Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

H Eλληνική Δημοκρατία μέσα από τα μάτια των άλλων- Γράφει ο Μαρίνος Σκανδάμης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Αυτό που συγκροτεί ένα σύγχρονο κράτος δικαίου είναι πρωτίστως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η διαφάνεια, η προστασία  των δικαιωμάτων και ο κοινωνικός έλεγχος, που εξυπηρετείται μέσα από τον πλουραλισμό και την πολυφωνία.

Όμως, ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές έχουν γεννηθεί πια τεράστια ερωτήματα για τις αληθείς κυβερνητικές προθέσεις ως προς την θωράκιση των θεσμικών μας λειτουργιών.

Η αντιπολίτευση έχει αναδείξει όλες τις σχετικές πτυχές, όμως τα επιχειρήματα που ανταλλάσσονται με την κυβέρνηση συχνά διαστρεβλώνονται, με αποτέλεσμα να παράγεται σύγχυση, που εμποδίζει τον πολίτη να προσεγγίσει την αλήθεια.

Γι’ αυτό, θα ήταν χρήσιμο να ξαναδούμε το ελληνικό κράτος δικαίου μέσα από τα μάτια των άλλων και κυρίως, των διεθνών φορέων που παρατηρούν με πιο απροκατάληπτο τρόπο την ελληνική πραγματικότητα.

Δυστυχώς λοιπόν,  η διεθνής εικόνα της  χώρας μας το 2020 εμφανίζεται βαθιά προβληματική, όπως προκύπτει από διαφορετικές αποτυπώσεις διεθνών οργανισμών.

Έτσι, ως προς τις δικαϊκές μας λειτουργίες, η φετινή κατάταξη της χώρας μας από το World Economic Forum στην 83η θέση με βάση τον δείκτη της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης σε σύνολο 141 κρατών, αποτυπώνει μια σκοτεινή εικόνα, έστω και αν η αξιολόγηση αφορά σε στοιχεία ολόκληρου του έτους 2019. Η ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης κατά την κατάταξη αυτή υπολείπεται τρίτων χωρών, όπως το  Μαρόκο, η Κένυα και η Γουινέα.

Έπειτα, ως προς τα ζητήματα διαφθοράς, προκαλούν εντύπωση οι θέσεις της Διεθνούς Διαφάνειας που δημοσιεύτηκαν στις 7 Δεκεμβρίου 2020 και αφορούν στο κυβερνητικό νομοσχέδιο περί δημοσίων συμβάσεων. Η αύξηση του ορίου των απευθείας αναθέσεων από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ για προμήθειες και σε 60.000 ευρώ για έργα, η μη ανάρτηση στην διαύγεια συμβάσεων αξίας κάτω των 2.500 ευρώ και η μη πρόβλεψη αποκλεισμού αναδόχων εταιριών στις οποίες έχουν υποβληθεί κυρώσεις για οικονομικά εγκλήματα, αποτελούν βαρύ στίγμα για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Στο επίπεδο επίσης της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ευρωπαϊκές φυλακές, η χώρα μας και η Σουηδία κατατάσσονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης στις μοναδικές που «πέτυχαν» να αυξήσουν τον πληθυσμό των κρατουμένων εν μέσω πανδημίας, παρά τις περί αντιθέτου συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του δικού μας Ε.Ο.Δ.Υ., που αναγνωρίζουν την ανάγκη άμεσου αποσυνωστισμού, καθότι η νόσος εκδηλώνεται πιο θανατηφόρα σε κλειστούς χώρους. Έτσι αναπαράγεται διεθνώς η αίσθηση ότι για την κυβέρνηση δεν μετράνε όλες οι ζωές το ίδιο.

Στην ίδια κατεύθυνση, η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωσή της στις 7 Δεκεμβρίου 2020, ζήτησε τον τερματισμό της αστυνομικής βίας που εκδηλώνεται όλο και πιο συχνά στη χώρα μας, αναφέροντας πως τα περιστατικά δεν είναι «μεμονωμένα», όπως ισχυρίζονται οι ελληνικές αρχές, αλλά μάλλον «συστηματικά».

Τέλος,  ως προς την ελευθερία του τύπου, η κατάταξη της χώρας μας στην 65η θέση διεθνώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελούν μαύρη σελίδα για την κατάσταση του πλουραλισμού και της πολυφωνίας στην Ελλάδα.

Συμπερασματικά, η εικόνα της χώρας μας, όπου απουσιάζουν καθαροί κανόνες, δικαστική ανεξαρτησία και ασφάλεια δικαίου, διαχέεται διεθνώς και κλονίζει την αξιοπιστία μας.

Απαιτείται πολύ κόπος και ειλικρίνεια από την κυβέρνηση για να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση. Και δυστυχώς τέτοια δείγματα δεν είναι εμφανή.

 

(*) Ο Μαρίνος Σκανδάμης είναι Δικηγόρος – Διδάκτωρ Νομικής, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο Κίνημα Αλλαγής

 

 

 

 

Άρθρα-Συνεργασίες

«Όχι μόνο μία ήμερα το χρόνο…»- Γράφει ο Παναγιώτης Καρασπήλιος

MED Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1992 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία. Ωστόσο, μέσα σε αυτά τα παραπάνω από 30 χρόνια αναρωτιέμαι τι αλλαγές έχουν γίνει και σε ποιο σημείο έχουμε φτάσει, προκείμενου να μπορούμε να λέμε ότι η κοινωνία, η παιδεία, το κράτος παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες χωρίς διαχωρισμούς και εξαιρέσεις.

Σίγουρα, θα ήταν άδικο να είμαστε αφοριστικοί και να μην παραδεχτούμε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου ως προς την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την αναπηρία, αλλά κυρίως ως προς την παροχή ίσων ευκαιριών μεταξύ όλων των πολιτών.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Ωστόσο, δυστυχώς, η αναπηρία συνεχίζει να αποτελεί  κοινωνικό ταμπού που οδηγεί σε αποκλεισμούς, έχοντας αυτό φυσικά αντίκτυπο στην καθημερινότητα και στην ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας με αναπηρία.

Η έλλειψη παιδείας στην κοινωνία που πολλές φορές δεν σέβεται τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, το κράτος που πολλές φορές δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τα προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν άνθρωποι, όπως τα προβλήματα του χώρου της Ειδικής Εκπαίδευσης, δυσχεραίνουν τη ζωή των ατόμων αυτών.

Όντας εκπαιδευτικός στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, έχω βιώσει και βιώνω τις ελλείψεις και τα κενά που υπάρχουν στο χώρο της Ειδικής Εκπαίδευσης, ως προς την εκπαίδευση και κυρίως την ένταξη των παιδιών με αναπηρίες, αλλά πολλές φορές και την ανισότητά που βιώνουν ως προς τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε σχέση με τους συνομήλικους τους χωρίς κάποια αναπηρία. Ιδίως, η πανδημία επιδείνωσε την ήδη δύσκολη κατάσταση στο χώρο της Ειδικής Εκπαίδευσης.

Γι’ αυτό και το κράτος είναι αναγκαίο να στηρίζει έμπρακτα ακόμα περισσότερο το χώρο της Ειδικής Εκπαίδευσης.

Η ηθική ικανοποίηση που νιώθουμε ως εκπαιδευτικοί που κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες βλέπουμε ένα παιδί, ένα μαθητή μας, ο όποιος εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζει ορισμένες δυσκολίες εξαιτίας μιας οποιαδήποτε μορφής αναπηρίας, να προοδεύει και να εξελίσσεται μέσω της εκπαίδευσης και να αποδεικνύει έμπρακτα ότι η αναπηρία δεν αποτελεί εμπόδιο στην εξέλιξη ενός ανθρώπου, όταν του παρέχονται οι ευκαιρίες που παρέχονται σε όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους χωρίς κάποια αναπηρία.

Αυτό το συναίσθημα που βιώνουμε βλέποντας τα παιδιά μας να προοδεύουν πάρα τα κακώς κείμενα που έρχονται πολλές φορές αντιμέτωπα τόσο αυτά, όσο και οι οικογένειες τους, όσο και εμείς οι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Εκπαίδευσης, δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια, αποτυπώνεται, όμως, στα πρόσωπα των παιδιών που επιτυγχάνουν τους στόχους τους.

Αξίζει να τονιστεί ότι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση από τον μικρόκοσμο της σχολικής τάξης και του σχολείου ευρύτερα μπορεί να δημιουργήσει πολίτες που θα σκέφτονται συμπεριληπτικά και θα κάνουν πράξη το σεβασμό, την αποδοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη στην καθημερινότητά τους μέσα από τις κοινωνίες που θα αγκαλιάζουν όλους τους ανθρώπους χωρίς εξαιρέσεις.

Χαρακτηριστικά θυμάμαι μια βιωματική δράση το στις 3 Δεκεμβρίου 2019 στο πλαίσιο τη σχολικής τάξης για την Παγκόσμια Ήμερα Ατόμων με Αναπηρία, όπου φορέσαμε σε όλους τους μαθητές μαντήλια στα μάτια τους, προκειμένου να κατανοήσουν βιωματικά την αναπηρία όρασης, να ενημερωθούν για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος με αναπηρία, να ενημερωθούν για τις τεχνικές συνοδείας ατόμων με αναπηρία όρασης, να ευαισθητοποιηθούν και να γίνουν από αυτή τη μικρή ηλικία πιο συνειδητοποιημένοι πολίτες πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Διαπίστωσα ως εκπαιδευτικός ότι τα παιδιά εξοικειώνονται πολύ εύκολα με το ζήτημα της αναπηρίας και το αντιμετωπίζουν όπως θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται, δηλαδή ως κάτι φυσιολογικό και μέρος της ανθρώπινης φύσης.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι η στήριξη της Εκπαίδευσης είναι ο μοχλός για την αλλαγή νοοτροπίας στην κοινωνία, όπως και η ουσιαστική συμπερίληψη όλων των παιδιών, αλλά και η εκπαίδευσή τους να είναι πολίτες που σέβονται τους συμπολίτες τους. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι είμαστε όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί. Οφείλουμε να μάθουμε να σκεφτόμαστε πιο συμπεριληπτικά κάθε μέρα και όχι μόνο μία ημέρα το χρόνο.

 

Παναγιώτης Καρασπήλιος

Med Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Κάτι παραπάνω «βλέπουν» και «ξέρουν»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

H Microsoft, η Amazon, ο Μπέζος, ο Μασκ… Τι θέλουν όλοι αυτοί από την Ελλάδα και γιατί έχουν ήδη ανακοινώσει επενδύσεις ή προτίθενται να το κάνουν, στον τόπο μας; Μήπως γίνεται, ξαφνικά, η Ελλάδα κάτι σαν… Silicon Valley της Ευρώπης; Μακάρι, αλλά δεν νομίζουμε πως τίθεται τέτοιο ζήτημα. Προφανώς, τέτοιου είδους επενδύσεις θα δώσουν ώθηση στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας και προφανώς, κοντά σε αυτές, θα δημιουργηθούν και άλλες – κυρίως νεοφυείς ελληνικές – επενδύσεις. Όμως, νομίζουμε πως αυτό που κυριαρχεί στο μυαλό όλων αυτών των μεγάλων εταιρειών είναι να «ρίξουν άγκυρα» στην Ευρώπη, σε μία εποχή που το γεωπολιτικό και οικονομικό παιχνίδι αλλάζει και ο ανταγωνισμός με την Κίνα, όλο και μεγαλώνει.

Η ουσία είναι πως τέτοιου είδους επενδύσεις στην Ελλάδα, είναι πολλαπλώς ωφέλιμες. Ωφέλιμες για το οικονομικό μέγεθος αυτών καθαυτών των επενδύσεων και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν, άμεσα και έμμεσα.

Ωφέλιμες για τον εκσυγχρονισμό και την «αναβάθμιση» της χώρας μεταξύ των «τεχνολογικά προηγμένων».

Ωφέλιμες για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων, καθώς όταν κάποια μεγάλα brand επιλέγουν μία χώρα, τότε ακολουθούν και άλλα brand.

Ωφέλιμες, ακόμα και για την γεωπολιτική σταθερότητα της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής, αφού τόσο μεγάλες εταιρείες δεν ρισκάρουν τα εκατομμύριά τους σε ζώνες αστάθειας και πολλές φορές, όχι απλώς νοιάζονται, αλλά ακόμα και… διαμορφώνουν συνθήκες σταθερότητας.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν και θα προτιμούσαμε μία ελληνική εταιρεία να έφτανε στο επίπεδο αυτών των εταιρειών και να απλωνόταν στον πλανήτη, είναι καλό που υπερατλαντικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί αρχίζουν να καταφθάνουν σε αυτή τη μικρή γωνιά της βαλκανικής. Κάτι παραπάνω «βλέπουν» και κάτι παραπάνω «ξέρουν»…

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ άνω των εξήντα!- Tου Νίκου Γ. Σουγλέρη

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Η απόφαση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει -επιτέλους- υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 60 ετών είναι στη σωστή κατεύθυνση.

 

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Ζητούμενο είναι με αυτόν τον τρόπο να ασκηθεί πίεση στους 500 χιλ. ανεμβολίαστους πολίτες να πράξουν το κοινωνικό τους χρέος και να προστατεύσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τα παιδιά τους αλλά και τους ανθρώπους του κοινωνικού τους περιβάλλοντος. Ίσως αυτή η πρωτοβουλία να έπρεπε να έχει γίνει πολύ καιρό πριν, όταν η πολιτεία διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι συστηματικά απέφευγαν να εμβολιαστούν. Έστω και τώρα, όποιο και να είναι εκτιμώ το πολιτικό κόστος (νομίζω ελάχιστο) η πρωτοβουλία αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μάλιστα πολλούς αποδέκτες. Η απόφαση τελικά πάρθηκε λόγω του φόβου για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον» και την εικαζόμενη μεγάλη μεταδοτικότητά του. Οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και οι ανησυχητικές δηλώσεις των επιστημόνων Υγείας επιβάλλουν έκτακτα μέτρα. Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε καθοριστικά στην λήψη αυτής της απόφασης είναι πως στις Ευρωπαϊκές χώρες όπου το ποσοστό των εμβολιασθέντων 60+ βρίσκεται στο 90%, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι λίγες και οι θάνατοι λιγότεροι. Εδώ λοιπόν φαίνεται ξεκάθαρα ο σημαντικός ρόλος των εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό αλλά ειδικότερα στην ηλικία των 60+ μιας και αυτή είναι η πληθυσμιακή ομάδα που πλήττει με σφοδρότητα ο ιός. Η κυβέρνηση αντιστεκόταν μέχρι χθες στις πιέσεις των λοιμωξιολόγων που ζητούσαν εδώ και καιρό την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού πέραν των υγειονομικών και των γενικότερα εργαζομένων στον χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας. Έστω και τώρα αυτή η πρωτοβουλία βρήκε θετική απήχηση στην συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και οι αντιδράσεις είναι από μεμονωμένες έως μηδαμινές. Καιρός λοιπόν είναι όλοι οι ανεμβολίαστοι πολίτες και όχι μόνο οι άνω των 60 ετών να τρέξουν να εμβολιαστούν εδώ και τώρα. Ο κίνδυνος από την «Όμικρον» και τις συνεχείς μεταλλάξεις είναι μεγάλος. Τα εμβόλια ένα χρόνο σχεδόν μετά την έναρξη της χορήγησής τους έχουν αποδειχτεί ασφαλή και αξιόπιστα με πολύ καλά αποτελέσματα. Κανείς δεν δικαιούται πλέον να μιλάει για πειραματικά εμβόλια μετά τα δισεκατομμύρια δόσεις σε όλον τον πλανήτη με ελαχιστότατες παρενέργειες. Το 75% του ελληνικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και ασφαλές. Όπως λοιπόν λέει και ο θυμόσοφος λαός μας “κάλιο αργά παρά ποτέ”. Ας ελπίσουμε ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις θα καταφέρουν να ενισχύσουν το τείχος της ανοσίας και να περάσουμε το 85-90% ως ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα μας. Είναι εκ των ων ουκ άνευ ώστε να αντέξουμε το χειμώνα που έρχεται και την δυνατή μεταδοτικότητα και επέλαση των “Δέλτα” και “Όμικρον” στελεχών του ιού που σαρώνουν την Ευρώπη.

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα