Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

To «παραθυράκι» της καχυποψίας- Της Ασπασίας Ρηγοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η άγνοια, ο προβληματισμός και η αμφιβολία είναι αποδεκτά. Η καχυποψία, η υπόνοια, η ημιμάθεια και η ανίατη ξερολίαση που εγκλωβίζουν τη σκέψη σε επικίνδυνα μονοπάτια δεν έχουν θέση στο πλαίσιο μιας οργανωμένης κοινωνίας και ιδιαίτερα όταν αγγίζουν ένα ζήτημα δημόσιας υγείας.

Δυστυχώς με ευθύνη και των ειδικών, άνοιξε το παραθυράκι της καχυποψίας και τα σενάρια για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού φούντωσαν σε μέγιστο βαθμό. Ως μέλος της υγειονομικής κοινότητας της χώρας μας με θλίβει το γεγονός ότι ανάμεσα σε αυτούς που τροφοδοτούν τα σενάρια είναι και μέλη της κοινότητάς μας. Ατυχείς και βεβιασμένες δηλώσεις και τοποθετήσεις μέσω της ευκολίας που προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν καταφέρει να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες που περιμένουν από τον γιατρό να τους κατευθύνει.

Κι αυτό συμβαίνει τώρα που φτάσαμε επιτέλους στην πολυπόθητη στιγμή της άμυνας έναντι του ιού. Αυτό δεν περιμέναμε και δεν ελπίζαμε μέχρι τώρα; Να μπει σε κυκλοφορία το εμβόλιο που είναι το μοναδικό μας όπλο για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης πανδημίας.

Για τους ανήκοντες στους αρνητές του κάθε εμβολιασμού, είναι καλό να υπενθυμίσουμε ότι χάρις στους εμβολιασμούς σε κάθε πανδημική έξαρση εδώ και χρόνια αποφύγαμε  εκατομμύρια θανάτους αλλά και εξαφανίστηκαν επικίνδυνα νοσήματα.

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να επανεμφανιστούν ξεχασμένοι νόσοι. Αναφέρω ενδεικτικά τα κρούσματα ιλαράς που είχαμε στην Ευρώπη τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι η μόνη ασπίδα προστασίας απέναντι σε αυτέ στις νόσους είναι ο εμβολιασμός.

Κι αυτό ισχύει και για την πρωτοφανή πανδημία που ζούμε στη σύγχρονη εποχή. Ακόμα κι εμείς οι γιατροί οφείλουμε να ακούσουμε και να εμπιστευτούμε τους πλέον ειδικούς στα θέματα των εμβολίων. Κι αυτό οφείλει να κάνει κάθε σκεπτόμενος πολίτης. Μην πέφτουμε στην παγίδα της παραπληροφόρησης που διαχέεται ανεξέλεγκτα κυρίως, μέσω των ηλεκτρονικών μέσων. Τα αυτιά μας πρέπει να τα εξασκήσουμε να ακούν τη φωνή των πραγματικά ειδικών και αυτών που έχουν την ευθύνη της διαχείρισης της δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε.

Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι που έλεγαν «έρδοι τις ήν έκαστος ειδείη τέχνην» (ας κάνει ο καθένας τη δουλειά που ξέρει να κάνει).

Αν ακολουθήσουμε αυτούς που ξέρουν σίγουρα θα οδηγηθούμε σε ασφαλή μονοπάτια.

 

 

* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και δρ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Άρθρα-Συνεργασίες

Μια θλιβερή επέτειος και άλλα- Του Αρκά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

-Δυστυχώς ένας χρόνος συντροφιά με τον απρόσκλητο αόρατο ιό. Και κανένας δεν γνωρίζει πόσο θα συνεχίσει το κορωνο-σίριαλ. Μια θλιβερή επέτειος, μια περιπέτεια που συνεχίζεται…

– Καλή υπομονή μαζί με την ευχή Καλή Σαρακοστή

-Τσικνοπέμπτη – Απόκριες και Καθαρή Δευτέρα θα γιορταστούν μάλλον κεκλεισμένων των θυρών

-Μεγάλο πρόβλημα και για τον χαρταετό. Τον χτύπησε και αυτόν ο κορωνοϊός

-Οι Μεταλλάξεις τρέχουν ποιο γρήγορα και από τους επιστήμονες

– Κάποτε θα κουραστεί. Και μόνος του θα εξαφανισθεί

-Τότε θα εμφανισθεί ένας άλλος ποιο ισχυρός ιός, ο οικονομικός.

-Αυτός δεν αντιμετωπίζεται με το εμβόλιο της ελευθερίας γιατί θα υπάρχει η αθεράπευτη ανεργία

– Η οποία θα μεταλλάσσεται ολοταχώς σε πείνα

-Όλοι σχεδόν οι ηλικιωμένοι μετά χαράς εμβολιάστηκαν και ολίγον ξεθάρρεψαν

-Προσοχή από κανένα έκτακτο ισχυρό κορωνο-ρίχτερ, ο Θεός να βάλει το χέρι του

-Το έλα να δεις έγινε μέσα στη Βουλή. Θύμιζε ποδοσφαιρική κερκίδα τρίτης εθνικής

-Ο πολιτικός πολιτισμός ήταν απών μέσα στην αραιοκατοικημένη Βουλή

-Κυριάκος και Αλέξης, με το δικό τους επικοινωνιακό ταλέντο προσπαθούσαν να  ξεκαθαρίσουν και να λύσουν διάφορα ορατά και αόρατα

-Επιτέλους εδώ και τώρα η φωνή έσπασε την σιωπή

-Συνωστισμός ηθοποιών για να αποκαλύψουν χωρίς φόβο και να καταγγείλουν των εσωτερικό τους καταστροφικό ηθοποιό-εχθρό

-Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται

– Στα σκαριά και το εμβόλιο-διαβατήριο

– Όποιος θα το έχει, εύκολα θα ταξιδέψει και δεν θα κινδυνεύει στις διακοπές το καλοκαίρι

-Ο Σουλτάνος συνεχίζει την στρατιωτική του επίδειξη  στην θάλασσα των νησιών

-Το όνομα Αιγαίο τον ενοχλεί γιατί είναι γνήσια Ελληνικό

-Μεγάλη άσκηση με ονοματεπώνυμο «Γαλάζια Πατρίδα». Όνειρο απατηλό θερινής νυκτός

 

 

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Κυκλική οικονομία, παράθυρο στο μέλλον- Του Δημήτρη Παπαδόπουλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις τελευταίες μέρες άνοιξε στην πόλη η συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων μετά και την χρηματοδότηση για την κατασκευή εργοστασίου διαλογής. Αλήθεια η διαχείριση των απορριμμάτων έπρεπε να απασχολεί την πόλη ευκαιριακά; Ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός που η πόλη έχει θέσει για τη μελλοντική διαχείριση των απορριμμάτων; Ποια ενημέρωση και κίνητρα έχουν δοθεί στους δημότες για να ενισχυθεί η  ανακύκλωση που τα τελευταία 6 χρόνια έχει μειωθεί δραματικά; Ποια η ευαισθητοποίηση των μαθητών στα σχολεία; Αυτές οι ερωτήσεις αναζητούν απαντήσεις.

 

Η διαχείριση των αποβλήτων έρχεται να βρει πλέον σύμμαχο, το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας. Η κυκλική οικονομία είναι ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, το οποίο περιλαμβάνει την ανταλλαγή, εκμίσθωση, επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση των υπαρχόντων υλικών και προϊόντων όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου, να παραταθεί ο κύκλος ζωής τους. Πράγματι το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας δεν αποτελεί εύκολο επίτευγμα. Με την αποτελεσματική ανάπτυξη των διαθέσιμων μέσων και στρατηγικών, οι δήμοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την ευέλικτη μορφή τους ως κοντινότερος βαθμός εξουσίας στον πολίτη. Αυτή η καινοτομία μπορεί να οδηγήσει τους δήμους σε επίσπευση μετάβασης στην κυκλική οικονομία.

 

Σε άλλα κράτη της Ευρώπης έχουν διαμορφωθεί 5 βασικοί άξονες σχεδιασμού και υλοποίησης του  μοντέλου. Ο πρώτος άξονας αφορά τη διαχείριση της γνώσης. Τα εργαλεία γνώσης αναπτύσσονται και διαδίδουν πληροφορίες μέσω της έρευνας στους δήμους, τις επιχειρήσεις και τους δημότες. Ο δεύτερος άξονας αφορά τις δημόσιες συμβάσεις. Αυτή είναι η διαδικασία απόκτησης προϊόντων ή υπηρεσιών με σκοπό τη βέλτιστη (επανα)χρησιμοποίηση προϊόντων, ανταλλακτικών και υλικών με στόχο να επιμηκυνθεί το τέλος «ζωής» τους. Μέσω των δημόσιων συμβάσεων, ο δήμος μπορεί να χρησιμοποιήσει την αγοραστική του δύναμη επηρεάζοντας και τονώνοντας την παραγωγή κυκλικών προϊόντων και υπηρεσιών. Ο τρίτος άξονας αφορά τη διαμόρφωση  νομικού πλαισίου όχι μόνο από την κεντρική κυβέρνηση αλλά και από τον ίδιο το δήμο με απαλλαγές τελών σε επιχειρήσεις που παράγουν ή χρησιμοποιούν προϊόντα κυκλικής οικονομίας.

 

Τέταρτος άξονας η χωρική σχεδίαση. Μέσω χωροταξικού σχεδιασμού, οι δήμοι μπορούν να διαιρέσουν και να ταξινομήσουν την ανάπτυξη δραστηριοτήτων κυκλικής οικονομίας, όπως για το δήμο μας στο ΒΙΟΠΑ με κίνητρα εγκατάστασης στην περιοχή. Πέμπτος και τελευταίος άξονας η αλληλοϋποστήριξη επιχειρήσεων μέσω της συνεργασίας τους στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας. Εκτιμάται ότι στην Ευρώπη έως το 2030 θα έχουν δημιουργηθεί πάνω από 700.000 νέες θέσεις εργασίας συμβάλλοντας κατά 0.5% στο συνολικό ΑΕΠ της Ε.Ε.

 

Είναι επιτακτική ανάγκη να διευρυνθούν οι ευκαιρίες της κυκλικής οικονομίας για την πόλης μας. Το ξεκίνημα θα είναι δύσκολο αφού το νομικό πλαίσιο είναι υπό διαμόρφωση. Οφείλει η Πάτρα να πειραματιστεί και να καλλιεργήσει κλίμα ανάπτυξης ευκαιριών και δραστηριοτήτων σε αυτό τον τομέα αποτελώντας πανελλαδικό παράδειγμα εμπειρίας με τα οφέλη να είναι πολλαπλά. Ο στόχος υγιούς διαβίωσης θα είναι πιο εφεκτικός χωρίς να επιβαρύνεται περαιτέρω το παρόν αλλά περισσότερο το μέλλον των επόμενων γενιών.

 

 

 

Δημήτρης Παπαδόπουλος

 

Μέλος συντονιστικού Ώρας Πατρών

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Τα κατοικίδια ζώα στην Covid-19 εποχή- Tης Αντωνίας Ρηγάτου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Γι Γκουάν ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος βοήθησε στην αποκάλυψη του ιού SARS στις 20 Ιανουαρίου το 2020 είπε στο κινεζικό περιοδικό Caixin, ότι η επιδημία της Γιουχάν συμπεριφερόταν σαν τον SARS: «μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων». Έτσι ήδη από τις 23 Ιανουαρίου το 2020, κανείς δεν μπορούσε να μπει ή να βγει από την Γιουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων πολιτών χωρίς ειδική άδεια. Η Κίνα ανακάλυψε ότι εκτός Γιουχάν και Χουμπέι ο συνδυασμός απομόνωσης και περιορισμού λειτούργησε καλύτερα στον περιορισμό για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού SARS-COV-2, καθώς λιγότεροι άνθρωποι κολλούσαν τον ιό από κάθε άτομο που τον είχε. Η ανωτέρω πολιτική καθιστούσε δυνατή την αναχαίτισή του.

Σε όλον τον πλανήτη, οι χώρες ξεκίνησαν τα απαγορευτικά. Η κοινωνική απομόνωση, οι μειωμένες κοινωνικές επαφές, η απαγόρευση της χειραψίας, των εναγκαλισμών, το άγγιγμα είναι μερικές συνήθειες που έπρεπε κατά τους ειδικούς να σταματήσουν, να γίνονται με δεδομένο, ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω αυτών. Η στέρηση των προαναφερθέντων εδώ και ένα χρόνο, η έλλειψη μίας αγκαλιάς, μίας χειραψίας, ενός αγγίγματος επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής.

Το κενό της επαφής αυτής μεταξύ των ανθρώπων έρχονται να καλύψουν τα κατοικίδια ζώα. Τα κατοικίδια ζώα βοηθούν και στην ψυχική και την σωματική υγεία. Όταν οι άνθρωποι είναι απομονωμένοι, τα κατοικίδια ζώα παρέχουν συντροφικότητα, δημιουργούν συναισθήματα χαράς. Επίσης, οι αγκαλιές με τα κατοικίδια ζώα βοηθούν στην ψυχολογία καθώς αποφεύγονται η κατάθλιψη, το άγχος, η μοναξιά, οι αρνητικές σκέψεις.

Οι θετικές επιδράσεις του να έχει κάποιος κατοικίδιο δεν σταματούν, αφού τα ζώα είναι αυτά που φέρνουν τον άνθρωπο σε επαφή με την φύση. Μια βόλτα σε πάρκο με το κατοικίδιο συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία. Άρα, η επιλογή 6 στο 13033 για να πάει κάποιος βόλτα με το κατοικίδιο του δεν είναι καθόλου τυχαία. Η επιλογή αυτή βοηθάει όχι μόνο στην ευεξία, αλλά βελτιώνει την ψυχολογία από την απομόνωση που βιώνει κάποιος καθώς η πανδημία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Μήπως θα πρέπει, να δώσουμε σημασία σε κατοικίδια ζώα που μας έχουν ανάγκη; Μήπως θα πρέπει, να δώσουμε αγάπη σε ζώα που είναι εγκαταλελειμμένα; Τα οφέλη θα είναι πολλά όχι μόνο για τα κατοικίδια, αλλά και για εμάς ενόψει αυτής της κοινωνικής απομόνωσης που βιώνουμε.

* Η Αντωνία Ρηγάτου είναι Δημοσιογράφος και Αναλύτρια στο Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Αναλύσεων. Επίσης, είναι διπλωματούχος στη «Σύγχρονη Δημοσιογραφία» στο ΕΑΠ και πτυχιούχος «Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων» στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τέλος, έχει βραβευτεί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και έχει λάβει υποτροφίες Αριστείας.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα