του ασχολείται συστηματικά με θέματα που σχετίζονται με τη συλλογική μνήμη και φέτος, 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, του σημαντικότερου γεγονότος της Νεωτερικής Ελληνικής Ιστορίας, το «Κοινοτικόν» διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων, στις οποίες επιχειρείται μια νηφάλια αποτίμηση του αποτυπώματος της Επανάστασης του ’21 και της παρακαταθήκης των πρωταγωνιστών της σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, επιχειρείται η σύνδεσή των εκδηλώσεων με τα ζέοντα προβλήματα του σύγχρονου Ελληνισμού. Ο πρώτος κύκλος εκδηλώσεων είναι διαδικτυακός, ενώ ο δεύτερος κύκλος – και εφόσον το επιτρέψουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας- ευελπιστούμε να είναι με τη φυσική παρουσία του κοινού.
Στην 4η διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση του πρώτου κύκλου για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του ’21, αύριο Κυριακή 9 Μαΐου και ώρα 8 μ.μ., και με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Η Πάτρα στον Αγώνα 1821 – 1828», το Κοινοτικόν συνομιλεί με δύο συγγραφείς που έλκουν την καταγωγή τους από την Πάτρα. Τον Νίκο Τόμπρο, συγγραφέα του βιβλίου, ο οποίος θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στη μακρόχρονη πολιορκία του κάστρου της Πάτρας από τους επαναστατημένους Έλληνες και την βετεράνο Αθηνά Κακούρη, η οποία θα αναφερθεί στην Ελληνική Επανάσταση εν γένει.
Επίσης, παρέμβαση θα κάνει o εκδότης του βιβλίου Ανδρέας Τσιλίρας ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους του «Κοινοτικόν», ο Θεόδωρος Ντρίνιας (Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πατρέων). Τη διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση θα συντονίσει ο Παναγιώτης Κωστόπουλος, Δημόσιος Ιστορικός – Μέλος του Κοινοτικόν.
Η εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου «Η Πάτρα στον Αγώνα 1821 – 1828» (Εκδόσεις Το Δόντι, 2021) θα προβληθεί ζωντανά στο σύνδεσμο:

 

Περισσότερα

Πολιτισμός

Eurovision 2021 – Έλενα Τσαγκρινού: Οι τελευταίες δηλώσεις της πριν μπει στο αεροπλάνο για Ρότερνταμ

Δημοσιεύθηκε

στις

Δείτε όλα όσα είπε η Έλενα Τσαγκρινού.

Η Μαίρη Αργυριάδου με την κάμερα της εκπομπής “Έλα χαμογέλα” συνάντησε την Έλενα Τσαγκρινού στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, λίγα λεπτά πριν αναχωρήσει για το Ρότερνταμ, όπου και θα λάβει μέρος στην Eurovision 2021 με το El Diablo για λογαριασμό της Κύπρου.

«Δεν είμαι καθόλου αγχωμένη γιατί θεωρώ ότι με το άγχος δεν κερδίζουμε κάτι, οπότε προσπαθώ να είμαι ήρεμη, είμαι προετοιμασμένη φουλ και πιστεύω ότι θα πάνε όλα σούπερ. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη γιατί η ομάδα μου έχει κάνει κάτι το οποίο είναι πολύ εντυπωσιακό και με πλαισιώνει. Η Ελένη Φουρέιρα μου έχει δώσει την καλύτερη συμβουλή, να το διασκεδάσω, να είμαι ο εαυτός μου και να προσέχω τον εαυτό μου. Το αγόρι μου θέλει να με δει με την πρωτιά, με υποστηρίζει και θέλει το καλύτερο για μένα», είπε αρχικά η Έλενα Τσαγκρινού.

Η Έλενα Τσαγκρινού πρόσθεσε επίσης: «Είναι ένας διαγωνισμός αρκετά απαιτητικός. Έχω αρχίσει και ξεχνάω πλέον όλα όσα συζητήθηκαν για το El Diablo. Με στεναχώρησε, αλλά πέρασε αυτή η φάση, είμαι μια χαρά και δεν δίνω σημασία. Θέλω να πάει πολύ και η Στεφανία. Προφανώς και περιμένω το 12άρι από την Ελλάδα».

Περισσότερα
EKO
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Super market arapis
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα