Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Οι καθηγητές Άκης Τσελέντης και Ευθύμιος Λέκκας, μίλησαν στη «Γ» για τη σεισμική έξαρση στην περιοχή

Δημοσιεύθηκε

στις

Αναστάτωση σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία από τις σεισμικές δονήσεις χθες τα ξημερώματα και το απόγευμα, τι δήλωσαν στη «Γ» οι Άκης Τσελέντης και Ευθύμιος Λέκκας

Στο πόδι σηκώθηκαν οι κάτοικοι της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας από τις δύο σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο με επίκεντρο η πρώτη την Ναύπακτο και η δεύτερη τον Μαραθιά.
Συγκεκριμένα, ο πρώτος σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 2.22 χθες τα ξημερώματα με το επίκεντρο να εντοπίζεται στη χερσαία περιοχή 7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ναυπάκτου. Ο σεισμός συνοδεύτηκε από βοή, ενώ εξαιτίας του μικρού εστιακού του βάθους έγινε ιδιαιτέρως αισθητός εκτός από την Ναύπακτο, στην Πάτρα, ακόμη και στην Ηλεία.
Η δεύτερη σεισμική δόνηση ήλθε να αναστατώσει τους κατοίκους της περιοχής, λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα, στις 4:58 χθες το απόγευμα. Η ένταση του σεισμού ήταν 4,5 Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε 14 χιλιόμετρα Ανατολικά Νοτιοανατολικά της Ναυπάκτου και 20χλμ βόρεια βορειοδυτικά του Αιγίου με εστιακό βάθος 12,7 χιλιόμετρα. Μάλιστα, στις 17:02 ακολούθησε και άλλο, μικρότερος σεισμός, 3,5 Ρίχτερ 10 χιλιόμετρα Δυτικά της Ναυπάκτου με εστιακό βάθος τα 5 χιλιόμετρα. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο σεισμός που είχε αρκετή διάρκεια ήταν πολύ αισθητός στην Αιγιάλεια, ενώ κουνήθηκαν ακόμα Άμφισσα, Ιτεά, Δελφοί, Αγρίνιο κι άλλες περιοχές.
ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, ο οποίος τόνισε πως στην περιοχή παρατηρείται σεισμική διέγερση, όμως το σεισμικό δυναμικό δεν είναι μεγαλύτερο, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. «Μετά και τους δύο σεισμούς κατεγράφησαν κι άλλοι μικρότεροι. Η συγκεκριμένη περιοχή όμως δεν έχει μεγάλο σεισμικό δυναμικό και έτσι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», είπε.
ΛΕΚΚΑΣ: ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΑ
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Καθηγητή, Ευθύμιο Λέκκα τα επίκεντρα των δύο σεισμικών δονήσεων ήταν διαφορετικά, χωρίς όμως να υπάρχουν επιπτώσεις. «Δεν υπάρχει ανησυχία, καθώς η περιοχή δίνει τα συγκεκριμένα μεγέθη σεισμών και ήδη έχουν καταγραφεί πολλοί μικρότεροι», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αχαΐα: Η περίεργη υπόθεση που θα απασχολήσει δικαστικά

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια περίεργη υπόθεση θα απασχολήσει το Δικαστήριο στα Καλάβρυτα.

Κτηνοτρόφος μήνυσε συγχωριανό του ότι του έκλεψε τέσσερα πρόβατα.

Συνέπεσε μάλιστα, όπως υποστηρίζει στη μήνυσή του, τις ημέρες εκείνες του περασμένου Νοεμβρίου να του έχει δανείσει το αγροτικό του αυτοκίνητο προκειμένου να μεταφέρει αγροτικά εφόδια σε συγγενικό του πρόσωπο υποστηρίζοντας πιθανότατα ότι ταυτόχρονα επιβίβασε και τα πρόβατα. Πολύ απλά καταγγέλλει ότι του ζήτησε το αγροτικό του αυτοκίνητο προκειμένου να τον κλέψει!

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΑΙΧΜΗΡΑ ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Γιατί καταργήθηκε το ενδοκρινολογικό τμήμα του ΠΓΝΠ

Δημοσιεύθηκε

στις

Eάν αληθεύουν οι καταγγελίες για την κατάργηση του ενδοκρινολογικού τμήματος του ΠΓΝΠ, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως χώρος για τους εμβολιασμούς, νομίζουμε ότι η σχετική απόφαση πρέπει να αναθεωρηθεί.

Στο συγκεκριμένο τμήμα πραγματοποιούνται δεκάδες ραντεβού και είναι από τα πιο σημαντικά του νοσηλευτικού ιδρύματος, καθώς αντιμετωπίζει διαβητικούς, θυρεοειδοπάθειες κ.ά. Συνεπώς, παρά τη σπουδαιότητα των εμβολιασμών, ίσως πρέπει να αναζητηθεί λύση για το θέμα.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΑΙΧΜΗΡΑ ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Πάτρα: Πωλούσαν σβησμένα κεριά σε παγκάρι εκκλησίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Δραστήρια η ενορία του Ιερού Ναού Αγίων Χαραλάμπους και Αντωνίου στα Κρύα Ιτεών.

Φιλακόλουθοι και οι ιερείς. Μοναδική παραφωνία όλα όσα έζησαν οι προσκυνητές την περασμένη Κυριακή για την εορτή του Αγίου Αντώνιου.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι τα κεριά που έπαιρναν από το παγκάρι ήταν χρησιμοποιημένα! Προφανώς οι υπεύθυνοι του Ναού τα  έσβηναν από το μανουάλι και τα επανατοποθετούνσαν προς πώληση! Δυσμενείς και οι εντυπώσεις. Οι ιερείς οφείλουν, αν δεν το γνώριζαν (αν και απίθανο) να παρέμβουν…

-Τα κεριά συμβολίζουν το Φως του Χριστού, τη φλόγα της πίστεως. Μάλλον εκεί στα Κρύα Ιτεών δεν έχουν αναρωτηθεί γιατί δεν πρέπει να τα σβήνουν νωρίς και παράλληλα να τα επανατοποθετούν στα παγκάρια προς διάθεση. Ο συναξαριστής του Αγ. Δημητρίου μάς πληροφορεί τι συνέβη με έναν λαϊκό ονόματι Ονησιφόρο, ο οποίος είχε αναλάβει την διακονία να ανάβει και να σβήνει τις λαμπάδες και τα κεριά μπροστά στην εικόνα του Αγίου.

 

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΤΟ ΤΑΛΑΝΤΟ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα