Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

Αναβίωσαν ήθη και έθιμα στη διαδικτυακή συνάντηση του Πανηπειρωτικού

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια πανσπερμία ηθών, δρώμενων και εθίμων από κάθε γωνιά της Ηπείρου αναβίωσαν μέσα από τις θύμισες δεκάδων συμμετεχόντων, στην πρωτοποριακή διαδικτυακή συνάντηση που διοργάνωσε ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών μέσω της πλατφόρμας Zoom.

 

Η συνάντηση με θέμα «Ήθη, δρώμενα και έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Ήπειρο: Κοινωνιολογικές και Ανθρωπολογικές προσεγγίσεις»
χωρίστηκε σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος το θέμα προσέγγισαν από κοινωνιολογικής και ανθρωπολογικής πλευράς οι εισηγητές: α) Στάθης Μπάλιας Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος του Συλλόγου, β) Λεωνίδας Σωτηρόπουλος, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος-Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, και γ) Ανδρομάχη Μπούνα, Δρ. Κοινωνιολογίας, διδάσκουσα στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Ακολούθως, στο δεύτερο μέρος το λόγο πήραν πρόεδροι, μέλη διοικητικών συμβουλίων πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργάνων, πολιτιστικών συλλόγων και αδελφοτήτων, όπως, επίσης, Ηπειρώτες/-τισσες αλλά και φίλοι του ηπειρωτικού λαϊκού πολιτισμού από κάθε γωνιά του κόσμου (Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Αμερική, κ.α.) περιγράφοντας με γλαφυρό και συγκινησιακό τρόπο συγκεκριμένα ηπειρώτικα έθιμα που έχουν βιώσει στον τόπο τους τη χρονική περίοδο από τις παραμονές των Χριστουγέννων έως και τα Θεοφάνια. Η συνάντηση έκλεισε με στοχευμένες ερωτήσεις και διάλογο επιπέδου που ακολούθησαν μεταξύ εισηγητών και όσων παρακολουθούσαν.
Τη ζεστή αυτή διαδικτυακή συνάντηση πλαισίωσαν πιστοποιημένες διερμηνείς της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, Λαμπρινή Παπαπροκοπίου, υπεύθυνη του Κέντρου Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και μέλος του Συλλόγου με καταγωγή από Δολιανά, όπως επίσης η Δρ. Ειρήνη Ανδρικοπούλου, Φιλόλογος, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, γεγονός που επέτρεψε σε πολλά άτομα με προβλήματα ακοής να παρακολουθήσουν την αξιόλογη και πρωτότυπη σε σύλληψη πρωτοβουλία των Ηπειρωτών της Πάτρας. Την τεχνική υποστήριξη είχε η Κιτσώνη Μάγδα, μέλος του Συλλόγου από το Νάρκισσο Πρεβέζης, ενώ το ενημερωτικό βίντεο για την ιστορία του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, που έκλεισε ήδη τα 101 χρόνια από την ίδρυσή του, συνέθεσε ο Γιάννης Ντόντορος, μέλος του Συλλόγου με καταγωγή από το Συρράκο.
Ο Πρόεδρος του Πανηπειρωιτκού Συλλόγου Πατρών και συντονιστής, Χάιδας Αλέξανδρος, ολοκληρώνοντας τη συνάντηση τόνισε χαρακτηριστικά «Σε μια εποχή ορθολογισμού, συνάμα και αποπροσανατολισμού, τα ήθη και τα έθιμα της γενέτειρά μας δίνουν απαντήσεις και διαχρονικές λύσεις».

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement