Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Οι καθηγητές Άκης Τσελέντης και Ευθύμιος Λέκκας, μίλησαν στη «Γ» για τη σεισμική έξαρση στην περιοχή

Δημοσιεύθηκε

στις

Αναστάτωση σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία από τις σεισμικές δονήσεις χθες τα ξημερώματα και το απόγευμα, τι δήλωσαν στη «Γ» οι Άκης Τσελέντης και Ευθύμιος Λέκκας

Στο πόδι σηκώθηκαν οι κάτοικοι της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας από τις δύο σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο με επίκεντρο η πρώτη την Ναύπακτο και η δεύτερη τον Μαραθιά.
Συγκεκριμένα, ο πρώτος σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 2.22 χθες τα ξημερώματα με το επίκεντρο να εντοπίζεται στη χερσαία περιοχή 7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ναυπάκτου. Ο σεισμός συνοδεύτηκε από βοή, ενώ εξαιτίας του μικρού εστιακού του βάθους έγινε ιδιαιτέρως αισθητός εκτός από την Ναύπακτο, στην Πάτρα, ακόμη και στην Ηλεία.
Η δεύτερη σεισμική δόνηση ήλθε να αναστατώσει τους κατοίκους της περιοχής, λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα, στις 4:58 χθες το απόγευμα. Η ένταση του σεισμού ήταν 4,5 Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε 14 χιλιόμετρα Ανατολικά Νοτιοανατολικά της Ναυπάκτου και 20χλμ βόρεια βορειοδυτικά του Αιγίου με εστιακό βάθος 12,7 χιλιόμετρα. Μάλιστα, στις 17:02 ακολούθησε και άλλο, μικρότερος σεισμός, 3,5 Ρίχτερ 10 χιλιόμετρα Δυτικά της Ναυπάκτου με εστιακό βάθος τα 5 χιλιόμετρα. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο σεισμός που είχε αρκετή διάρκεια ήταν πολύ αισθητός στην Αιγιάλεια, ενώ κουνήθηκαν ακόμα Άμφισσα, Ιτεά, Δελφοί, Αγρίνιο κι άλλες περιοχές.
ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, ο οποίος τόνισε πως στην περιοχή παρατηρείται σεισμική διέγερση, όμως το σεισμικό δυναμικό δεν είναι μεγαλύτερο, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. «Μετά και τους δύο σεισμούς κατεγράφησαν κι άλλοι μικρότεροι. Η συγκεκριμένη περιοχή όμως δεν έχει μεγάλο σεισμικό δυναμικό και έτσι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», είπε.
ΛΕΚΚΑΣ: ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΑ
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Καθηγητή, Ευθύμιο Λέκκα τα επίκεντρα των δύο σεισμικών δονήσεων ήταν διαφορετικά, χωρίς όμως να υπάρχουν επιπτώσεις. «Δεν υπάρχει ανησυχία, καθώς η περιοχή δίνει τα συγκεκριμένα μεγέθη σεισμών και ήδη έχουν καταγραφεί πολλοί μικρότεροι», τόνισε ο κ. Λέκκας.


Ροή ειδήσεων

Advertisement