Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Brexit: Οριστική εμπορική συμφωνία–Αναμένεται δήλωση Τζόνσον

Δημοσιεύθηκε

στις

Merry Christmas εκτός της ευρωπαϊκής “ομπρέλας”! Επήλθε συμφωνία για το Brexit με την Downing Street να μιλά για “φανταστική συμφωνία”.

Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ -που ενεπλάκησαν εδώ και μήνες σε δύσκολες συνομιλίες για τις εμπορικές τους σχέσεις- κατέληξαν σε συμφωνία για το Brexit.

Η οριστική συμφωνία για την αγορά και την τελωνειακή ένωση έρχεται μία εβδομάδα πριν την καταληκτική συμφωνία για το Brexit και μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα βγαίνει… λευκός καπνός σε ένα δίχως προηγούμενο θρίλερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από 11 ώρες συνομιλιών, που ξεκίνησαν την Τετάρτη το βράδυ το Λονδίνο έχει προετοιμαστεί να κάνει κάποιες «τεράστιες παραχωρήσεις» για να εξασφαλίσει την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Advertisement
“Όλα όσα είχαν υποσχεθεί στον βρετανικό λαό στο δημοψήφισμα του 2016 και στις γενικές εκλογές του περασμένου έτους γίνονται πραγματικότητα από αυτή τη συμφωνία” λέει η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης

“Πήραμε πίσω τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων, του εμπορίου και των αλιευτικών υδάτων μας” συμπληρώνει η κυβέρνηση.

«Η συμφωνία είναι καταπληκτικά νέα για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις σε κάθε τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που βασίζεται σε μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις η οποία έχει επιτευχθεί ποτέ με την ΕΕ» λέει κυβερνητική πηγή και συμπληρώνει:

«Επιτύχαμε αυτή τη μεγάλη συμφωνία για ολόκληρο το ΗΒ σε χρόνο ρεκόρ, και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η οποία προστατεύει την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς μας και τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας μέσα σε αυτήν.

Σημειώνεται πως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η βρετανική λίρα, υποδέχτηκαν θετικά την είδηση για συμφωνία, σημειώνοντας «μεγάλα άλματα» την Πέμπτη το πρωί.

Δείτε LIVE τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Φωτογραφίες: Reuters.

www.newsit.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement